Młoda kapusta z koperkiem 260formie ugotowanej. Składniki: 1 główka młodej kapusty 2 listki laurowe 3 kulki ziela angielskiego 1 gałązka koperku 1 płaska łyżka smalcu Do smaku; sól pieprz cukier ocet spirytusowy lub sok z cytryny 2 łyżki pokrojonego koperku Przygotowanie: Kapustę pokroić, przełożyć do garnka i zalać wodą. Dodać gałązkę koperku, listki laurowe, ziele angielskie, smalec i doprowadzić do wrzenia. Gotujemy około
Ala piecze i gotuje
Pesto z jarmużu i pietruszki 204Zielone pesto, w sam raz do pieczywa, makaronu, ryby czy jako farsz do mięsnych roladek. Składniki: 2 duże garście listków jarmużu duży pęczek natki pietruszki awokado (Hass) sok z połówki cytryny 1/3 szklanki oliwy 4 łyżki pestek słonecznika sól, pieprz Przygotowanie Słonecznik prażymy na suchej patelni. Awokado przekrawamy na pół, wyjmujemy pestkę i łyżeczką wybieramy miąższ. Wszystkie składniki prócz oliwy
e-PrzepisyKulinarne
Zakręcona lasagne 261minutki 2 bakłażany kilka marchewek kilka gałązek selera naciowego szparagi generalnie każde długie warzywa liście jarmużu i/lub buraków sos beszamelowy: 2 łyżki mąki pół lita mleka roślinnego gałka muszkatołowa sok z połowy cytryny Przygotowanie: Warzywa obrać i ugotować w parowarze lub tradycyjnie. Bakłażany pokroić wzdłuż w plastry i podsmażyć na patelni grillowej (lub zwykłej). Formę do zapiekania delikatnie posmarować olejem
greenscarf
Podwójne urodziny z konkursem. Do wygrania drukarka HP. 197stół mojej małej jubilatki przygotowałam: standardowo już – torcik bezowy (trzeci rok z rzędu) szyszki z ryżu preparowanego i krówek owocowe szaszłyki, desery z domową granolą , kremem waniliowym i truskawkami soki owocowe Poniżej mała fotorelacja z urodzin :) Ze swojej strony dziękuję Wam za to, że zaglądacie, zostawiacie po sobie ślad w postaci komentarzy, korzystacie z przepisów, czujecie się jak u siebie
bistro mama
Łosoś w porach z sosem koperkowym, ryżem curry i kalafiorem 254pory cudownie podbijają smak pieczonego łososia. Całości dopełnia aromatyczny sos koperkowy - już mniej dietetyczny :) . Czas przygotowania takiego obiadku to niecała godzinka :) Ryba : 1/2 kg fileta z łososia sól sok z cytryny Sos koperkowy: 1/2 pęczka świeżego koperku bez łodyżek 250 ml mleka 1 łyżeczka vegety Natur 30 g masła 20 g mąki sól pieprz szczypta cukru 100 g śmietany
Chocolate Muffin Blog
Sałatka z Rukoli, pieczonej gruszki i cebuli 256stopni i pieczemy około 20 min. Po upieczeniu obieramy gruszkę i cebulę ... cebula ładnie nam się dzieli a gruszkę kroimy w ulubione kształty. Na talerzu układamy rukolę którą skrapiamy sokiem z limonki lub cytryny. Na rukolę nakładamy nasz ser, cebulę i gruszkę. limonka 1Sztuka (lub cytryna
pichciszto
Bezglutenowa granola 234ponad roku niezmiennie robię granolę. Aby nie popaść w rutynę raz na jakiś czas jest to granola czekoladowa, granola standardowa, czasem dodaję do granoli sok jabłkowy, czasem zieloną herbatę i tak w kółko coś w niej zmieniam. Zawsze bazą do mojej granoli są płatki owsiane, tym razem jednak jest inaczej. Bazą do granoli stały się bezglutenowe płatki ryżowe. Wyszło pysznie
Mango Papaja
Ulubiony tort Marcello 852migdałów 10 dag rodzynek 1 czekolada pokrojona drobno 10 dag orzechów 1 słoiczek wiśni drylowanych zalanych syropem ze spirytusem lub dżem wiśniowy Poncz 1 szklanka wody 4 łyżki cukru sok z 1 cytryny Wykonanie: Jaja oddzielamy od żółtek.Białka ubijamy na sztywną pianę następnie dodajemy cukier dalej ubijając aż cukier się rozpuści. Następnie dodajemy po jednym żółtku bardzo delikatnie mieszając
kgwjanczewo
Cytrynowa pierś z kurczaka z gruszką i karmelizowanymi orzeszkami pinii podana na sałacie. 260cytryny listki świeżej bazylii mały ząbek czosnku 2 łyżki oliwy truflowej sól biały pieprz sos: 2 łyżeczki musztardy dijon 2 łyżeczki miodu 2 -3 łyżeczki oliwy z oliwek sok z 1/4 cytryny SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Cytrynę dokładnie wyszorować i zetrzeć skórkę. Bazylię i czosnek posiekać. Wymieszać z pozostałymi składnikami marynaty. Dokładnie natrzeć pierś z kurczaka. Pod skórkę wsunąć jak najwięcej
DefinicjaSmaku
Truskawkowa pianka z amarantusem, na płytkach z gorzkiej czekolady. 201grubym dnem razem z żelatyną i stewią/ cukrem. Dodać według własnych preferencji smakowych. 2. Gotować na wolnym ogniu do momentu, aż żelatyna się całkowicie rozpuści, a truskawki puszczą dużo soku. 3. Zestawić z ognia i zblendować na jednolitą masę. 4. Wystudzić i ubijać mikserem do momentu aż masa zrobi się puszysta i wytworzą się pęcherzyki powietrza
DefinicjaSmaku
Waniliowe mini serniczki z malinami, borówkami i cassis curd 229Blachę z serniczkami włożyć do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i piec 25 minut. W tym czasie w rondelku umieścić porzeczki z cukrem i podgrzewac do momentu, aż puszczą sok. Zdjąć z ognia lekko przestudzić i przetrzeć przez sito. Przelać z powrotem do garnuszka dodać żółtka, jajka i wymieszać najlepiej trzepaczką. Dodać masło i rum i gotować do momentu
DefinicjaSmaku
Orientalny kurczak na patyku, czyli satay w pikantnym sosie 295wręcz wybornie. Polecam, naprawdę są genialne w swej prostocie. SKŁADNIKI (8 szaszłyków) 1 duża podwójna pierś z kurczaka 1-2 papryczki chilli 1 ząbek czosnku 2 cm świeżego imbiru sok i skórka z 1 limonki 1 łyżka brązowego cukru 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżka sosu ostrygowego 1- łyżka oleju sezamowego 1 łyżka ziaren kolendry patyczki
DefinicjaSmaku
Biały, żółty, czerwony - czyli pierś z kurczaka w trzech marynatach 282łyżka oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki gruboziarnistej soli morskiej lub himalajskiej marynata żółta 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka musztardy francuskiej ( z całymi ziarnami) sok z 1/3 cytryny 1 łyżeczka miodu 3 łyżeczki przyprawy shoarma lub po 1 łyżeczce curry, kurkumy i słodkiej papryki marynata czerwona 2 łyżki oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki soli
DefinicjaSmaku
Cynamonowy koktajl z mango i jogurtem greckim. 198duży koktajl) 1/2 mrożonego dojrzałego mango 150 ml jogurtu greckiego 1-2 łyżki lodów śmetankowych ( można pominąć, wtedy można trochę dosłodzić koktajl miodem lub cukrem) 1/4 łyżeczki cynamonu sok z 1/4 limonki SPOSÓB PRZYGOTOWANIA 1. Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować na jednolitą masę. 2. Przelać do wysokiej szklanki, udekorować i od razu poddawać. Smacznego
DefinicjaSmaku
Mięsne kuleczki z kolendrą, podane ze słodko- kwaśnymi warzywami i ryżem jaśminowym. 272mała puszka pędów z bambusa 1 czerwona papryka 1/2 świeżego ananasa lub 5 plastrów ananasa z puszki 2 łyżki octu ryżowego 1 łyżka pasty z tamaryndowca ( można użyć soku z limonki) 1 łyżka brązowego cukru 1 papryczka chilli 1 łyżka sosu sojowego ryż jaśminowy ( 1 woreczek na 2-3 porcje) 1 płaska łyżeczka kukrkumy SPOSÓB PRZYGOTOWANIA 1. W misce umieścić
DefinicjaSmaku