Parzyć 15 minut, po czym wyciągnąć miętę, a napar włożyć do lodówki, żeby się schłodził. Truskawki umyć, obrać z szypułek i wrzucić do misy blendera. Z połówki cytryny wycisnąć sok i dodać do truskawek. Wlać ochłodzony napar i kefir prosto z lodówki, dodać obrane banany i zblendować wszystko. Podawać od razu (jeżeli później, to podawać schłodzone w lodówce). Koktajl można
Passions hobbies lifemąki 20 dag masła lub margaryny 5 dag cukru 5 dag cukru pudru 2 jajka 2 białka 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Nadzienie: około 2 kg jabłek sok i skórka starta z jednej cytryny 20 dag rodzynek 15 dag orzechów włoskich 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka imbiru 4 czubate łyżki cukru 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej Dodatkowo: 2 żółtka
My simple kitchenłyżki mleka 1 łyżeczka cukru waniliowego 3 łyżeczki proszku do pieczenia Nadzienie: 1 jabłko 1 gruszka 1 łyżeczka cukru pół łyżeczki cynamonu 2 garści rodzynek Dodatkowo: lukier przyrządzony z soku z cytryny i cukru pudru. Utrzeć na jednolitą masę twaróg, olej, mleko, jajko, cukier i cukier waniliowy. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dalej ucierać mikserem a następnie ręcznie wyrobić
My simple kitchenpieczenia 2 łyżeczki startej skórki z cytryny 20 ml rumu (pominęłam, dałam trochę olejku rumowego) 5 białek 150 g zmielonych orzechów włoskich 2 łyżki bułki tartej cukier puder sok z cytryny siekane orzechy Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodawać żółtka. Następnie wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać skórkę z cytryny i wlać rum. Białka
My simple kitchenminut w temperaturze 180 stopni. Gdy ciasto będzie jeszcze ciepłe wyjmujemy z formy i zrywamy papier. *kakao można pominą i upiec jasny biszkopt Masa wiśniowa : Wiśnie wraz z sokiem przekładamy do garnka i dolewany troszkę wody. Stawiamy na ogniu. W pół szklance wody rozprowadzamy budynie i 3 łyżki cukru i wlewamy je do wiśni, gdy te zaczną wrzeć. Gotujemy budyń
My simple kitchenkwestia energetyzującego koloru limonki? Ach wiosno, gdzie jesteś... Porcja dla 2-3 osób Składniki: 1 duży banan 1 limonka 1,5 szklanki mleka 1 łyżeczka mleka Banana obrać. Wycisnąć sok z limonki. Połączyć z resztą składników i zmiksować. Udekorować plasterkiem limonki i skórką otartą z owocu. I jeszcze mała niespodzianka. Otóż w końcu mi się udało spełnić kolejne marzenie
My simple kitchenmąki 300 g masła lub margaryny 3/4 szklanki cukru pudru 4 żółtka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 2 llitrowe słoiki jabłek na szarlotkę 2 łyżki soku z cytryny skórka otarta z 1 cytryny 3 łyżki cukru cynamon do smaku 2 galaretki cytrynowe Krem orzechowy: 300 g mielonych orzechów włoskich 250 ml mleka 1 kostka masła lub margaryny
My simple kitchenpołowie podobny. Troszkę się przeliczyłam, gdyż mój rabarbar nie miał tak pięknej, czerwonej barwy i dlatego curd z wyglądu przypomina musztardę :P Próbowałam nawet troszkę wzbogacić jego kolor sokiem z buraków, ale na nic się to zdało. Zdecydowanie za to nadrabia smakiem :) Jest pyszny, chociaż mnie osobiście nie powalił na kolana - za to mojego tatę tak - wyjadał łyżeczką ze słoika
My simple kitchenpiec 25 minut w temperaturze 180 stopni. Lekko przestudzić i zdjąć papier. Krem przygotować według instrukcji na opakowaniu. Biszkopt przekroić na dwa blaty, każdy nasączyć np. wodą wymieszaną z sokiem z cytryny i cukrem. Nałożyć warstwę kremu. Na to poukładać pokrojone w kawałki truskawki. Przykryć kolejną warstwą kremu i nałożyć drugi blat biszkoptowy. Ciasto z zewnątrz posmarować pozostałym kremem. Truskawki
My simple kitchenpołówki. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy rozgnieciony ząbek czosnku i smażymy póki się nie zezłoci. Wówczas wrzucamy pomidorki. Doprawiamy je solą i pieprzem. Całość smażymy chwilę tak, aby pomidorki puściły sok ale jeszcze się nie rozpadły. Wówczas dodajemy ugotowany makaron. Na końcu dodajemy pokruszony ser feta i smażymy dopóki ser lekko się nie rozpuści i nie zagęści odrobinę "sosu", który się
My simple kitchenszklanka cukru 200 g masła 50 g smalcu 2 jajka 2 żółtka Nadzienie: 1,5 kg jabłek 6 łyżek cukru 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka soku z cytryny Dodatkowo: 2 łyżki bułki tartej cukier puder Z podanych składników szybko zagnieść kruche ciasto i wstawić na godzinę do lodówki. W międzyczasie przygotować nadzienie. Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne
My simple kitchenmożecie dolać troszkę śmietany. Możecie również całość doprawić wg własnego gustu, jednak w tym przypadku sól jest zbędna, bo śledzie są słone. Dodaję zawsze tylko pieprz i ewentualnie trochę soku z cytryny. Przygotowanym sosem pokrywam równomiernie kawałki śledzia i odstawiam w chłodne miejsce na kilka godzin, aby składniki nieco się przegryzły. Dzisiaj ostatni dzień roku, dlatego z tej okazji przyjmijcie
My simple kitchenłyżki mąki bulion 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, maggi Mięso: kapustę drobniutko szatkujemy i zasypujemy 1 łyżeczką soli. Odstawiamy na kilkanaście minut. Kapusta pod wpływem soli puści sok i stanie się bardziej miękka. Po upływie tego czasu odciskamy kapustę z powstałej zalewy i dodajemy do mięsa mielonego. Dodajemy jajka, 5 łyżek bułki tartej, 1 łyżkę mąki ziemniaczanej oraz doprawiamy
My simple kitchenpół małego buraka szklanka truskawek Pomarańcze i buraka obieramy a z jabłek usuwamy gniazda nasienne. Truskawki i pomarańczę miksujemy na "papkę". Jabłko i buraka wrzucamy do sokowirówki a powstały sok miksujemy z masą truskawkowo-pomarańczową. Podajemy schłodzone. P.S. Cieszę się, że co miesiąc mogę się bawić w tak doborowym towarzystwie. Jest to dla mnie super okazja do zrobienia w kuchni
My simple kitchenmożemy posypać cukrem pudrem. Truskawki kroimy na mniejsze kawałki, zasypujemy cukrem (tutaj nie podałam ilości gdyż wszystko zależy od preferowanej słodkości) i gotujemy aż truskawki lekko zmiękną i puszczą sok. Podajemy do tostów
My simple kitchen