marchewka 2-3 zielone cebulki (gruby szczypior) Sos tajski: 8-10 cieniutkich plasterków imbiru drobno posiekanych 1 papryczka chili bardzo drobno posiekana łyżeczka cukru trzcinowego 2 łyżki sosu sojowego sok z całej limonki 1 łyżka oleju sezamowego 4 łyżki oleju kukurydzianego Warzywa kroimy na "zapałkę" lub ścieramy
Kuchnia Prezydentowejblasze wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy oliwą z oliwek, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C, pieczemy 30 minut) 3-4 pomidory lub z puszki (połowa zawartości wraz z sokiem) 2 łyżki oliwy z oliwek do smażenia 1 cebula pokrojona w kostkę 300 ml bulionu warzywnego 100 ml białego wytrawnego wina 1 łyżka brązowego cukru 3 łyżki koncentratu
Kuchnia Prezydentowejdodać posiekaną zieloną cebulkę i rozmaryn, lekko posolić i dusić 3 minuty (nie powinna się przysmażyć!). Włożyć wątróbkę na podduszoną cebulkę, zmniejszyć ogień i smażyć kilka minut do odparowania soku(obrócić 2-3 razy w trakcie smażenia). Wlać wino i gotować kolejne kilka minut, aż płyn zredukuje się do połowy. 3. Wyjąć wątróbkę do pojemnika malaksera
Kuchnia Prezydentowejcentymerowy kawałek pora, biało-zielona część 1 małe jabłko 1 mały ziemniak sól, cukier, pieprz biały 2 łyżki masła 150 ml bulionu 150 ml słodkiej śmietanki 2 łyżki soku z cytryny Zupy należy gotować osobno, najlepiej jednocześnie, aby podczas serwowania miały tę samą konsystencję i temperaturę - inaczej nie uda się osiągnąć efektu ładnych okręgów. 1. Krem pomidorowy - w garnku gotujemy
Kuchnia Prezydentowejłyżeczki proszku do pieczenia 1 żółtko skórka otarta z połowy pomarańczy szczypta soli cukier puder + cynamon do posypania gotowych ciastek Farsz: 2 starte jabłka (odcisnąć lekko sok z utartych jabłek!) 3 duże łyżki mielonego gęstego serka śmietankowego 3 łyżki rodzynek namoczonych w rumie 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich 3 łyżki pokruszonych biszkoptów lub herbatników kilka zmielonych goździków 1/2 łyżeczki
Kuchnia Prezydentowejmleczka kokosowego 1 łyżka oleju roślinnego 1 świeża czerwona papryczka chili 2 łyżki sosu rybnego 2 łyżki sosu sojowego jasnego 1/4 łyżeczki kurkumy 1 łyżka cukru 1/2 limonki na sok 2 łyżeczki curry (madras lub innego żółtego) 1 łyżka żółtej pasty curry sól i czarny pieprz do smaku garść kiełków sojowych lub fasoli mung, krążki zielonej cebulki i świeża kolendra
Kuchnia Prezydentowejpłaska łyżeczka brązowego cukru sól, pieprz do smaku 1 łyżeczka ziół prowansalskich kilka igieł rozmarynu, roztartych nożem 500 ml przecieru pomidorowego lub 400 g pomidorów (pokrojonych) z puszki wraz sokiem 1 łyżeczka suszonej bazylii 4 łyżki siekanej natki pietruszki 150 g sera mozzarella starty parmezan (do posypania) 1. Makaron gotujemy al dente, odcedzamy skrapiamy oliwą, trzymamy w cieple. Warzywa korzeniowe
Kuchnia Prezydentowejsłoik róży ucieranej lub 1 słoik osączonej konfitury z wiśni (dałam bardzo gęstą konfiturę z owoców dzikiej róży) 2 planty (po 250 g) 2 kostki smalcu (po 250 g) sok z 1 pomarańczy na lukier cukier puder (na lukier lub do posypania) 1 . Do rondla wbić żółtka i jajko, dodać cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli i ogrzewać na małym ogniu
Kuchnia Prezydentowejłyżeczki startej gałki muszkatołowej Krem: 20 g masła 180g serka twarożku śmietankowego lub serka kremowego 80 g cukru pudru 4 łyżki soku z pomarańczy długie, cienkie paski skórki pomarańczowej - do dekoracji 1. Piekarnik rozgrzać do 180°C. Formę (24x24) natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia. 2. Miękkie masło
Kuchnia Prezydentowejporcji) 500 g filetu z piersi kurczaka 500 g makaronu spaghetti 2 łyżki oleju Marynata cytrynowa do kurczaka: 2 łyżeczki posiekanego świeżego tymianku 2 łyżeczki posiekanego świeżego rozmarynu sok z 1/2 cytryny skórka otarta z 1 cytryny (dobrze wyszorowanej i wyparzonej) 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu 1 łyżeczka gruboziarnistej soli 2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy Sos czosnkowy
Moja Delicjabotwinki. Gołąbki przykryć warstwą liści, wlać resztę bulionu, przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50 minut. Podałam z carpaccio z młodych buraczków. 8 młodych buraczków, sok z 1 cytryny, 1 ząbek czosnku, 3 łyżki octu jabłkowego, 1 łyżka miodu lipowego, cukier, sól, oliwa, 3 łyżki zmiksowanej czekolady deserowej z orzechami włoskimi, Buraki umyć, obrać, pokroić
królestwo garówwyjmujemy je z formy i zdejmujemy papier. Gdy biszkopt całkiem wystygnie, przekrawamy go na pół. Masa truskawkowa: Umyte truskawki wrzucamy do garnka i dodajemy cukier. Gotujemy aż truskawki puszczą sok i zaczną się rozpadać. Zdejmujemy z ognia i za pomocą blendera miksujemy na jednolitą masę (bez grudek). Truskawki ponownie zagotowujemy. W 1/2 szklance wody rozprowadzamy 2 budynie. Zawiesinę wlewany
My simple kitchenjęczmień, hit tej wiosny stosowany przez wiele osób na odchudzanie a ja ? po co stosuję? Młody jęczmień jest doskonałym źródłem witamin i składników mineralnych. Zawiera więcej witaminy C niż sok pomarańczowy oraz więcej beta - karotenu niż marchew. Młody zielony jęczmień ma działanie przeciwnowotworowe, przeciwzapalne, przeciwwirusowe. No więc skoro jest on taki zdrowy to czemu go nie stosować w kuchni? Tutaj
Moje Małe CzarowanieSkładniki: kurczak 1,50 kg, garam masala Royal Brand 2 łyżki, papryka ostra mielona Royal Brand 1 łyżeczka, kucharek 2 łyzeczki, sok z cytryny 1 łyżeczka, olej rzepakowy 1/4 szklanki, marchew 6 sztuk, cebula 6 sztuk, rękaw do pieczenia kurczaka umyć, usunąć kuperek, przyprawy wymieszać z olejem i dobrze natrzeć kurczaka, schować do lodówki na całą noc - do odpowiedniej wielkości
W Mojej Kuchni Lubięoliwek kapary w zalewie piórka czerwonej cebuli 5-6 filecików anchois 1 puszka tuńczyka w oleju świeża bazylia ( u mnie grecka) sos oliwa musztarda dijon kilka kropel soku z cytryny sól pieprz A jak to zrobić: Sałatę umyć i osuszyć, porwać na mniejsze kawałki i ułożyć na talerzu. Na sałacie ułożyć pokrojone w grubą kostkę pomidory, dodać
Kuchnia w opałach