każdą brukselką. Wyjmujemy na papierowy ręczniczek żeby odsączyć. Podajemy koniecznie z sosem słodko-kwaśnym lub słodko-pikantnym albo dipem jogurtowym (gęsty jogurt naturalny ucieramy do smaku z utartym imbirem, sokiem z cytryny, wasabi i siekaną kolendrą). Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail
Marder&Marder Manufacturekurczaka. Całość obsypujemy garścią ziaren słonecznika i siemieniem lnianym (wyprażonymi wcześniej na suchej patelni). Na koniec polewamy 1 łyżką octu balsamicznego i 5 łyżkami oliwy z oliwek. I skrapiamy sokiem z cytryny. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden przepis
Marder&Marder Manufacturepomidory i też do miski dajemy. Całość obsypujemy wyprażonym na suchej patelni ziarnem słonecznika (ja jestem strasznie zamotany i zapomniałem o słoneczniku). I został jeszcze tylko sos: 1 łyżka soku z cytryny, szczypta lub najlepiej dwie soli morskiej, 1 łyżeczka grubomielonego kolorowego pieprzu i 1 łyżeczka musztardy. Dokładnie ze sobą mieszamy i dodajemy 4 łyżki oliwy z oliwek. znowu dokładnie
Marder&Marder Manufactureekstremalnie proste! Prościej naprawdę się nie da. Bez specjalnej maszyny do lodów. Po prostu mikser i zamrażarka. 2 jajka + 2 żółtka 150 g cukru 80 g masła sok z dwóch cytryn skórka otarta z 2 cytryn Sprawa jest wielce prosta: do rondelka wbijamy jajka (2 całe i 2 dodatkowe żółtka) i wsypujemy cukier. Zaczynamy podgrzewać na malutkim ogniu
Marder&Marder Manufacturedość intensywna w smaku roślinka więc lepiej ostrożnie ją dawkować :) 1/2 małej główki czerwonej kapusty 1/2 małej główki białej kapusty 1 łyżeczka musztardy 1/2 szklanki jogurtu greckiego 1 cebula sok z 1/2 cytryny garść posiekanej świeżej kolendry sól, pieprz Kapustę szatkujemy, cebulę drobno kroimy. Mieszamy razem w dużej misce i zalewamy wrzątkiem. Po 20 sekundach odcedzamy. Dodajemy resztę składników, mieszamy
Marder&Marder Manufacturesody oczyszczonej szczypta soli 1 szklanka suszonej żurawiny (może też być świeża lub mrożona) 3/4 szklanki maślanki 1/3 szklanki mleka 60 g roztopionego masła 1 duże jajko 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka przyprawy korzennej W jednej misce mieszamy składki suche, w drugiej mokre. Połączyć zawartość obu misek i wymieszać. Tak niezbyt dokładnie, ciasto powinno być grudkowate, niezbyt gładkie
Marder&Marder Manufacturelepszego niż właśnie zimna aromatyzowana woda w oszronionej szklance. Na dno dzbanka wrzucamy garść poszarpanej świeżej mięty. Następnie pół cytryny pokrojonej w plasterki, a z drugiej połówki wyciskamy sok. I dorzucamy czubatą łyżkę brązowego trzcinowego cukru. I zalewamy mocno schłodzoną gazowaną wodą. A w szklance podajemy z kostkami lodu. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój
Marder&Marder Manufactureabsolutnie wszystko) i mnóstwo przepisów. W każdym dziale jest właśnie tak: absolutnie wyczerpująca porcja informacji i kilkadziesiąt przepisów. Kolejne działy to: - Kiełbasy własnego wyrobu - Chleb własnego wypieku - Wina, likiery, soki owocowe własnego wyrobu - Przechowywanie i konserwowanie żywności - Grzyby w własnej uprawy w domu i ogrodzie To tak jakby kilka książek zebranych w jednej. Każdy dział stanowi odrębną, pełną treści historię
Marder&Marder Manufacturesię przecier nie przypalał) rozgrzewamy olej i wkładamy pokrojone warzywa. Dusimy przez 30 minut i dodajemy pozostałe składniki (ocet, cukier i przyprawy). Dusimy jeszcze jakiś czas często mieszając, aż soki z warzyw się zredukują. Czas duszenia jest zależny od konsystencji jaką chcemy uzyskać. Czy bardziej płynną jak przecier, czy nieco gęstszą jak koncentrat. My w sumie dusiliśmy około 2 godziny
Marder&Marder Manufacturecienkie plastry. Sos przygotowujemy z 2 łyżek oleju z orzechów włoskich, 2 łyżek octu balsamicznego i soli do smaku. Wykładamy na talerz najpierw groszek, potem gruszkę następnie skrapiamy sokiem z cytryny, polewamy sosem i posypujemy uprażonymi migdałami. Puree ziemniaczane z chrzanem: ziemniaki (porcja na 2-3 osoby) łyżka masła 3 łyżki śmietany 18% 3 czubate łyżeczki chrzanu sól koperek Ziemniaki
Marder&Marder Manufacturekilka wersji pochodzenia tego ciasta. Najbardziej rozpowszechniona mówi o czasach Wielkiego Kryzysu w Ameryce. Ciężko było wtedy o wszystko, a cukier był zupełnie niedostępnym rarytasem. Do słodzenia używano więc soku z buraków. Który oprócz tego, że był słodki, to przy okazji jeszcze barwił na czerwono. Chociaż prawdopodobnie nie jest to wersja prawdziwa. Udało mi się znaleźć jakieś wzmianki
Marder&Marder Manufacturesera z niebieską pleśnią typu Lazur garść soczewicy Beluga sos winegret Sos winegret przygotowujemy łącząc ze sobą: 2 łyżki octu 3 łyżki oliwy 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz do smaku Garść soczewicy gotujemy w szklance wody ok. 25 minut, soląc pod koniec. Winogrona przecinamy na pół i usuwamy pestki. Sałatę wykładamy na talerz, układamy winogrona
Marder&Marder Manufactureśredniej marchewki na kilogram kapusty) sól (20 g na kilogram kapusty) listek laurowy i ziele angielskie Kapustę szatkujemy cienko, dodajemy sól i startą marchew i ugniatamy aż kapusta puści soki. Wkładamy do kamionki, dodajemy kilka listków laurowych i ziele angielskie, przykrywamy talerzykiem i obciążamy. Odstawiamy w temperaturze pokojowej i czekamy. Myślę, ze czas zależy od warunków, w których
Marder&Marder Manufacturesezamu blender ręczny lub melakser Wykonanie: Na rozgrzanej patelni prażymy sezam. Jak wystygnie przekładamy go do miski lub melaksera. Miksujemy pulsacyjne robiąc co jakiś czas przerwy aby sezam "puścił soki". Może to potrwać jakiś czas, nawet kilkanaście minut, ale nie poddawajcie się :) Jak już otrzymamy gładką, lekko rzadką pastę to przekładamy ją do słoiczka, zakręcamy i trzymamy w lodówce
Marder&Marder Manufacturepozytywnie nas zaskoczył. Weźmy na przykład właśnie esencję do sosu cebulowego, której dotyczy ten wpis: przecier cebulowy (42%), skrobia, sól, aromaty, cukier, ekstrakt drożdżowy, czosnek, cebula, tłuszcz palmowy, zagęszczony sok z cebuli, substancje żelujące (mączka chleba świętojańskiego, guma ksantanowa, guma gellan), syrop karmelowy, maltodekstryna, pieprz, olej słonecznikowy, liść laurowy, ekstrakt z czerwonego wina. Czyli jak na takie "chemiczne świństwo
Marder&Marder Manufacture