ciasta wkładamy do zamrażalnika. Jabłka obieramy i kroimy w plastry. Białka ubijamy ze szczyptą soli i cukrem na lśniącą pianę. Białe ciasto rozwałkowujemy, posypujemy bułką tartą (wchłonie ona nadmiar soku z jabłek) wykładamy jabłka i posypujemy cynamonem jeśli ktoś lubi. Przykrywamy rozwałkowanym brązowym plackiem, na który wykładamy pianę z białek. Na nią ścieramy zamrożone białe ciasto. Całość pieczemy
Cynamonowe szczęściepół, pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w półplasterki. Ciasto nakładamy łyżką na rozgrzaną patelnie i w każdy placuszek wciskany kawałek gruszki. Smażymy przez chwilę i przekręcamy. Ja zjadłam skropione sokiem malinowym i posypane żurawiną, ale świetnie będą smakować polane jogurtem naturalnym. Moja wersja nie zawiera cukru, ale jeśli ktoś potrzebuje by było słodziej można dodać do ciasta łyżeczkę miodu, cukru
Cynamonowe szczęścieDodatkowo: 4 gruszki (moje warzyły ok 1 kg) Gruszki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy przez 5 minut, by zmiękły ale się nie rozpadały. Wykładamy na sitko, by odsączyć sok. Pierwszy blat biszkoptu nasączamy ponczem, rozsmarowujemy połowę masy kajmakowej, a następnie "wtykamy" w nią połowę gruszek i wyrównujemy. Przykrywamy drugą częścią biszkoptu i postępujemy podobnie jak wcześniej. Po przykryciu trzecią
Cynamonowe szczęścienawet wykorzystać do nasączenia ciasta, czy deseru. W chłodniejsze dni kieliszeczek będzie idealny na rozgrzanie, w cieplejsze można przyrządzić orzeźwiającego drinka. Mi osobiście najbardziej smakuje dobrze schłodzona z sokiem pomarańczowym i kostkami lodu. Kupując alkohol na jakąś specjalną okazję chętnie po nią sięgnę i szczerze polecam wszystkim, którzy jeszcze nie próbowali
Cynamonowe szczęścieQchnia po prostu Składniki: - 1 mały, gęsty, naturalny jogurt - 2 duże łyżki majonezu - 2 duże ząbki czosnku - 2 łyżki soku z cytryny - poszatkowany koper - sól morska - pieprz Sposób wykonania: Czosnek rozgnieść, koper poszatkować, wszystko razem dokładnie wymieszać. I tyle w tym temacie :) Podawać według uznania. Qchnia po prostu
Qchnia po prostudrobna kostkę. Liście botwinki wg uznania mogą być lub nie. Następnie do gotującego się bulionu lub wody dodajemy botwinę z burakami, gotujemy 5-10 min i dodajemy ocet i sok z cytryny, gotujemy następne 5 min. Następnie odstawiamy do wystygnięcia. Ogórki, rzodkiewki, szczypiorek i koperek siekamy w drobną kostkę. Do wywaru dodajemy kefir, warzywa, czosnek według uznania, sól
Zainspiruj się kuchniąniegazowanej wody 1 limonka 1 cytryna 1/4 pęczka natki z pietruszki Przygotowanie: Do blendera z wysokim kielichem wlewamy wodę i wkładamy porwaną nać pietruszki. Z limonki i cytryny wyciskamy sok, bezpośrednio do wody z pietruszki, miksujemy
Moja smaczna kuchniataki kobiecy napój. Delikatny i słodki, przyjemnie się pije. Cytryna dodaje lekkiej nutki orzeźwienia, która latem idealnie się zgrywa z całością. 1,5 kg bananów 1 litr śmietany 18 % sok z 1 cytryny skórka otarta z jednej cytryny 0,3 kg cukru 1 litr spirytusu 95% Banany kroimy na grube plastry i wkładamy do dużego słoja. Optymalny będzie 3 litrowy
Marder&Marder Manufacturemlekiem kokosowym - melona kroimy na pół i usuwamy cześć z pestkami, następnie wybieramy miąższ i miksujemy z mlekiem kokosowym - do zupy dodajemy sok wyciśnięty z 1 i 1/2 limonki oraz sól - ogórki kroimy w kosteczkę i dodajemy do chłodnika, miksując wszystko po raz ostatni - zupę wkładamy do lodówki do schłodzenia ( co najmniej
Pora na pora i pomidoramięsny 1 łyżeczka kminku w ziarenkach 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka chili lub papryki ostrej 1 łyżeczka imbiru w proszku 1 łyżeczka pieprzu mielonego sól do smaku 1 łyżka soku z cytryny lub octu jabłkowego Przygotowanie: Marchewkę i ziemniaki obrać, umyć i drobno pokroić. Kapustę umyć i drobno poszatkować. Paprykę umyć, oczyścić z pestek i drobno pokroić
Kuchcik gotujeknedli truskawki. Przygotowałam więc pyszne serowe #knedle z truskawkami, z musem truskawkowym, cukrem i octem balsamicznym. Mus doskonale wzbogacił smak knedli. Gdy wbijamy widelec w knedel wycieka z niego sok z truskawek, pycha. Przepis na serowe knedle z truskawkami i musem truskawkowym: Polecam też: Knedle z mirabelkami i migdałami Świąteczne Knedle ziemniaczane ze śliwkami i bakaliami Składniki na 10 dużych
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięroszponki składniki: 2 garście roszponki kawałek arbuza kawałek twarogu wędzonego kilka oliwek zielonych kilka orzechów laskowych dresing 4 łyżki oliwy z oliwek 6 łyżek octu balsamicznego 1 łyżeczka miodu sok z cytryny, sól, pieprz do smaku Do miseczek nakładamy roszponkę i pokrojonego w kostkę arbuza i twaróg. Ilość wszystkich składników jest na tzw. oko. Następnie dokładamy pokrojone oliwki i uprażone
Przysmaki KarolkiPolecam na upały chłodnik Produkty: 2 pęczki botwinki sok z połowy cytryny 5 małych ogórków gruntowych pęczek rzodkiewki pęczek koperku pęczek szczypiorku 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę litr maślanki lub kefiru sól i świeżo zmielony pieprz do smaku dodatkowo- jajka ugotowane na twardo Botwinkę myjemy, drobno siekamy razem z buraczkami (buraczki wcześniej obieramy
Ugotujmy Cośgładki krem. Można dosłodzić do smaku, jeśli serek jest zbyt kwaśny. Naleśniczki ułożyć w piramidkę, przełożyć kremem i udekorować malinami. Smacznego! *maliny należy wcześniej rozmrozić i odsączyć z soku - tak, aby krem nie był zbyt rzadki
Chocolate Muffin Blogporze roku taki obiad gości w wielu polskich domach, też niejarskich. Jest lekki, szybki, sycący i smaczny. Na zdjęciu: sałata zielona i rzodkiewka z olejem lnianym i odrobiną soku z cytryny, sadzone jajo, maślanka, młode ziemniaki z koperkiem i podsmażoną na oleju cebulką. Przepis bierze udział w akcjach: Europejski Stadion Kultury to cykliczna impreza organizowana pod koniec czerwca
Qlinarnie i Qlinarnie