sok - 13499 przepisów (strona:574/900)

Kora dębu 160

25x36) wyłożonych papierem do pieczenia i pieczemy przez 35 min w 160 stopniach. Pomarańczowe galaretki rozpuszczamy w 750 ml wrzącej wody i zostawiamy do ostygnięcia. Gotujemy 150 ml wody, sok z puszki po brzoskwiniach z 5 łyżkami cukru. Budynie i mąkę mieszamy w pozostałych 150 ml wody, dodajemy żółtka i dokładnie roztrzepujemy, a najlepiej miksujemy. Wlewamy do gotującego się syropu

na moim stole...
Tort maślano-truskawkowy 146

miękkiego dobrego masła szklanka musu truskawkowego 150 g cukru 80 ml wody 2 żółtka 1 jajko poncz do nasączenia: szklanka ostudzonej lekkiej herbaty, z dodatkiem cukru i soku z cytryny wierzch: paczka podłużnych biszkoptów 200 ml śmietanki kremówki 30% 250 g serka mascarpone łyżka cukru truskawki Sposób przygotowania: Biszkopt. Przygotować blaszkę (u mnie tortownica o średnicy 26 cm)-wysmarować margaryną

na moim stole...
Knedle z truskawkami 178

mnie wszystko razem :) jak szaleć to szaleć. Z podanej porcji wyszło około 50 kulek, takich na raz do buzi :) Knedle z truskawkami mają to do siebie, że uwielbiają tryskać sokiem z truskawek, wszystko wokół jest zawsze upaćkane na czerwono, obrus, bluzka i sama buzia oczywiście. Zrobiłam więc, knedle które z powodzeniem zmieszczą się w dorosłej buzi na raz, i zaoszczędzą

na moim stole...
Granita arbuzowo-cytrynowa z gruszecznikiem 175

gruszecznika i arbuza. Potrzebne nam: - około 500 g miąższu z arbuza bez pestek - szklanka gruszecznika (u mnie zawsze Warka Perry) - 1-1,5 łyżeczki cukru pudru - 2-3 łyżki soku z cytryny Przygotowanie: Arbuza miksujemy za pomocą blendera. Dodajemy pozostałe składniki i dobrze mieszamy. Przelewamy do plastikowego pojemnika i wstawiamy do zamrażalnika. Co 20-30 minut wyjmujemy pojemnik

W poszukiwaniu inspiracji
Domowe lody arbuzowe 213

weselu zostało dużo owoców, zrobiłam konfitury i soki ale z arbuza długo się zastanawiałam co przygotować - i wyszły lody. To wszystko przez tą falę upałów.  Lody wyszły obłędnie i smaku takiego nie znajdziecie w żadnym sklepie. Co prawda konsystencja przypomina trochę sorbet, a to wszystko dlatego że arbuz ma w sobie dużo wody.  Składniki: 1,5 kg arbuza

Niezły Młynek
Dietetyczny poniedziałek: FIT GRANOLA z masłem migdałowym i gorzką czekoladą :) 162

większość z Was wie, że nie zawsze to co "eko" i "bio" idzie z parą ze zdrowiem. Chyba się ze mną zgodzicie? Weźmy na przykład produkty z półki "soki owocowe i inne napoje". Niekiedy można znaleźć w takim produkcie mnóstwo cukru. Zazwyczaj jest to cukier trzcinowy i oczywiście "bio" :D Taki produkty będzie posiadał certyfikat "eko", co sprawia, że wiele

Zdrowie na języku :P
Tarta truskawkowa RAW (bez pieczenia, wegańska) 219

suszonych moreli Nadzienie 200 ml mleka sojowego 6 g agaru (proponuję dać więcej, ja użyłam Agaranty i 6 g to było ciut za mało) 350 g truskawek sok z 1 cytryny owoce do dekoracji (maliny, borówki, truskawki itp.) Przygotowanie: Orzechy włoskie, morele i 50 g wiórków kokosowych zmielić na jednolitą masę. Dodać jeszcze 20 g wiórków i zagnieść ciasto Wylepić

pyszne zdrowości
Rólgrólmeflól, czyli zapach mojego duńskiego domu, z duńskim deserem w tle 168

Mirabelki , Panny Malwinny i Ani . Czerwony kisiel ze śmietaną Składniki: (na 4 porcje) 300 g rabarbaru 300 g truskawek 300 g czereśni 100 g poziomek 100 g cukru sok z 1 cytryny 200 ml wody 1 łyżka mąki ziemniaczanej dodatkowo: 4 łyżki śmietany kremówki (38%) Rabarbar pokroić na 1centymetrowe kawałki. Truskawki pokroić w ćwiartki, a czereśnie wydrylować i przekroić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
PLEŚNIAK 150

kilku miejscach Pieczmy 45 - 50 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.  Rada: Piana - aby łatwiej było nam ubić piane na sztywno można dodać szczyptę soli lub sok z cytryny.  Ciasto - jeśli nie chcemy się bawić w tarcie ciasta, choć według mnie pleśniaka jest bardziej kruchy, możemy w tradycyjny sposób rozwałkować ciasto na odpowiednią wielkość blachy wtedy

Ciastka - domowe słodkości
MUFFINY KAKAOWE Z TRUSKAWKAMI 143

bardzo dobrze.  Soczyste owoce takie jak np. truskawki, maliny, jagody warto przed położeniem na ciasto obtoczyć w bułce tartej. Dzięki temu podczas pieczenia nie puszczą zbyt dużo soku i nie opadną na spód ciasta

Ciastka - domowe słodkości
SZASZŁYKI Z MIĘSA MIELONEGO 170

mnie kolorowy) - 1/2 pęczka natki pietruszki - kilka listków świeżej mięty - 1 jajko - 1-2 łyżki bułki tartej (dałam jedną) - patyczki do szaszłyków ( u mnie 6) - oliwa z oliwek (pominęłam) - sok z cytryny (pominęłam) Do mięsa dodajemy jajko, pokrojoną drobno cebulę, natkę pietruszki i listki mięty (u mnie ok.1 łyżki), dodajemy także sól, pieprz, oregano, zmiażdżone ząbki czosnku i dokładnie wyrabiamy

Smaczne Zdrowe
Pszenno gryczane nalesniki z lososiem, serem plesniowym i czeresniami 186

następnie smażymy. Pierwszy naleśnik na oleju, resztę na suchej patelni. farsz: 100 g łososia wędzonego na gorąco 30 g sera z niebieską pleśnią szczypior od jednej dymki łyżeczka soku z cytryny 4-5 czereśni, pokrojonych w kosteczkę Ser i łososia rozdrabniamy widelcem i łączymy z resztą składników. Nakładamy na naleśnik, zwijamy, odstawiamy na 10 minut i kroimy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Truskawkowy pucharek pod cytrynowo-serową chmurką z nutą orzeźwiającej mięty 119

Przygotowanie: Truskawki i jogurt umieszczamy w misie blendera, miksujemy. Przekładamy do przygotowanego pucharka lub szklaneczek. Do misy blendera (lub miseczki, jeśli wolimy użyć ręczny blender) przekładamy serek homogenizowany. Dodajemy sok wyciśnięty z 1/2 cytryny oraz 3-4 listki świeżej mięty. Wszystko krótko miksujemy. Przekładamy delikatnie łyżeczką na wierz truskawkowej warstwy. Jeśli wolimy słodsze smaki możemy odrobinę dosłodzić miodem obie

Słodkie okruszki
Surówka z kalarepki 243

składniki się połączyły.  Do smaku doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Można dodać też posiekany koperek.  Surówkę najlepiej przygotoważ tuż przed podaniem bo jak długo stoi to kalarepka puszcza sok i surówka robi się wodnista

Monia miesza i gotuje
Lody jagodowe 144

lodów misę maszyny do lodów wstawić do zamrażalnika – zgodnie z instrukcją Jagody opłukać,  przełożyć  na patelnię, smażyć na małym ogniu ok 5 minut aż zmiękną i puszczą sok. Przełożyć do blendera, dodać  cukier lub ksylitol, śmietanę i mleko, zmiksować. Przelać do naczynia, wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny – u mnie masa stała przez całą

Stare Gary

Proponowane wyszukiwania