sok - 13499 przepisów (strona:576/900)

Kotlety mielone z jajkiem. 226

własnej inwencji. Przygotowałam danie na jedną z karnawałowych imprez i było prawdziwym hitem. Razem z mężem zajadaliśmy się takimi świeżutkimi, prosto z patelni i były obłędne, mięsko mięciusie, pełne soków wymieszanych z przyprawami, do tego kremowe jajeczko... Pycha!!! Gdy już ostygły i mięso stężało, podałam je przekrojone na pół, do tego sos czosnkowy i...zniknęły w oka mgnieniu. Polecam

Rozpustne gotowanie
Kiełbasa w słoiku. 249

wysokości dobrze ugniatając, żeby nie zostało żadnych baniek z powietrzem. W gorącej wodzie rozpuszczamy żelatynę i równomiernie rozlewamy do słoików (najlepiej łyżką), żelatyna wymiesza się z mięsnym sokiem i utworzy nam się pyszna galaretka. Duży garnek wykładamy ściereczką, układamy słoiki (mi zmieściło się 6 słoików, więc zabieg musiałam powtórzyć), dolewamy wody do 3/4 wysokości słoików i zagotowujemy. Gotujemy na wolnym

Rozpustne gotowanie
Napój z pokrzyw i cytrusów. 103

się pozbyć. Słyszałam, że jest bardzo zdrowa, ale jakoś nie mogłam się przemóc. Jak się okazało zupełnie niepotrzebnie się obawiałam, gdyż napój jest niesamowicie orzeźwiający, zdrowy, pyszny, smakiem przypominający sok ananasowy. Pomaga pozbyć się wszelkich toksyn z organizmu i dodaje energii. Na wiosnę jak znalazł!!! Polecam. Składniki na eliksir młodości, czyli napój z pokrzyw i cytrusów 30 gałązek pokrzyw (najlepsze

Rozpustne gotowanie
Staroświecki dżem wiśniowy, długo smażony. 126

drylujemy (ja nie znoszę drylowania, więc gotowałam ja z pestkami), wkładamy do dużego garnka, przykrywamy i zagotowujemy. Gotujemy na małym ogniu około 15 minut, po tym czasie odlewamy nadmiar soku z garnka (ja przygotowałam z niego kompot), studzimy owoce (jeśli ktoś ich nie wydryluje, tak jak ja, to gdy wiśnie są już letnie wykładam je partiami na sito lub durszlak

Rozpustne gotowanie
Placki z cukinii lub patisonów. 148

minut. W tym czasie drobniutko siekamy cebulę, dodajemy do niej przeciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę soli i dokładnie mieszamy. Gdy cukinia już zmięknie, dokładnie ją płuczemy, odciskamy z niej sok (ja wyciskam kolejno garść po garści) przekładamy ją do suchej miski, dodajemy cebulę z czosnkiem, jajka, mleko i część mąki. Dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem, jeśli masa jest

Rozpustne gotowanie
Kurczak pieczony z warzywami. 151

wokół kurczaka rozkładamy warzywa i pieczemy razem. Gdyby kurczak zbytnio się zarumienił, przykrywamy go folią aluminiową. Po upieczeniu wyjmujemy całość z piekarnika i pozostawiamy na około 20 minut, aby soki z mięsie się uspokoiły i nie wypływały w trakcie krojenia. Po tym czasie danie można serwować. Ja podałam je z  ziemniakami pieczonymi w folii . Polecam

Rozpustne gotowanie
Pączki z dziurką (amerykańskie doughnuts lub donuts) 132

łyżeczka cukru 1 jajko  2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego olej do smażenia kolorowa posypka LUKIER: 1 szklanka przesianego cukru pudru 1-2 łyżki wody lub soku z cytryny kilka kropel czerwonego barwnika      Drożdże rozcieramy z cukrem i kilkoma łyżkami ciepłej śmietanki. Mąkę przesiewamy do miski, robimy w niej wgłębienie i wlewamy weń

Rozpustne gotowanie
Pączki z musem jabłkowym i cynamonowym lukrem. 217

jabłek obieramy, kroimy i gotujemy pod przykryciem z 2 łyżkami cukru, aż się jabłka rozpadną) 1 łyżeczka cynamonu LUKIER: 1 szklanki cukru pudru 1/2 łyżeczki cynamonu 2-3 łyżeczki soku z cytryny (wody lub mleka) olej do smażenia cynamon do posypania (opcjonalnie)      Drożdże rozcieramy z cukrem i śmietanką na gładką masę. Mąkę przesiewamy do miski, robimy

Rozpustne gotowanie
Pączki warszawskie, znakomite! 152

wanilii ) 100 g roztopionego, letniego masła (w oryginale 150g) olej do smażenia drobno posiekana smażona w cukrze skórka pomarańczowa lukier (1 szklanka cukru pudru i 2-3 łyżki soku z cytryny lub wody)      Zaczynamy od przygotowania zaczyny. Drożdże rozcieramy z cukrem i mlekiem, wlewamy do przesianej mąki i ucieramy na gładką, dość gęstą, masę, przykrywamy ściereczką

Rozpustne gotowanie
Mazurek kajmakowy. 118

masy kajmakowej ( z tego przepisu  ewentualnie z puszki-1 lub 2 sztuki) DEKORACJA: 1-2 łyżki masy kajmakowej 80 g masła w temperaturze pokojowej biały lukier (cukier puder+sok z cytryny) lub lukier królewski (białko ukręcone z cukrem pudrem)      Z jeszcze gorącej masy kajmakowej odlewamy około 200 ml na polewę, resztą przekładamy wafle (jeśli używamy masy

Rozpustne gotowanie
Colesław z młodej kapusty. 151

tego baaardzo smaczna. Polecam! Składniki na surówkę colesław z młodej kapusty: 1 młoda kapusta 1 duża marchewka 1 cebula sól 1-2 łyżeczki białego octu winnego (ewentualnie jabłkowego lub soku z cytryny) 2-3 łyżki majonezu (można go zastąpić lub pomieszać ze śmietaną lub jogurtem naturalnym)      Warzywa myjemy, obieramy, z kapusty zdejmujemy wierzchnie liście. Kapustę drobniutko sikamy

Rozpustne gotowanie
Tartaletki z kremem i konfiturą rabarbarową. 122

najlepiej nie mieszać konfitury łyżką, gdyż rabarbar się nam zbytnio rozpadnie. Najlepiej delikatnie potrząsać garnkiem, a łyżki używać w krytycznej sytuacji, gdy np. jest duże prawdopodobieństwo przypalenia ;) Dwie łyżki soku z rabarbaru przelewamy do filiżanki, lekko studzimy, dodajemy mąkę ziemniaczaną, mieszamy i wlewamy z powrotem do rabarbaru. Zagotowujemy delikatnie mieszając, a następnie studzimy.      Ciasto ostrożnie wyjmujemy

Rozpustne gotowanie
Tatar z lososia 146

posiekanej w kostkę 1/6 średniej czerwonej papryki Pół cytryny Wszystkie składniki, oprócz cytryny kroimy drobno w kostkę. W dowolny sposób układamy na talerzu. Dodajemy pieprz do smaku. Całość skrapiamy sokiem z połówki cytryny. Ja podaję do tego świeże pieczywo z masłem, które wspaniale się komponuje

dlaSmaQ
Kurczak w trawie 141

upływie, tego czasu płukamy  nasze warzywo  zimną wodą, przecedzamy. Do oleju i cebuli wrzucamy podudzia, lekko ścinamy mięcho :) z każdej ze stron. Następnie, odlewamy - lub wypijamy :)sok z puszki ananasów. Ananasy wrzucamy do naszego mięsa, dodajemy przyprawy oraz trawę cytrynową. Następnie, kroimy drobniej suszone chili, oczywiście można dodać zawsze mniej lub więcej - w zależności od możliwości i upodobań

dlaSmaQ
Pyszne Lemon Curd 110

Dzisiaj drobny dodatek do potraw :) Lemon Curd pyszny krem cytrynowy. Składniki :  3 cytryny (otarte z  nich skórki i sok z nich wyciśnięty) 2 żółtka 2 całe jajka 3/4 szklanki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka oliwy z oliwek Wrzucamy wszystko do jednego garnka - wszystko oprócz oliwy. Gotujemy, ciągle mieszając. Z czasem, nasza mikstura zacznie gęstnieć

dlaSmaQ

Proponowane wyszukiwania