sok - 13499 przepisów (strona:582/900)

Chłodnik na jogurcie naturalnym 156

podania Ogórka obrać, umyć. Rzodkiewki umyć i pozbawić ogonków. Na tarce o dużych oczkach zetrzeć ogórka oraz rzodkiewki. Następnie starte warzywa umieścić na durszlaku, aby pozbyć się nadmiaru soku. Szczypiorek umyć i bardzo drobno posiekać. Do miski wrzucić starte warzywa, posiekany szczypiorek, a na sam koniec wlać jogurt naturalny. Całość posmakować i doprawić solą oraz pieprzem. Przygotowany chłodnik schłodzić

Ugotować
Puree z brukwi z grilowanym tofu marynowanym w soku pomarańczowym 117

umyć i ugotować do miękkości, po czym zblendować na gładką masę z kilkoma łyżkami mleka roślinnego dodając sól i gałkę muszkatołową Tofu przekroić i marynować najlepiej całą noc w soku z jednej pomarańczy, przed podaniem dania usmażyć na patelni grillowej. Podawać z żurawiną lub tak jak ja sosem agrestowym. Smacznego! ps. aby danie byłe bardziej efektowne, czyt. puree nie hulało

greenscarf
Różowy chłodnik 150

buraczki dokładnie myjemy, kroimy w drobną kosteczkę i smażymy na łyżce masła przez kilka minut. 2. Dodajemy wodę, tyle by przykryła buraczki, i gotujemy do miękkości. Odcedzamy, dodajemy łyżkę soku z cytryny i odstawiamy do ostygnięcia.  Jeżeli używamy buraków ugotowanych ścieramy je na tartce na dużych oczkach.  3. Ogórki kroimy w drobną kosteczkę, rzodkiewkę ścieramy na tartce, siekamy

NA MOIM TALERZU
Dżem wiśniowy 140

zaczynamy:) Składniki: 1,2 kg wiśni 80 dag cukru 1 żelfix Wykonanie; Wiśnie płuczemy, przebieramy i drylujemy. Wydrylowane wiśnie zasypujemy cukrem mieszamy i pozostawiamy najlepiej na noc aby puściły sok (przykrywamy szczelnie ściereczką). Wiśnie gotujemy na małym ogniu około 5 minut, wsypujemy żelfix i jeszcze gotujemy na małym ogniu około 3-4 minuty mieszając. Nakładamy w suche słoiczki, przewracamy wieczkiem

Anioły w kuchni
Sos jagodowo-klonowy do mięs z grilla 180

oliwek 2 szalotki, drobno posiekane 4 szklanki jagód ¼ szklanki Whiskey 3 łyżki syropu klonowego 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka musztardy Dijon 1 łyżka sosu Worcestershire 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżeczki sosu sriracha 1 łyżeczka soli koszernej 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu Przygotowanie: W dużej płytkiej patelni podsmażyć szalotkę z oliwą. Dodać jagody i gotować bez przykrycia

naRuszcie
Biszkopt z owocami 159

Odstawiamy do ostygnięcia. Po ostygnięciu odcinamy ostrym nożem od boków tortownicy. Ciasto da się przekroić nitką bawełnianą lub ostrym i długim nożem. Syrop do nawilżenia biszkoptu: dwie szklanki wody sok z dwóch limonek pół szklanki cukru trzcinowego Wszystko gotujemy razem do momentu aż się cukier rozpuści. Studzimy. Konfitura jagodowa lub borówkowa (jak kto woli): 3 szklanki czarnych borówek pół szklanki

ladykitchen
Delikatna zupa krem z kalafiora 182

jeszcze trochę wody lub bulionu. Jeśli chcecie mieć pewność, że zupa będzie zupełnie gładka, przetrzyj ie ją dodatkowo przez gęste sitko. Na samym końcu doprawiamy zupę solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Dekorujemy czarnuszką, rukolą i małymi chipsami ziemniaczanymi (pokrojone cieniutko ziemniaki, usmażone na niedużej ilości oleju). Podajemy od razu. Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam kalafiora. Jeśli

Okolice Palnika
Dżem truskawkowy - zdrowy i dietetyczny, bez żelatyny :) 135

agar-agar Przygotowanie: Oczyszczone truskawki przełóż do garnka i zacznij podgrzewać. Dodaj ksylitol. Przykryj pokrywką. Mieszaj od czasu do czasu. Po ok. 20-30 minutach truskawki puszczą na tyle soku, że będzie można je z łatwością rozgnieść. Możesz to zrobić za pomocą  Teraz gotuj już bez przykrycia, aby zredukować ilość powstałej wody/soku. Gotuj ok. 30-40 minut. W odrobinie

Zdrowie na języku :P
Udka z cytrynową nutą 102

Polecam Wam również pyszne udka pieczone z cytrynową nutą. Podałam je z młodymi ziemniakami i sałatką  caprese. Składniki: 10 podudzi z kurczaka 1 cebula 2 łyżki oleju Marynata sok z 1/2 cytryny 5 łyżek oliwy 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/4 łyżeczki papryki ostrej 1/2 łyżeczki rozmarynu 1/2 łyżeczki kurkumy sól pieprz Wykonanie:  Udka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Wszystkie

O kuchni z uczuciem
Falafele 336

której użyto do przyrządzenia naszego dania. Falafeli spróbowałam też w Falafel Take Away Israeli Style przy ul.Jakuba 21. Tamtejsze kotleciki są ostrzejsze, mniejsze i podane z sosem na bazie soku z cytryny. Bardzo polecam obydwa lokale, jeśli chcecie spróbować nowych smaków w przystępnej cenie :) Dla tych, którzy chcą zmierzyć się z domową (jakże prostą!) produkcją falafelków podaję przepis poniżej :) Składniki

Chocolate Muffin Blog
Wątróbka z cydrem jabłkowym 131

dusić pod przykryciem około 10 minut, po czym odkryć i odparować płyn. W międzyczasie wątróbkę oczyścić i podsmażyć na mocno rozgrzanym oleju do momentu ścięcia się i odparowania soków (max. 10 minut). Do podduszonej cebuli dodać wątróbkę, doprawić solą, pieprzem oraz papryczką chili i razem podsmażyć do wymieszania się składników. Smacznego

Kraina Miodem Płynąca
Dżem truskawkowy. Domowe przetwory z truskawek, proste przepisy. Jak pasteryzować sloiki i nakrętki? 190

Przygotowuję duży ale niski garnek.   Do garnka wkładam rozdrobnione truskawki i zagotowuję.   Dodaję cukier/pektynę lub dżemiks (patrz instrukcja) i gotuję według instrukcji.     Wyciskam sok z cytryny i na koniec dodaję do garnka.   Po ugotowaniu truskawek, wyłączam kuchenkę i mieszam jeszcze przez chwilę do zaniknięcia piany.   Gorący domowy dżem truskawkowy przekładam do wypasteryzowanych słoiczków

IzaGotuje
Naleśniki z młodymi warzywami, Kinowa Etykieta 193

naleśniki sosem. Następnie przygotuj farsz: podsmaż a później uduś młode warzywa: 2 marchewki, 1/3 kapusty i 2 cebule z zielem angielskim i liściem laurowym. Porządnie dopraw farsz pieprzem, solą, sokiem z cytryny i ziołami (np. oregano, bazylią, lubczykiem) i czym tam jeszcze chcesz. Na każdy naleśnik kładź 2-3 łyżki farszu i składaj go na pół. Nie lubię, a wręcz

Qlinarnie i Qlinarnie
Klasyczna lemoniada 186

cukrem wlewamy tyle wrzącej wody, aby całkowicie go zakryła. Intensywnie mieszamy, aż cukier się rozpuści i  powstanie syrop. Odstawiamy do ostygnięcia. Z cytryn i limonki dokładnie wyciskamy sok. Wlewamy do dzbanka, dodajemy wodę i cukrowy syrop, mieszamy do połączenia składników. Dodajemy kilka poszarpanych listków mięty. Wsypujemy lód. Gotowe

My Culinary Art
Sałatka z komosą ryżową i tuńczykiem 180

plastry pomidorków koktajlowych kilka rzodkiewek pokrojonych w grubą kostkę 1 niewielka kalarepa, obrana i pokrojona w kostkę 3 ogórki kiszone, pokrojone w kosteczkę Sos: olej z odcedzonego tuńczyka, sok wyciśnięty z połówki cytryny, zmiażdżony ząbek czosnku, szczypta włoskich ziół (do pizzy lub samego oregano), sól, pieprz, szczypta cukru pudru dla złamania kwaśnego smaku Tuńczyka odcedzić, całość lub część oleju zachować

Czerwień i błękit