25x36) wyłożonych papierem do pieczenia i pieczemy przez 35 min w 160 stopniach. Pomarańczowe galaretki rozpuszczamy w 750 ml wrzącej wody i zostawiamy do ostygnięcia. Gotujemy 150 ml wody, sok z puszki po brzoskwiniach z 5 łyżkami cukru. Budynie i mąkę mieszamy w pozostałych 150 ml wody, dodajemy żółtka i dokładnie roztrzepujemy, a najlepiej miksujemy. Wlewamy do gotującego się syropu
na moim stole...miękkiego dobrego masła szklanka musu truskawkowego 150 g cukru 80 ml wody 2 żółtka 1 jajko poncz do nasączenia: szklanka ostudzonej lekkiej herbaty, z dodatkiem cukru i soku z cytryny wierzch: paczka podłużnych biszkoptów 200 ml śmietanki kremówki 30% 250 g serka mascarpone łyżka cukru truskawki Sposób przygotowania: Biszkopt. Przygotować blaszkę (u mnie tortownica o średnicy 26 cm)-wysmarować margaryną
na moim stole...mnie wszystko razem :) jak szaleć to szaleć. Z podanej porcji wyszło około 50 kulek, takich na raz do buzi :) Knedle z truskawkami mają to do siebie, że uwielbiają tryskać sokiem z truskawek, wszystko wokół jest zawsze upaćkane na czerwono, obrus, bluzka i sama buzia oczywiście. Zrobiłam więc, knedle które z powodzeniem zmieszczą się w dorosłej buzi na raz, i zaoszczędzą
na moim stole...gruszecznika i arbuza. Potrzebne nam: - około 500 g miąższu z arbuza bez pestek - szklanka gruszecznika (u mnie zawsze Warka Perry) - 1-1,5 łyżeczki cukru pudru - 2-3 łyżki soku z cytryny Przygotowanie: Arbuza miksujemy za pomocą blendera. Dodajemy pozostałe składniki i dobrze mieszamy. Przelewamy do plastikowego pojemnika i wstawiamy do zamrażalnika. Co 20-30 minut wyjmujemy pojemnik
W poszukiwaniu inspiracjiweselu zostało dużo owoców, zrobiłam konfitury i soki ale z arbuza długo się zastanawiałam co przygotować - i wyszły lody. To wszystko przez tą falę upałów. Lody wyszły obłędnie i smaku takiego nie znajdziecie w żadnym sklepie. Co prawda konsystencja przypomina trochę sorbet, a to wszystko dlatego że arbuz ma w sobie dużo wody. Składniki: 1,5 kg arbuza
Niezły Młynekwiększość z Was wie, że nie zawsze to co "eko" i "bio" idzie z parą ze zdrowiem. Chyba się ze mną zgodzicie? Weźmy na przykład produkty z półki "soki owocowe i inne napoje". Niekiedy można znaleźć w takim produkcie mnóstwo cukru. Zazwyczaj jest to cukier trzcinowy i oczywiście "bio" :D Taki produkty będzie posiadał certyfikat "eko", co sprawia, że wiele
Zdrowie na języku :Psuszonych moreli Nadzienie 200 ml mleka sojowego 6 g agaru (proponuję dać więcej, ja użyłam Agaranty i 6 g to było ciut za mało) 350 g truskawek sok z 1 cytryny owoce do dekoracji (maliny, borówki, truskawki itp.) Przygotowanie: Orzechy włoskie, morele i 50 g wiórków kokosowych zmielić na jednolitą masę. Dodać jeszcze 20 g wiórków i zagnieść ciasto Wylepić
pyszne zdrowościMirabelki , Panny Malwinny i Ani . Czerwony kisiel ze śmietaną Składniki: (na 4 porcje) 300 g rabarbaru 300 g truskawek 300 g czereśni 100 g poziomek 100 g cukru sok z 1 cytryny 200 ml wody 1 łyżka mąki ziemniaczanej dodatkowo: 4 łyżki śmietany kremówki (38%) Rabarbar pokroić na 1centymetrowe kawałki. Truskawki pokroić w ćwiartki, a czereśnie wydrylować i przekroić
Pożeraczka, czyli raz adobrzekilku miejscach Pieczmy 45 - 50 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Rada: Piana - aby łatwiej było nam ubić piane na sztywno można dodać szczyptę soli lub sok z cytryny. Ciasto - jeśli nie chcemy się bawić w tarcie ciasta, choć według mnie pleśniaka jest bardziej kruchy, możemy w tradycyjny sposób rozwałkować ciasto na odpowiednią wielkość blachy wtedy
Ciastka - domowe słodkościbardzo dobrze. Soczyste owoce takie jak np. truskawki, maliny, jagody warto przed położeniem na ciasto obtoczyć w bułce tartej. Dzięki temu podczas pieczenia nie puszczą zbyt dużo soku i nie opadną na spód ciasta
Ciastka - domowe słodkościmnie kolorowy) - 1/2 pęczka natki pietruszki - kilka listków świeżej mięty - 1 jajko - 1-2 łyżki bułki tartej (dałam jedną) - patyczki do szaszłyków ( u mnie 6) - oliwa z oliwek (pominęłam) - sok z cytryny (pominęłam) Do mięsa dodajemy jajko, pokrojoną drobno cebulę, natkę pietruszki i listki mięty (u mnie ok.1 łyżki), dodajemy także sól, pieprz, oregano, zmiażdżone ząbki czosnku i dokładnie wyrabiamy
Smaczne Zdrowenastępnie smażymy. Pierwszy naleśnik na oleju, resztę na suchej patelni. farsz: 100 g łososia wędzonego na gorąco 30 g sera z niebieską pleśnią szczypior od jednej dymki łyżeczka soku z cytryny 4-5 czereśni, pokrojonych w kosteczkę Ser i łososia rozdrabniamy widelcem i łączymy z resztą składników. Nakładamy na naleśnik, zwijamy, odstawiamy na 10 minut i kroimy
Dzieje kuchennej WiewióryPrzygotowanie: Truskawki i jogurt umieszczamy w misie blendera, miksujemy. Przekładamy do przygotowanego pucharka lub szklaneczek. Do misy blendera (lub miseczki, jeśli wolimy użyć ręczny blender) przekładamy serek homogenizowany. Dodajemy sok wyciśnięty z 1/2 cytryny oraz 3-4 listki świeżej mięty. Wszystko krótko miksujemy. Przekładamy delikatnie łyżeczką na wierz truskawkowej warstwy. Jeśli wolimy słodsze smaki możemy odrobinę dosłodzić miodem obie
Słodkie okruszkiskładniki się połączyły. Do smaku doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Można dodać też posiekany koperek. Surówkę najlepiej przygotoważ tuż przed podaniem bo jak długo stoi to kalarepka puszcza sok i surówka robi się wodnista
Monia miesza i gotujelodów misę maszyny do lodów wstawić do zamrażalnika – zgodnie z instrukcją Jagody opłukać, przełożyć na patelnię, smażyć na małym ogniu ok 5 minut aż zmiękną i puszczą sok. Przełożyć do blendera, dodać cukier lub ksylitol, śmietanę i mleko, zmiksować. Przelać do naczynia, wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny – u mnie masa stała przez całą
Stare Gary