sok - 13499 przepisów (strona:503/900)

Makaron z karczochami i kurczakiem 169

Karczochy opłukać, osuszyć i obrać z twardych łusek. Nożem ściąć ok. 2 cm z czubka i pokroić na ćwiartki. Ze środka usunąć włoski i przełożyć karczochy do miski z sokiem z cytryny (dzięki temu karczochy nie ściemnieją). Następnie odcedzić z wody i osuszyć papierowym ręcznikiem. Oprószyć solą i wrzucić na rozgrzaną oliwę. Smażyć z obu stron, do momentu zarumienienia. Makaron

Pink Envelope
Nalewka z rabarbaru 320

internecie i okazało się, że właściwie istniej tylko jeden sposób zrobienia tej nalewki. No, może dwa, ale podobne do siebie: jeden z całego rabarbaru, a drugi z wyciśniętego soku. Nieważne, generalnie wszystko sprowadza się do jednego. Ale ten przepis mnie zastanowił. Bo mówi on, że najpierw na tydzień zasypujemy rabarbar cukrem, a potem dolewamy wódki. I trzymamy 6 tygodni. Niby

Marder&Marder Manufacture
Szpinakowe naleśniki z twarożkiem i łososiem (bezglutenowe) 154

wierzchu ułożyć cieniutkie plasterki czosnku do smaku. Piec przez ok. 10 minut w temperaturze 180 stopni C.  Gotowe naleśniki posmarować twarożkiem, ułożyć liście szpinaku, następnie kawałki łososia, skropić sokiem z cytryny i zawinąć w rulonik.  Smacznego

Kuchnia Ellie
Sos BBQ idealny do grilla, idealny na lato 114

ostrej papryki wędzonej - 5 cm świeżego imbiru - 1 łyżka octu spirytusowego - 1 łyżka musztardy - 1 łyżeczka sosu sojowego - 6 łyżek cukru - 1/2 szklanki wody - 1/2 szklanki keczupu - 1 szklanka soku jabłkowego, najlepiej świeżo wyciskan ego - olej  - sól - pieprz Dodatkowo ale nie obowiązkowo 1 łyżeczka skrobi Kuzu do zagęszczenia sosu. Bakalie i przyprawy zawsze od www.Skworcu.com.pl . 1. W rondelku

Apetyczna babeczka
Botwinka z mlekiem kokosowym 164

małym ogniu około 15 minut. Liście i łodygi botwinki myjemy i drobno kroimy, dodajemy do zupy. Po około 5 minutach dodajemy koncentrat barszczu i mleko kokosowe. Przyprawiamy sosem sojowym, sokiem z limonki. Podajemy z makaronem ryżowym i szczypiorkiem

Smakowity Blog Kulinarny
Truskawkowo-rabarbarowy pudding z nasionami chia 139

łyżeczka cukru waniliowego 1/3 szkl. wody Na pudding 1 szklanka mleka 3 łyżki nasion chia 1 łyżka cukru ( opcjonalnie miód, syrop z agawy) 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka soku z cytryny 2 łyżki płatków migdałowych garść truskawek Instructions Rabarbar Rabarbar myjemy i kroimy w centrymetrowe kawałki. Na patelni lub w rondelku dusimy rabarbar z wodą i cukrem

Mieszam w Garnku
Schab dlo ciyrpliwych (Schab gotowany w niskiej temperaturze) 155

prawie po robocie. Jak już tyn czas przyjdzie, to trza ochōdzić 14 te miyso we tymperaturze pokojowyj, a niyskorzi nojlepi je jeszcze wrajzić do lodōwki, żeby te wszyske soki ze tego miysa wlazły do niego nazod 15 rajn 16 . Nim żech je doł na stōł, to żech je na chwila wciep na patelnia grillowo i fertich. A terozki już

Chop w kuchni
Syrop z kwiatów czarnego bzu 84

kwiatowego pyłku. Do dużego garnka wsypuję cukier, zalewam go wrzącą wodą. Mieszam dokładnie, aby cukier dobrze się rozpuścił. Zalewam kwiaty i po jakimś czasie, jak mikstura trochę przestygnie, wyciskam sok z trzech cytryn, a dwie wyparzone cytryny kroję w plasterki. Całość mieszam, przykrywam i odstawiam w chłodne miejsce na 2 doby. Po tym czasie przecedzam syrop przez gazę lub tetrową

Wielopokoleniowo
Muffinki z twarogiem i syropem z czarnego bzu 169

Uwaga: czarny bez w składzie! Jeść, czy nie jeść - oto jest pytanie... Na półkach sklepowych coraz częściej można spotkać różnorodne soki czy dżemy z czarnego bzu. Brać blogowa wszem i wobec zachęca przepisami na nalewki i wina z tej roślinki. Czarny bez robi się kulinarnie mocno popularny! Ale jak tu nie słuchać ojcowskich rad, który w dzieciństwie podczas leśnych przechadzek

Grunt to przepis!
Lody i owocowy potwór 154

trzymam. Eksperymentuj dowolnie! Lody truskawkowe Truskawki + śmietanka 30% + miód (opcjonalnie) (jak widać na zdjęciu nawet granolę wrzuciłam) Lody bananowe Banan + śmietanka 30 % Lody sokowe Dowolny sok (u nas wyciśnięty z pomarańczy, ananasa i jabłka). lody domowe Porównanie składu Tradycyjnie przedstawiam skład domowego i zakupionego produktu. Zobacz czego zaoszczędzisz dziecku (najbliższym) robiąc domową wersję. Nie kupuj - zrób sama

lady-och-mistrzyni.blogspot.com
Bezglutenowe ciasto kokosowo-cytrynowe :) 134

mąki amarantusowej (Incola) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko  1 mocno dojrzały banan 100 g erytrolu (lub inne słodzidło) 300 ml mleka 300 ml wody gazowanej  sok wyciśnięty z jednej cytryny  1 łyżka startej skórki z cytryny  Przygotowanie: Wszystkie składniki przełóż do miski i za pomocą miksera zmiksuj na jednolitą masę.  Formę wyłóż papierem

Zdrowie na języku :P
Rabarbar zapiekany pod koglem moglem 144

minut. Żółtka miksujemy z drugą częścią cukru na puszysty kogel mogel. Dno foremki do zapiekanek (21 - 23 cm) wysypujemy równomiernie granolą, na nią wykładamy rabarbar z sokiem, który się wytworzył i zalewamy to koglem moglem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 minut (UWAGA! Rabarbar kipi, więc podstawcie na dno coś, do czego będzie mógł ewentualnie kapać) - termoobieg

Czary - gary w kuchni
3 proste przepisy na wiosenne bruschetty 139

zimną wodą i opłucz z piasku.Wytnij grube łodygi, duże liście posiekaj na mniejsze kawałki. Dorzuć liście na patelnię i smaż, aż zwiędną (trwa to krótko - 3-5 min.). Wlej sok z 1/2 cytryny, dopraw odrobiną soli i sporą szczyptą czarnego pieprzu. Na patelni grillowej opiecz 8 kromek bagietki, a także 8 pomidorków koktajlowych. Wyciśnij pomidorki na każdą kromkę chleba, następnie

Chilli Czosnek i Oliwa
Co Lila jadła w środę? 8 163

skorupka za młodu nasiąknie ,  który wprowadzi Cię do tej cotygodniowej serii. Śniadanie Chleb żytni ze słonecznikiem i awotella ( przepis tutaj ). Tak rozpoczęłyśmy Dzień Dziecka :) II Śniadanie Arbuz, brzoskwinia, sok wyciśnięty z jabłka i pomarańczy. Zupa Kalafiorowa. II Danie Na specjalne życzenie  tortilla.  W ten dzień nie mogłam odmówić takiej "zachcianki". W sumie to też miałam ochotę

lady-och-mistrzyni.blogspot.com
Zapach wspomnień, czyli olfaktoryczne wspomnienia dzieciństwa 127

chryzantemy. Wszyscy schodzimy do piwnicy w której unosi się zapach jabłek, równiutko ułożonych w rzędach na drewnianych półkach. Obok nich zapasy na zimę, słoik przy słoiku dumnie stoją kompoty, soki, sałatki i inne przetwory. Zaczyna się coroczny rodzinny rytuał – kiszenie kapusty. Tata szatkuje starannie kapustę na długiej maszynie z ogromnym ostrzem, które mnie przeraża. Brat ubija ją w dużej

Wędrówki po kuchni

Proponowane wyszukiwania