sok - 13499 przepisów (strona:596/900)

Obfita fotorelacja- Tajlandia od kuchni. Thai food ! ! ! Jedzenie w Tajlandii :) 237

gotowe dania oraz bazary i kuchnie uliczne :)  Ależ się działo. Pierwszego dnia musiałam spróbować pikantno-kwaśnej zupy Tom Yum z owocami morza. Coś wspaniałego ! ! ! Trawa cytrynowa, galangal, chilli, sok z limonki, liście limonki kafir, kolendra, ojjj czego tam nie było :) Tom Kha Mniam ! Kurczak na słodko z orzechami nerkowca. Zielone curry z tajską bazylią. Nie pamiętam jak to się

Jemy Pijemy
Tort bezowy z wiśniami, malinami, czarną porzeczką i truskawkami. Kaloryczna bomba. 222

Piec przez półtorej godziny. Wyłączyć piekarnik i studzić przy uchylonych drzwiczkach. Owoce przełożyć do rondelka, podlać likierem i poczekać aż się rozmrożą na malutkim płomieniu. Chodzi tylko o puszczenie soków. Dodać 3/4 galaretki wiśniowej i mieszać do momentu jej rozpuszczenia. Odstawić do ostygnięcia. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem wanilinowym. Część odłożyć do dekoracji. Mascarpone połączyć z częścią

Jemy Pijemy
Lemoniada z melisą i ogórkiem 159

dzisiejsze upały polecam wspaniale nawadniającą lemoniadę. Doskonale uzupełnia elektrolity i gasi pragnienie. N a ok 1l dzbanek z wodą dodałam: 3 łyżki miodu ( miałam biały rzepakowy ) sok z 1 cytryny, 1/2 cytryny w plasterkach 1 obrany ogórek pokrojony w plasterki  3 gałązki świeżej melisy dobrze "przyklaśniętej" ze 2, 3 razy aby uwolniła aromat Możesz dodać lód w kostkach albo

Jemy Pijemy
Ciasto z kwiatami czarnego bzu 191

poniżej.  Składniki: 4 duże kwiaty (główki) czarnego bzu 3 łyżki stołowe dobrej jakości syropu z czarnego bzu  (ja zastosowałam syrop Ogródek Dziadunia - klik ) 3 łyżki stołowe miodu sok wyciśnięty z 1 cytryny 1 szklanka wody Intensywność wyczuwalnego smaku czarnego bzu w cieście zależy od ilości składników użytych do sporządzenia ponczu.  Jeśli chcecie uzyskać jedynie posmak czarnego

Garniec Magalie
szybkowar-gołąbki z młodej kapusty z mięsem z szynki,ryżu,musztardy,koperku w pomidorach... 142

mięsa i zawijać gołąbki do szybkowara 9 litrów "polecam SZYBKOWAR -Tureckie Garnki - zobacz" włożyć sitko rozkładane: nie przypali sie kapusta - układać w szybkowarze gołąbki, wlać domowy przecier pomidorowy lub sok pomidorowy, wlać wodę szybkowar zamknąć i po zasyczeniu pary gotować 15 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie gołąbki wyjąć do miski i można zajadać i na ciepło

W Mojej Kuchni Lubię
Koktajl: truskawki ananas 110

koktajl, który składa się ze zmiksowanych truskawek i ananasa. Lato to najlepszy czas na to, żeby na maksimum wykorzystać świeże owoce, a nie ma przecież nic lepszego niż sok czy koktajl z sezonowych owoców. Pijmy więc na zdrowie. Koktajl: truskawki ananas Czas przygotowania: 10 minut Proporcje na ok.1 litr koktajlu Składniki: 500 g truskawek 1/2 ananas 1 szklanka wody mineralnej

Kulinarne przygody Gatity
Pączki hiszpańskie 127

mocno posłodzić cukrem pudrem (gdyż w cieście nie ma cukru!).  Przygotowanie lukru:  200g cukru pudru wymieszać energicznie z 4 łyżkami gorącej wody. Zamiast wody można dodać troszkę soku z cytryny lub aromatu np. waniliowego. Polać pączki. A może takie na Walentynki? Z przepisu wychodzi ok. 25 pączków. Przepis z Bloga Śladami Słodkiej Babeczki http://babeczka.zuzka.pl/2011/08/paczki-hiszpanskie/

Mania Wypiekania
Wesołe galaretki 150

urozmaicenie Dnia Dziecka dla szykujących przyjęcie dla dzieci Składniki: 2 pomarańcze 1 żółty grejpfrut galaretka cytrynowa galaretka pomarańczowa Wykonanie: Pomarańcze i grejpfruta sparzyć wrzątkiem. Przekroić na pół. Wycisnąć sok (najlepiej za pomocą wyciskarki do cytrusów, by nie uszkodzić skórki). Resztki miąższu wybrać łyżką. Galaretkę przyrządzić z połowy porcji wody podanej na opakowaniu. (Czyli w przypadku galaretki na 500ml wykonujemy

Mania Wypiekania
Kisiel nektarynkowy 95

fanów kisieli ("kiśli" :D) dla lubiących zdrowe małe "co nieco" dla chcących spróbować zrobić samodzielnie kisiel Składniki: 3 nektarynki 2 łyżeczki miodu 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej łyżeczka soku z cytryny 150ml wody Wykonanie:  Nektarynki obierz ze skórki. Dwie zmiksuj za pomocą blendera, a trzecią pokrój na kawałki i nałóż do salaterek. Zmiksowane nektarynki wlej do rondelka, dodaj wody

Mania Wypiekania
Tort czekoladowo-malinowy 127

płaska łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na krem malinowy: 720g malin 4,5 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 2/3 szklanki gorącej wody szklanka cukru 3 łyżeczki soku z cytryny 3 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczone w 2 łyżkach wody 720g serka mascarpone Składniki na polewę malinową: 200g dżemu malinowego (najlepiej bezpestkowy) 1,5 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej

Mania Wypiekania
Kompot mirabelkowy na zimę 121

wysokości garnka i zagotuj wodę. Od zagotowania wody pasteryzuj ok. 50 minut (aż rozpuści się cukier w słoikach i powstanie syrop). Owoce zagotują się we własnym soku i w syropie cukrowym, który powstanie z rozpuszczonego cukru. Słoiki odstaw do ostudzenia (nie trzeba odwracać do góry dnem).   Przepis jest zmodyfikowaną lekko wersją z bloga www.chillibite.pl

Mania Wypiekania
Czekośliwka do słoików na zimę 76

szklanki orzechów włoskich, laskowych lub fistaszków lub migdałów Wykonanie: Umyć śliwki, wypestkować, zasypać cukrem. Postawić na malutkim ogniu i gotować, aż cukier się roztopi i śliwki puszczą sok (nie nakrywać garnka pokrywką). Gdy śliwki zaczną bulgotać dodać cynamon, kakao i czekoladę połamaną na kawałki oraz orzechy/migdały posiekane na kawałki. Od tego momentu gotować ok. pół godziny mieszając drewnianą łyżką

Mania Wypiekania

Proponowane wyszukiwania