sok - 13499 przepisów (strona:549/900)

Roladki z szynki parmeńskiej, buraka i koziego sera podane z piwem Marcowym 147

który idealnie wkomponował się w moje połączenie. Składniki (na 8-10 porcji): 10 plastrów szynki parmeńskiej garść rukoli 40 gram twardego sera koziego 1 średni burak marynata: sól, pieprz, sok z 1/2 cytryny, 1 łyżka syropku klonowego, 1 łyżka oliwy z oliwek do podania piwo Marcowe Buraka owijamy folią aluminiową i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni

Mango Papaja
Gofry przed, gofry po. 189

konsystencji szczypta sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia coś do posłodzenia szczypta soli, cynamon  ew. czekolada Startą cukinię solimy i pozostawiamy na chwilę. Odciskamy ją z soku(nie wylewamy). Mąkę przesiewamy dodajemy resztę składników, razem z wodą po cukinii, miksujemy, ew. dolewamy mleka do konsystencji, Ew. dodajemy do środka czekoladę.  Pieczemy w dobrze nagrzanej gofrownicy przez kilka

More food, love and dreams
Najprostsza sałatka z pomidorów 177

tyle :) Pomidory malinowe mają to do siebie, że zawsze są miękkie i słodkie, dlatego też właśnie ich używam. Gotowa sałatka powinna poleżeć trochę w lodówce, pomidory puszczą wtedy nieco soku, a ona sama stanie się wspaniałym "ochładzaczem" :) Podana z pieczywem będzie świetną propozycją na śniadanie bądź kolację, a w towarzystwie innych dodatków także orzeźwiającym obiadem :) Smacznego

Kulinarne zapędy Kokosa
Kasza jaglana z owocami 163

ogniu. Wsypujemy słonecznik i kaszę i prażymy na jasno zloty kolor, często mieszając, aby się nie przypaliło :) Wsypujemy owoce i wszystko mieszamy przez kilka minut, tak aby owoce puściły sok. Dolewamy wodę i  dodajemy cynamon. Mieszamy. Przykrywamy. Gotujemy na małym ogniu do momentu gdy kasza wchłonie całą wodę, wyłączamy. Dodajemy 2 łyżki oleju sezamowego lub kokosowego lub z orzechów

Weganka gotuje
Domowe kluski, pampuchy drożdżowe z karmlelizowaną wiśnią 120

przykryciem parzymy nasze kluski ok 15 minut. Dodatek  Wiśnie drylujemy, na patelni rozpuszczamy masło i chwile wiśnie podsmażamy po czym dodajemy miodu lub cukru brązowego, mieszamy sok z wiśni nam się ładnie skarmelizowuję.   Gotowe kluski podajemy z naszymi wiśniami lub naszym ulubionym jogurtem. Smacznego

Basia w kuchni
Makaron z cukinią 164

cukinia średnia  pokrojona w plastry 1 łyżka suszonego chili jalapeno sól i pieprz Sos: 1/4 szklanki wody z makaronu 2 łyżki śmietany 18% ( lub śmietanki sojowej) 2 łyżki soku z cytryny 3-4 łyżki posiekanej na drobno świeżej mięty 100g sera żółtego startego na tartce lub parmezanu (opcjonalnie)  sól i pieprz do smaku Do posypania: starty ser świeży

Apetyt na Zielone
Smażony sandacz na maśle ze szpinakiem 100

smażenia           Przygotowanie ryby Filetujemy sprawionego i  oczyszczonego sandacza.     Następnie rybę należy posypać solą i pieprzem(najlepiej białym), a następnie skropić sokiem z cytryny. Tak sprawioną rybę odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce. Przygotowanie sosu Myjemy szpinak (najlepiej użyć świeżego) i przesmażamy go na patelni na 4 łyżkach rozgrzanej oliwy  dodając

Miód i pieprz
Pieczony sandacz na grillowanym bakłażanie 140

oliwy z oliwek Natka pietruszki  1/2 cytryny  Pieprz  Sól Sposób przygotowania Filety z sandacza bez skóry należy posypać solą i pieprzem(najlepiej białym), a następnie skropić sokiem z cytryny. Tak przyprawioną rybę odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce. Bakłażana myjemy  i kroimy w cienkie plastry. Solimy  i  odstawiamy na 10 minut W tym czasie

Miód i pieprz
Zupa rybna bouillabaisse 140

skóry i  pokrojonego  pomidora, paprykę w cienkich plastrach i wywar rybny. Całość doprowadzamy do wrzenia. Po zagotowaniu dodajemy owoce morza, sól,  pieprz, szafran  i sok z wyciśniętej limonki, po czym po ponownym zagotowaniu się zdejmujemy z ognia garnek. Wyciągamy skórę cytryny i podajemy

Miód i pieprz
Rolada cielęca z żurawiną 68

Następnie zmniejszamy temperaturę do 175 stopni, przykrywamy roladę i pieczemy przez kolejne 60 minut. Wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim cielęcinę na 30-40 minut, pozwalając, żeby pieczeń wchłonęła sok.  Po upłynięciu tego czasu wyjmujemy roladę z piekarnika i odlewamy sos spod pieczeni do oddzielnego garnka. Trzymając roladę w ciepłym miejscu przygotowujemy sos. W garnku roztapiam 50 g ,masła

Miód i pieprz
Placki z cukinii 130

delikatna, zostawiamy ją na jednej lub dwóch sztukach) ,  ścieramy na tarce o grubych oczkach, zostawiamy na około 20-30 minut, po czym bardzo mocno odciskamy miąższ z nadmiaru soku.  Dodajemy żółtka jaj, sól, pieprz, szczypior, mąkę i całość mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i nakładamy powstałą masę  porcjami po 1-2 łyżki.  Smażymy obustronne na złoty

Miód i pieprz
Grillowane skrzydełka w miodzie 98

czterech osób 8 skrzydełek kurczaka 1 łyżka octu balsamicznego 3 łyżki miodu 1 łyżeczka sosu sojowego 1/2 cytryny 3 łyżki oleju sól, pieprz  Sposób przygotowania Z pieprzu, soli, soku z cytryny, oleju,  octu balsamicznego,  sosu sojowego i jednej łyżki miodu robimy marynatę. Wkładamy do niej skrzydełka, dokładnie nacierając marynatą z każdej strony i odstawiamy na co najmniej

Miód i pieprz
Chleb z cukinią 180

swoją objętość) w ciepłe miejsce pamiętając aby temperatura nie przekroczyła 27 stopni . W tym czasie całe cukinie ścieramy na tarce o grubych oczkach, a następnie mocno odciskamy z nadmiaru soku. Do  wyrośniętego zaczynu dodajemy mąkę, startą cukinię, sól oraz oliwę i całość wyrabiamy tak długo, aż ciasto zacznie przestanie się kleić do rąk.  Wyrobione ciasto uformujemy w kule

Miód i pieprz
Syrop z mniszka 88

Syrop z mniszka Składniki 500 kwiatów mniszka 1 l wody 1 kg cukru Sok z połowy cytryny Z kwiatów oddzielamy płatki. Następnie zalewamy je zimną wodą i zostawiamy pod przykryciem na jedną godzinę. Doprowadzamy wodę z kwiatami do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez 10-15 minut. Zawartość garnka studzimy i zostawiamy na dzień w chłodnym, ciemnym miejscu. Następnie

Miód i pieprz
Ryba z patelni 146

warstwa), mocno go podgrzewamy, a następnie układamy filety,( zawsze zaczynając od smażenia fileta od strony skóry)obsmażając je z obu stron ma złoty kolor. zdejmujemy rybę z patelni, skrapiamy sokiem z cytryny i podajemy z frytkami, pieczywem, lub z innym ulubionym dodatkiem

Miód i pieprz

Proponowane wyszukiwania