sok - 13499 przepisów (strona:498/900)

Dietetyczne spagetti z kabaczka z duszonymi pieczarkami jako lunch do pracy lub szkoły 164

łyżki oliwy lub dobrego oleju sól i pieprz do smaku Wykonanie: Kabaczka pociąć w spagetti i umieścić na sicie, przesypać niewielką ilością soli, przemieszać i odczekać aby puścił sok. Odcisnąć. Można to zrobić, a można to też pominąć gdy mamy lenia. Cebulę i marchewkę pokroić w kostkę, pieczarki jeśli małe przekroić tylko na pół lub w ćwiartki. Na patelni rozgrzać

Sztuka gotowania w/g Samiry
Spaghetti z zielonym pesto, fetą i pomidorkami koktajlowymi, Wrocław 185

pesto: 2-3 duże garście świeżego szpinaku/jarmużu/natki pietruszki/bazylii lub mix zielonych liści ok. 100-150 g twardego żółtego sera 2-3 ząbki czosnku ½ filiżanki prażonych pestek słonecznika sok z cytryny, sól, pieprz oliwa (kilka łyżek lub więcej) Ugotuj makaron al dente w osolonej wodzie z dodatkiem oleju/oliwy. Odcedź i przełóż do garnka, przykryj. Zmiksuj/zblenduj składniki pesto i dodaj

Qlinarnie i Qlinarnie
Francuski Ajntopf (Ratatouille/Ratatuj) 171

rozmarynu abo i trocha miynty Bakłażana- tymu to trza by wymyślić jake ślōnsko miano 7 – pokrejcie 8 ze skōrōm we kostka, posypcie solōm i łodstołwcie, 9 żeby puściōł sok i bez 10 to niy bōł gorzki. Tōmaty łobiercie ze skōry. Do gorka wlyjcie oliwa, wciepcie wyciśniynty czosnek, pokrōno cebula i nich sie tam łona 11 fajnie zeszkli. Bakłażana opukejcie

Chop w kuchni
Recenzja książki "Pszyne chwasty" Małgorzaty Kalemby - Drożdż 149

Zupa z brokuła, mniszka z babki) Dania główne (np. Leczo z żółtlicą i mniszkiem) Desery i wypieki (np. Mus czekoladowo - fiołkowy) Przetwory (np. Galaretka z kwiatów koniczyny) Napoje (np. Sok z pokrzywy) Przepisy są łatwe w wykonaniu i zawierają chwasty łatwo dostępne na naszych polach czy w ogrodach. Na samym początku znajdziemy czytelny spis treści, podzielony na grupy. Zaraz

Z miłości do słodkości
Kukurydziane arepy z awokado, masłem orzechowym i kozim serem. 168

łączymy miąższ awokado z cebulką i fasolą, dodajemy przekrojone w pół pomidorki koktajlowe. Dokładnie mieszamy. Na koniec solimy do smaku, doprawiamy słodką, wędzoną papryką(ok. 1/4 łyżeczki) i skrapiamy sokiem z limonki. PODANIE Arepy przecinamy, ale nie do końca, tak żeby móc je wypchać w środku. Środek, z jednej strony smarujemy masłem orzechowym, do środka wkładamy kawałek sera i farsz

Fill The Bowl
Konfitura bananowo-jabłkowa z nutą wanilii 128

później schować wraz z garnkiem do lodówki na całą noc. Konfitura po 2-gim dniu gotowania Nie przejmować się pierwotną, dość płynną konsystencją konfitury. Jabłka mocno puszczają tu sok, ale podczas kilkukrotnego gotowania płynu dużo wyparuje i efekt końcowy będzie przyjemnie gęsty. Następnego dnia do zawartości garnka dołożyć ziarna wanilii ,wydłubane z rozkrojonej ostrym nożem jednej laski wanilii. Dokładnie wmieszać

Grunt to przepis!
dorsz z domowej wędzarni 128

jest już uwędzony. Robimy to za pomocą ostrego noża, nakłuwając mięso w najgrubszym miejscu, tuż za głową przy kręgosłupie ( nakłucie robimy oczywiście od wewnątrz). Jeżeli z nacięcia wypłynie przezroczysty sok  to znaczy  że nasza ryba jest już gotowa.  Teraz dorsze zastawiamy w spokoju przez kilka godzin by wystygły (ja po prostu zastawiam je w wędzarni, z lekko

Miód i pieprz
Łagodząca maseczka ogórkowo-bananowa 166

kremy. Czemu to warzywo jest aż tak popularne w kosmetyce? Ogórki są skarbnicą witaminy A, B, E oraz soli mineralnych. Dzięki nim skóra staje się odżywiona i nawilżona. Jego sok ma odczyn pH zbliżony do pH naszej skóry. Dzięki temu łagodzi podrażnienia, zaczerwienie skóry i zmiękcza ją. Regularne stosowanie wyciągu z ogórka zmniejsza przebarwienia. Banan  znany jest wszystkim bardzo

Ekocozy | Naturalnie na co dzień
100% domowy fit burger 181

posól stronę dolną. Burgery od razu smaż na dobrze rozgrzanej i naoliwionej patelni/patelni grillowej po kilka minut z każdej strony. W trakcie nie zmniejszaj temperatury, by zatrzymać soki w kotleciku. Przed przewróceniem mięso z góry także posól.  Bułeczki podgrzej w piekarniku i przekrój na pół. Na spód połóż ulubione warzywa, kotlecika i polej dipem (ja polałam wszystkimi czterem

Ekocozy | Naturalnie na co dzień
Naturalnie aromatyczna bulionetka warzywna bez chemii 337

czosnek, świeży lubczyk i seler naciowy (ważne, żeby były świeże, bo wzmacniają aromat bulionetki) i ziarenka ziela angielskiego. Dodaj sól i imbir. Odstaw na 45 minut, by warzywa puściły sok. Następnie wszystko duś na patelni przez około 45 minut, mieszając od czasu do czasu. Zblenduj na jednolitą masę. Po ostudzeniu bulionetkę przełóż do pudełeczek. Możesz ją przechowywać w lodówce przez

Ekocozy | Naturalnie na co dzień
Sałatka z pieczonym pstrągiem łososiowym i szpinakiem 151

smacznie :) Składniki na 2 porcje: 2 kawałki upieczonego pstrąga (np. z TEGO przepisu), wagowo około 100 g 2 garście szpinaku baby 1/2 czerwonej cebuli pomidorki koktajlowe sos 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka oleju lub oliwy z oliwek 1 łyżka przegotowanej wody sól, pieprz Upieczonego pstrąga rozdrobnić na mniejsze kawałki. Szpinak umyć, osuszyć. Cebulkę pokroić w cienkie talarki. Pomidorki

Ugotować
Prosta zupa z pieczonych pomidorków koktajlowych i papryki (bez bulionu!) 159

papryka przestygnie i będzie można ją dotknąć, zdejmij z niej skórkę.  Czosnek wyciśnij z łupinek i przełóż do blendera razem z pieczoną papryką, pomidorkami, listkami rozmarynu oraz wszystkimi sokami z pieczenia. Dodaj pozostałe składniki - płatki chilli, ocet balsamiczny, bazylię oraz sól i pieprz i zmiksuj na gładki krem. Spróbuj i w razie potrzeby dopraw. Jeżeli zupa wyjdzie za gęsta

Chilli Czosnek i Oliwa
Leczo z papryki i cukinii do słoika 572

pomidorowego sól, pieprz, zioła prowansalskie Sposób przygotowania Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Szklimy na oleju. Papryki czyścimy, kroimy w paski. Wrzucamy do cebuli. Jeśli papryki nie zaczynają puszczać soku, delikatnie podlewamy wodą (0,5 szkl.) Pod koniec duszenia, dodajemy cukinię i koncentrat. Solimy, pieprzymy, dodajemy zioła prowansalskie. Pakujemy do wyparzonych słoików. Pasteryzujemy 15 min. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/dania-bezmiesne/leczo-papryki-cukinii-sloika/ BosowKuchni

Mieszam w Garnku
Kuchnia "fusion" - jak zaistnieć w świecie kulinarnych tuzów 151

Podziwiajcie mój geniusz i filantropię, przecież dzielę się z Wami sekretami udanego biznesu :D Deser o nazwie Glaðar dansandi álfar (radosny taniec elfów). Składniki: zmielone nasiona goji, daktyle, sok z grillowanych buraków, czarny miód egipski, mięta, lawenda, przyprawy. Przystawka Lostæti vitlaus úlfalda (smakołyk szalonego Wielbłada). Składniki: galaretka z malin, olej kokosowy rafinowany, smalec gęsi, mus gruszkowy, chipsy z leśnych grzybów

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
NADZIEWANY BAKŁAŻAN – DON’T STARVE – pieczony bakłażan z farszem grzybowo-warzywnym 167

szczyptą soli. Tak samo postępujemy z wydrążonym bakłażanem – lekko posypujemy solą jego wnętrze i odstawiamy na ok. 15 minut. Miąższ trochę zbrązowieje, ale można temu zapobiec i skropić go sokiem z cytryny. Po tym czasie płuczemy środek bakłażana pod bieżącą wodą, tak samo robimy z wydrążonym miąższem. Odciskamy miąższ z nadmiaru wody. 3. KROJENIE (10 min) Oczyszczamy warzywa oraz pieczarki

Nerds Kitchen

Proponowane wyszukiwania