łyżka oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki gruboziarnistej soli morskiej lub himalajskiej marynata żółta 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka musztardy francuskiej ( z całymi ziarnami) sok z 1/3 cytryny 1 łyżeczka miodu 3 łyżeczki przyprawy shoarma lub po 1 łyżeczce curry, kurkumy i słodkiej papryki marynata czerwona 2 łyżki oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki soli
DefinicjaSmakuduży koktajl) 1/2 mrożonego dojrzałego mango 150 ml jogurtu greckiego 1-2 łyżki lodów śmetankowych ( można pominąć, wtedy można trochę dosłodzić koktajl miodem lub cukrem) 1/4 łyżeczki cynamonu sok z 1/4 limonki SPOSÓB PRZYGOTOWANIA 1. Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować na jednolitą masę. 2. Przelać do wysokiej szklanki, udekorować i od razu poddawać. Smacznego
DefinicjaSmakumała puszka pędów z bambusa 1 czerwona papryka 1/2 świeżego ananasa lub 5 plastrów ananasa z puszki 2 łyżki octu ryżowego 1 łyżka pasty z tamaryndowca ( można użyć soku z limonki) 1 łyżka brązowego cukru 1 papryczka chilli 1 łyżka sosu sojowego ryż jaśminowy ( 1 woreczek na 2-3 porcje) 1 płaska łyżeczka kukrkumy SPOSÓB PRZYGOTOWANIA 1. W misce umieścić
DefinicjaSmakupatelni rozgrzać łyżkę oleju ryżowego wrzucić pokrojone warzywa, dodać rozmaryn i tymianek, smażyć 3-4 minuty. Dodać pokrojonego w kostę pomidora i dusić kilka minut, do momentu aż sok z pomidorów odparuje, a papryka lekko zmięknie. Dodać tuńczyka, sos sojowy i doprawić całość pieprzem. Wszystkie składniki sosu (jogur, ketchup, tabasco, worchestershire) dokładnie wymieszać i odstawić na kilka minut
DefinicjaSmakukopiasta łyżeczka sproszkowanego 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki 3 łyżki octu ryżowego 3-4 łyżki sosu sojowego 3 łyżki brązowego cukru sok z 1/2 limonki lub 1 łyżeczka pasty z tamarynowca dodatkowo 1 cebula 1 marchewka 1 czerwona papryka 1 cebulka dymka 10 grzybków shitake ( lub mrożona mieszanka warzyw do potraw chińskich) świeża kolendra
DefinicjaSmakuoctu ryżowego szczypta brązowego cukru 1 gałązka szczypiorku czarny sezam sałatka 2 garści rukoli 1 garść kiełków rzodkiewki 10-12 pomidorków koktajlowych 2 łyżki oliwy 1 łyżka octu balsamicznego sok z 1/4 cytryny sól morska świeżozmielony pieprz SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Paprykę pokroić w mniejsze kawałki. Razem z pomidorkami koktajlowymi ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Warzywa oprószyć solą morską
DefinicjaSmakuszklanka twardej marmolady truskawkowej (opcjonalnie wieloowocowej) polewa 2 tabliczki czekolady mlecznej lub gorzkiej (ja użyłam mlecznej milki) 2 łyżki dobrej jakości masła 2 łyżeczki domowego ekstraktu pomarańczowego lub sok i skórka otarta z 1/2 pomarańczy lub dwie łyżki likieru pomarańczowego SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Ciasto rozwałkowujemy na grubość 3-4 mm, w miarę potrzeby podsypujemy mąką jeśli ciasto się zbyt klei. Wykrawamy
DefinicjaSmakucebulka makaron typu noodle lub makaron ryżowy/shirataki sos 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki sosu ostrygowego 1 łyżka sosu teryaki (można pominąć) 1 łyżka pasty z tamaryndowca lub sok z 1/2 limonki 2 łyżeczki brązowego cukru 1 łyżeczka mielonego imbiru lub galangalu mielonego 1 papryczka chilli bez pestek lub 1 łyżeczka pieprzu cayenne dodatkowo szczypiorek biały sezam SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
DefinicjaSmakumąki graham 100g zimnego masła 1 jajko 3 łyżki zimnego mleka lub wody duża szczypta soli sos 250 ml jogurtu naturalnego 1 gałązka rozmarynu 2-3 ząbki czosnku sok z 1/2 cytryny 1 jajko sól i pieprz marynowana cukinia 1 cukinia 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 gałązka świeżego tymianku 1 łyżeczka mielonej kozieradki (można pominąć) 1 łyżka oliwy z oliwek
DefinicjaSmakujabłkowego 1 łyżka kremu balsamicznego bianco (można pominąć lub zastąpić zwykłym, ale zepsuje on kolor salsy) kilka gałązek świeżej kolendry roszponka z vinegretem 2-3 łyżki oliwy z oliwek sok z 1/2 cytryny 1 łyżeczka ziarnistej musztardy świeżozmielony pieprz sól morska 2 garści roszponki SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Steki z tuńczyka myjemy i dokładnie osuszamy. Mieszamy oliwę z sosem sojowym i nacieramy
DefinicjaSmakuprzy tym wciąż pozostaje zdrowy i niskokaloryczny. Pycha! SKŁADNIKI (2 porcje) 1/2 szklanki mrożonych malin 1/2 szklanki mrożónych truskawek 1/2 szklanki mleka migdałowego 1 łyżeczka ksylitolu 1 łyżka soku z limonki (opcjonalnie) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i miksujemy na gładką masę. Przekładamy do pucharków i zajadamy. Lodów nie mrozimy, tylko konsumujemy od razu. W czasie miksowania owoce
DefinicjaSmakugotowy:) SKŁADNIKI (2 porcje) 250g krewetek 1 duży pomidor 1 cebula 5 ząbków czosnku 1 papryczka chilli 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka sosu teryiaki 1 łyżeczka cukru muscovado sok z 1/2 limonki pół pęczka szczypiorku czarny sezam makaron chow mein SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Makaron gotujemy 2-3 minuty w lekko osolonej wodzie i odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy olej ryżowy
DefinicjaSmakuczosnku 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju ryżowego sól sos czosnkowy 125 ml jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku 1 łyżka sosu worchestershire 1 łyżka soku z cytryny pieprz sól dodatkowo 1 dojrzałe mango 6-8 pomidorków koktajlowych 1/4 czerwonej cebuli kilka gałązek świeżej kolendry rukola chlebki pita z tego przepisu SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Pierś z kurczaka
DefinicjaSmakupuszka kukurydzy (ok 1/2 szklanki) 2 garści ulubionych sałat (roszponka, rukola, rzymska, raddicho, itd.) 1 łyżeczka czarnuszki dressing 1 łyżka musztardy francuskiej (ziarnistej) 1 łyżeczka miodu o delikatnym smaku sok z 1/2 cytryny 4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju słonecznikowego świeżozmielony pieprz sól morska SPOSÓB PRZYGOTOWANIA W rondelku gotujemy wodę, gdy zacznie wrzeć wkładamy do niej przepiórcze jajeczka. Gotujemy
DefinicjaSmakufeta, który świetnie podkreslił danie. Prawdziwa bomba smaków! :) SKŁADNIKI (4 porcje) kurczak 1 podwójna pierś z kurczaka 2 ząbki czosnku kilka gałązek świeżego tymianku 1 gałązka świeżego rozmarynu sok z 1/2 cytryny 2 łyżki jogurty naturalnego 1 łyżka oliwy truflowej sól morska świeżozmielony pieprz warzywa 400g fasolki szparagowej (w sezonie świeżej) 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 1/2 zielonej papryczki
DefinicjaSmaku