sok - 13499 przepisów (strona:600/900)

Zimny deser brzoskwiniowy w pucharkach 79

brzoskwiń z puszki lub świeżych 6 łyżek cukru 1 cytryna 4 łyżeczki  żelatyny 2 szklanki bitej śmietany 1 ½ szklanki wody Wykonanie: Brzoskwinie rozgotować z cukrem, dodać sok z cytryny i żelatynę ( należy ją wcześniej rozpuścić w ciepłej wodzie). Następnie połączyć z bitą śmietaną, przełożyć doi pucharków, wstawić do lodówki i ozdobić dowolnie

Tradycyjna Kuchnia
Parfait z kokosowo-orzechową granolą i owocami 318

borówki amerykańskie cytryna, cukier puder Zanim zabierzemy się do przygotowywania deseru, myjemy owoce i osuszamy je papierowym ręcznikiem. Truskawki kroimy w ćwiartki. Jogurt mieszamy z odrobiną cukru pudru i sokiem z cytryny W szklankach lub pucharkach układamy warstwami: granolę, owoce, jogurt aż skończą się składniki lub miejsce w naczyniach :). Granola kokosowo-orzechowa 3 szklanki płatków owsianych górskich szklanka orzechów laskowych

wcinaj to
Chłodnik litewski 206

kroimy w cienkie plasterki lub półplasterki. 5. Koperek i szczypiorek drobno siekamy. 6. Do ostudzonego garnka z ugotowaną botwiną dodajemy kefir, śmietanę, posiekane warzywa. Dokładnie mieszamy. 7. Zakwaszamy chłodnik sokiem wyciśniętym z cytryny i octem winnym (opcjonalnie). 8. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 9. Odstawiamy do lodówki, aby dobrze się schłodził. Chłodnik podajemy z jajkiem ugotowanym

W kuchni Katie
MAKARON Z TRUSKAWKAMI I CYNAMONEM NA CIEPŁO 173

100g suchego makaronu  + sól + woda do gotowania Truskawki pozbawiam szypułek i kroję w plastry. Na patelni rozgrzewam i roztapiam ksylitol, wrzucam pokrojone owoce. Kiedy się zeszklą i puszczą sok, dodaję mleko roślinne, szczyptę soli i pieprzu. Gdy zawartość patelni zacznie bulgotać, mieszam z nią mąkę ziemniaczaną i podgrzewam do chwili, aż sos nieco zgęstnieje. Dodaję cynamon. Wrzucam makaron

W kuchni Karmel-itki
Jadalne kwiaty - chaber bławatek 125

organizm. Napar z kwiatów bławatka ma właściwości przeciwzapalne, moczopędne i żółciopędne. Można go stosować przy różnych schorzeniach nerek a zewnętrznie np. przy zapaleniu spojówek i trudno gojących się ranach. Sok ze świeżych płatków chabra jest znakomitym naturalnym barwnikiem spożywczy, płatki (świeże i suszone) można wykorzystać do dekoracji potraw. Suszone płatki można kupić w sklepach sprzedających mikro zioła lub w marketach

SzczyptaSmaQ
Morelówka, nalewka z moreli 273

pestkami oraz skórkę z cytryny. Doprowadzić do wrzenia, odstawić na 24 godziny. Następnego dnia owoce odsączyć na sicie, usunąć skórkę z cytryny i sakiewkę z pestkami. Do syropu dodać sok z cytryny i spirytus, szczelnie zamknąć, odstawić na 90 dni w zacienione miejsce.  Po leżakowaniu zlać nalewkę, osad przefiltrować, odstawić na kolejne

SzczyptaSmaQ
Lody, lody, lody! Ogórkowe, buraczane i truskawkowy sernik…Z polewą czekoladową (choć bez czekolady). Wegańskie, bezglutenowe i 141

dobrze nawodni! Ojej, tyle dobra, a to dopiero początek lata! Następne w kolejce stoją: słony karmel z orzechami, czkoladowiec z tahini oraz…lody Ciasteczkowe! Składniki lody ogórkowo-kokosowe sok z połowy cytryny (lub z limonki) 2 ogórki 1 szklanka mleka kokosowego + 2 łyżki 4 łyżki erytrotulu + 2 ksylitolu* 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub laska wanilii Strawberry cheesecake

Fill The Bowl
Pudding chia z mlekiem kokosowym i sokiem z aronii 144

mnie za każdym razem. Z czym bym ich nie wymieszała (koktajle, mleko i inne) zawsze wychodzi smaczne danie, które znika w oka mgnieniu. Tym razem pokusiłam się o wykorzystanie soku

Szybko Tanio Smacznie
Sałatka z arbuzem i fetą z miodowym sosem 176

krążki . Na talerz wykładamy rukolę i posiekana bazylię. Na zieleninę wykładamy wcześniej przygotowany ser oraz arbuz. Posypujemy cebulą i przekrojonymi na pół czarnymi oliwkami. W kubeczku mieszamy ze sobą sok z cytryny oraz miód i polewamy nim całość sałatki. Posypujemy świeżo zmielonym pieprzem oraz ziarnami słonecznika. Pycha

ChilliJemy
Kopiec kreta 153

minut, do tzw. suchego patyczka. Jak już ciasto wystygnie należy delikatnie wydrążyć połowę miąższu tak, aby zostały brzegi ciasta i nietknięty spód. Banany należy przekroić na pół i skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Ułożyć na cieście.     Krem: Czekoladę kroimy   na drobne kawałki. Śmietanę ubijamy na niskich obrotach razem cukrem pudrem i fiksem do śmietan

Passion of Cooking
Tarta z rabarbarem 147

miejscach. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego w 180C na 10 min. Kiedy tarta będzie już podpieczona wyjmujemy ją z piekarnika smarujemy budyniem. Na to nakładamy rabarbar. Jeżeli rabarbar puści nam sok trzeba go odlać. Następnie z pozostałego ciasta robimy kruszonkę tzn. dosypujemy do ciasta mąki i rozdrabniamy je między palcami tak długo aż powstanie nam kruszonka. Sypiemy tarte kruszonką. Pieczemy

Passion of Cooking
Lemoniada malinowa 185

dekoracji) szklanka napoju typu sprite szklanka wody mineralnej kilka kostek lodu 1 łyżka lodu opcjonalnie – 1 – 2 kieliszki białego rumu Wykonanie: Maliny zblenduj. Z limonek wyciśnij sok i dodaj do malin, dolej sprite, wodę mineralną i miód. Wszystko razem zmiksuj do połączenia się składników. Jeśli lemoniada jest dla Ciebie zbyt kwaśna – dodaj więcej miodu i jeszcze

Moja pasja smaku
Gruszki zapiekane w sosie winno-miodowym 86

Sprawdziliśmy czy wszystko mamy i wspólnie zabraliśmy się do deseru. Składniki: - 2 gruszki   Składniki na syrop: - pół szklanki wina białego - pół szklanki wody - 1 łyżka cukru - 1 goździk - sok z połówki cytryny - troszkę skórki z cytryny startej na tarce   Sos: - przygotowany syrop - 2 łyżki miodu Piana: - 1 białko - 1 łyżka cukru pudru   W pierwszej kolejności przygotowujemy syrop

Kuchenne Wariacje
Łosoś w sosie z zielonego pieprzu 135

pieczenia ja mieszam ziemniaki żeby się zrumieniły z obu stron. Teraz przygotowujemy łososia. Myjemy, czyścimy, usuwamy łuski jeżeli są i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Dodajemy 2 łyżki oliwy, łyżeczkę soku z cytryny i trochę solimy. Łososia wkładamy do piekarnika pieczemy ok. 25 minut aż się lekko zrumieni. Zarówno ziemniaki jak i łososia możemy piec równocześnie w piekarniku. W między czasie

Kuchenne Wariacje
Panna Cotta miętowo-limonkowa 120

kilkanaście listków świeżej mięty Mus: - 3 kiwi - 3 łyżeczki cukru Najpierw siekamy na drobno listki mięty do których ścieramy skórkę z jednej limonki i z tej też limonki wyciskamy sok. Wszystko mieszamy i przecedzamy przez sitko. Kolejnym krokiem jest wlanie do garnka śmietanki i mleka, które uzupełniamy cukrem. Stawiamy na gazie i mieszamy do momentu rozpuszczenia się cukru (ja dałem

Kuchenne Wariacje

Proponowane wyszukiwania