sok - 13499 przepisów (strona:587/900)

Bananas Beach - likier bananowy 136

taki kobiecy napój. Delikatny i słodki, przyjemnie się pije. Cytryna dodaje lekkiej nutki orzeźwienia, która latem idealnie się zgrywa z całością. 1,5 kg bananów 1 litr śmietany 18 % sok z 1 cytryny skórka otarta z jednej cytryny 0,3 kg cukru 1 litr spirytusu 95% Banany kroimy na grube plastry i wkładamy do dużego słoja. Optymalny będzie 3 litrowy

Marder&Marder Manufacture
Melonowe letnie orzeźwienie 121

mlekiem kokosowym - melona kroimy na pół i usuwamy cześć z pestkami, następnie wybieramy miąższ i miksujemy z mlekiem kokosowym - do zupy dodajemy sok wyciśnięty z 1 i 1/2 limonki oraz sól - ogórki kroimy w kosteczkę i dodajemy do chłodnika, miksując wszystko po raz ostatni  - zupę wkładamy do lodówki do schłodzenia ( co najmniej

Pora na pora i pomidora
Kapuśniak 176

mięsny 1 łyżeczka kminku w ziarenkach 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka chili lub papryki ostrej 1 łyżeczka imbiru w proszku 1 łyżeczka pieprzu mielonego sól do smaku 1 łyżka soku z cytryny lub octu jabłkowego Przygotowanie: Marchewkę i ziemniaki obrać, umyć i drobno pokroić. Kapustę umyć i drobno poszatkować.  Paprykę umyć, oczyścić z pestek i drobno pokroić

Kuchcik gotuje
serowe knedle z truskawkami i musem truskawkowym 226

knedli truskawki. Przygotowałam więc pyszne serowe ‪ #‎knedle z truskawkami, z musem truskawkowym, cukrem i octem balsamicznym. Mus doskonale wzbogacił smak knedli. Gdy wbijamy widelec w knedel wycieka z niego sok z truskawek, pycha. Przepis na serowe knedle z truskawkami i musem truskawkowym: Polecam też: Knedle z mirabelkami i migdałami Świąteczne Knedle ziemniaczane ze śliwkami i bakaliami Składniki na 10 dużych

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Lekka sałatka na lato 167

roszponki składniki: 2 garście roszponki kawałek arbuza kawałek twarogu wędzonego kilka oliwek zielonych kilka orzechów laskowych dresing 4 łyżki oliwy z oliwek 6 łyżek octu balsamicznego 1 łyżeczka miodu sok z cytryny, sól, pieprz do smaku Do miseczek nakładamy roszponkę i pokrojonego w kostkę arbuza i twaróg. Ilość wszystkich składników jest na tzw. oko. Następnie dokładamy pokrojone oliwki i uprażone

Przysmaki Karolki
chłodnik z botwinki 127

Polecam na upały chłodnik Produkty: 2 pęczki botwinki sok z połowy cytryny 5 małych ogórków gruntowych pęczek rzodkiewki pęczek koperku pęczek szczypiorku 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę litr maślanki lub kefiru sól i świeżo zmielony pieprz do smaku dodatkowo- jajka ugotowane na twardo Botwinkę myjemy, drobno siekamy razem z buraczkami (buraczki wcześniej obieramy

Ugotujmy Coś
Śniadaniowy torcik naleśnikowy czekoladowo- malinowy 209

gładki krem. Można dosłodzić do smaku, jeśli serek jest zbyt kwaśny. Naleśniczki ułożyć w piramidkę, przełożyć kremem i udekorować malinami. Smacznego! *maliny należy wcześniej rozmrozić i odsączyć z soku - tak, aby krem nie był zbyt rzadki

Chocolate Muffin Blog
Letnia klasyka obiadowa, Europejski Stadion Kultury 194

porze roku taki obiad gości w wielu polskich domach, też niejarskich. Jest lekki, szybki, sycący i smaczny. Na zdjęciu: sałata zielona i rzodkiewka z olejem lnianym i odrobiną soku z cytryny, sadzone jajo, maślanka, młode ziemniaki z koperkiem i podsmażoną na oleju cebulką. Przepis bierze udział w akcjach:     Europejski Stadion Kultury to cykliczna impreza organizowana pod koniec czerwca

Qlinarnie i Qlinarnie
Ciasto z płatków owsianych z truskawkowym puddingiem bez pieczenia, mąki i cukru 171

składników:) Składniki :  Na spód : - 2 szklanki płatków owsianych - 200 g daktyli  - 3-4 łyżki wiórków kokosowych Na wierzch : - 1 szklanka truskawek - 2 banany - 1/4 szklanki oleju kokosowego - sok z jednej połówki cytryny  - 1 szklanka wiórków kokosowych  - 4 łyżki nasion chia  Przygotowanie  Spód : Daktyle zalać gorącą wodą i moczyć przez 15 minut, zblendować na gładką

zdrowa vege kuchnia
Ryż na gęsto z truskawkami 277

niego nieco mleka i wymieszać, ewentualnie jeszcze raz zagotować jeśli mleko jest niepasteryzowane. Obrane truskawki kroimy w ząbki, posypujemy cukrem i pozostawiamy na około 5 minut, by lekko puściły sok. Ryż najlepiej podać na szerokim talerzu, by truskawki ładnie rozmieścić po całej powierzchni ryżu lub jeśli ktoś woli może podać go wymieszany z truskawkami w miseczkach, jednak wtedy wygląda mniej

Smakowy Raj
Pocztówka z Gruzji 155

zawierał lemoniadę gruszkową popularnej gruzińskiej marki Zedazeni, adżabsandal, czyli bakłażany smażone z cebulą, papryką oraz pomidorami, przyprawione ziołami oraz czosnkiem, czurczkhelę, czyli tradycyjny przysmak gruziński, zrobiony z orzechów i soku z winogron (tylko bez skojarzeń, gdy już sobie wygooglacie, co to!) oraz khmeli suneli, słynną mieszankę gruzińską, w której skład wchodzi m.in. kolendra, kozieradka, cząber i bazylia. A oprócz tego

GRUBY WAŁEK
Sałatka z grillowanych warzyw i pieczarek 189

młoda cukinia 1 mała kalarepa kilka małych pieczarek sól, pieprz, suszony czosnek, słodka papryka, zioła do pizzy 50 g rukoli Sos: mały kubek jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu sok i skórka starta z połowy cytryny 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka ziół do pizzy łyżka posiekanego koperku sól i biały pieprz szczypta cukru Składniki sosu wymieszać i schłodzić. Paprykę pokroić

Czerwień i błękit
Rumtopf - nalewka rumowo owocowa 191

Rumtopf to w dosłownym tłumaczeniu garnek z rumem. Ale za to z jakim rumem! Więcej w nim owoców i ich pysznego soku niż alkoholu, jest pachnący i intensywny w smaku. To nie jest tylko nalewka . W rumtopfie można wyczuć w nim aromat nagrzanych słońcem, różnorodnych, letnich owoców, poczuć ich słodycz i cieszyć się jego bogatym smakiem. Pracy przy nim niedużo

Smaczna Pyza
Crumble z czereśniami 145

Składniki: (na 2 porcje) Crumble-kruszonka: 90 mąki pszennej 35 g cukru pudru 40 g masła 82% szczypta cukru waniliowego 2 krople soku z cytryny nadzienie: 2 garście wydrylowanych czereśni/wiśni 2 szczypty cukru dekoracja: 3 malutkie łyżeczki śmietany 36% - ubitej delikatnie- dla każdej porcji czereśnie z ogonkami świeże listki mięty do dekoracji- ja użyłam miety cytrynowej Przygotowanie

KreatywnePiny
Truskawkowy puch (bez pieczenia) 170

korzystajmy z tych smacznych owoców, kiedy jeszcze możemy. Składniki: 1/2 opakowania podłużnych biszkoptów 500 g truskawek + 3/4 szklanki truskawek 1 szklanka cukru + 2 łyżki cukru 1/2 soku z cytryny 500  ml śmietany kremówki 4 łyżeczki żelatyny Wykonanie: Biszkopty ułożyć na dnie tortownicy (średnica 24 cm ) Truskawki umyć i zmiksować z cukrem. Żelatynę  namoczyć w bardzo małej

O kuchni z uczuciem