opcjonalnie 2 łyżki miodu Przygotowanie : Lekko zblendować jagody, gotować przez chwilę na małym gazie dodać nasiona chia , miód i mieszać, aż zgęstnieje, jeśli jagody mają dużo soku można dodać więcej nasion chia, wyłożyć do słoika i pozostawić do ostygnięcia ( w słoiku dżem jeszcze zgęstnieje) przechowywać w lodówce od 3-5 dni :) Jeżeli chcecie zrobić wersję bez gotowania
zdrowa vege kuchnianiegazowanej wody 1 limonka 1 cytryna 1/4 pęczka natki z pietruszki Przygotowanie: Do blendera z wysokim kielichem wlewamy wodę i wkładamy porwaną nać pietruszki. Z limonki i cytryny wyciskamy sok, bezpośrednio do wody z pietruszki, miksujemy
Moja smaczna kuchniazatrzymany w nalewce truskawkowej. Składniki: 1,5 kg truskawek 600 g cukru 3 szklanki spirytusu Wykonanie: Truskawki zasypujemy cukrem w dużym słoiku i odstawiamy na 24 godziny, aż puszczą sok. Co jakiś czas całością potrząsamy. Następnie całość zalewamy spirytusem i odstawiamy w ciemne miejsce na 2 miesiące. Jeśli nie mamy dużego słoika (tak jak ja), składniki proporcjonalnie rozdzielamy. W każdym
Smak mojego domustymulują proces spalania tkanki tłuszczowej, zatem dłużej zachęcać już chyba nie trzeba, przepis poniżej składniki: szklanka fasoli adzuki 8 pomidorów suszonych z zalewy 3 łyżki oleju sok z połowy cytryny cebula 1 ząbek czosnku 1/3 papryczki chili zioła prowansalskie 1 łyżka musztardy francuskiej sól i pieprz do smaku Wykonanie Fasolę moczymy dzień wcześniej gotujemy wg przepisu
Apetyt na ZieloneWpływa korzystnie na odporność i jest idealny na wiosenne wzmocnienie zwłaszcza przed wirusami. Składniki burak czerwony 50g migdałów 2łyżeczki siemienia lnianego 80g daktyli bez pestek 2 banany sok z połowy cytryny 500ml wody Wykonanie: Wszystkie składniki oprócz wody wrzucamy do blendera i miksujemy na gładką masę, następnie dolewamy wodę i jeszcze chwilę blendujemy. Gotowe
Apetyt na Zielonesezamu ( najlepiej niełuskanego ) 20g wiórek kokosowych 30g orzechów laskowych 30g płatków migdałowych 50g moreli ( najlepiej niesiarkowanych) 50g fig 50g rodzynek bądź żurawiny 2 łyżki tahini 2 łyżki soku z cytryny 4 łyżki miodu gryczanego lub spadziowego 1/3 szklanki herbaty zaparzonej czarnej/ zielonej, ja użyłam jaśminowej 1lyżka cynamonu 1 łyżka kardamonu wykonanie: Nagrzać piekarnik do 160 stopni , termoobieg
Apetyt na Zieloneosoby + dolewka Składniki: banan dojrzałe mango 300g ananasa 2 łyżki sezamu 3 łyżki wiórek kokosowych pół puszki mleka kokosowego 1 łyżka miodu 1/2 szklanki wody 1/2 soku z cytryny 1 łyżka kardamonu Wykonanie: Wszystkie składniki miksujemy na gładką całość
Apetyt na Zielonesłoneczne, upalne dni. Orzeźwia, schładza i smakuje wybornie. Wystarczy w sezonie zamrozić maliny i mamy lemoniadę na całe lato. Zapraszam do spróbowania. Składniki: 200g malin mrożonych 60g cukru sok z 2 cytryn pęczek pietruszki 600g wody Wykonanie: Wszystkie składniki blendujemy
Apetyt na Zielonektóre już niedługo na blogu. Warto dodać ten koktajl do ulubionych, bo to samo zdrowie. Porcja : 2 osoby + dolewka Składniki: 1 szklanka kaszy jaglanej 2 szklanki wody sok z połowy cytryny 1/2 ananasa małego 2 banany 1 łyżka spiruliny 2 łyżki miodu 10 kostek lodu Wykonanie: Kaszę jaglaną gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Kaszę studzimy. Wszystkie składniki blendujemy
Apetyt na Zielonewszystkie warzywa, pokroić na małe kawałeczki prócz cebuli (wrzucamy całą). Gotować do miękkości wszystkich warzyw, głównie ziemniaków. W tym czasie zetrzeć ogórki na tarce o grubych oczkach, nie odlewając soku. Gdy warzywa będą już miękkie wrzucić ogórki i gotować przez ok. 30min. Wyjąć kurczaka i jeżeli lubimy zupki z wkładką mięsną pokroić do zupki, bądź zużyć do przygotowania potrawki
Be Fit Be Stronglaskowe i migdały) - 70g mąki ryżowej - 60g masła - 30g płatków jęczmiennych - 20g otrębów owsianych - 10g lnu mielonego - 3 jajka - 2 łyżki ksylitolu - 1 łyżka mąki z amarantusa - 1 łyżka soku z cytryny - pół łyżeczki sody oczyszczonej - ziarenka wanilii - szczypta soli Orzechy mielimy na miazgę, bodź na małe kawałeczki w blenderze/mikserze. Dodajemy resztę składników i miksujemy. Masę rozkładamy do silikonowych foremek
Be Fit Be Strongżółtka. W jednej miseczce białko ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Jabłuszko (ja dałam ze skórką, aczkolwiek można obrać) trzemy na tarce o dużych oczkach i odsączamy od soku. Wkładamy je do drugiej miseczki wraz z resztą składników i miksujemy. Po ubiciu białek, delikatnie łączymy je z masą z drugiej miseczki, aż będzie jednolita. Smażymy na patelni lekko spryskaną
Be Fit Be Stronglodówki) - 3 łyżki wody kokosowej (resztka która, została po powstaniu kremu kokosowego) - pół szklanki wiórków kokosowych - 2 łyżki ksylitolu - 30g lnu mielonego - 30g amarantusa - 2 łyżeczki oleju kokosowego - sok z całej cytryny - pół aromatu migdałowego *opcjonalnie: wiórki kokosowe do posypania na wierzch Kaszę płuczemy pod bieżącą wodą, gotujemy z mlekiem i ksylitolem na małym ogniu przez 15 minut. Mieszamy
Be Fit Be Strongtłuszczu (tego zdrowego, pamiętajcie!). Z tego powodu lubię tworzyć przeróżne kombinacje z jego użyciem. Wychodzi 6 małych porcji, 1 ok. 50g = 70kcal. Składniki: - 1 awokado - 1 banan - 2 łyżki soku z cytryny - 1 łyżeczka lnu mielonego - 10g tartych migdałów - 1/2 łyżeczki cynamonu (można dodać więcej) Jeżeli nie mamy mielonych/tartych migdałów, mielimy je w malakserze, bądź blenderem. Do malaksera wrzucamy wydrążony
Be Fit Be Strongszklanka mleka (sojowego, krowiego) - 2 łyżki kakao bez cukru - 2 jajka - 2 łyżeczki oleju kokosowego - szczypta soli Składniki na krem: - 1 Apetina Naturalna lub inny serek - 3 łyżki soku z cytryny - 1 łyżeczka/łyżka miodu (zależy jak słodki chcecie) Składniki na ciasto naleśnikowe miksujemy na jednolitą masę i odstawiamy na 15-20 minut. W tym czasie zabieramy się do przygotowania
Be Fit Be Strong