Najprostsze ciasto z jabłkami 191jajka 6 średnich jabłek (dość kwaśnych) garstka włoskich orzechów 2 łyżeczki sody Użyłam nieco ponad szklanki cukru pudru Jabłka kroimy w niewielką kostkę, zasypujemy cukrem i zostawiamy, by puściły sok (na około godzinę). Po godzinie przesiewamy doń mąkę z sodą, wrzucamy posiekane orzechy. Żółtka oddzielamy od białek i wlewamy do reszty, ewentualnie dorzucamy innych składników według upodobania.* *W spisie
Kuchenna Kontrrewolucya
Szynka wieprzowa w białym winie 188zmiażdżone ząbki czosnku pół garstki suszonych i świeżych ziół (można po prostu użyć czubrycy/ziół prowansalskich i kilku małych gałązek świeżego rozmarynu i cząbru) łyżeczka chilli w proszku łyżeczka soku z cytryny Składniki marynaty dokładnie ze sobą łączymy w plastikowej misce (nigdy w metalowej). Szynkę kroimy w plastry grubości mniej więcej centymetra i każdy dokładnie obtaczamy w przygotowanej marynacie. Całość
Kuchenna Kontrrewolucya
Gazpacho - andaluzyjski chłodnik pomidorowy 164nasienne. Warzywa, również obrane czosnek i cebulę, kroimy w kostkę i umieszczamy w blenderze, po czym miksujemy je na gładką masę. W trakcie miksowania dorzucamy zioła, ocet (można użyć soku z cytryny) oraz przyprawy do smaku według gustu. Ja najczęściej zamiast soli wsypuję warzywną przyprawę i sporą ilość pieprzu. To samo zrobiłam w tym wypadku. Podajemy przykładowo z czosnkowym pieczywem
Kuchenna Kontrrewolucya
Domowy kisiel z owoców dzikiej róży z nutą melisy 175około 5 godzin w wodzie, w której się gotowały. Po tym czasie przecedzamy płyn i jego 2/3 zagotowujemy z cukrem (jeśli ktoś lubi kwaśniejsze smaki, można dodać wspomnianego soku z cytryny), a 1/3 zaś zimną dobrze mieszamy z mąką ziemniaczaną. Po zagotowaniu wywaru różanego, postępujemy tak, jak w przypadku kisielu z torebki. We wrzącym płynie rozprowadzamy zimny z mąką ziemniaczaną
Kuchenna Kontrrewolucya
Rassolnik 198Wrzucamy do niego ziemniaki, pokrojony w paseczki seler oraz kapustę i gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania dodajemy duszoną marchew z pietruszką i cebulą oraz ogórki. Doprawiamy według uznania sokiem z ogórków oraz solą, pieprzem i maggi. Podajemy najlepiej z rulonikiem świeżego masła oraz posiekaną zieleniną, ale można też oczywiście użyć kwaśnej śmietany. Prosto, szybko i pysznie
Kuchenna Kontrrewolucya
Chrupiące krokieciki jabłkowe z cynamonem 137się zaczynają najlepsze jabłkowe odmiany i pomysły na ich wykorzystanie. Ah! Antonówki... Jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na tarce do ziemniaków (jak na placki ziemniaczane). Odciskamy z nich dokładnie sok i mieszamy z przesianą mąką pszenną oraz cukrem i cynamonem. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, warto podsypać je większą ilością mąki, by kotleciki nie rozleciały się przy smażeniu. Formujemy
Kuchenna Kontrrewolucya
Dyniowe kluski kładzione na mleku - pierwszorzędne jesienne śniadanie 201sposobem - kroję ją na małe kawałki i ścieram każdy do momentu natrafienia na skórę i ten patent zawsze się sprawdza. ;) Startą dynię przekładamy na lnianą ściereczkę i dokładnie odciskamy sok. Odsączoną przekładamy do miski. Dodajemy jajko, szczyptę soli oraz kardamonu i mąkę. Dobrze mieszamy. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie (powinno dać się dobrze formować, ale nie być ścisłe) można podsypać
Kuchenna Kontrrewolucya
Pierś kurczaka z ananasem w sosie cebulowym 188chęć nadrobić. :) Piersi kroimy w poprzek na pół. Każdą część dobrze obsypujemy solą oraz pieprzem i pieprzem cayenne. Mięso przekładamy do miski i zalewamy je syropem z ananasa oraz sokiem z cytryny. Odstawiamy je zamarynowane do lodówki na 4 godziny. Po tym czasie przekładamy je do naczynia żaroodpornego. Zupę cebulową przygotowujemy z połowy ilości wody podanej w przepisie. Gotową zalewamy
Kuchenna Kontrrewolucya
Nalewka żurawinowa z wanilią 188można wykorzystać mój sposób. Ułożyłam owoce na papierze do pieczenia na blasze i podpiekłam je w niezbyt wysokiej temperaturze w piekarniku, do momentu, aż popękały. Następnie wszystkie, razem z sokiem, który zdążył się wydostać, przełożyłam do blendera i zmiksowałam. (Poniżej nalewka z całymi owocami, jednak tylko na potrzeby zdjęcia; po nim wszystkie zostały zmiksowane. ;)) Owocową breję przelewamy do wysokiego, szklanego
Kuchenna Kontrrewolucya
Na dobry nowy rok - sałatka warstwowa z gyrosem 414paski. Pokrojoną kapustę wrzucamy do miski z sosem czosnkowym i całość dobrze mieszamy. Pomidory ze skórką i obranego ogórka wężowego kroimy w małą kostkę, a z kukurydzy odsączamy dokładnie sok. Kiedy mięso przejdzie przyprawami, smażymy je bez oleju na patelni, do uzyskania złotego koloru. Na dnie dość dużego, wysokiego naczynia układamy cienką warstwę kapusty z sosem. Następne warstwy można konfigurować
Kuchenna Kontrrewolucya
Marchwiowo-pomarańczowa zupa krem 226miękkie miksujemy zupę na gładką masę. Doprawiamy solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem i kurkumą (na czubku noża). Pomarańcze chwilę wałkujemy po stole, lekko dociskając. Następnie z obydwu dokładnie wyciskamy sok i dolewamy do zupy. Dobrze mieszamy, by składniki się połączyły i gotowe
Kuchenna Kontrrewolucya
Podsumowanie akcji Sztuka Mięsa 252cannelle | blog: Pommes à la cannelle Wieprzowina pieczona z warzywami /Roast pork with vegetables autorka: Pommes à la cannelle | blog: Pommes à la cannelle Pieczone żeberka w soku malinowym autorka: jazzowesmaki | blog: Jazzowe Smaki Kaczka z granatem i cytrusami autorka: Tedi | blog: Kuchnia u Tedi Rolada wieprzowa z ricottą. autor: Lukash | blog: Kuchnia Łukasza Pieczeń wieprzowa. autor: Lukash | blog: Kuchnia
Kuchenna Kontrrewolucya
Jajko zapiekane w awokado 462Awokado uwielbiam, najlepiej w postaci po prostu owocu z sokiem z cytryny i odrobiną soli. Tym razem naszło mnie na pokuszenie się czegoś oryginalniejszego. Dla tych, którzy obchodzą 14 lutego dzień zakochanych podpowiem, że tego dnia będzie to idealna przystawka do wykwintnej kolacji przy świecach. ;) dwa dwóch osób: 1 dojrzałe awokado 2 jajka kurze (rozmiar M lub S) garstka żółtego
Kuchenna Kontrrewolucya
Roladki z bakłażana z mozarellą i pomidorami zapiekana w passacie 195zdjęciu, około pół centymetrowe). Każdy plaster oprószamy solą morską z obydwu stron i układamy je na ręczniku papierowym lub ściereczce, po czym pozostawiamy na pół godziny, by puściły sok. W tym czasie obieramy czosnek i przeciskamy przez praskę oraz przygotowujemy sos. Jest on bardzo prosty, ponieważ taki najlepiej pasuje. Passatę przelewamy do rondelka i doprowadzamy do wrzenia. Przyprawiamy ją lekko
Kuchenna Kontrrewolucya
Wiosenna nalewka z kwiatów czarnego bzu (PYCHA!) 141tygodniu do naczynia z kwiatami dolewamy spirytus bądź wódkę i również dobrze mieszamy. Pozostawiamy je tak na około 24 godziny, a następnie przecedzamy przez gazę. Do nalewki można dodać sok z połowy cytryny, jednak dla mnie idealna jest taka od razu po przefiltrowaniu. Jak każda nalewka, by nabrać odpowiednich walorów smakowych, powinna "odstać swoje". Za absolutnie minimum uważa się okres
Kuchenna Kontrrewolucya