krem 2 średnie bataty + 1/2 batata (na batatowe chipsy) 1 gruby plaster ugotowanego selera (grubość ok. 3 cm, wielkości śródręcza) 1/3 szklanki + 2 łyżki mleka kokosowego 1,5 łyżki soku z limonki 3 łyżeczki masła orzechowego 1/2 łyżeczki przyprawy curry (bez soli) 1/3 łyżeczki słodkiej papryki szczypta gałki muszkatołowej szczypta imbiru 1 ząbek czosnku 1 łyżka wiórek kokosowych 1 łyżeczka
Fill The Bowlforemki na tartaletki-dno i boki. Farsz: Maślaczki oczyścić obrać skórkę z kapeluszy,opłukać,większe pokroić a mniejsze zostawić w całości.Wrzucić na suchą patelnię i dusić aż cały sok z nich odparuje,dodać masło oraz posiekaną cebulkę i dusić około 10 minut,mieszając. Doprawić do smaku solą i białym pieprzem,lekko przestudzić,wbić jajka,dodać śmietanę i mleko oraz
Wanilia i Kardamonwodzie dwukrotnie,jeśli jest lekko ukiszona możemy z tej czynności zrezygnować, odciskamy dobrze,siekamy drobno nożem. Masło rozgrzewamy w garnku dodajemy posiekaną drobno cebulę szklimy,następnie dodajemy kapustę,wlewamy sok z osączonego ananasa oraz wodę i dusimy około 45 minut pod przykryciem,w między czasie wrzucamy do jarzynki pokrojonego ananasa w kostkę. Na 15 minut przed końcem pieczenia dodajemy resztę
Wanilia i Kardamonporozrywać mięsa na cienki płat. Oprószamy ziołami włoskimi. Kiełbaskę obieramy z osłonki, cukinię myjemy trzemy na tarce o dużych oczkach solimy lekko i odciskamy nadmiar soku, rozkładamy równomiernie na mięsie i kładziemy po jednej kiełbasce. Zawijamy w rulony,panierujemy w mace pszennej i rozkłóconym jajku z solą i pieprzem oraz bułce tartej. Smażymy na wolniutkim ogniu
Wanilia i Kardamonkremówki 30- 36% 1 śmietan fiks 2 łyżki cukru pudru 250 g serka mascarpone 1/2 szklanki świeżych malin Poncz: 3/4 szklanki wody 1 łyżka cukru pudru trzcinowego 2 łyżki soku z limonki 1 łyżka rumu lub innego alkoholu Dodatkowo: 3/4 szklanki dżemu lub konfitury malinowej 1 galaretka malinowa 1 1/2 szklanki świeżych malin Sposób przygotowania 1. Ciasto: Miękkie masło
Wanilia i Kardamonobrany przeciśnięty przez praskę czosnek,pokrojony w cienkie plasterki imbir i posiekaną drobno paprykę,duszę 2-3 minuty,po czym przekładam mięso do rondla podlewam bulionem drobiowym,dodaję wyciśnięty sok z limetki-możemy zastąpić z powodzeniem cytryną,wlewam sos sojowy i dusze wszystko razem pod przykryciem 10 minut. Po tym czasie rozrabiam w malutkiej ilości wody mąkę ziemniaczaną i zagęszczam
Wanilia i Kardamonmłoda cukinia 100 g wędzonego łososia w plastrach 125 g serka kremowego TAPAS Apetina 1/2 cebuli 4 ząbki czosnku pęczek świeżego koperku 4 łyżki mleka 3,2% 2 łyżki soku z cytryny świeżo mielony czarny pieprz sól morska do smaku 5-6 łyżek oliwy Sposób przygotowania Makaron gotujemy w odrobinie oliwy jak w przepisie na opakowaniu
Wanilia i Kardamondedykacją dla smakoszy....Pyszna ryba podana na delikatnym makaronie z warzywami, niebanalnie i smacznie. Zapraszam do eksperymentów....:) Składniki 80 dag fileta okonia nilowego 30 dag makaronu spaghetti 1 łyżka soku z cytryny 20 dag marchewki 20 dag cukinii 1 cebula 80 g pasty pesto bazyliowej 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka masła 150 ml bulionu warzywnego 150 g kwaśnej
Wanilia i Kardamonpęczka świeżej mięty kilka kropel zielonego barwnika do ciast KREM: 1/2 litra śmietany kremówki 500 g sera ricotty 5 łyżeczek żelatyny spożywczej 100 g cukru pudru 1/2 kg truskawek sok z 1 cytryny 150 ml likieru miętowego DEKORACJA: 3 łyżki mielonych pistacji truskawki świeże listki mięty Sposób przygotowania ZIELONA ŁĄKA : jajka ubić na puszystą pianę z cukrem,mąkę pszenną
Wanilia i Kardamon27/14 cm wykładamy folią spożywczą,rozprowadzamy masę ciasteczkową, dociskamy łyżką, chłodzimy w lodówce. Masa: Ser miksujemy z cukrem pudrem oraz ubitą wcześniej na sztywno śmietanką. Z limonki wyciskamy sok, podgrzewamy w rondelku i wsypujemy żelatynę mieszamy do momentu rozpuszczenia.Wlewamy do masy serowej, dodajemy likier miętowy oraz odrobinę zielonego barwnika, miksujemy na gładką masę, dodajemy obranego granata-połowę mieszamy wylewamy
Wanilia i Kardamonzarazem aromatyczny, polecam spróbować! Składniki: Dla dwóch osób: 4 jajka 1 pęczek rzodkiewek+kilka do dekoracji 150 ml śmietany 18% 2 łyżki majonezu 1 łyżka chrzanu 1 łyżeczka soku z cytryny sól morska do smaku pieprz czarny grubo mielony do smaku rzeżucha do posypania Sposób przygotowania: Jajka gotujemy na twardo, zalewamy zimną wodą i obieramy ze skorupek, kroimy na połówki
Wanilia i Kardamonsamo dno. Pieczemy 20 minut w temp 170*c następnie studzimy . Masa serowa: Mleko gotujemy z cukrem i otartą skórką z całej cytryny, oraz łyżką soku z niej wyciśniętego, wydrążoną laską wanilii, wsypujemy przepłukany ryż, gotujemy do miękkości cały czas mieszając około 30 minut-ryż ma się rozpadać i być kleista papka. Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości wody dodajemy
Wanilia i Kardamoncukru 16 g cukru waniliowego 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 2 jajka 2 żółtka Sposób przygotowania: Cytryny wyszorować szczoteczką pod ciepłą wodą, przekroić na połówki, wycisnąć z nich sok a skórkę drobniutko zetrzeć, umieścić w rondelku wsypać cukry, dodać jajka oraz żółtka,wsypać mąkę ziemniaczaną podgrzewać cały czas mieszając tak aby nie było grudek-ja robiłam to trzepaczką
Wanilia i Kardamongrubym dnem, zasypać cukrami i podgrzewać do momentu zagotowania,gotować mieszając około 5 minut następnie dodajemy suchy, przebrany kwiat bez robaczków, nie myjemy!! aby nie strzepać pyłku, oraz wyciśnięty sok z cytryny, doprawiamy pieprzem cayenne gotujemy 3 minuty, po czym gorącą konfiturę rozlewamy do czystych wyparzonych słoiczków , zakręcamy natychmiast i okręcamy w gruby koc, nie pasteryzujemy.Trzymamy w kocu najlepiej całą
Wanilia i Kardamonpowstało obłędnie czekoladowe ciacho czekoladowo - pomarańczowe :) Składniki: 200g gorzkiej czekolady 1,5 szklanki mąki 160g margaryny 1,5 szklanki brązowego cukru 1/3 szklanki mleka 0,5 szklanki soku pomarańczowego (wyciśniętego z pomarańczy) otarta skórka z pomarańczy łyżeczka ekstraktu pomarańczowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 6 łyżek kakao cukier puder (do posypania) Przygotowanie: Czekoladę rozpuszczamy w kapieli wodnej
ChilliJemy