sok - 13499 przepisów (strona:593/900)

Tarta z rabarbarem i truskawkami 142

rabarbaru 100 g truskawek 1 szklanka cukru Wykonanie; Zagniatamy ciasto i wkładamy na godzinę do lodówki. rabarbar kroimy na kostkę i przesmażamy z cukrem, aż odparuje nadmiar soku. Ma powstać gęsta masa. Ciastem wykładamy tortownicę. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 15 minut. Wyciągamy z piekrika , posypujemy bułka tarta, wylewamy mase rabarbarową i ukladamy truskawki

Anioły w kuchni
Jarsko i ekologicznie 136

Gotuj sos przez 20 minut po czym dodaj soję i doprowadź sos do wrzenia. Podaj sos do ryżu posypany orzechami cashew i kolendrą. Jako dodatek polecam jogurt z dodatkiem soku z limonki, łyżki miodu i kolendry

codojedzenia
SZNYCLE SCHABOWE Z MŁODĄ KAPUSTĄ 152

cebulę i smażyć aż będzie szklista. Dodać poszatkowaną kapustę, którą chwilę przesmażyć. Całość podlać wodą i dusić, aż kapusta zacznie zmniejszać swoją objętość. Do kapusty wlać pomidory razem z sokiem i dusić jeszcze około 5 minut, doprawiając do smaku solą, pieprzem i papryką. Z masła i mąki przygotować zasmażkę, którą zagęścić potrawę. Pokrojony w plastry schab oprószyć solą, pieprzem

Kuchnia w opałach
Cupcakes Kawowe z Bitą Śmietaną i Truskawkami 143

obrazka, ale wyszły jak z piekarnika, o co chodzi? Włożyłam po wielkiej truskawie do każdej muffinki, ale po upieczeniu jak widać na jednym ze zdjęć, truskawka puściła sok i się skurczyła, wizualność ciastka ucierpiała, ale na szczęście smak pozostał. Składniki na 12 babeczek: 110 g masła 110 g cukru 110 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki

Blondynka Gotuje
Naleśniki łaciate pod pachnącą piwonią 151

młodszych milusińskich takim daniem... Składniki: 2 szklanki mleka 2 jajka 200 g mąki pszennej sól 1 łyżka kakao olej Nadzienie 200 gram twarogu 2 banany z grilla 2 łyżki soku z cytryny 1 cukier wanilinowy 2 łyżki miodu 1 mała śmietana kwaśna 18% Wykonanie: Mleko przelewamy do miski dodajemy jajka, mąkę oraz szczyptę soli miksujemy dokładnie aby ciasto było

kgwjanczewo
Mini quiche dietetyczne ekspresowe z kubeczka 165

możliwe. Do tego zdrowe, dietetyczne, kolorowe i pyszne, takie które każdy może zrobić przed wyjściem z domu, bo śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. A zdrowe śniadanie ze szklanką soku to najlepszy sposób na udany dzień. Porcja dla 2 osób. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Dżem truskawkowy z tymiankiem 159

sporych kawałkach owoców, więc pokroiłam je na ćwiartki, ale można drobniej. Wrzucić je do garnka, wymieszać z żelfixem i zagotować. W tym momencie dodać cukier i wyciśnięty sok z cytryny (dodatkowo można też startą skórkę) i listki tymianku oberwane z gałązek. Trzymać owoce na małym ogniu jeszcze przez 5-7 minut. Gorącym dżemem napełniać czyste i suche słoiki. Porządnie zakręcić

wcinaj to
Ciasteczka kocie języczki 114

wersji z polewą czekoladową. Składniki: 20 dag masła, 3 jajka, 20 dag cukru, 1 łyżka kwaśnej śmietany, 1 łyżka proszku do pieczenia, 40 dag mąki, skórka z cytryny lub sok z cytryny, aromat cytrynowy (kilka kropel), 1/3 szklanki posiekanych orzechów włoskich lub laskowych, papier do pieczenia. Wykonanie: Masło utrzeć na krem i ucierając dodawać po jednym jajku, po łyżce cukru

Tradycyjna Kuchnia
KALAFIOR W TOWARZYSTWIE Z SOSEM CYTRYNOWYM 311

1/2szt masło - 100g sos tabasco - kilka kropel wędzony łosoś - 100g matjasy - 50g Sposób przygotowania: Kalafiora i brokuły dzielimy na różyczki. Kalafiora przez 15 minut moczymy w wodzie z dodatkiem soku z cytryny. Zagotowujemy 2 litry wody i na średnim ogniu gotujemy najpierw kalafior a potem brokuły. Ugotowane warzywa przekładamy na sito i osączamy. Przekładamy do miski , przykrywamy i utrzymujemy

Bazylia kontra Rozmaryn
Wyjątkowe marynaty do steków i wołowiny 140

papai dodajemy pozostałe składniki i mieszamy w blenderze do uzyskania konsystencji gładkiego sosu. Uniwersalna marynata do wołowiny Składniki: 1/3 szklanki sosu sojowego ½ szklanki oliwy z oliwek 1/3 szklanki świeżego soku z cytryny ¼ szklanki sosu Worcestershire 1 ½ łyżeczki czosnku w proszku 3 łyżki suszonej bazylii 1 ½ łyżeczki suszonej pietruszki 1 łyżeczka mielonego białego pieprzu Przygotowanie: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać przy pomocy

naRuszcie
Grillowana karkówka z kolorowym pieprzem w majonezowej marynacie 150

Rewelacyjnie ugrillowana karkówka z ziarenkami kolorowego pieprzu, olejem z cytryną, bazylią i czosnkiem oraz majonezem. Smak zaskakujący. Przed podaniem możemy mięso skropić sokiem z cytryny. 700 g karkówki 30 ml oleju z czosnkiem i bazylią Przyprawa do grilla Rafex 2 łyżeczki pieprzu kolorowego Rafex Marynata: 3 łyżeczki majonezu 1 cebula 2 łyżki oleju z cytryna i bazylią Karkówkę kroimy

VioletoweKucharzenie
ORZEŹWIAJĄCA WODA OGÓRKOWA 348

mięty. Wsadź na kilka godzin lub na całą noc do lodówki.  Po tym czasie dodaj do wody cytrynę pokrojoną w ćwiartki lub plasterki, lekko wyciśnij łyżka z niej sok, zamieszaj. Napój podawaj dobrze schłodzony lub jeśli lubisz z kostkami lodu. Gotowe! Smacznego

Słodko-Słony Świat Ilony
Musaka 154

jaja 50 g startego parmezanu sól, pieprz Bakłażany kroimy w plastry o grubości około 1 cm. Plastry posypujemy solą i odstawiamy najlepiej na sito, aby wyciekł z nich sok z goryczą. Cebulę siekamy w kostkę, czosnek rozgniatamy. Na patelni rozgrzewamy 5 łyżek oliwy i wrzucamy na nią cebulę, szklimy. Kiedy cebula nam się już zeszkli dodajemy czosnek i chwilę jeszcze

MamaOskarka
Kanapki z tuńczykiem, szparagami i pikantnym sosem pomarańczowo-pomidorowym 139

puszka filetów z tuńczyka w oliwie 4 szparagi łyżka oliwy szczypta soli 4 łyżki kiełków rzodkiewki posiekany szczypiorek i pietruszka do smaku sos: 2 łyżki pikantnego ketchupu 4 łyżki soku z pomarańczy szczypta pikantnej papryki wędzonej kilka kropel tabasco Składniki na sos mieszamy i na chwilę odstawiamy. Szparagi nacieramy oliwą i grillujemy chwilę na rozgrzanej patelni. Doprawiamy je solą

Mienta blog
Łosoś w ziołach prowansalskich 196

odsłonie łosoś, ziemniaki pieczone z koperkiem , sos czosnkowy i surówka z kiszonych ogórków. Składniki: 0,4 kg świeżego łososia norweskiego 2 - 3 ząbki czosnku 2 łyżki soku z cytryny 1/4 łyżeczki suszonej bazylii 1/2 czubatej łyżeczki ziół prowansalskich 1/4 pęczka koperku 2 łyżki oliwy do pieczenia sól pieprz Wykonanie: Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy oliwę i rozprowadzamy ją równomiernie. Zapobiegnie

Smak mojego domu