sok - 13499 przepisów (strona:509/900)

Pyszne tarteletki z nadzieniem z kokosa, riccotty i limonki 133

ksylitolu 1 jajko 1/4 szklanki masła klarownego (zimnego) 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie) na krem :  250 g riccotty 1/2 szklanki wiórków kokosowych (podpróżonych na złoto na patelce) sok z połówki limonki 1-2 łyżeczki miodu do smaku  Przygotowanie : Wymieszać mąkę, cukier, ekstrakt oraz masło i wyrabiać ciasto łącząc masło z mąką, następnie dodać jajko i uformować gładką kulę

zdrowa vege kuchnia
Pałki z chrupiącą skórką-prościej się nie da ;) 154

udka były zanurzone w połowie ) . Porządnie rozgrzewamy tłuszcz , a następnie ostrożnie kładziemy na nim nie więcej niż cztery pałki , gdyż w przeciwnym razie zamiast smażyć , zaczną się dusić , puszczą sok i nici z chrupkości . Smażymy , często obracając je na patelni , na mocny złocisty kolor , jak skórka zacznie być skwiercząca i apetyczna , zdejmujemy z patelni i podajemy natychmiast . Warto zdejmować

Ogrodnik w podróży
Stek z tuńczyka na grillowanych warzywach z salsą pomidorową 163

brokuł  1 łyżka startego sera grana padano do posypania Salsa pomidorowa 2 średnie pomidory garść czarnych oliwek łyżeczka zalewy z kaparów  (lub zielonych oliwek albo do smaku sok z cytryny lub limonki) oliwa chilli  (lub zwykła oliwa i 1/4 drobno posiekanej papryczki chilli bez pestek) 1 łyżeczka pesto pietruszkowego  ( lub 2 łyżki posiekanej pietruszki

Piekielna Kuchnia Pati
Kurczak zagrodowy pieczony na płasko, z masłem czosnkowym i pomarańczami 199

czasie zmniejszamy temperaturę do 180⁰C, włączamy w piekarniku termoobieg, znowu kurczaka smarujemy masłem i dopiekamy go kolejne 20-25 minut. Wyłączamy piekarnik, zostawiamy kurczaka na 5 minut żeby soki w mięsie przestały buzować. Odciągamy i odcinamy uda, resztę mięsa kroimy w poprzek przez piersi. Podajemy z sosem maślanym spod mięsa, z miękką skarmelizowaną cebulką i słodkimi pomarańczami. Idealny

Karo in the Kitchen
WEGAŃSKI "STROGONOW" najlepszy ;) 169

łyżki śmietany (tym razem dodałam czosnkowego dipu słonecznikowego, który został mi w lodówce z poprzedniego dnia ale może to być śmietana owsiana, sojowa czy nawet bez śmietany całkiem), wyciskam sok z połówki cytryny, dolewam szklankę wody , sprawdzam, czy nie trzeba dodać pieprzu albo soli, mieszam wszystko bardzo dokładnie i całość podgrzewam DOPIERO PRZED PODANIEM. Dzięki temu ogórki nie zmieniają się

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Zapiekane penne z jarmużem w sosie pomidorowym 154

jarmużem w sosie pomidorowym   Składniki: 2 filety z kurczaka 1 puszka fasoli czerwonej 250 g jarmużu świeżego 2 cebule 4 ząbki czosnku 300 g pieczarek 2 pomidory sok z połowy cytryny makaron penne ser żółty kilka łyżek eliksiru - przepis tutaj przyprawy: sól himalajska, pieprz, imbir, papryka słodka, gałka muszkatołowa Sos pomidorowy: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Syndrom dnia poprzedniego czyli słodki sposób na kaca 99

następnego dnia możecie rozpuścić 2 łyżki stołowe miodu w szklance letniej wody i ... wypić (bo nie sądzę, abyście mili ochotę na jedzenie) Powyższy napój można wzbogacić dodając łyżkę soku z cytryny. Powinno pomóc :) A następnym razem przed huczną imprezą zjedzcie profilaktycznie łyżkę miodu

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Potrawka z Cielęciny, czyli Cielęcina w Sosie Maślanym z Żółtkiem 153

podobny, wykonanie i waga wręcz identyczna jak linia White, ale powłoki są kompletnie inne. Blackstone ma wewnętrzny wzór dna "MULTIPOINT", który pozwala na delikatne przygotowanie jedzenia w jego własnych sokach.  Nie napiszę żadnych negatywów, bo według mnie takich nie ma. Sami widzicie, że od trzech lat szukam jakiegoś "haka" na produkty Ballarini, czegoś co mogłoby negatywnie wpłynąć na ogólną

Blondynka Gotuje
Sernik czekoladowy na zimno z 'pijaną śliwką' 194

kremówka- 250 ml (w wersji odchudzonej można użyć gęstego jogurtu naturalnego) * słodkie czerwone wino- 200  ml (w mocniejszej wersji: rum lub wódka, a wersji bezalkoholowej: owocowa herbata lub sok) * suszone śliwki- 150 g * kakao- 1 lekko czubata łyżka * laska wanilii- 1 szt. * żelatyna- 2 łyżeczki + 2 łyżki wody *  tradycyjna polewa czekoladowa Suszone śliwki namoczyć w winie odstawić

Kraina Miodem Płynąca
Grill i Opiekacz w jednym, czyli Grill & Melt Russell Hobbs 190

potrawy, a mycie jest niezwykle wygodne, bo wystarczy wyciągnąć płyty i umyć je pod bieżącą wodą lub w zmywarce do naczyń. Możliwość ustawienia nachylenia grilla dzięki czemu podczas grillowania soki i tłuszcz spływa do załączonej do zestawu tacki, a nasze dania stają się mniej kaloryczne i zdrowsze. Sprzęt nagrzewa się dość szybko, ale stygnie dość długo. Posiada dodatkowy włącznik. Powierzchni

Blondynka Gotuje
Sałatka z ekologicznego ryżu Basmati, jabłka i pieczonego buraka 131

przekąska, super sprawa na wynos! Syci, oczyszcza, doprowadza do równowagi kwasowo-zasadowej. Do dzieła! Składniki filiżanka ekologicznego ryżu białego basmati  Symbio średni burak 1 duże soczyste jabłko Dressing sok z połowy dużej cytryny 5 łyżek oliwy z oliwek 1 łyżeczka miodu gryczanego Pestki dyni uprażone na patelni. Buraka upiecz w folii aluminiowej, obierz, pokrój w kostkę. Odłóż. Ryż ugotuj

Z Kuchni Do Kuchni
Oczyszczająca sałatka z buraków i fasoli 375

toksyn, leków i alkoholu. Łagodzi przebieg chorób bakteryjnych i wirusowych. Działa wykrztuśnie. Tak więc, zachęcam Was do włączenia buraków do diety, np. w postaci takich surówek, bądź w postaci soku. Składniki: - 2 surowe buraki - 2 duże ziemniaki - 4 kiszone ogórki - 1 puszka białej fasoli )ok. 240g po odsączeniu) - 1 łyżka majonezu zwykłego, z serka wiejskiego lub sojowego o obniżonej zawartości

Be Fit Be Strong
Lekka carbonara z groszkiem i migdalami 175

groszkiem, po czym odkładamy je na bok. Migdały lekko prażymy na suchej patelni a następnie miksujemy w malakserze. Dorzucamy do nich czosnek, szczyptę soli, listki bazylii, parmezan i sok z cytryny. Miksujemy aż składniki się połączą a następnie dorzucamy groszek. Krótko miksujemy tak by groszek pozostał grudkowaty. Makaron gotujemy wg wskazówek na opanowaniu. Boczek kroimy drobniutko i powoli smażymy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Barszcz wigilijny. 119

razem z liśćmi laurowymi i zielem angielskim (ma powstać wywar który później wlejemy do barszczu). Buraki obieramy, opłukujemy i ścieramy na tarce , wkładamy do garnka i dodajemy do nich sok z cytryny, następnie wszystko zalewamy wrzącą wodą, dodajemy czosnek  i zagotowujemy.  Do barszczu  dodajemy  wywar z ugotowanych grzybów, całość doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy jeszcze

Moje-pitraszenie
Tort Chałwowy 399

tabliczka mlecznej czekolady 4 łyżki wódki 2 łyżki wiórków kokosowych DO NASĄCZANIA: Słaba, lekko posłodzona herbata. Uwaga!: Nasączamy herbatą tylko górę tortu! Pierwszy i drugi biszkoptowy blat wchłonie sok z konfitury! Wykonanie Tortu: PRZYGOTOWANIE KONFITURY: Do konfitury- już kilka dni przed robieniem tortu, możecie dodać wódki-wymieszać i odstawić. Oczywiście można wymieszać konfiturę z wódką tuż przed zdobieniem tortu. Jeżeli

Domowe Torty