sok - 13499 przepisów (strona:575/900)

Bezglutenowy budyń waniliowy 137

wyeliminowaniu go z diety przygotowałam dzisiejszy deser. Mąka kukurydziana z natury jest gluten free, ale polecam ją również ze względu na ciekawy smak :) Budyń najlepiej smakuje z domowym sokiem malinowym lub owocami :) Składniki: 1 i 1/2 szklanki mleka 2 kropelki aromatu waniliowego 1 żółtko 4 łyżeczki miodu lub więcej do smaku 1/3 szklanki mąki kukurydzianej  Zagotować szklankę mleka

Chocolate Muffin Blog
Clafoutis: czyli skoro francuski, to nawet zakalec zrobi furorę 143

ekstraktem. Dodać do mąki, dokładnie wymieszać. Powoli wlewać kremówkę z mlekiem, dokładnie mieszając. Ciasto ma być jednolite, bez grudek. Formę wysmarować masłem. Na dno wysypać czereśnie, polać powstałym sokiem. Na wierzch wylać ciasto. Piec w 180 st. C. przez 40 minut. Przestudzić. Podawać letnie lub na zimno, przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Smacznego! Przepis dodaję do akcji Mirabelki W wiśniowym

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto Kajko 156

zmiękną. Następnie miksujemy blenderem lub dokładnie rozgniatamy widelcem. Pozostałą szklankę mleka gotujemy wraz z cukrem i cukrem z wanilinowym. Następnie dodajemy masę z bułek startą skórkę z cytryny, wyciśnięty sok. Gotujemy na małym ogniu przez 5 min aż masa zgęstnieje, często mieszamy, aby nie przypaliła się. Odstawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy dodajemy stopniowo po 1 łyżce wystudzonej  masy

kgwjanczewo
Sałatka z tuńczykiem i ryżem 477

puszki tuńczyka w sosie własnym lub w oleju 1 duża czerwona cebula 3 pomidory 1 puszka kukurydzy 1 pęczek posiekanego szczypiorku zalewa 3 łyżki ketchupu 2 łyżki oliwy sok z 1/2 cytryny 1 łyżeczka cukru pudru pieprz Wykonanie Wszystkie składniki zalewy wymieszać i odstawić do lodówki na około 30 minut. W tym czasie ugotować ryż na sypko. Tuńczyka odcedzić

O kuchni z uczuciem
Niedzielna pieczeń z wieprzowiny. 160

minut (ja piekę przy funkcji grzanie od dołu z termoobiegiem). Po tym czasie wyjmujemy brytfannę, a mięsko przykrywamy folią aluminiową i pozostawiamy na pół godziny, by wchłonęło soki. Tak przygotowaną pieczeń kroimy w cienkie plastry i podajemy

Rozpustne gotowanie
Kotlety z ryby dla niejadków. 212

przyprawy do ryb (ilość zależy od preferencji smakowych i od rodzaju użytej przyprawy), pieprz (cytrynowy podkręca smak ryby, można dodać też trochę skórki otartej z cytryny i wcisnąc trochę soku), doprawiamy sola i mieszamy. Z masy formujemy kotkeciki (moje mają jakieś 6-7 cm średnicy i 2-2,5 cm grubości, bo lubimy soczyste, jeśli ktoś takich nie lubi

Rozpustne gotowanie
Delikatna sałatka z selera i ananasa. 397

jajka, por, starte jabłko, posiekaną natkę i wszystko dobrze mieszamy. Dodajemy majonez i jogurt naturalny, przyprawiamy solą i pieprzem, mieszamy (gdy sałatka jest za gęsta możemy dodać 1 łyżkę soku z ananasa

Rozpustne gotowanie
Gęś pieczona. 244

przykryciem. Po godzinie odkrywamy pokrywkę i pieczemy do zarumienienia około 15 minut. Po tym czasie wyciągamy gęś, przykrywamy folią aluminiową i zostawiamy na co najmniej pół godziny, aż wchłonie soki i nabierze przez to soczystości. Gęś przygotowana w ten sposób jest aromatyczna, soczysta, a mięsko samo odchodzi od kości. Polecam

Rozpustne gotowanie
Kotlety mielone z jajkiem. 232

własnej inwencji. Przygotowałam danie na jedną z karnawałowych imprez i było prawdziwym hitem. Razem z mężem zajadaliśmy się takimi świeżutkimi, prosto z patelni i były obłędne, mięsko mięciusie, pełne soków wymieszanych z przyprawami, do tego kremowe jajeczko... Pycha!!! Gdy już ostygły i mięso stężało, podałam je przekrojone na pół, do tego sos czosnkowy i...zniknęły w oka mgnieniu. Polecam

Rozpustne gotowanie
Kiełbasa w słoiku. 256

wysokości dobrze ugniatając, żeby nie zostało żadnych baniek z powietrzem. W gorącej wodzie rozpuszczamy żelatynę i równomiernie rozlewamy do słoików (najlepiej łyżką), żelatyna wymiesza się z mięsnym sokiem i utworzy nam się pyszna galaretka. Duży garnek wykładamy ściereczką, układamy słoiki (mi zmieściło się 6 słoików, więc zabieg musiałam powtórzyć), dolewamy wody do 3/4 wysokości słoików i zagotowujemy. Gotujemy na wolnym

Rozpustne gotowanie
Napój z pokrzyw i cytrusów. 108

się pozbyć. Słyszałam, że jest bardzo zdrowa, ale jakoś nie mogłam się przemóc. Jak się okazało zupełnie niepotrzebnie się obawiałam, gdyż napój jest niesamowicie orzeźwiający, zdrowy, pyszny, smakiem przypominający sok ananasowy. Pomaga pozbyć się wszelkich toksyn z organizmu i dodaje energii. Na wiosnę jak znalazł!!! Polecam. Składniki na eliksir młodości, czyli napój z pokrzyw i cytrusów 30 gałązek pokrzyw (najlepsze

Rozpustne gotowanie
Staroświecki dżem wiśniowy, długo smażony. 134

drylujemy (ja nie znoszę drylowania, więc gotowałam ja z pestkami), wkładamy do dużego garnka, przykrywamy i zagotowujemy. Gotujemy na małym ogniu około 15 minut, po tym czasie odlewamy nadmiar soku z garnka (ja przygotowałam z niego kompot), studzimy owoce (jeśli ktoś ich nie wydryluje, tak jak ja, to gdy wiśnie są już letnie wykładam je partiami na sito lub durszlak

Rozpustne gotowanie
Placki z cukinii lub patisonów. 154

minut. W tym czasie drobniutko siekamy cebulę, dodajemy do niej przeciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę soli i dokładnie mieszamy. Gdy cukinia już zmięknie, dokładnie ją płuczemy, odciskamy z niej sok (ja wyciskam kolejno garść po garści) przekładamy ją do suchej miski, dodajemy cebulę z czosnkiem, jajka, mleko i część mąki. Dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem, jeśli masa jest

Rozpustne gotowanie
Kurczak pieczony z warzywami. 155

wokół kurczaka rozkładamy warzywa i pieczemy razem. Gdyby kurczak zbytnio się zarumienił, przykrywamy go folią aluminiową. Po upieczeniu wyjmujemy całość z piekarnika i pozostawiamy na około 20 minut, aby soki z mięsie się uspokoiły i nie wypływały w trakcie krojenia. Po tym czasie danie można serwować. Ja podałam je z  ziemniakami pieczonymi w folii . Polecam

Rozpustne gotowanie
Pączki z dziurką (amerykańskie doughnuts lub donuts) 138

łyżeczka cukru 1 jajko  2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego olej do smażenia kolorowa posypka LUKIER: 1 szklanka przesianego cukru pudru 1-2 łyżki wody lub soku z cytryny kilka kropel czerwonego barwnika      Drożdże rozcieramy z cukrem i kilkoma łyżkami ciepłej śmietanki. Mąkę przesiewamy do miski, robimy w niej wgłębienie i wlewamy weń

Rozpustne gotowanie