sok - 13499 przepisów (strona:586/900)

Dżem poziomkowy 149

szklanki, trochę się ich zjada prosto z krzaczka, a część mrożę. 2 szklanki poziomek wsypujemy do rondelka i zasypujemy 1 szklanką cukru trzcinowego, zostawiamy na godzinę aż poziomki puszczą sok. Następnie włączamy gaz i ok. godzinę podsmażamy poziomki bez mieszania na małym ogniu, można skrócić czas wtedy dżem poziomkowy będzie jaśniejszy i ciut luźniejszy. Potem dżem szybko mieszamy i jeszcze

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Chłodnik z ogórka, rzodkiewki i buraczków ze słoika 267

większych buraczków i zetrzeć na tarce jarzynowej. Doprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru. Do smaku dodaj 1-2 łyżki zalewy z buraczków lub jeśli nie używasz buraczków soku z cytryny. Podawaj schłodzony! Smacznego!              Uwagi: Gdy użyjesz składników prosto z lodówki chłodnik podasz natychmiast

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Lemoniada lawendowa z ogórkiem 200

podania: lód. Do przybrania: kwiaty lawendy, gałązki macierzanki. Przygotowanie: Lawendę i macierzankę zalać wrzątkiem, wystudzić pod przykryciem. Ogórki obrać, przeciąć na pół i usunąć nasiona, pokroić w kawałki. Dodać sok wyciśnięty z cytryny i pomarańczy, napar ziołowy. Całość zmiksować i dosłodzić. Schłodzić, podawać z lodem

SzczyptaSmaQ
Napar z imbirem, cytryną i grejpfrutem 154

zajmuje dużo czasu. Sposób przyrządzenia : Ukroić plasterek imbiru, obrać i zetrzec go na tarce do szklanki. Imbir zalać przegotowaną wodą. Odczekać chwile i nastepnie dodać po 2 łyżki wyciśniętego soku z cytryny i grejpfruta

Kuchenne innowacje
Czerwone porzeczki - dlaczego są zdrowe i co można z nich "wyczarować" w kuchni 184

diecie mogą ją jeść spokojnie. Przepisy z czerwonymi porzeczkami A w upalne dni czerwona porzeczka doskonale gasi nasze pragnienie. Dlatego już jutro zapraszam Was na przepis na syrop (sok) z czerwonej porzeczki. Przygotowujecie go w zaledwie kilka chwil, a wraz z zimną wodą gazowaną lub niegazowaną i kilkoma kostkami lodu będzie wspaniałym chłodzącym i smacznym napojem na lato. Ja właśnie

Słodkie okruszki
Poradnik zielarski – pokrzywa zwyczajna 102

korzenie pokrzywy obniżają ciśnienie krwi, co wynika częściowo z ich działania moczopędnego, a także z rozkurczowego wpływu na mięśnie naczyń krwionośnych, - wspomaga trawienie przez pobudzenie żołądka do emisji soków trawiennych, - działa przeciwkrwotocznie – zapobiega drobnym krwawieniom z naczyń włosowatych w przewodzie pokarmowym, zwiększa poziom hemoglobiny i liczbę czerwonych krwinek, - obniża nieznacznie poziom cukru we krwi, - stosowana zewnętrznie sprzyja lepszemu porostowi włosów

Kuchenne innowacje
Szybka surówka z młodej kapusty / Easy young cabbage slaw 179

główki młodej kapusty, posiekanej w cienkie paski 1 duża marchewka, starta na tarce Składniki na dressing: 1/2 szklanki majonezu 1/4 szklanki kwaśnej śmietany 1/4 szklanki cukru 1 łyżka miodu sok z 1/2 cytryny 1 łyżka posiekanego koperku 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę sól i pieprz do smaku Przygotowanie: W średniej misce wymieszaj wszystkie składniki dressingu. Następnie wmieszaj kapustę

karmelowy
Chłodnik z rzodkiewką i ogórkiem 167

łyżki posiekanego koperku 0,5 l kefiru sól czosnkowa Kociołek Smaków do smaku kwiaty ogórecznika do dekoracji Ogórka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Soku, który puści ogórek nie odlewać.  Rzodkiewki również zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub ewentualnie pokroić w drobną kosteczkę. Dodać posiekany koperek. Wszystko wymieszać i dodać kefir, ponownie wymieszać

Monia miesza i gotuje
Lemoniada truskawkowa 112

Doprowadzamy do zagotowania. Zmniejszamy ogień i gotujemy przez 15 minut. Napój odstawiamy do przestygnięcia , owoce odcedzamy. Cytrynę dokładnie myjemy, a następnie przelewamy wrzątkiem i wyciskamy z niej sok. Dodajemy go do napoju i mieszamy. Wkładamy do lodówki

Kulinarne przygody Gatity
Amerykany ciastka z dzieciństwa 119

cukru 2 jajka 1 łyżka wódki 350 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki mleka lukier 1 szklanka cukru pudru 2 łyżki ciepłej wody 1 łyżka soku z cytryny Wszystkie składniki utrzeć Wykonanie Masło wraz z cukrem utrzeć na gładko,  a następnie cały czas ucierając dodawać pojedynczo jajka, a na koniec wódkę.  Mąkę przesiać wraz

O kuchni z uczuciem
Na dzień dobry - sernik ze śliwkami pod czekoladową chmurką 247

oraz budyń i mieszamy. Do serowo jajecznej piany delikatnie wmieszamy pianę z białek. Na podpieczonym spodzie układamy połówki śliwek, skórką do dołu dzięki temu nie puszczą zbyt dużo soku. Na śliwki wykładamy serową masę i pieczemy ok godziny w 180 st. C. Po upieczeniu pozostawiamy w zamkniętym piekarniku do ostudzenia, dzięki temu nasz sernik nie opadnie. Czekoladowa pianka 1 tabliczka

Cynamonowe szczęście
Jesienne ciasto z gruszką i marchewką 235

mnie antonówka) 2 łyżki cukru aromat waniliowy 1/2 szkl. wody 1 opakowanie budyniu waniliowego Owoce obrać i pokroić, wymieszać z cukrem i aromatem, odstawić na chwilę, by puściły sok. Gotować ok. 10 minut na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, by się nie przypaliły. Budyń rozpuścić w wodzie, wlać do owoców i zagotować. Ciepły budyń wyłożyć na obie części

Cynamonowe szczęście
Nie samym ciastem żyje człowiek czyli mój sposób na zdrowe, pyszneśniadanie 214

dziś napełniam samymi warzywami. Nie tędy droga, radzę zacząć małymi kroczkami, zmienić białe pieczywo na ciemne, herbatę osłodzić miodem, a najlepiej wypić zieloną lub czerwoną, nie kupować kolejnego słodkiego soku tylko sięgnąć po zdrowszy domowy itp. itd. Nie będę się tutaj rozpisywać, bo jest milion portali gdzie można zgłębić wiedzę z zakresu zdrowego odżywiania. Zachęcam do poszukiwań i wybierania rozwiązań

Cynamonowe szczęście
Gargamel - ciasto piernikowe z jabłkową wkładką 188

łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka bakalie (orzechy, rodzynki, żurawina) Białka ubijamy na sztywną pianę. Jabłka obieramy i kroimy drobno, mieszamy z cukrem i bakaliami i odstawiamy by puściły sok, a następnie mieszamy z żółtkami, mąką, proszkiem i sodą, a na końcu dodajemy pianę z białek. Całość pieczemy ok 35 minut w 180 st. C. Krem 1 kostka masła

Cynamonowe szczęście
Kruche z jabłkami i budyniem 159

budynie zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ja z reguły dodaję troszkę mniej mleka żeby budyń był gęściejszy. Jabłka obieramy i kroimy w plasterki. Podpieczony spód posypujemy bułką tartą (wchłonie sok z jabłek) na bułkę układamy równomiernie jabłka i polewamy całość budyniem. Pozostałe ciasto rozwałkowujemy i przykrywamy nim masę budyniową. Całość pieczemy ok 30 minut w 170 st. C. Po upieczeniu

Cynamonowe szczęście

Proponowane wyszukiwania