sok - 13499 przepisów (strona:592/900)

Ryba z pomidorowym pesto 174

małe szczypta soli szczypta pieprzu 1. Cytrynę dokładnie myjemy, ścieramy na drobnych oczkach tarki. Skórką, solą i pieprzem nacieramy przekrojony wzdłuż na pół filet, wyciskamy na niego sok z cytryny. Odstawiamy na 20 minut.  2. Pomidory, orzechy, bazylię, czosnek, sól i pieprz przekładamy do blendera. Miksujemy do uzyskania preferowanej konsystencji. Ja lubię kiedy masa nie jest idealnie gładka, kawałki

Szefowa kuchni
Róża ucierana z cukrem 170

zanieczyszczeń. Warto również odciąć białe końcówki z płatków, gdyż mają w sobie specyficzną goryczkę.  2. W makutrze ucieramy płatki z małą ilością cukru i kwasku cytrynowego. Gdy ,,puszczą ,, sok powoli łączymy z resztą cukru i cały czas ucieramy do uzyskania jednolitej masy. Przekładamy do słoiczków, konfitury nie wymagają pasteryzacji. Ręcznie wykonane nakładki na słoiczki wykonała dla Apatycznej Babeczki Karolina

Apetyczna babeczka
Grillowany kurczak w słodko-kwaśnej marynacie 212

grillowane podudzia z kurczaka ze słodko-kwaśnej marynaty. Mięso podałam z sałatką z grillowanych warzyw z kiełkami . Składniki: 8-10 podudzi z kurczaka Marynata: 4 łyżki keczupu pół szklanki soku pomarańczowego 2 łyżki płynnego miodu 2 łyżki musztardy 1-2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 3-4 łyżki sosu słodko-kwaśnego 1 łyżka oleju 1 łyżeczka curry 2 łyżeczki

Czerwień i błękit
Koktajl ananasowo-buraczany 153

czasu na smażenie jajek czy nawet kanapki. Może coś zmiksować? Wieczorem upiekłam buraki do innego dania, ale 1 czy 2 mniej nie zrobią większej różnicy. Zostało też trochę soku ananasowego i garść jeżyn. Wszystko trafiło do dzbanka i po dodaniu jeszcze kilku drobiazgów zamieniło się w pyszny, gęsty i pożywny koktajl . Co najlepsze mogłam go sobie wypić już w drodze

Smaczna Pyza
Rolada Rafaello z truskawkami. 170

niej część kremu i truskawki, ponownie zwinąć. Udekorować pozostałą częścią kremu, truskawkami i płatkami migdałowymi. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin. Ciasto najlepiej zjeść dość szybko, bo krem nasiąknie sokiem z truskawek. Smacznego

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Dorsz zapiekany w folii 279

kostki masła świeży koperek folia aluminiowa Filet z dorsza umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze części. Każdy kawałek ryby przyprawić solą i pieprzem, a na sam koniec skropić sokiem z cytryny. Przygotowaną rybę odstawić na kilka godzin do lodówki, aby "przeszła" przyprawami. Dno naczynia żaroodpornego wyłożyć folią aluminiową. Następnie na folii ułożyć kawałki dorsza. Na wierzch ryby położyć kawałki zimnego

Ugotować
Truskawkowe szaleństwo! 116

sobie pomyślałam, jak do domu została przyniesiona wielka miska wypełniona po brzegi pysznymi, zdrowymi truskawkami prosto z pola. Ponad 10 kg zdrowych, czerwonych, ukochanych owoców. Będzie dużo wspaniałego truskawkowego soku, dżemy i... to co moja bujna kucharska wyobraźnia sobie zamarzy ;) Pozdrawiam Was serdecznie i idę szaleć do kuchni. Ach... truskawkowy

Słodkie okruszki
Surówka warzywna z rabarbarem, rzodkiewką i kalarepą 127

łodyga rabarbaru, 1 główka zielonej sałaty, 1 pęczek szczypiorku lub koperku, 1 cytryna, Oliwa, sól do smaku, cukier do smaku. Wykonanie: Warzywa i rabarbar umyć i drobno poszatkować. Doprawić sokiem z cytryny z oliwą(kilka łyżek) solą i cukrem. Wymieszać wszystkie składniki i ułożyć w salaterce na liściach sałaty z posiekaną zieleniną

Tradycyjna Kuchnia
Gnocchi z batatów z masłem cytrynowo-pietruszkowym / Bataten-Gnocchi mit Zitronen-Petersilenbutter 246

brązowego cukru) MASŁO CYTRYNOWO-PIETRUSZKOWE    1/4 kostki miękkiego masła 5-6 łodyżek świeżej pietruszki karbowanej 1 łyżka posiekanej czerwonej cebuli lub 1 posiekana mała szalotka 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka skórki otartej z cytryny 1 łyżka łagodnego octu balsamicznego jasnego ( u mnie mirabelkowy) duża szczypta pieprzu białego sól DO PODANIA pomidorki koktajlowe starty parmezan grubo krojony

Kuchnia Prezydentowej
Kompot truskawkowy 91

kompot z truskawek to też smak beztroskiego dzieciństwa ? Pewnie tak. Lubię nim zastępować sklepowe soki i napoje. Owoce najlepiej zalewać zimną woda, wtedy truskawki oddadzą cały swój smak i aromat. Mój kompot jest intensywny, jeśli wolicie, żeby był mniej esencjonalny, po ugotowaniu dodajecie do niego nieco więcej wody.   Kompot truskawkowy Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 600 g truskawek

Kulinarne przygody Gatity
Mleko owsiane 200

mleka dodaję szczyptę cynamonu (który trochę odbarwia co widać na zdjęciach, więc mleko nie bedzie białe) i cukier waniliowy ale często jeśli mam słodzę mleko dolewając pół buteleczki soku z brzozy , który uwielbiam.  Po dodaniu sezonowych owoców z mleka wychodzą sycące koktaile. Mleko owsiane jest na prawdę pyszne!!!   pół szklanki płatków owsianych górskich 2 szklanki wody cynamon

Lubczyk i Wanilia
Wegetariański gulasz z bakłażanów. 208

nią cebulę. Kiedy cebula zeszkli się, dodajemy dużą łyżkę świeżego imbiru i chwilę razem jeszcze smażymy. Wlewamy passatę, zagotowujemy i dodajemy do sosu bakłażana, wcześniej opłukanego z soli i soku, który oddał. Przyprawiamy ziołami, miażdżonym czosnkiem i sosem sojowym. Dusimy do momentu kiedy bakłażan stanie się kruchy. Pamiętamy, że w drugim garnku gotuje się brokuł i nie należy go przegotować

vegetanie
dżem truskawkowy 174

Składniki 1kg truskawek 600g cukru sok z 1 dużej cytryny Wykonanie Umyte osuszone i bez szypułek truskawki ,lekko miksujemy.Następnie dodajemy cukier,i zelfix 2:1.Wszystko dokladnie mieszamy i gotujemy w 100 ° C 15 minut. Gorący, gotujący się, lekko bulgocący dżem przekładamy do dobrze wyparzonych, sterylnych słoików. Dokładnie zakręcamy i odstawiamy do góry dnem,przykryte kocem, aby zupełnie ostygły

w mojej kuchni
Kaszotto szparagowe 161

codzienny obiad, na romantyczną kolację lub na poczęstowanie gości :) Składniki na 2 porcje : 100 g kaszy jęczmiennej wiejskiej 20 g sera Lazur z niebieską pleśnią bulion warzywny szklanka wody + sok z połowy cytryny pół cebuli ząbek czosnku pęczek szparagów masło mały kawałek sera Bursztyn świeża natka pietruszki lubczyk sól i pieprz Szparagi myjemy i odrywamy zdrewniałe końcówki oraz główki. Końcówki

Zawsze głodna!