domownikom smakowała. Jeśli uruchomicie wyobraźnię i inwencję wasza wersja może być jedyna i niepowtarzalna w swoim rodzaju. A więc do dzieła! Składniki: Wino czerwone wytrawne 0,75 l. Sok pomarańczowy – szklanka Woda gazowana – szklanka Syrop cukrowy lub cukier – do smaku, jeżeli uznacie, że jest zbyt mało słodka. Owoce: obowiązkowo słodkie pomarańcze, kulki wycięte z arbuza, truskawki, kilka plasterków kiwi, kilka
Smaki Ewypomidory z puszki, oliwki przekrojone na połowę. Posypujemy solą, oregano i kilkoma posiekanymi listkami bazylii oraz dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. W drugim naczyniu wybijamy jajko, dodajemy mleko, pozostały sok z puszki pomidorów i na koniec pokruszony twaróg. Całość przyprawiamy solą i pieprzem. Rozmieszaną masą zalewamy cukinię z pomidorami. Zapiekamy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do temp
Smaki EwyChciałam trochę odmienić solone śledzie w oleju i tak powstały śledzie z cytrynową nutą. Użycie skórki z cytryny zamiast soku nadaje cytrynowy aromat a nie nadaje kwaśnego smaku cytryny. Składniki: 2 opakowania śledzi solonych w oleju ( ok. 450 gram, lub podobna ilość solonych śledzi na wagę ) Otarta skórka z cytryny Cebula dymka Pieprz olej Wykonanie: Ze śledzi zlewamy olej
Smaki Ewyjeszcze na połowę ), cebulę kroimy w piórka a marchewkę ścieramy na tarce. Dodajemy 1 ½ łyżki soli. Wszystko razem mieszamy i pozostawiamy na dwie godziny. W tym czasie ogórki puszczą sok. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki : cukier, ocet, olej i koncentrat pomidorowy. Ponownie wszystko mieszamy i pozostawiamy na 30 minut. Następnie umieszczamy w słoikach i pasteryzujemy 15 minut. SMACZNEGO (function
Smaki Ewybułeczki drożdżowe uroczo zwane jagodziankami. To mój ulubiony przepis z którego bułeczki wychodzą wilgotne i zarazem puszyste. Dzięki dodatkowi mąki kokosowej, podczas pieczenia z owoców nie wypływa tak dużo soku jak normalnie a dodatek cynamonu dodaje jeszcze piękniejszego zapachu. Dzięki temu możemy cieszyć się jeszcze głębszym smakiem :) Polecam! Na 10 jagodzianek: 280 g mąki pszennej 120 g mąki krupczatki
Mienta blogucisnęłam i zasypałam cukrem Każdy słój zakryłam dekielkiem i gotowałam około 10-15 min. od momentu zawrzenia wody w garnku. Tak pasteryzowane jeżyny zużyję prawdopodobnie do dekoracji deserów, sok też się nie zmarnuje
Proste PotrawyKonfitura z wiśni Składniki: 1 kg wiśni, 125 g cukru. Wykonanie: Wiśnie dokładnie myjemy, drylujemy, zasypujemy cukrem i gotujemy na małym ogniu (często mieszając). Wiśnie gotujemy do momentu aż sok odparuje. Uzyskany dżem nakładamy do słoiczków i odwracamy do góry dnem w celu pasteryzacji. Smacznego
paapilotkaaodstawiamy na ok. 1 godzinę. Do każdego słoika wkładamy umyty baldach kopru, ząbek czosnku bez łupinki przekrojony na 2 części i kawałek chrzanu. Nakładamy do słoików ogórki razem z sokiem do 3/4 wysokości słoików, aby wytworzona solanka miała gdzie „pracować”. Na koniec do każdego słoiczka wkładamy kolejny ząbek czosnku. Zakręcamy słoiki i odstawiamy na kilka dni do ukiszenia. Ogórki zmieniają
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępaski. Na patelni rozpuścić masło, dodać cynamon i gałkę muszkatołową, chwilę podsmażać, aż zacznie się pienić. Do masła dodać pokrojone śliwki i brzoskwinie, smażyć tak długo, aż owoce puszczą sok i zrobi się gęsty sos. Karmelizowane owoce wyłożyć na talerz, podawać z lodami. Smacznego :) Lody śmietankowe: 330 ml śmietany 30% 100 ml mleka 1/4 szklanki cukru pudru Śmietanę ubić
Domowa cukiernia Ewyminut. Aby sprawdzić, czy polędwiczki są już gotowe, należy przekroić jedną w najgrubszym miejscu. Mięso powinno być ścięte na całym przekroju. W samym środku może puszczać różowo-czerwony sok. Jeśli polędwiczka jest jeszcze surowa w środku można ją pokroić pod skosem na 1,5 - 2 cm plastry i włożyć do piekarnika na jeszcze 1 - 2 minuty. Sos kurkowy: 1. Kurki
W kuchni KatieJOGURTOWY: 1 jogurt pieprz ziołowy sól szczypiorek Cukinię zetrzeć na grubej tarce dodać przyprawy i resztę składników. Gdy cukinia będzie wymieszana z przyprawami należy troszkę zaczekać, ponieważ puści sok i można troszkę odlać. Rozgrzewamy olej i smażymy na złoty kolor. Placuszki podajemy polane sosem jogurtowym. Składniki sosu dokładnie wymieszać
harrisachciałam upiec ale składniki nie trzymały się kupy. Zaprzestałam poszukiwań i raptem natrafiłam na przepis u Nich STS czyli Szybko, tanio, smacznie. Dzięki Wam za przepis, ciasta z sokiem pomidorowym szukałam długo i teraz wiem ze warto było czekać. Takiego ciasta już dawno nie jadłam, puszyste, miękkie, wilgotne, pyszne. Spróbujcie i zakochajcie sie w nim tak jak ja. Pozmieniałam
Moje Małe Czarowaniesię lekko chrupiąca. Wyjmij naczynie z piekarnika i pozostaw składniki do przestygnięcia. Czosnek obierz z łupinek. Odłóż 2 łyżki ciecierzycy do dekoracji. Czosnek, pomidory i ciecierzycę wraz ze wszystkimi sokami oraz świeżą bazylią przełóż do blendera i zmiksuj na gładki krem. Dodaj tyle wody, ile potrzeba, aby uzyskać gładką konsystencję zupy. Zupę możesz podawać na ciepło oraz na zimno
Chilli Czosnek i Oliwasztuki galaretka kiwi- 2 opakowania po 77gr żelatyna-fix- opakowanie słodki twaróg- 1Kilogram herbata- 1Szklanka biszkopty- 1Paczka 120gram śmietana kremówka-400Mililitrów (30% lub 36%) cukier puder-3/4Szklanki sok z cytryny- około 2 łyżek Sposób przyrządzenia: 1.Na tortownicy kładziemy biszkopty i na nie polewamy łyżeczką na biszkopta herbatę. 2. Gotujemy wodę, rozpuszczamy żelatynę i czekamy do wystygnięcia
pichciszto