przygotowuję zazwyczaj tak: 2 pomarańcze zalewam wrzątkiem a następnie tnę skórę na ćwiartki i obieram. Dzielę na wąskie paski i usuwam delikatnie białe części. Zalewam szklanką soku wyciśniętego z pomarańczy lub jeśli nie mam go wcale lub nie mam aż tyle szklanką wody. Dodaję szklankę cukru i gotuję około 60 minut na małym ogniu
cucinarebędzie baba czekoladowa. Autorce dziękuję za przepis jest rewelacyjny:) Babka na zdjęciu jest zrobiona zgodnie z podstawowym przepisem z dodatkiem kilku kropli aromatu cytrynowego i polana lukrem wykonanym z soku cytrynowego wymieszanego z cukrem pudrem
cucinaremaliny ilość wedle uznania ja dodałam kubek Nasączenie : 1 szklanka mocnej ciemnej herbaty (z dwóch torebek) z odrobiną aromatu waniliowego *nasączeniem może być też herbata z sokiem z cytryny lub mocna herbata owocowa np malinowa Dekoracja : 2 opakowania biszkoptów Lady fingers (po 140 g) cukrowe dekoracje do ciast wstążka Wykonanie : Piekarnik nagrzać do 180 stopni
cucinaresałaty lodowej 6-7 pomidorków koktajlowych sól na sos : 1 mały kubek gęstego jogurtu naturalnego 3 łyżki majonezu 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka soku z cytryny sól i biały pieprz Wykonanie : Makaron ugotować al dente według instrukcji na opakowaniu. Osączyć i ostudzić. Brokuł podzielić na różyczki, włożyć do osolonego wrzątku
cucinaredekoracji: śmietanka 30% około 150 ml, serek mascarpone około 125 g, cukier puder, pestki granatu, mięta/melisa Wykonanie : Truskawki zmiksować blenderem na mus. Do truskawek dodać cukier, sok z pomarańczy i cytryny i wymieszać do rozpuszczenia się cukru. Odmierzyć ile wyszło musu w ml. Odlać około 1/3 szklanki powstałego musu, podgrzać go i rozpuścić w nim żelatynę
cucinarerodzaju koktajli polecam przepyszny koktajl truskawkowo- bananowy:) Składniki na 4 porcje (2 osoby dorosłe i dwoje dzieci): 500 g truskawek 2 banany skórka otrarta z jednej cytryny sok wyciśnięty z 1/3 cytryny duży kubek jogurtu naturalnego - około 350 g (używam gęstego jogurtu Bakomy) 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu Wykonanie : Wszystkie składniki zmiksować w blenderze. Polecam:) Inspiracją był koktajl
cucinarewędzonego boczku 2 średniej wielkości cebule olej Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Masę z ziemniaków przełożyć na sito i wycisnąć z nadmiaru soku. Wodę wylać, a gęstą masę (krochmal) dodać do ziemniaków. Następnie wbić jajko i całość przyprawić solą oraz pieprzem. Na sam koniec wsypać mąkę. Wszystkie składniki ze sobą wymieszać. Ciasto musi być gęste
Ugotowaćdokładnie wypełnił pomidora. Bułkę tartą , sól i 2 łyżki masła ucieramy na gładko i nakładamy równe porcje na wierzch każdego pomidora a następnie posypujemy startym serem. Sok oraz pestki, które zostały wydrążone z pomidorów zblendować dodać odrobinę wody i wlać na dno naczynia żaroodpornego, a następnie ułożyć faszerowane pomidory. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C około
O kuchni z uczuciemzapewniony lunch dla całej rodziny. Celowo użyłam 2 rodzajów surówek ponieważ ja lubię bardziej z kukurydzą a mąż z pomidorami ;) 2 szklanki ekologicznej mąki pszennej szklanka wody gazowanej świeży sok z jabłek i owoców granatu Marwit (250ml) 2 jajka 2 łyżki oleju rzepakowego 10 plasterków sera mimolette 2-3 plastry filetu z indyka łyżka oliwy łyżeczka słodkiej papryki łyżka
Mienta blogczterech osób 8 skrzydełek kurczaka 1 łyżka octu balsamicznego 3 łyżki miodu 1 łyżeczka sosu sojowego 1/2 cytryny 3 łyżki oleju sól, pieprz Sposób przygotowania Z pieprzu, soli, soku z cytryny, oleju, octu balsamicznego, sosu sojowego i jednej łyżki miodu robimy marynatę. Wkładamy do niej skrzydełka, dokładnie nacierając marynatą z każdej strony i odstawiamy na co najmniej
Miód i pieprzPrzygotowanie : Kapustę drobniutko szatkuję, solę i odstawiam na ok 30 minut, ryż gotuję ale nie do końca na miękko a drobno pokrojoną cebulę podsmażam na złocisto. Jeśli kapusta puści soki to odciskam je i kapustę dodaję do misy z mięsem, dodaję również ryż, cebulkę i jajka, wszystko mieszam dosypując bułkę tartą tak aby masa była zwarta i dała się
Mechanik w kuchniSkładniki: MARYNATA: olej rzepakowy 1/4 szklanki, ząbki czosnku 3 sztuki, sok z cytryny 1 łyżeczka, pomidory 4 dojrzałe, natka pietruszki 1 pęczek, koperek 1/2 pęczka, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżka, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, woda 3/4 szklanki POZOSTAŁE: bułka tarta 3 łyżki, bakłażan 2 większe, ser żółty 4 plastry, pierś z kurczaka 1 sztuka, olej
W Mojej Kuchni Lubiękruszony) 2 gałązki świeżej mięty barmański syrop miętowy Wykonanie: Cytrynę kroję na kawałki i usuwam białe błonki, to zgrubienie ze środka. Ubijam na dnie szklanki, aby puściła jak najwięcej soku, zalewam niewielką ilością syropu miętowego. Na to układam pokruszony lód. Lód kruszę na dwa sposoby, albo a w malakserze, albo owijam ściereczką i kruszę go za pomocą tłuczka do mięsa
Blondynka Gotujepokroić w plasty o grubości ok 1 cm. Najlepiej aby warzywa były mniej więcej takiej samej wielkości. Plastry bakłażana oprószyć lekko solą i odstawić na kilka minut aby puścił sok. Potem bakłażana osuszyć na papierowym ręczniku. Dzięki temu pozbędziemy sie goryczki. Następnie plastry cukinii i bakłażana oprószyć z obu stron ziołami włoskimi i skropić lekko olejem. Tak przygotowane plastry warzyw
Monia miesza i gotujeużyte w wielu przepisach kulinarnych, które dla Was przygotowywałam choćby na blogu i zawsze byłam z nich bardzo zadowolona. Cudowny syrop malinowy, niespotykane cytrynki z rumem czy żurawiną, pyszne soki oraz ketchupy. Dla mnie jakość produktów, ich pochodzenie i sposób wykonania mają bardzo duże znaczenie. Można powiedzieć, że jestem bardzo wymagająca, jednak chcę aby moja rodzina żyła zdrowo
Garniec Magalie