brokuł 2 czerwone pomarańcze 1/2 sera brie o obniżonej zawartości tłuszczu 2 łyżki orzechów nerkowca 1 łyżeczka czarnuszki sos 4 łyżki jogurtu naturlanego 2 łyzki tahini 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka miodu świeżozmielony pieprz SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Brokuła wrzucamy do lekko osolonej gotującej się wody na 8-10 minut. Wyjmujemy i hartujemy w zimnej wodzie. Pomarańcze obieramy, pozbawiamy błonek
DefinicjaSmakuporcje) 4 bataty 2 łyżki śmietany 12% lub jogurtu greckiego gałka muszkatałowa słodka papryka sól morska czarny sezam sos tahini 4 łyżki jogurty naturalnego 2 łyżki tahini 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka miodu świeżozmielony pieprz SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Bataty obieramy ze skórki, kroimy w mniejsze kawałki zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Trwa to ok. 20-25 minut
DefinicjaSmakuTruskawki myjemy, szypułkujemy i kroimy na połówki. Rabarbar i truskawki wrzucamy do rondelka, dodajemy ksylitol i na małym ogniu dusimy. Czekamy do momentu, aż owoce puszczą sok i rabarbar zmięknie, tra to ok 10 minut. Po tym czasie ściągamy rondelek z ognia. W miseczce umieszczamy wszystkie składniki kruszonki i łączymy ze sobą. Powstałaą kruszonkę wkładamy do lodówki
DefinicjaSmakutrochę warzyw, sos czosnkowy i gotowe! SKŁADNIKI (2 porcje) 2 kawałki pieczonego kurczaka (u mnie dwa podudzia) 8 suszonych pomidorów 1 dojrzałe awokado 1 pomidor malinowy 1/2 czerwonej cebuli sok z 1/4 cytryny 1 łyżeczka czarnuszki sos 2 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżeczka majonezu (można pominąć) 1 ząbek czosnku kilka listków świeżej bazylii 1 łyżeczka sosu worchestershire sól pieprz SPOSÓB
DefinicjaSmakupodwójna pierś z kurczaka marynata 2 gałązki świeżego rozmarynu kilka gałązek świeżego oregano 10-15 listków świeżej bazylii 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy truflowej 150ml jogurtu naturalnego sok z 1/2 cytryny sól morska świeżozmielony pieprz dodatkowo kilka zielonych szparagów 1/2 cukinii 1/2 bakłażana 1 cebula cukrowa SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Pierś z kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy. Kroimy w kostkę
DefinicjaSmakuwkłądamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 12-15 min, aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne. Pozostały miąższ z awokado połączyć z pomidorkami koktajlowymi, oliwą i sokiem z cytryny. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Smacznego
DefinicjaSmakuczerwonej cebuli 2 jaja 1 łyżeczka czarnuszki 2 garści rukoli sos 1 łyżka musztardy 1 lyżeczka miodu 1 łyżka oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia lub oliwy 1 łyżka soku z cytryny świeżozmielony pieprz SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Tuńczyka zalewamy sosem ostrygowym i wstawiamy do lodówki na całą noc. Po tym czasie wyjmujemy stek, obtaczamy go w sezamie i smażymy na patelni grillowej
DefinicjaSmakuziaren"Euforia" od Ziarenkowo garść listków mięty sól, świeżo mielony pieprz Dressing: 1 łyżka oliwy z oliwek 2 łyżki syropu z pędów sosny i czarnego bzu 1 łyżka soku z limonki szczypta soli Sałatę myjemy i rozkładamy na talerzykach. Na sałacie ukladamy pokrojony w kostkę miąższ arbuza, pokrojoną w kostkę fetę, połówki oliwek i pokrojoną w cienkie paski cebulę
Zawsze głodna!patelnię i kładziemy kromki chleba aby delikatnie z obu stron się podpiekły. Pomidory zalewamy wrzątkiem i hartujemy po chwili zimną wodą, obieramy ze skórki, kroimy w drobną kostkę, solimy. Sok z pomidorów odsączamy. Podpieczone kromki smarujemy czosnkiem i skrapiamy oliwą. Układamy na kromeczkach pomidory, posypujemy pieprzem i zdobimy bazylią
harrisapatelni czerwone i ciemno czerwone mieszane owoe (truskawki,czereśnie,poziomki,figi,winogrona,jagody itp.) listki mięty 2-3 łyżki brązowego cukru lub miodu karmel z cukru do dekoracji winegret: sok z 1 dużej lub 2 małych limonek 1 łyżka miodu lub brązowego cukru 1/4 łyżeczki pieprzu 1 łużka oliwy kilka poszarpanych listków mięty 1/2 czerwonej cebuli pokrojonej w krążki Wykonanie
Sztuka gotowania w/g Samirycytryny ścieramy na tarce o drobnych oczkach, mieszamy z oliwą i podgrzewamy w rondelku aż zacznie wydobywać się z niej cudowny aromat,wtedy wlewamy śmietankę , dodajemy serek oraz wyciśnięty sok z połówki cytryny, podgrzewamy aż serek się rozpuści, po chwili dodajemy pesto bazyliowe, doprawiamy do smaku solą , do sosu dodajemy makaron i mieszamy. Danie rozkładamy na talerze posypujemy grubo utartym
Wanilia i Kardamonmleka 1 jajko + 1 duże jabłko Suche składniki mieszamy razem w misce. Do suchych składników dodajemy mleko i jajko i dokładnie mieszamy. Jabłko kroimy na cienkie plasterki i skrapiamy sokiem z cytryny. Dodajemy pokrojone jabłka do ciasta i mieszamy łyżką. Moja Babcia piecze takie racuszki na klarowanym maśle (i są pyszne :) ) jeśli jednak macie ochotę na nieco lżejszą wersję patelnię
Ciastkozercyawokado i jajkiem sadzonym jest sycące i bogate w składniki odżywcze a z dodatkiem pomidorków smakuje naprawdę przepysznie a można na przykład dołączyć do kompletu jeszcze świeżo wyciśnięty sok pomarańczowy
Milion Smakówtrzeba dodatkowo dodawać żadnego tłuszczu – wystarczy ten, który jest w cieście. Gotowe naleśniki smarujemy kremem czekoladowym (np. Nutellą ;) i układamy pokrojone na kawałki banany – warto je skropić sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały. Smacznego! ciastkożercy
Ciastkozercyboki i wierzch tortu. Dodatkowo: 2/3 szklanki powideł śliwkowych 50 g masła orzechowego piegowatego Primavika opakowanie polewy czekoladowej 2 banany, pokrojone w plasterki i obtoczone w soku z cytryny (dzięki temu nie będą ciemniały) do namaczania ciasta: 1 kieliszek wódki + 2/3 szklanki zaparzonej kawy rozpuszczalnej z 2 czubatych łyżeczek Wykonanie: Pierwszy blat ułożyć na paterze. Nasączyć
Zdrowie na języku :P