sok - 13499 przepisów (strona:597/900)

Dorsz, migdały, parmezan i aioli 223

minut. Ostudzony czosnek wyciskam z łupinek i mieszam z majonezem, szczypiorkiem i przyprawami. Obiad gotowy! Świeżutki smażony dorsz, cytryna do skropienia ryby, surówka z marchewki i pietruszki, doprawiona olejem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem, aioli, młode ziemniaczki…głodni

codojedzenia
Słynny klasyk- "Martini Pornstar" 687

Uwaga,łatwo przecholować :) SKŁADNIKI NA 1 SHAKER: 1 część (30 ml) wódki waniliowej miąższ owoców marakuji (60 ml) szampan lub wino musujące Prosecco połowa surowego białka z 1 jajka sok z 1/4 limonki 1/2 owocu marakuji Na początek zadbaj wcześniej o bardzo dużą ilość lodu Napełnij dużą ilością lodu shaker i dopełnij miąższem marakuji i limonki. Dodaj wódkę i połowę

Sztuka gotowania w/g Samiry
Mus bananowo - truskawkowy z pokrzywą 121

Składniki : 2 banany spora garść liści pokrzywy 7 dużych truskawek około szklanki wody sok z cytryny do smaku Przygotowanie : Banany obrać, liście pokrzyw umyć ( ja użyłam tylko same liście bez ogonków), truskawki umyć pod bieżącą wodą Składniki przełożyć do miksera, zmiksować Jeśli mus za gęsty dodać wody. Z tych składników miałam porcje dla 2 osób. Jeśli mamy więcej czasu

Proste Potrawy
Koktajl truskawkowo-kokosowy 116

najszybszy i najprostszy deser na upalne dni lata, orzeżwiający i bardzo pożywny. Polecam! Składniki: mleczko kokosowe - 200-300 ml truskawki - 300 g syrop z agawy lub miód - 2 łyżki sok z cytryny - 1-2 łyżki Wykonanie: truskawki umyć i odszypułkować. Umieścić w kielichu blendera i zmiksować. Dodać miód i mleko kokosowe, wymieszać podawać schłodzony z kostkami lodu. Przyjemny, dodatkowy efekt

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Napar z liści świeżej mięty 184

sobie między innymi karoten, rutynę czy witaminy A i C a także żelazo, magnez, wapń oraz potas. Składniki: (na 1 -2 porcje) 5-6 gałązek świeżej miety łyżeczka soku z cytryny- opcjonalnie pół litra wody gorącej około 80 stopni Przygotowanie: 1. Gałązki mięty umyć. 2. Zaparzyć wodą o temperaturze nie więcej niż 80 stopni. Przy większej temperaturze mięta traci swoje

KreatywnePiny
Kasza manna z bananami-mus 145

bazie kaszy manny to idealna propozycja na deser lub na śniadanie. Pożywny i smaczny. Składniki: 2 szklanki mleka 4 łyżki kaszy manny 3 łyżki cukru ( lub według własnego uznania) sok z połówki cytryny 3 banany Wykonanie: Kaszę mannę wymieszać z mlekiem i  gotować na małym ogniu , stale mieszając. Kaszka lubi się przypalać. Kiedy będzie już gęsta to odstawić

O kuchni z uczuciem
Pasta z bakłażana 113

bakłażany 1 opakowanie fety (250g) 3 ząbki czosnku 2 łyżki ajvaru (ostrego) 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 1 łyżeczka płatków chili 1 łyżeczka vegety 2 płaskie łyżeczki cukru łyżka soku z cytryny łyżka oliwy z oliwek pieprz, sól, oregano Bakłażany przekroić wzdłuż, posmarować przecięte powierzchnie olejem, ułożyć na folii aluminiowej (miąższem do dołu) i piec przez 30 minut

Kuchnia Prezydentowej
Dżem truskawkowo-ananasowy 154

Dżem truskawkowo-ananasowy Składniki: 1,5 kg truskawek 700 g ananasa pokrojonego na małe kawałki (może być z puszki, ale musi być dobrze odsączony) 3 limonki (na skórkę i sok) 0,5 kg cukru + jeszcze trochę, żeby ewentualnie dosłodzić 3 żelfixy 3:1 1 opakowanie żelatyny - to tylko w razie gdyby dżem nie chciał zastygać, a z ananasem może być

Kuchnia Prezydentowej
Pesto bazyliowe 162

porwałam na mniejsze kawałki. 2. Do blendera wrzuciłam mielone migdały, orzeszki piniowe, bazylię sól, pieprz, łyżeczkę cukru.  Otarłam skórkę z limetki na tarce do ziemniaków, dodałam do składników, sok wycisnęłam i także wlałam do blendera z pozostałymi składnikami. Dolałam oliwę i dokładnie zmiksowałam na puree. 3. Wsypałam parmezan, sól, pieprz, cukier i dokładnie wymieszałam, ale już drewnianą łyżką

Kuchnia Prezydentowej
Mango-Chili-Miód (Chutney) 118

mango 2 cebule 3 łyżki oleju o neutralnym smaku (rzepakowego lub z pestek winogron, u mnie kukurydziany) 1 ząbek czosnku kawałek imbiru wielkości orzecha włoskiego 1 mała papryczka chili sok z jednej pomarańczy 4 łyżki miodu 1 łyżka sosu sojowego 40-50 ml białego octu winnego 1 łyżka świeżo zmielonej gałki muszkatołowej sól, pieprz do smaku  Cebulę obieram, kroję

Kuchnia Prezydentowej
Curry rybne 166

łyżki oleju roślinnego, * 1 duża łyżka chutneya morelowego * 2 łyżki sosu rybnego * 3 łyżki posiekanej mięty, * pół pęczka świeżej kolendry, * sól Rybę pokroić na kawałki ok. 2x2cm, skropić sokiem z cytryny, odstawić na 30 minut. Marchwkę pokroić na 1-2 centymetrowe plastry, okrę lub fasolkę oczyścić; warzywa zblanszować we wrzątku z cukrem ok. 5-u minut. Odcedzić, pozostawić na sicie

Kuchnia Prezydentowej
Zupa pieczarkowa Prezydentowej 173

Pozostałe pieczarki ścieram na tarce, wrzucam na tę samą patelnię, podsmażam na kolejnej łyżce masła, również z pieprzem, przykrywam, duszę ok. 7-10 minut do wytworzenia się soku. Po tym czasie solę, mieszam, wlewam śmietankę, doprowadzam do wrzenia, od razu zestawiam patelnię, zawartość przelewam do blendera lub wysokiej miseczki, miksuję. Powinno być płynne po dolaniu śmietanki, ale jeśli będzie

Kuchnia Prezydentowej
Kimchi Jjigae - koreańska zupa z tuńczykiem 240

dużej patelni rozgrzać olej i smażyć pastę na średnim ogniu, aż stanie się lekko przezroczysta, ok. 5-7 min. Warzywa i tuńczyka dodać do pasty, podlać wodą i sokiem z kim chi, dobrze wymieszać i gotować na małym ogniu przez 5 min. Na koniec dodać tofu, zdjąć z ognia. Posypać kiełkami i kolendrą. Gorące podawać z ryżem. Co to jest

Kuchnia Prezydentowej
Laksa 189

ryżowego 500 ml azjatyckiego bulionu lub bulionu drobiowego oraz gotowane mięso kurczaka np. z tegoż bulionu, ewentualnie bulionu warzywnego (opcja wegańska) 2 łyżki sosu rybnego 3 łyżki sosu sojowego sok z połowy limonki 2 łyżeczki cukru trzcinowego 200 ml mleczka kokosowego 2 łyżki oleju rzepakowego lub z pestek winogron Przybranie:  gotowane mięso kurczaka(weganie mogą dać dodatkowo paski kapusty

Kuchnia Prezydentowej
Staroczeska kartoflanka z kurkami 136

łyżce masła, oprószyłam solą, poddusiłam chwilę, żeby zmiękły, wyłożyłam na talerzyk- Na drugiej mniejszej patelni podsmażyłam boczek na chrupko, dodałam oczyszczone i pokrojone na połówki kurki, a kiedy sok odparował posypałam pieprzem ziołowym i czarnym, podsmażałam jeszcze chwilę.  Tymianek wyjęłam, a z zupy wybrałam do pojemnika blendera połowę ziemniaków, wlałam szklankę wywaru, w którym się gotowały i zmiksowałam. Połączyłam

Kuchnia Prezydentowej