Smaczny obiad za 5 zł 193łyżka miodu odrobina soli oliwa do smażenia Sałata w sosie 1/2 główki sałaty sos: 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka musztardy 1 łyżka miodu 2 łyżki soku z cytryny Wątróbkę moczyć w mleku, przynajmniej przez 2 godziny. Następnie opłukać wodą, pokroić na równe kawałki, popieprzyć i obtoczyć w mące. Cebulę pokroić w piórka, jabłka w cząstki
Jadło i czytadło
Galaretka z kurczaka 176kurczak*, kawałek selera, 1 pietruszka, 1 cebula, 2 marchewki, listek laurowy, pieprz i ziele angielskie, 1 trawa cytrynowa, 28-30 g żelatyny, sól, sok z cytryny, 2 białka. Kurczaka oczyścić, obciąć kuper, umyć, włożyć do garnka. Dodać obraną i umytą włoszczyznę, zalać wodą i gotować na małym ogniu pod przykryciem, aż kurczak będzie miękki. Ugotowanego kurczaka wyjąć, ostudzić, obrać mięso
królestwo garów
Disslowej przedwojenna konfitura z róży 195żółtego pyłku, listków i białych końcówek (ja je odrywam od razy przy zrywaniu płatków).Płatki zważyć, wziąć cztery razy tyle cukru. Posypać różę kwaskiem cytrynowym, rozetrzeć palcami, aż puści sok, wcisnąć do szklanki, pozostawić do następnego dnia. Zagotować cukier z wodą i do rzadkiego syropu wsypywać różę, gotować aż syrop zgęstnieje (u mnie 1,5 godziny). Gorący wlać do wyparzonych
Pyry na Gaz
Colesław 221główka kapusty białej 1 mała cebula szczypiorek Sos: 2/3 szkl. majonezu z czosnkiem Kielecki 1/2 szkl. mleka 4 łyżeczki cukru pudru 2 łyżeczki octu balsamicznego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka sol i 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu Kapustę poszatkować,cebulę i szczypiorek pokroić.. Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać i dodać do kapusty, ponownie wymieszać
Moje domowe kucharzenie
Krem chłodnik z pieczonych buraków i tymianku 211Pyszna, gęsta zupa, na ciepło i jako chłodnik. To krem z pieczonych buraków, z sokiem jabłkowym i tymiankiem. Idealna alternatywa dla innego niż tradycyjny barszcz. Z dodatkiem słonego sera np bałkańskiej fety będzie miłą odmianą dla codziennej zupy na ciepłe, letnie dni. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnik
Lasagne z cukinią 211beszamelowy: 4 łyżki mąki pszennej 1 litr mleka roślinnego (sojowego) 4 łyżki masła roślinnego ser wegański (około 200 g)- można pomiąć, bo i tak się sklei gałka muszkatołowa, sok z cytryny, sól, pieprz, oliwa z oliwek Przygotowanie: Oliwki, czosnek i kapary kroimy. Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Oliwki, kapary i czosnek wrzucamy na rozgrzaną oliwę i podsmażamy
greenscarf
Bananowo - jabłkowo - ananasowe smoothie [TEST] 209się przyda, dokonałam więc zakupu, po czym uznałam, że przetestuję to ustrojstwo. Podali przykładowe przepisy, wykorzystałam więc jeden z nich. Składniki: - 170 ml mleka (u mnie bezlaktozowe) - 170 ml soku jabłkowego - 2 łyżeczki cukru (ja użyłam miodu i żałuję) - mieszanka owoców Jak widać jest to przepis prosty, łatwy i przyjemny - składniki należy wrzucić do pojemniczka i zblendować. Z podanych proporcji
Kulinarne zapędy Kokosa
Wiosenna sałatka z tuńczykiem i chipsami warzywnymi 182czasie gotujemy do miękkości oczyszczone szparagi. Upieczone chipsy odkładamy do przestudzenia. Tuńczyka odsączamy z zalewy. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą skrapiając je przed podaniem pikantną oliwą oraz sokiem z limonki. Doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego :) Artykuł Wiosenna sałatka z tuńczykiem i chipsami warzywnymi pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blog
Sernik z truskawkami i lawendą na migdałowym spodzie 212erniczek.... :) Składniki: 1 kg zmielonego twarogu, 1/2 szklanki cukru lub ksylitolu, 4 jaja, skórka otarta z pomarańczy, sok z ½ cytryny, nasiona z 1 laski wanilii lub 2 łyżeczki ekstraktu wanilii. Spód: 100 g kruchych ciastek, ½ szklanki mielonych migdałów, 3 łyżki masła migdałowego, 4 łyżki masła. Do przybrania: cukier puder, truskawki, kwiaty lawendy. Przygotowanie: Składniki spodu zmiksować w blenderze. Masę wyłożyć
SzczyptaSmaQ
Cinnabon - cynamonowe drożdżówki 243nadzienie: 1/2 szklanki brązowego cukru 1 czubata łyżka cynamonu 20 g miękkiego masła Składniki na polewę: 40 g serka mascarpone 10 g miękkiego masła 1/2 szklanki cukru pudru odrobina soku z cytryny CZAS PRZYGOTOWANIA: 150 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Wszystkie suche składniki na ciasto mieszamy ze sobą, dodajemy jajko, roztopione masło, mleko i ekstrakt waniliowy. Zagniatamy na jednolite ciasto
My Culinary Art
Syrop z pędów sosny 198codziennie potrząsając zawartością. Przecedzamy i przelewamy do wyparzonych buteleczek. Przechowujemy w lodówce, gdyż syrop może się zważyć. Dawkowanie syropu z sosny Profilaktycznie: 1 łyżeczka z rana lub jako sok do wody albo dodatek do herbaty. W czasie choroby: dorośli 3-4 razy dziennie po jednej łyżeczce, dzieci 3 razy dziennie po jednej łyżeczce. Zaletą syropu z sosny jest
Pyry na Gaz
grillowane piersi kurczaka w marynacie imbirowej 253składniki: 2 piersi z kurczaka 3 ząbki czosnku 3 cm świeżego korzenia imbiru 1 łyżeczka suszonego imbiru sok z 1/2 cytryny 1/2 szkl. oleju 1 łyżeczka musztardy 1/2 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka soli wykonanie: Imbir obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki dokładnie ze mieszamy. Mięso z kurczaka kroimy w kostkę
Domowy Smak Jedzenia
Lekka zupa krem z młodej marchwi i rabarbaru 211wyrzucać. Składniki: 300 g młodej marchewki 60 g rabarbaru 3 młode ziemniaki 0,6 l bulionu z warzyw szczypta mielonego imbiru szczypta mielonego kminku sól i pieprz łyżeczka soku z cytryny do podania: świeże zioła garść pestek dyni Przygotowanie: 1. Marchew i ziemniaki obierz, pokrój wraz z rabarbarem w plasterki. 2. Do wrzącego bulionu wrzuć warzywa i gotuj
Powiedz dietom nie
Krem chłodnik z pieczonych buraków i tymianku 226Pyszna, gęsta zupa, na ciepło i jako chłodnik. To krem z pieczonych buraków, z sokiem jabłkowym i tymiankiem. Idealna alternatywa dla innego niż tradycyjny barszcz. Z dodatkiem słonego sera np bałkańskiej fety będzie miłą odmianą dla codziennej zupy na ciepłe, letnie dni. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnik
Drożdżówki z rabarbarem 177wsypujemy cukier i wlewamy 2 łyżki wody. Podgrzewamy, nie mieszamy! Gdy cukier się rozpuści i osiągnie złoty kolor dodajemy pokrojony rabarbar i cynamon, mieszamy. Gotujemy do momentu, aż sok, który puścił rabarbar, częściowo się zredukuje. Odstawiamy do wystudzenia. Cynamonowa kruszonka: 1/3 szklanki mąki 4 łyżki cukru 1 łyżeczka cynamonu 40 g masła W szystkie składniki na kruszonkę rozcieramy palcami
Smakowity Blog Kulinarny