wpływem ładnej pogody, bądź akurat wolnego dnia czy też namowy przyjaciół. Moja dzisiejsza propozycja taka właśnie jest. Wybrałam do niej składniki dość trwałe, takie które się nie puszczą soku, nie zmienią smaku i koloru pod wpływem temperatury i nie zrobią z naszej sałatki papki w czasie transportu, gdybyśmy np. wybrali się na piknik na rowerach. Znalazły się więc w niej
Wiem co jemmoim rodzinnym domu robiło się zawsze bardzo dużo przetworów. W naszej spiżarni stały rzędami ustawione słoje ogórków kiszonych, kompotów, grzybków marynowanych, sałatek warzywnych, przecieru pomidorowego, powideł śliwkowych i soków. Nie wiem dlaczego nie było tam takiej galaretki. Może dlatego, że nie rosły w naszym ogrodzie, a może jako dzieci jej po prostu nie lubiliśmy. Czytaj więcej
Wiem co jemposmak i zapach. Jest jednak na to rada. Wystarczy obłożyć rybę plastrami cebuli oraz plasterkami czosnku i zostawić na kilka godzin w lodówce. Można też przed skrobaniem skropić karpia sokiem z cytrynu. Sprawiając karpia pamiętajcie o schowaniu łuski do portfela. Ma podobno zapewnić pieniądze przez cały rok. Czytaj więcej
Wiem co jempomidorowym – przepis poniżej :) Domowy sos pomidorowy Składniki: 1 duża cebula ząbek czosnku łyżka masła sklarowanego 0,5-1 kostka bulionu warzywnego puszka 800 g pomidorów pelati bez skóry w soku pomidorowym (krojonych lub w całości) pieprz cukier słodka lub ostra papryka mielona opcjonalnie 50-100 ml wytrawnego białego wina Wykonanie: Cebulę pokroiłam w kosteczkę, zeszkliłam na rozgrzanym maśle, pod koniec
Kuchenne zapiski Edytyrazem z białą błonką. Z pomiędzy błonek powykrawałam cząsteczki miąższu, przekroiłam je na pół i dołożyłam do sałaty. Składniki sałatki wymieszałam, przełożyłam na głęboki talerz. Z resztek pomarańczy wycisnęłam sok, dolałam do niego łyżeczkę oliwy, doprawiłam do smaku solą i pieprzem, wymieszałam. Otrzymanym sosem polałam sałatkę
Kuchenne zapiski Edytymisce umieściłam wybite całe jajka, mleko, olej i skórkę otartą z pomarańczy. Pomarańczę obrałam razem z białą skórką, powycinałam cząstki z pomiędzy białych błonek, a z otrzymanego „ogryzka” wycisnęłam sok (około 2 łyżek), który dodałam do składników mokrych. Połączyłam ze sobą zawartość obu misek, wymieszałam (tak, żeby składniki się tylko połączyły) i dodałam pokrojone na mniejsze kawałeczki cząstki pomarańczy. Piekarnik
Kuchenne zapiski Edytystosu naczyń. No, i pozwoliło mi kontynuować akcję odświeżania spożywczych zapasów :) Składniki: 17 dag podsuszonych kabanosów wieprzowych 1 marchewka (10 dag) 1 puszka 400 g pomidorów konserwowych w pomidorowym soku 1 puszka 425 ml soczewicy konserwowej łyżka masła 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki pomidorów suszonych w płatkach łyżeczka słodkiej papryki w proszku sól cukier pieprz kminek mielony Wykonanie
Kuchenne zapiski Edytymixu sałat o składzie: endywia escarda, endywia frisbee, cykoria radicchio, cykoria zukerhut, rucola 20 dag drobnych pomidorków koktajlowych garść kiełków brokuła SKŁADNIKI SOSU: 3 łyżki oleju 1 łyżka soku z cytryny sól do smaku pieprz do smaku cukier do smaku bazylia suszona oregano suszone Wykonanie: Pomidorki koktajlowe opłukałam, osuszyłam i każdego z nich przekroiłam na pół. W szerokim, płaskim
Kuchenne zapiski Edytyniej dwa płaty mięsa – żeber nie usuwałam. Pozostałości ryby, tzn. łeb i kręgosłup z resztkami mięsa zamroziłam, aby przy okazji wykorzystać na wywar rybny. Cytrynę przekroiłam na pół, sokiem z połówki pozbawionej skórki polałam rybę. Płaty oprószyłam z obu stron solą i pieprzem cytrynowym, opanierowałam w mące wymieszanej ze skórką cytrynową i usmażyłam z obu stron na rozgrzanym oleju. Rybę
Kuchenne zapiski Edytysosu jogurtowego Wykonanie: Bakłażana umyłam, osuszyłam, odkroiłam końcówkę od ogonka i pokroiłam w kilkumilimetrowe, niegrube plastry. Posoliłam z obu stron i odstawiłam na około 20 minut, żeby puściły sok. Po tym czasie osuszyłam papierowym ręcznikiem. Z obu stron posmarowałam plastry olejem i ułożyłam je na rozgrzanej płycie grilla. Piekłam po kilka minut z obu stron do miękkości. Umytego wcześniej ogórka
Kuchenne zapiski Edytyinną nazwę, kojarzącą mi się z jego barwą. Shrek jest dość czasochłonny, ale wart zachodu, bo dobrze smakuje i pięknie prezentuje się na stole. Trzeba tylko uważać na wrzący sok, bo zachowuje się jak prawdziwe bulgocące zielone bagienko :) Czytaj więcej
Kuchenne zapiski Edytyrzadko ją przygotowuję, ale tylko dlatego, że nie cierpię obierać kurzych łapek. Jeśli ktoś lubi nóżki wieprzowe w galarecie, nie powinien pogardzić również tym daniem. Z dodatkiem ulubionego octu, soku z cytyny lub chrzanu - pycha :) Czytaj więcej
Kuchenne zapiski Edytykażdym zrobić dziurkę za pomocą kieliszka. Smażyć na rozgrzanym oleju z obydwu stron, po odsączeniu z tłuszczu posypać cukrem pudrem lub polać lukrem zrobionym z cukru pudru i soku z cytryny. Źródło/ Inspiracja: wypiekibeaty.com.pl
Domowa Cookierenka Agisklejać. Wyjąć ciasto, dłońmi uformować kulę, owinąć folią i schłodzić w lodówce 30-60 min. Nadzienie z jabłek: Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Lekko odcisnąć sok i wymieszać z bułką tartą, cynamonem i cukrem waniliowym. Przygotować tortownicę: spód wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować tłuszczem. Rozgrzać piekarnik do temp. 200 ° C. Ciasto wyjąć z lodówki
Domowa Cookierenka Agiwcześniej sparzonej) cytryny skórka otarta z (wcześniej sparzonej) limonki * odmierzamy szklanką o poj. 250 ml Do dekoracji: cukier puder lub lukier (z cukru pudru i soku z cytryny), kandyzowana skórka cedratu do posypania Przygotowanie: Składniki powinny mieć temp. pokojową, należy je wyjąć z lodówki min. godzinę wcześniej. 1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 165 ° C. Piekłam
Domowa Cookierenka Agi