sól, pieprz, słodka papryka 1 ząbek czosnku, 2 łyżki jogurtu naturalnego WYKONANIE Cukinie myjemy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, solimy. Odstawiamy na 10 min, następnie odsączamy z nadmiaru soku. Do cukinii dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, jajka, jogurt oraz mąkę. Doprawiamy do smaku przyprawami, mieszamy. Na rozgrzaną patelnią lekko posmarowaną olejem, nakładamy
słodki bratekmaliny. Barwą, smakiem i zapachem kuszą latem, a potem są jego wspomnieniem. Najlepsze świeże, nie przetworzone, ale również są pyszne zamknięte w słoikach (przepyszne konfitury), czy butelkach (wyśmienite soki). Zanim lato się skończy i minie sezon na maliny uraczę Was Ciastem na niedzielę - Malinowa tarta. Składniki na ciasto półkruche (forma do tarty o średnicy 28 cm): - 500 g mąki krupczatki
mojewypiekiinietylkoPrzyprawy dobrej jakości kupicie na stronie www.Skworcu.com.pl . 1. Kapustę poszatkować, śliwki wypestkować i drobno pokroić, gruszkę pozbawić gniazd nasiennych i również pokroić razem ze skórką. Kapustę zasolić, gdy puści sok lekko odcisnąć w dłoniach. 2. Zalewę zagotować z wszystkimi składnikami, wsypać kapustę, gotować 10 minut. Po koniec gotowania dodać śliwki i gruszkę, gotować 2 minuty. Przełożyć do słoików i pasteryzować
Apetyczna babeczkajest przeszczęśliwa. Nawet chętniej wtedy je dalej. Rzadko już rozlewa, zależy co je. Jednak radzi sobie coraz lepiej. Tak samo jak z piciem ze szklanki. Już nie dostaje soku z kubka niekapka, stoi zapomniany w szafce. Do wody wciąż taki mamy, bo może być zawsze pod ręką i nic się nie wyleje. Ale poza mlekiem i wodą wszystko pije
Anioszek w kuchniśliwkowy Składniki na śliwkowy sos bbq: 1,2 kg śliwek 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka wędzonej papryki 1 łyżeczka kminku ½ łyżeczki kolendry ½ szklanki miodu ⅓ szklanki octu jabłkowego sok z połowy cytryny łyżka świeżo startego imbiru 5 ząbków czosnku 1 łyżeczka chilli ½ łyżeczki sos Worcestershire Przygotowanie sosu: Do garnka wrzucamy drylowane śliwki, dolewamy miodu doprowadzamy do wżenia i dodajemy resztę przypraw
PaleoLifeświeżo zmielonym pieprzem. Pieczarki dokładnie oczyszczamy i ścieramy na tarce jarzynowej. Przekładamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju, dodajemy zmielone suszone podgrzybki. Smażymy do chwili, aż z grzybów odparuje sok, następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę oraz czosnek, doprawiamy solą i pieprzem. Pieczarki przekładamy do miski. Na patelni rozgrzewamy mocno oliwę i dokładnie obsmażamy polędwiczki na rumiano ze wszystkich stron
mojewypiekiinietylkołyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Cukinię obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Posypujemy szczyptą soli i odstawiamy na bok, aby puściła sok. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i studzimy. Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy jajka i mieszamy. Następnie, nie przerywając ucierania, dokładamy rozpuszczoną czekoladę i wsypujemy mąkę
My simple kitchenkoktajlowych lub inne ulubione 1 łyżka świeżej kolendry 1 ząbek czosnku Wykonanie: 1 Do miski dodaj posiekaną cebulę, czosnek i jalapeno. 2 Wsyp przyprawy oraz posiekaną kolendrę i wyciśnij sok z limonki. 3 Pomidorki rozkrój, wyczyść z całego "mokrego" środka, pokrój w kostkę i również dodaj do miski. 4 Awokado przekrój, wyjmij pestkę i za pomocą łyżki wyciągnij całą jadalną
Blendmanpasy a następnie na drobniejsze kawałki w poprzek. Wrzucam do garnka, lekko solę i duszę na niewielkim ogniu. Często mieszam, by się nie przypaliła, dość szybko zacznie puszczać soki. Skórkę pomidorów nacinam lekko w krzyżyk, na przeciwległym końcu niż znajduje się szypułka, zalewam wrzątkiem i ściągam skórkę, kroję w kostkę i dorzucam do cukinii. Na patelni podsmażam pokrojoną w połówki
Pichceniomaniakości wyrzucamy. Z kolei mięso kroimy w większe kawałki, mniej więcej 10x5cm – często przepisy podają, aby mięso pokroić w drobniejszą kostkę, ale to powoduje, że z mięsa uciekają soki, lepiej więc podsmażyć większe kawałki i dopiero później pokroić w mniejsze. Patelnię z pozostałym po smażeniu boczku tłuszczem mocno rozgrzewamy i kładziemy kawałki wołowiny – nie mogą się one stykać ze sobą
Nerds Kitchengotowy - polecam jest na nim całe mnóstwo niezawodnych przepisów! Zmieniłam jedynie drobne składniki tzn zamiast śmietany użyłam jogurtu greckiego, oleju użyłam słonecznikowego oraz dołożyłam skórkę z cytryny i odrobinę soku. Julianna pisze, że ciasto można upiec z każdymi owocami wiec w przyszłym tygodniu może by tak wypróbować wersję z śliwkami?! Co Wy na to? Jogurtowe ciasto z czarnymi jagodami
sierotka maRysia w kuchnimango. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 4 osób) 1,5 kg żeberek wieprzowych Marynata 10 łyżek sosu teriyaki 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka chili 1 łyżeczka imbiru 8 łyżek sok z limonki 4 łyżeczki zmiażdżonej trawy cytrynowej 5 goździków 4 łyżki brązowego cukru 4 łyżki oliwy Do podania sałatka z mango Instrukcje Żeberka kroimy w poprzek na grube
Kulinarna Pokusawstawić do piekarnika i piec w 200 stopniach ok.30 min. Kiedy mięso będzie już gotowe poczekać aż wystygnie. Wymieszać z kaszą, dodać świeże warzywa pokrojone w kostkę.Polać sokiem z limonki. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Przepięknej i przepysznej niedzieli
pieprzny smaczekzapisała mi na kartce przepis na pulpo a la gallega , czyli ośmiornicę po galicyjsku z ziemniakami. Poza głównymi składnikami była tam użyta tylko oliwa z oliwek, kilka przypraw, sok z cytryny i duuużo papryki. Prosto i ze smakiem, jednak czegoś w tym daniu mi brakowało i dzisiaj chyba wiem już czego! Kilka dni temu zastanawiając się, co dla Was ugotować
Food Squaresosu chilli lub tabasco (zależy od gustu)** - kolendra zielona świeża (próbowaliśmy raz z pietruszką) - szczypta soli Obieramy krewetki z pancerzyka. Krewetki marynujemy miksturą z startego czosnku, kuminu, soli i soku z cytryny. Odstawiamy na pół godziny. Paprykę, pomidory, cebulę kroimy w kręgi. Szatkujemy kolendrę. Na dnie głębokiej patelni/ woka układamy pierwsza warstwę warzyw: cebula, papryka, pomidory. Jako drugą warstwę
Smaki Brazylii