bardzo młodej kapusty, niezbyt zwartej 3-4 korniszony ½ czerwonej papryki 3-4 łyżki kukurydzy 1/3 łodygi pora mały jogurt naturalny 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka ostrej musztardy łyżka soku z cytryny lub białego octu winnego sól i pieprz, szczypta cukru pudru, posiekany koperek lub natka szczypta ziół włoskich Kapustę umyć, drobno pokroić lub zetrzeć na tarce z podwójnym ostrzem
Czerwień i błękitwarzywko nad ogniem, aby wydobyć później dymny aromat pasty. W domowych warunkach można skorzystać jednak z piekarnika :) Składniki : 400-500 g bakłażana 1 łyżka pasty tahini (gotowej lub domowej ) sok z połowy cytryny 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy 1/4 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 1/4 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki ostrej papryki czerwonej Bakłażana nakłuć widelcem i piec
Chocolate Muffin Blogłyżki posiekanego koperku 3 jajka ugotowane na twardo sól pieprz Wykonanie: Trzy dorodne pomidory obrać ze skórki i zmiksować na gładko. Przelać przez sito. Do garnka wlać zmiksowany sok z pomidorów, dodać dwa pomidory pokrojone w kostkę, Cebulę drobno posiekać i sparzyć wrzątkiem , a następnie przelać zimną wodą. Czosnek przecisnąć przez praskę. Wymieszać wszystko z pozostałymi składnikami , doprawić solą
O kuchni z uczuciem250g śmietanki kremówki 30% lub 36% 300g świeżych owoców jagodowych (użyłam truskawek, borówki, malin) około 150ml słodkiego białego wina lub ulubionego likieru (użyłam Limoncello; w wersji bezalkoholowej, można użyć soku pomarańczowego, brzoskwiniowego lub innego słodkiego owocowego) Dodatkowo: owoce do ozdoby 1. Owoce rozgnieść widelcem. 2. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno. Dodać serek mascarpone i wymieszać mikserem na średnich obrotach
Mała Cukierenkazdobywać... A Wy jak dobieracie owoce, czy w ogóle warto zwracać na to uwagę, jakie jest Wasze zdanie ? Ja połączyłam tu granat, jagody, grejpfrut i ananasa, polałam to lekko sokiem z cytryny
Proste Potrawymała garstka posiekanej natki pietruszki łosoś wędzony na ciepło, ok 150 g sos: 2 łyżki śmietany 1 łyżka oliwy 2 czubate łyżeczki tartego chrzanu, ja użyłam takiego ze słoiczka sok z 1/4 cytryny skórka z połowy cytryny sól i pieprz do smaku szczypiorek do dekoracji Ziemniaki pokrojone w dużą kostkę wkładamy do miski razem z pokrojona dymką, natką, łososiem podzielonym
Dzieje kuchennej Wiewiórykoperku sól i pieprz około 200 g kwaśnej śmietany PRZYGOTOWANIE : Ogórek zielony obieramy ze skórki, ścieramy na plasterki, przekładamy do miski, solimy i odstawiamy na kwadrans. Odlewamy uzyskany sok z ogórków. Rzodkiewki myjemy, ścieramy na tarce na cieniutkie plasterki, dodajemy do ogórków. Koperek siekamy, dodajemy do pozostałych składników - mieszamy. Dodajemy 200 g kwaśnej śmietany, doprawiamy solą i pieprzem - mieszamy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiwyeliminowaniu go z diety przygotowałam dzisiejszy deser. Mąka kukurydziana z natury jest gluten free, ale polecam ją również ze względu na ciekawy smak :) Budyń najlepiej smakuje z domowym sokiem malinowym lub owocami :) Składniki: 1 i 1/2 szklanki mleka 2 kropelki aromatu waniliowego 1 żółtko 4 łyżeczki miodu lub więcej do smaku 1/3 szklanki mąki kukurydzianej Zagotować szklankę mleka
Chocolate Muffin Blogekstraktem. Dodać do mąki, dokładnie wymieszać. Powoli wlewać kremówkę z mlekiem, dokładnie mieszając. Ciasto ma być jednolite, bez grudek. Formę wysmarować masłem. Na dno wysypać czereśnie, polać powstałym sokiem. Na wierzch wylać ciasto. Piec w 180 st. C. przez 40 minut. Przestudzić. Podawać letnie lub na zimno, przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Smacznego! Przepis dodaję do akcji Mirabelki W wiśniowym
Pożeraczka, czyli raz adobrzezmiękną. Następnie miksujemy blenderem lub dokładnie rozgniatamy widelcem. Pozostałą szklankę mleka gotujemy wraz z cukrem i cukrem z wanilinowym. Następnie dodajemy masę z bułek startą skórkę z cytryny, wyciśnięty sok. Gotujemy na małym ogniu przez 5 min aż masa zgęstnieje, często mieszamy, aby nie przypaliła się. Odstawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy dodajemy stopniowo po 1 łyżce wystudzonej masy
kgwjanczewopuszki tuńczyka w sosie własnym lub w oleju 1 duża czerwona cebula 3 pomidory 1 puszka kukurydzy 1 pęczek posiekanego szczypiorku zalewa 3 łyżki ketchupu 2 łyżki oliwy sok z 1/2 cytryny 1 łyżeczka cukru pudru pieprz Wykonanie Wszystkie składniki zalewy wymieszać i odstawić do lodówki na około 30 minut. W tym czasie ugotować ryż na sypko. Tuńczyka odcedzić
O kuchni z uczuciemminut (ja piekę przy funkcji grzanie od dołu z termoobiegiem). Po tym czasie wyjmujemy brytfannę, a mięsko przykrywamy folią aluminiową i pozostawiamy na pół godziny, by wchłonęło soki. Tak przygotowaną pieczeń kroimy w cienkie plastry i podajemy
Rozpustne gotowanieprzyprawy do ryb (ilość zależy od preferencji smakowych i od rodzaju użytej przyprawy), pieprz (cytrynowy podkręca smak ryby, można dodać też trochę skórki otartej z cytryny i wcisnąc trochę soku), doprawiamy sola i mieszamy. Z masy formujemy kotkeciki (moje mają jakieś 6-7 cm średnicy i 2-2,5 cm grubości, bo lubimy soczyste, jeśli ktoś takich nie lubi
Rozpustne gotowaniejajka, por, starte jabłko, posiekaną natkę i wszystko dobrze mieszamy. Dodajemy majonez i jogurt naturalny, przyprawiamy solą i pieprzem, mieszamy (gdy sałatka jest za gęsta możemy dodać 1 łyżkę soku z ananasa
Rozpustne gotowanieprzykryciem. Po godzinie odkrywamy pokrywkę i pieczemy do zarumienienia około 15 minut. Po tym czasie wyciągamy gęś, przykrywamy folią aluminiową i zostawiamy na co najmniej pół godziny, aż wchłonie soki i nabierze przez to soczystości. Gęś przygotowana w ten sposób jest aromatyczna, soczysta, a mięsko samo odchodzi od kości. Polecam
Rozpustne gotowanie