porwałam na mniejsze kawałki. 2. Do blendera wrzuciłam mielone migdały, orzeszki piniowe, bazylię sól, pieprz, łyżeczkę cukru. Otarłam skórkę z limetki na tarce do ziemniaków, dodałam do składników, sok wycisnęłam i także wlałam do blendera z pozostałymi składnikami. Dolałam oliwę i dokładnie zmiksowałam na puree. 3. Wsypałam parmezan, sól, pieprz, cukier i dokładnie wymieszałam, ale już drewnianą łyżką
Kuchnia Prezydentowejmango 2 cebule 3 łyżki oleju o neutralnym smaku (rzepakowego lub z pestek winogron, u mnie kukurydziany) 1 ząbek czosnku kawałek imbiru wielkości orzecha włoskiego 1 mała papryczka chili sok z jednej pomarańczy 4 łyżki miodu 1 łyżka sosu sojowego 40-50 ml białego octu winnego 1 łyżka świeżo zmielonej gałki muszkatołowej sól, pieprz do smaku Cebulę obieram, kroję
Kuchnia Prezydentowejłyżki oleju roślinnego, * 1 duża łyżka chutneya morelowego * 2 łyżki sosu rybnego * 3 łyżki posiekanej mięty, * pół pęczka świeżej kolendry, * sól Rybę pokroić na kawałki ok. 2x2cm, skropić sokiem z cytryny, odstawić na 30 minut. Marchwkę pokroić na 1-2 centymetrowe plastry, okrę lub fasolkę oczyścić; warzywa zblanszować we wrzątku z cukrem ok. 5-u minut. Odcedzić, pozostawić na sicie
Kuchnia PrezydentowejPozostałe pieczarki ścieram na tarce, wrzucam na tę samą patelnię, podsmażam na kolejnej łyżce masła, również z pieprzem, przykrywam, duszę ok. 7-10 minut do wytworzenia się soku. Po tym czasie solę, mieszam, wlewam śmietankę, doprowadzam do wrzenia, od razu zestawiam patelnię, zawartość przelewam do blendera lub wysokiej miseczki, miksuję. Powinno być płynne po dolaniu śmietanki, ale jeśli będzie
Kuchnia Prezydentowejdużej patelni rozgrzać olej i smażyć pastę na średnim ogniu, aż stanie się lekko przezroczysta, ok. 5-7 min. Warzywa i tuńczyka dodać do pasty, podlać wodą i sokiem z kim chi, dobrze wymieszać i gotować na małym ogniu przez 5 min. Na koniec dodać tofu, zdjąć z ognia. Posypać kiełkami i kolendrą. Gorące podawać z ryżem. Co to jest
Kuchnia Prezydentowejryżowego 500 ml azjatyckiego bulionu lub bulionu drobiowego oraz gotowane mięso kurczaka np. z tegoż bulionu, ewentualnie bulionu warzywnego (opcja wegańska) 2 łyżki sosu rybnego 3 łyżki sosu sojowego sok z połowy limonki 2 łyżeczki cukru trzcinowego 200 ml mleczka kokosowego 2 łyżki oleju rzepakowego lub z pestek winogron Przybranie: gotowane mięso kurczaka(weganie mogą dać dodatkowo paski kapusty
Kuchnia Prezydentowejłyżce masła, oprószyłam solą, poddusiłam chwilę, żeby zmiękły, wyłożyłam na talerzyk- Na drugiej mniejszej patelni podsmażyłam boczek na chrupko, dodałam oczyszczone i pokrojone na połówki kurki, a kiedy sok odparował posypałam pieprzem ziołowym i czarnym, podsmażałam jeszcze chwilę. Tymianek wyjęłam, a z zupy wybrałam do pojemnika blendera połowę ziemniaków, wlałam szklankę wywaru, w którym się gotowały i zmiksowałam. Połączyłam
Kuchnia Prezydentowejdługo i następstwa po przetarciu oka, czy nawet skóry twarzy są dość nieprzyjemne. Po dokładnym wymieszaniu, przekładam kimchi do słoików, nie wypełniając ich do pełna, ponieważ kapusta będzie wytwarzała sok i gaz, a kiedy się ją otworzy to z pewnością wybuchnie. ;) No, może nie wysadziła nam kuchni w powietrze, ale połowa zawartości słoika znalazła się na mnie i na meblach
Kuchnia Prezydentowejlekko skwierczeć. Wrzucam kurki i smażę na średnim ogniu, posypując dużą ilością świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Jajka w tym czasie lekko roztrzepuję w miseczce. Kiedy kurki lekko się podsmażą (sok musi odparować) i zezłocą, wylewam na patelnię jajka i smażę razem do uzyskania pożądanej konsystencji. Ja lubię lekko, ale wyraźnie ściętą. Podczas smażenia solę do smaku, kiedy już lekko się
Kuchnia Prezydentowejłyżki mielonego serka śmietankowego 1 duża łyżka masła 1 cebula drobno posiekana 1 duża łyżka kwaśnej śmietany 1/3 szklanki przecieru pomidorowego ( u mnie własnej roboty, ale można wziąć też sok z takich pomidorów w puszce, ewentualnie 3 łyżki koncentratu) 2 łyżki przecieru z papryki lub pasty paprykowej (u mnie węgierska w tubce) 1 płaska łyżka słodkiej papryki w proszku
Kuchnia Prezydentowejziołami i cukrem, dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na 20-30 minut. 2 . Tosty rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy cienko masłem i układamy buraczki - wytworzony sok zlewamy, można go użyć np.: do sosu do sałatki. 3 . Na buraczkach rozkładamy krążki czerwonej cebuli, przykrywamy kratką z pasków mozzarelli. 4 . Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez
Kuchnia Prezydentowejpiersi kurczaka (450 g) 1 szalotka posiekana mały kubeczek (110 ml) jogurtu lub dobrej, kwaśnej śmietany 1 płaska łyżeczka płatków chili 1 płaska łyżeczka kuminu rzymskiego 4 łyżki soku limonki 2. Sos masala 4 duże pomidory 1 duża cebula 4 łyżki klarowanego masła lub oleju kukurydzianego do smażenia 3-cm kawałek świeżego imbiru (pokrojonego na cieniutkie plasterki, a następnie
Kuchnia Prezydentowejpietruszka 1 cebula 1 łodyga selera naciowego 1 łyżka masła 3-5 kulek ziela angielskiego 2 listki laurowe 2-3 pomidory lub 200 g pomidorów z puszki z sokiem 2-3 duże łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki sól, pieprz do smaku 80 g mozzarelli pokrojonej w kostkę świeże listki bazylii Warzywa (oprócz pomidorów) pokroić w kostkę, wrzucić do gorącego bulionu
Kuchnia Prezydentowejmałych porcjach, żeby pozostawiała lekki niedosyt. Przepis do obowiązkowego przetestowania polecam fanom krewetek, zup i pomidorów! :) Składniki: (porcja na 3 osoby/filiżanki) 15 średnich krewetek mrożonych lub świeżych Marynata : sok z połowy cytryny 1 posiekana zielona papryczka chili lub pepperoni 2 ząbki czosnku pokrojone na plasterki 2 łyżki oliwy do smażenia Zupa krem: 0,5 l bulionu (koniecznie warzywnego!) może
Kuchnia Prezydentowejnieduża papryka zielona 2 kiełbaski debreczyńskie (lub inne małe węgierskie) lub chili lub frankfurterek 50 g wędzonego surowego boczku 2 pomidory świeże lub z puszki (połowa zawartości wraz z sokiem), ale można też nie dawać 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki (lub więcej, jeżeli nie mamy pomidorów) 1/2 łyżki igieł rozmarynu 1 łyżeczka mielonej papryki 1/2 łyżeczki mielonej papryki ostrej
Kuchnia Prezydentowej