sok - 13499 przepisów (strona:574/900)

Rólgrólmeflól, czyli zapach mojego duńskiego domu, z duńskim deserem w tle 175

Mirabelki , Panny Malwinny i Ani . Czerwony kisiel ze śmietaną Składniki: (na 4 porcje) 300 g rabarbaru 300 g truskawek 300 g czereśni 100 g poziomek 100 g cukru sok z 1 cytryny 200 ml wody 1 łyżka mąki ziemniaczanej dodatkowo: 4 łyżki śmietany kremówki (38%) Rabarbar pokroić na 1centymetrowe kawałki. Truskawki pokroić w ćwiartki, a czereśnie wydrylować i przekroić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
PLEŚNIAK 154

kilku miejscach Pieczmy 45 - 50 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.  Rada: Piana - aby łatwiej było nam ubić piane na sztywno można dodać szczyptę soli lub sok z cytryny.  Ciasto - jeśli nie chcemy się bawić w tarcie ciasta, choć według mnie pleśniaka jest bardziej kruchy, możemy w tradycyjny sposób rozwałkować ciasto na odpowiednią wielkość blachy wtedy

Ciastka - domowe słodkości
MUFFINY KAKAOWE Z TRUSKAWKAMI 148

bardzo dobrze.  Soczyste owoce takie jak np. truskawki, maliny, jagody warto przed położeniem na ciasto obtoczyć w bułce tartej. Dzięki temu podczas pieczenia nie puszczą zbyt dużo soku i nie opadną na spód ciasta

Ciastka - domowe słodkości
SZASZŁYKI Z MIĘSA MIELONEGO 173

mnie kolorowy) - 1/2 pęczka natki pietruszki - kilka listków świeżej mięty - 1 jajko - 1-2 łyżki bułki tartej (dałam jedną) - patyczki do szaszłyków ( u mnie 6) - oliwa z oliwek (pominęłam) - sok z cytryny (pominęłam) Do mięsa dodajemy jajko, pokrojoną drobno cebulę, natkę pietruszki i listki mięty (u mnie ok.1 łyżki), dodajemy także sól, pieprz, oregano, zmiażdżone ząbki czosnku i dokładnie wyrabiamy

Smaczne Zdrowe
Pszenno gryczane nalesniki z lososiem, serem plesniowym i czeresniami 192

następnie smażymy. Pierwszy naleśnik na oleju, resztę na suchej patelni. farsz: 100 g łososia wędzonego na gorąco 30 g sera z niebieską pleśnią szczypior od jednej dymki łyżeczka soku z cytryny 4-5 czereśni, pokrojonych w kosteczkę Ser i łososia rozdrabniamy widelcem i łączymy z resztą składników. Nakładamy na naleśnik, zwijamy, odstawiamy na 10 minut i kroimy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Truskawkowy pucharek pod cytrynowo-serową chmurką z nutą orzeźwiającej mięty 130

Przygotowanie: Truskawki i jogurt umieszczamy w misie blendera, miksujemy. Przekładamy do przygotowanego pucharka lub szklaneczek. Do misy blendera (lub miseczki, jeśli wolimy użyć ręczny blender) przekładamy serek homogenizowany. Dodajemy sok wyciśnięty z 1/2 cytryny oraz 3-4 listki świeżej mięty. Wszystko krótko miksujemy. Przekładamy delikatnie łyżeczką na wierz truskawkowej warstwy. Jeśli wolimy słodsze smaki możemy odrobinę dosłodzić miodem obie

Słodkie okruszki
Surówka z kalarepki 248

składniki się połączyły.  Do smaku doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Można dodać też posiekany koperek.  Surówkę najlepiej przygotoważ tuż przed podaniem bo jak długo stoi to kalarepka puszcza sok i surówka robi się wodnista

Monia miesza i gotuje
Lody jagodowe 148

lodów misę maszyny do lodów wstawić do zamrażalnika – zgodnie z instrukcją Jagody opłukać,  przełożyć  na patelnię, smażyć na małym ogniu ok 5 minut aż zmiękną i puszczą sok. Przełożyć do blendera, dodać  cukier lub ksylitol, śmietanę i mleko, zmiksować. Przelać do naczynia, wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny – u mnie masa stała przez całą

Stare Gary
Surówka z młodej kapusty z papryką i kukurydzą 373

bardzo młodej kapusty, niezbyt zwartej 3-4 korniszony ½ czerwonej papryki 3-4 łyżki kukurydzy 1/3 łodygi pora mały jogurt naturalny 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka ostrej musztardy łyżka soku z cytryny lub białego octu winnego sól i pieprz, szczypta cukru pudru, posiekany koperek lub natka szczypta ziół włoskich Kapustę umyć, drobno pokroić lub zetrzeć na tarce z podwójnym ostrzem

Czerwień i błękit
Baba ghanoush - pasta z pieczonego bakłażana 113

warzywko nad ogniem, aby wydobyć później dymny aromat pasty. W domowych warunkach można skorzystać jednak z piekarnika :) Składniki : 400-500 g bakłażana 1 łyżka pasty tahini (gotowej lub domowej ) sok z połowy cytryny 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy 1/4 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 1/4 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki ostrej papryki czerwonej Bakłażana nakłuć widelcem i piec

Chocolate Muffin Blog
Chłodnik pomidorowy 110

łyżki posiekanego koperku 3 jajka ugotowane na twardo sól pieprz Wykonanie: Trzy dorodne pomidory obrać ze skórki i zmiksować na gładko. Przelać przez sito. Do garnka wlać zmiksowany sok z pomidorów, dodać dwa pomidory pokrojone w kostkę, Cebulę drobno posiekać i sparzyć wrzątkiem , a następnie przelać zimną wodą. Czosnek przecisnąć przez praskę. Wymieszać wszystko z pozostałymi składnikami , doprawić solą

O kuchni z uczuciem
Proste owocowe tiramisu 213

250g śmietanki kremówki 30% lub 36% 300g świeżych owoców jagodowych (użyłam truskawek, borówki, malin) około 150ml słodkiego białego wina lub ulubionego likieru (użyłam Limoncello; w wersji bezalkoholowej, można użyć soku pomarańczowego, brzoskwiniowego lub innego słodkiego owocowego) Dodatkowo: owoce do ozdoby   1. Owoce rozgnieść widelcem. 2. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno. Dodać serek mascarpone i wymieszać mikserem na średnich obrotach

Mała Cukierenka
Dobór owoców do deserów 167

zdobywać... A Wy jak dobieracie owoce, czy w ogóle warto zwracać na to uwagę, jakie jest Wasze zdanie ? Ja połączyłam tu granat, jagody, grejpfrut i ananasa, polałam to lekko sokiem z cytryny

Proste Potrawy
Ziemniaczana salatka z lososiem i chrzanem czyli Srodowe Rybki odc.58 193

mała garstka posiekanej natki pietruszki łosoś wędzony na ciepło, ok 150 g sos: 2 łyżki śmietany 1 łyżka oliwy 2 czubate łyżeczki tartego chrzanu, ja użyłam takiego ze słoiczka sok z 1/4 cytryny skórka z połowy cytryny sól i pieprz do smaku szczypiorek do dekoracji Ziemniaki pokrojone w dużą kostkę wkładamy do miski razem z pokrojona dymką, natką, łososiem podzielonym

Dzieje kuchennej Wiewióry
Mizeria z rzodkiewką i koperkiem 161

koperku sól i pieprz około 200 g kwaśnej śmietany  PRZYGOTOWANIE : Ogórek zielony obieramy ze skórki, ścieramy na plasterki, przekładamy do miski, solimy i odstawiamy na kwadrans. Odlewamy uzyskany sok z ogórków. Rzodkiewki myjemy, ścieramy na tarce na cieniutkie plasterki, dodajemy do ogórków. Koperek siekamy, dodajemy do pozostałych składników - mieszamy. Dodajemy 200 g kwaśnej śmietany, doprawiamy solą i pieprzem - mieszamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki