sok - 13499 przepisów (strona:557/900)

Fast food po rosyjsku, czyli Kroszka Kartoszka 224

klienta (jest wcześniej upieczony w folii aluminiowej, jednak proces wydrążenia go i napełnienia farszem dzieje się na naszych oczach). Jeśli chodzi o napoje - dostępne są produkty typu cola, czy sok, a także piwo czy, jakże popularny tu kwas. Wnętrze lokali wygląda nieco stołówkowo, ale generalnie klimat jest całkiem przyjemny. Jak to wygląda ów ziemniak? Otóż jest to wielki pieczony ziemniak

psgotujemy
Torcik z kaszy gryczanej z rukolą i awokado 177

placki.(moje są dosyć grube, jeśli zdecydujecie się na cieńsze, możecie zrobić 2 mniejsze torciki). Składniki na krem: duża garść rukoli (ok. 30 g umytej rukoli) 1 awokado łyżka soku z cytryny sól i pieprz do smaku Wykonanie: Wszystkie składniki blendujemy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na koniec układamy placki w torcik, przekładając pomiędzy nimi krem z awokado

psgotujemy
Cytrynowe ciasteczka Sansy 137

łyżeczka solu cytrynowego 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka lemon curd Przygotowanie: Masło zmiskować z cukrami na puszystą masę. Dodać jajko, zmiksować. Do masy dodać sok i skórkę z cytryny, przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Ciasto schłodzić w lodówce około 1 godzinę.  Z ciasta urywać fragmenty, formować kulki wielkości orzecha włoskiego, układać

Cakes By Kejt
Mini serniczki z orzechowo-cynamonową kruszonką 154

przygotowanie kruszonki, a potrzebne będzie: około 200 g dżemu (użyłam własnej roboty porzeczkowego- można tez zastąpić świeżymi owocami startymi na tarce o drobnych oczkach lub zblendowane i pozbawione nadmiaru soku: maliny, nektarynki, brzoskwinie itd. ) 2/3 szklnki mąki (zmieszałam pełnoziarnistą ze zwykłą) 2-3 łyżki orzechów (jakichkolwiek) płaska łyżeczka cynamonu około 80 ml oleju roślinnego 2 łyżki cukru (brązowy będzie idealny

greenscarf
Ogórki na zupę w słoikach. 80

górki dokładnie opłucz pod bieżącą wodą. Zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Wsyp do dużego garnka lub miski, wymieszaj z solą. Zostaw na 1 dzień, aby puściły sok. Następnie napełnij ogórkami małe słoiczki ( takie, aby słoiczek wystarczył na zupę ), lekko ugnieć łyżką. Do każdego słoiczka włóż po jednym obranym ząbku czosnku. Słoiki szczelnie zamknij i pasteryzuj przez 10 minut. Przechowuj

Przepisy i porady kulinarne
Camembert w sosie malinowym z salsą pomidorową 161

stron na rozgrzanym oleju. Chodzi o to, by ser stopił się w środku, więc kolor skórki pozostawiam do własnego uznania. Na pozostały olej wrzucić maliny. Gdy puszczą sok, rozmiażdżyć łyżką. Dodać listki tymianku i cukier. Wymieszać. Poddusić jeszcze ze dwie minuty. Na talerz wyłożyć camembert, sos i salsę pomidorową.  Bazylia i tymianek cytrynowy z mojego zielnika: I zdjęcia wspomnianej

Weekendy w domu i ogrodzie
Sałatka z tuńczykiem, grillowaną rzodkiewką i cytrynowym dressingiem 110

niech będzie to cały filecik a nie rozdrobniony) 4 rzodkiewki 1 łyżka oliwy z oliwek 2 jaja, ugotowane na twardo ćwierć czerwonej cebuli dressing: 1 łyżka oliwy z oliwek, sok z 1/2 cytryny, sól, pieprz Na patelni grillowej rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy pokrojone w plasterki rzodkiewki po 2 minuty z każdej strony. Cebulkę kroimy w piórka

Mango Papaja
Stek z kalafiora z pikantną salsą 154

świeże liście kolendry do posypania Składniki na salsę: mała kiść pomidorków koktajlowych, pokrojonych w kostkę 2 dymki (biała część), drobno posiekane 1/2 zielonej papryczki chilli, bez pestek, drobno posiekanej sok z 1 limonki szczypta cukru sól, świeżo mielony pieprz do smaku Składniki na jogurt (opcjonalnie): 100 g jogurtu naturalnego 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę szczypta soli CZAS PRZYGOTOWANIA

My Culinary Art
Sałatka z ogórków z papryką i cebulą - przepis 1269

uznania (ja dałam trzy obfite szczypty) i odstawiamy na 2 godziny do lodówki.  Z podanych składników przygotowujemy zalewę. Gotujemy ją. Do wrzącej zalewy wrzucamy ogórki odsączone z soku, który puściły. Dodajemy też paprykę i cebulę. Całość gotujemy ok. 5 min. i gorące nakładamy w słoiki. Nie trzeba pasteryzować

Pyza i Surówka
Włoska zupa krem z bakłażana i papryki 204

świeża bazylia- 4 dorodne gałązki * słodka papryka- 1 łyżeczka * sól, pieprz- do smaku * olej- do smażenia * makaron- wedle uznania Bakłażana pokroić w plastry, posolić i odstawić, aż puści sok, a następnie wytrzeć papierem kuchennym i pokroić w kostkę. W średniej wielkości garnku rozgrzać olej, na którym zeszklić pokrojoną cebulę z dodatkiem słodkiej papryki. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę oraz bakłażana

Kraina Miodem Płynąca
Domowy przecier pomidorowy na zimę 217

przetwarzają na kwas mlekowy cukier zawarty w produktach. c)        Konserwowanie cukrem. Owoce możemy utrwalić także cukrem, robiąc dżemy, konfitury, powidła, marmolady, galaretki czy soki. Dzięki cukrowi zachowują smak, barwę, oraz składniki odżywcze. Ilość cukru, której należy do przetworów, zależy od zawartości pektyny w danym gatunku owoców. Im jest większa, tym mniej dodajemy cukru. Najwięcej

Bon Appetit Małgorzaty
Sałatka z gryczanej kaszy i buraków 172

łyżki łyżki posiekanej pietruszki 1 łyżka posiekanego szczypiorku 1 duży ząbek czosnku 1 łyżka świeżego tymianek, u mnie cytrynowy 2 łyżki oliwy szczypta czarnego pieprzu do smaku 1 łyżeczka soku z cytryny sól do smaku 100 g koziego sera Buraczki obierz ze skórki i pokrój na ćwiartki. Posól, posyp tymiankiem, skrop oliwą i upiecz w piekarniku (200ºC, 25 minut). Obierz

codojedzenia
Ciasteczka na oliwie z karobem i orzechami 198

niż cytrynowe. Kruche, aromatyczne i w smaku przypominają ciasteczka czekoladowe, co ucieszy osoby, które nie mogą jeść czekolady :) Dużo ładniej popękały i myślę, że może to być spowodowane brakiem soku z cytryny i dodatkiem orzechów. Pewnie jeszcze trochę pozmieniam ten przepis bazowy, może kolejna wersja wyjdzie równie zaskakująca? :D Ciasteczka na oliwie z karobem i orzechami 1,5 szklanki mąki

FitKot
Sernik na zimno z białą porzeczką 184

pyszny ci on pyszny dla wszystkich wielbicieli porzeczek tak jak ja. Wykorzystałam w tym roku porzeczki do ostatniej kropelki soku. Ten sernik jest lekki, aromatyczny i z chrupiącymi porzeczkami w środku, polecam gorąco. Sernik na zimno z białą porzeczką. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Nalewka z porzeczki 135

wody Do dużej butelki lub słoika wrzucamy oczyszczone owoce i zasypujemy cukrem. Zakrywamy ściereczką i odstawiamy na kilka dni. Codziennie mieszamy owoce z cukrem aż puszczą sok. Zazwyczaj po tygodniu dodaję spirytus i wodę (przegotowana ale ostudzona). Mieszamy i zakrywamy. Odstawiamy na miesiąc a po tym czasie przelewamy nalewke ( bez owoców najlepiej przez siteczko) do czystej butelki. Na kilka miesięcy

prawdziwe jedzenie