sok - 13499 przepisów (strona:579/900)

10 kolejnych trików kuchennych, które powinna znać każda gospodyni 250

drewnianą łyżkę. Czosnek można szybko obrać rozgniatając go naczyniem lub bokiem noża, wtedy wystarczy wytrząsnąć łupinki np. w szklance. Aby ryż po ugotowaniu był śnieżnobiały, wystarczy wycisnąć do wody sok z cytryny. Aby zapobiec nieprzyjemnemu zapachowi gotującej się zupy kalafiorowej, do garnka wystarczy wrzucić skórkę suchego chleba i zaraz ją wyjąć. Aby kostki lodu były przejrzyste, należy zrobić

Bon Ton Italia
Wegetariańska tortilla z pszenno - gryczanych naleśników, ze świeżym szpinakiem, pomidorami, serem i sosem vinaigrette 125

dół owinąć serwetką papierową. dodatki: świeże liście szpinaku (tzw. baby), pomidorki koktajlowe, ser żółty - w cieniutkich plasterkach lub starty na tarce. sos vinaigrette: 75 ml oliwy, niewielka papryczka chili, sok z 1/4 limonki, sól, 2 duże ząbki czosnku, 1 łyżeczka posiekanej drobno bazylii. Papryczkę posiekać drobniutko, podobnie czosnek (nie przeciskać go przez praskę). Dodać do oliwy wraz z pozostałymi składnikami

Codzienna kuchnia niecodzienna
Sos tzatziki 440

pęczka świeżego koperku sól pieprz Wykonanie: Koperek siekamy, dodajemy do jogurtu. Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy do jogurtu. Ogórka ścieramy na szatkownicy o grubych oczkach, solimy, odciskamy z soku i dodajemy do jogurtu. Całość lekko solimy, pieprzymy i mieszamy. Jeśli sos tzatziki zabieram ze sobą na grilla na działkę, wówczas ogórki mieszam z jogurtem dopiero przed samym podaniem. Pozostałe składniki

Smak mojego domu
Htipiti - pasta z fety i papryki 248

suszonych pomidorów i szczypty chilli. Kremowa i lekko pikantna, świetna do kanapek lub grzanek. Składniki: 200 g sera feta 2 czerwone papryki kilka suszonych pomidorów z zalewy papryczka chilli sok z cytryny 2 ząbki czosnku Piekarnik nastawić na 200 stopni C. Papryki oczyścić z gniazd nasiennych, przekroić na połówki i ułożyć skórką do góry na blaszce. Wstawić do nagrzanego piekarnika

wyzwania kuchenne
Bułeczki drożdżowe! 170

kostki drożdży - 1/2 szklanki cukru - 2 żółtka - 1 białko - 1/2 kostki masła NADZIENIE:  -porzeczka czerwona - 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej - 2 łyżki cukru brązowego LUKIER: - 1 białko - sok z 1/4 cytryny - cukier biały Wykonanie: rozczyn: - do kubeczka wlej mleko, podgrzej w mikrofali - rozpuść w nim drożdże i 2 łyżki cukru Całą mąkę wsyp do miski, zrób wgłębienie, wlej rozczyn

SMYKWKUCHNI
TORT CHLEBOWY 318

pasztetu 50 dkg pieczarek ogórki konserwowe- 4 szt pieprz chrzan 2 cebule miękkie masło szczypiorek zielona pietruszka( 1 duża łyżka) woda majonez rzodkiewka bazylia wędzone plastry łosoia namoczone w soku z buraka Mielimy szynkę w maszynce lub miksujemy, dodajemy miękkiego masła ok 1 łyżkę, dobrze wymieszać, dolać 3 łyżki ciepłej wody, odstawiamy. Robimy drugą masę, przesmażamy drobno pokrojoną cebulkę

harrisa
Ciasto z wiśniami 108

odsączonych wiśni 50 ml mleka roślinnego 3 banany 450 g mąki pszennej opakowanie proszku do pieczenia 200 ml oleju (użyłam ryżowego) szklanka cukru (użyłam trzcinowego) łyżka esencji waniliowej łyżka soku z cytryny migdały w płatkach i cukier puder do posypania Przygotowanie: Zblendować olej, cukier, i mleko. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewając ją. Wymieszać ciasto i wyłożyć no nasmarowanej

greenscarf
Rosyjskie oladuszki z konfiturą jagodową 193

obowiązkowym dodatkiem jest kwaśna, gęsta śmietana i owoce. Jako że mamy sezon na świeżutkie owoce, nie będziecie mieli problemu z ich wyborem. Oladuszki podałam z domową konfiturą jagodową i sokiem brzozowym, aby bardziej poczuć klimat wschodni :)  Składniki : pół szklanki mąki owsianej pół szklanki maślanki/kefiru ewentualnie jogurtu naturalnego pół łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko   Dodatkowo : gęsta, kwaśna

Chocolate Muffin Blog
Ekologiczne drożdżówki z rabarbarem i imbirem Symbio pod migdałową kruszonką 140

drobne kawałki, imbir trzemy na grubych oczkach tarki. Przeładamy na rozgrzaną patelnię, zasypujemy cukrem, dodajemy cynamon. "Gotujemy" na średnim ogniu, aż rabarbar lekko zmięknie, a część puszczonego przez niego soku wyparuje (Masa powinna mieć konsystencję dżemu z większymi kawałkami rabarbaru. Nie może być zbyt płynna). Migdałowa kruszonka: 100 g ekologicznych płatków migdałów Symbio 1,5 łyżki cukru trzcinowego

Zawsze głodna!
Ciasto porzeczkowe toffi 179

Obdarowana skrzynką czarnej porzeczki, pomyślałam o tradycyjnych przetworach na zimę: sok, dżem, ale jakże nie wykorzystać jej na bieżące przysmaki czyli jakieś smakowite ciasto na weekend. W szafce od jakiegoś czasu zalegały herbatniki i puszka kajmaku. Pomyślałam, że kwaskowy drzem z czarnej porzeczki doskonale uzupełni słodycz kajmaku. Nie myliłam się! Biszkopt 3 jajka 3/4 szklanki miałkiego cukru 3/4 mąki

Jadło i czytadło
Śledzie w oleju 146

Śledź namocz w zimnej wodzie około 3 godzin(nie powinien być słony). Cebulę obierz ,pokrój w drobną kosteczkę i posyp łyżeczką soli.  Odstaw na 15 minut by puściła sok. Po tym czasie sparz wrzątkiem i dokładnie odcedź. Filet pokrój na kawałki. W słoiku układać warstwami śledzia , cebulę na wierzch dajemy 4 ziarenka ziela ,1 listek laurowy

magiczna kuchnia Kasi
Jabłecznik 162

oczkach. Po tym czasie  wyjąć 1 część ciasta i rozwałkować,wyłożyć na wysmarowaną masłem blachę ciasto i posypać cynamonem. Na tak przygotowany spód wyłożyć jabłka lekko odciśnięte z soku i zetrzeć 2 część ciasta.Piec 45 minut ,po wystygnięciu posypać cukrem pudrem

magiczna kuchnia Kasi
Surówka z kiszonej kapusty 126

kapusty kiszonej 1 duża marchewka 1 jabłko 1 cebula 3-4 łyżki oliwy sól, pieprz, cukier Wykonanie: Kapustę lekko odcisnąć z soku, a następnie pokroić.  Obrane jabłko i   marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebule pokroić w drobna kosteczkę. Wszystkie warzywa przełożyć

magiczna kuchnia Kasi
Ryba po grecku 110

miękkości.  Gdy wszystko będzie miękkie dodajemy przecier pomidorowy oraz doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, dokładnie wymieszać. Rybę kroimy na mniejsze kawałki przyprawiamy solą, pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny. Jajka roztrzepujemy widelcem. Rybę obtaczamy w mące, jajku a następnie w bułce tartej i smażymy na oleju. W naczyniu układamy warzywa na to warstwę ryby, czynność powtarzamy

magiczna kuchnia Kasi
Surówka z młodej kapusty 111

Składniki: 1/2 główki młodej kapusty 1 marchewka 1 cebula dymka sok z cytryny oliwa z oliwek sól, pieprz, cukier Wykonanie: Kapustę poszatkować, posolić. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulę pokroić w kosteczkę. Skropić cytryną, doprawić cukrem oraz pieprzem, polać oliwą i dokładnie wymieszać

magiczna kuchnia Kasi

Proponowane wyszukiwania