sok - 13499 przepisów (strona:607/900)

Pomidorowo-paprykowy przecier do słoików na zimę 119

się przecier nie przypalał) rozgrzewamy olej i wkładamy pokrojone warzywa. Dusimy przez 30 minut i dodajemy pozostałe składniki (ocet, cukier i przyprawy). Dusimy jeszcze jakiś czas często mieszając, aż soki z warzyw się zredukują. Czas duszenia jest zależny od konsystencji jaką chcemy uzyskać. Czy bardziej płynną jak przecier, czy nieco gęstszą jak koncentrat. My w sumie dusiliśmy około 2 godziny

Marder&Marder Manufacture
Udka faszerowane szpinakiem, serem i orzechami 132

cienkie plastry. Sos przygotowujemy z 2 łyżek oleju z orzechów włoskich, 2 łyżek octu balsamicznego i soli do smaku. Wykładamy na talerz najpierw groszek, potem gruszkę następnie skrapiamy sokiem z cytryny, polewamy sosem i posypujemy uprażonymi migdałami. Puree ziemniaczane z chrzanem: ziemniaki (porcja na 2-3 osoby) łyżka masła 3 łyżki śmietany 18% 3 czubate łyżeczki chrzanu sól koperek Ziemniaki

Marder&Marder Manufacture
Red Velvet Cake 169

kilka wersji pochodzenia tego ciasta. Najbardziej rozpowszechniona mówi o czasach Wielkiego Kryzysu w Ameryce. Ciężko było wtedy o wszystko, a cukier był zupełnie niedostępnym rarytasem. Do słodzenia używano więc soku z buraków. Który oprócz tego, że był słodki, to przy okazji jeszcze barwił na czerwono. Chociaż prawdopodobnie nie jest to wersja prawdziwa. Udało mi się znaleźć jakieś wzmianki

Marder&Marder Manufacture
Sałatka z serem Lazur, czarną soczewicą Beluga i sosem winegret 116

sera z niebieską pleśnią typu Lazur garść soczewicy Beluga sos winegret Sos winegret przygotowujemy łącząc ze sobą: 2 łyżki octu 3 łyżki oliwy 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz do smaku Garść soczewicy gotujemy w szklance wody ok. 25 minut, soląc pod koniec. Winogrona przecinamy na pół i usuwamy pestki. Sałatę wykładamy na talerz, układamy winogrona

Marder&Marder Manufacture
Kapusta kiszona 142

średniej marchewki na kilogram kapusty) sól (20 g na kilogram kapusty) listek laurowy i ziele angielskie Kapustę szatkujemy cienko, dodajemy sól i startą marchew i ugniatamy aż kapusta puści soki. Wkładamy do kamionki, dodajemy kilka listków laurowych i ziele angielskie, przykrywamy talerzykiem i obciążamy. Odstawiamy w temperaturze pokojowej  i czekamy. Myślę, ze czas zależy od warunków, w których

Marder&Marder Manufacture
Tahini - pasta sezamowa 127

sezamu blender ręczny lub melakser Wykonanie: Na rozgrzanej patelni prażymy sezam. Jak wystygnie przekładamy go do miski lub melaksera. Miksujemy pulsacyjne robiąc co jakiś czas przerwy aby sezam "puścił soki". Może to potrwać jakiś czas, nawet kilkanaście minut, ale nie poddawajcie się :) Jak już otrzymamy gładką, lekko rzadką pastę to przekładamy ją do słoiczka, zakręcamy i trzymamy w lodówce

Marder&Marder Manufacture
Żeberka z sosem keczupowo-cebulowym 154

pozytywnie nas zaskoczył. Weźmy na przykład właśnie esencję do sosu cebulowego, której dotyczy ten wpis: przecier cebulowy (42%), skrobia, sól, aromaty, cukier, ekstrakt drożdżowy, czosnek, cebula, tłuszcz palmowy, zagęszczony sok z cebuli, substancje żelujące (mączka chleba świętojańskiego, guma ksantanowa, guma gellan), syrop karmelowy, maltodekstryna, pieprz, olej słonecznikowy, liść laurowy, ekstrakt z czerwonego wina. Czyli jak na takie "chemiczne świństwo

Marder&Marder Manufacture
Cytrynowa chałwa słonecznikowa z daktylami. 153

lniana, ale jest równie pysza! Składniki: 1 szklanka pestek słonecznika 1 łyżeczka skórki z cytryny (skórka z połowy cytryny) 15 daktyli 5 łyżek tahini 2 łyżeczki stewii 2 łyżki soku z cytryny Przepis: 1. Daktyle zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na 10 minut. 2. Lekko podprażone pestki słonecznika, blenderujemy na drobny pył, Najlepiej zrobić to partiami, chyba, że macie siekacz/malakser

Fill The Bowl
Krem z batatów z mlekiem kokosowym, limonką i odrobiną masła…oczywiście orzechowego! 160

krem 2 średnie bataty + 1/2 batata (na batatowe chipsy) 1 gruby plaster ugotowanego selera (grubość ok. 3 cm, wielkości śródręcza) 1/3 szklanki + 2 łyżki mleka kokosowego 1,5 łyżki soku z limonki 3 łyżeczki masła orzechowego 1/2 łyżeczki przyprawy curry (bez soli) 1/3 łyżeczki słodkiej papryki szczypta gałki muszkatołowej szczypta imbiru 1 ząbek czosnku 1 łyżka wiórek kokosowych 1 łyżeczka

Fill The Bowl
Składniki 144

foremki na tartaletki-dno i boki. Farsz: Maślaczki oczyścić obrać skórkę z kapeluszy,opłukać,większe pokroić a mniejsze zostawić w całości.Wrzucić na suchą patelnię i dusić aż cały sok z nich odparuje,dodać masło oraz posiekaną cebulkę i dusić około 10 minut,mieszając. Doprawić do smaku solą i białym pieprzem,lekko przestudzić,wbić jajka,dodać śmietanę i mleko oraz

Wanilia i Kardamon
Schab w aromatycznej kiszonej kapuście 202

wodzie dwukrotnie,jeśli jest lekko ukiszona możemy z tej czynności zrezygnować, odciskamy dobrze,siekamy drobno nożem. Masło rozgrzewamy w garnku dodajemy posiekaną drobno cebulę szklimy,następnie dodajemy kapustę,wlewamy sok z osączonego ananasa oraz wodę i dusimy około 45 minut pod przykryciem,w między czasie wrzucamy do jarzynki pokrojonego ananasa w kostkę. Na 15 minut przed końcem pieczenia dodajemy resztę

Wanilia i Kardamon
Roladki drobiowe z białą kiełbasą 150

porozrywać mięsa na cienki płat.   Oprószamy ziołami włoskimi. Kiełbaskę obieramy z osłonki, cukinię myjemy trzemy na tarce o dużych oczkach solimy lekko i odciskamy nadmiar soku, rozkładamy równomiernie na mięsie i kładziemy po jednej kiełbasce.    Zawijamy w rulony,panierujemy w mace pszennej i rozkłóconym jajku z solą i pieprzem oraz bułce tartej. Smażymy na wolniutkim ogniu

Wanilia i Kardamon
Alpejka malinowa 1054

kremówki 30- 36% 1 śmietan fiks 2 łyżki cukru pudru 250 g serka mascarpone 1/2 szklanki świeżych malin Poncz: 3/4 szklanki wody 1 łyżka cukru pudru trzcinowego 2 łyżki soku z limonki 1 łyżka rumu lub innego alkoholu Dodatkowo: 3/4 szklanki dżemu lub konfitury malinowej 1 galaretka malinowa 1 1/2 szklanki świeżych malin   Sposób przygotowania 1. Ciasto: Miękkie masło

Wanilia i Kardamon
Makaron z kurczakiem na egzotyczny sposób 156

obrany przeciśnięty przez praskę czosnek,pokrojony w cienkie plasterki imbir i posiekaną drobno paprykę,duszę 2-3 minuty,po czym przekładam mięso do rondla podlewam bulionem drobiowym,dodaję wyciśnięty sok z limetki-możemy zastąpić z powodzeniem cytryną,wlewam sos sojowy i dusze wszystko razem pod przykryciem 10 minut. Po tym czasie rozrabiam w malutkiej ilości wody mąkę ziemniaczaną i zagęszczam

Wanilia i Kardamon
Falbanki z cukinią i łososiem o smaku Tapas 182

młoda cukinia 100 g wędzonego łososia w plastrach 125 g serka kremowego TAPAS Apetina 1/2 cebuli 4 ząbki czosnku pęczek świeżego koperku 4 łyżki mleka 3,2% 2 łyżki soku z cytryny świeżo mielony czarny pieprz sól morska do smaku 5-6 łyżek oliwy  Sposób przygotowania  Makaron gotujemy w odrobinie oliwy jak w przepisie na opakowaniu

Wanilia i Kardamon