gałki muszkatałowej 1/2 łyżeczki kolendry 1/3 łyżeczki kardamonu 1/2 łyżeczki kozieradki 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne szczypta cynamonu ząbek czosnku, szczypta mielonych goździków sól, pieprz dla smaku sok z połowy cytryny 1 łyżka curku Cebulę, paprykę kroimy w kostkę - szklimy na oliwie z oliwek, następnie dodajemy pokrojone kawałki kurczaka, czosnek, oraz przyprawy. Po ścięciu mięsa dodajemy mleko kokosowe, cytrynę
dlaSmaQkażdą postacią będzie smakować :) SKŁADNIKI: na "farsz" - 4 garstki świeżego szpinaku - ok. 6 suszonych pomidorów z oleju - ser feta - 1 średnia czerwona cebulka - kilka kropel soku z cytryny - 1 duży ząbek czosnku naleśniki : - 1,5 szklanki mąki - 1,5 szklanki mleka - 2 jajka - szczypta soli - 2 łyżki oleju - pół szklanki wody gazowanej Cebulkę kroimy
dlaSmaQminut do stężenia formy serowej. Koszyczki- miseczki możemy w dowolny sposób napełniać - ja akurat dodałam roszponkę, pomidorki koktajlowe, fetę i czerwoną cebulkę. Skropiłam kilkoma kroplami soku z cytryny. Smacznego
dlaSmaQchleb - najlepiej zdrowy graham. I do tego : 4 garstki świeżego szpinaku - ok. 6 suszonych pomidorów z oleju - ser feta - 1 średnia czerwona cebulka - kilka kropel soku z cytryny - 2 ząbki czosnku Przepis na farsz : http://dlasmaq.blogspot.com/2013/01/sakiewki-ze-szpinakiem-i-feta.html K anapki kroimy na trójkąty i następnie smarujemy naszą masą. W ciekawy sposób można zastąpić zwykłe szare kanapki
dlaSmaQpieczenia i układamy szaszłyki - przez około 10 minut. Śliwki zatopione w coli i piwie - po wyjęciu z piecyka wrzucamy do blendera. Dodajemy sól, pieprz dla smaku i odrobinę soku z cytryny, podlewamy lekko wywarem. Muszę przyznać, iż pomysł tego sosu zaczerpnęłam od Rodziców z jakiegoś świątecznego obiadu z królikiem - sos mnie wówczas zachwycił więc postanowiłam go wykorzystać :) Szaszłyki
dlaSmaQmrożony z Lidla :) - limonka - 3 ząbki czosnku - 1/3 ostrej papryczki chilli - 2/3 paczki masła - szczypta świeżej lub mrożonej pietruszki Ścieramy skórkę z limonki, kroimy drobno chilli, czosnek, wyciskamy sok z połowy limonki. Dodajemy masło, łączymy składniki. Do nagrzanego do 170 st. piekarnika, wkładamy nasze homary na brytfannie, podlewamy je wodą, dodajemy połowę maślanej masy. Zostawiamy w piekarniku na około
dlaSmaQoleju - zignorowałam - rozcieńczyłam go samą wodą... Wychodząc ze sklepu, wydawało mi się sensownym stworzenie dla Klienta małych "olejowych saszetek" takich jak np małe śmietanki do kawy, czy np sok cytrynowy... Przecież czasem jadąc na grilla taka niewielka ilość oleju by się przydała.... I oto robiąc zakupy w zeszłym tygodniu w Carrefour .... znalazłam ! Olej Kujawski - odpowiedział na moje potrzeby
dlaSmaQkurczaka+4xliść laurowy, 5x ziele angielskie + doprawiony dla smaku) odcedzić. Bulion połączyć z mlekiem kokosowym. Skórkę z 4 cytryn otrzeć na tarce - połowę dodać do bulionu. Wycisnąć sok z cytryn i dodać do bulionu. Doprawić dla smaku magi, pieprz, sól etc. Aby nieco zagęścić zupę, w 1/4 szklance wody rozpuszczamy 2 łyżki mąki ziemniaczanej, dolewamy 1/2 szklanki naszej
dlaSmaQobieramy, pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy w drobną kostkę. Zasypujemy kwaskiem, mieszamy i odstawiamy na kilka godzin ( u mnie cukinia leżała całą noc). Po tym czasie odlewamy nadmiar soku i smażymy, a gdy cukinia się rozpadnie dodajemy cukier, mieszamy aż się rozpuści. Na koniec dodajemy galaretki i także mieszamy, aż się rozpuszczą. Dżem przekładamy do słoików, zakręcamy. Pasteryzujemy
Czerwona Porzeczkamożna też spozywać „samodzielnie” - trzy łyżeczki błonnika rozpuścić w 0, 5 litra płynu, pozostawić na 5 min, aby nasiona spęczniały, zamieszać i od razu wypić. Można zalewać go wodą, sokiem, mlekiem Najlepiej spożywać na trzy godziny przed posiłkiem i bezpośrednio po posiłku, ponieważ w ten sposób w znacznym stopniu zwiększa uczucie sytości. Zalecana porcja błonnika oczyszczającego na dzień
chili & sugargarść świeżej kolendry - sól morska, pieprz - 12 udek kurczaków lub 6 filetów z kurczaka Składniki na 4 porcje. Limonki dobrze myjemy, ścieramy z nich skórkę, a następnie wyciskamy sok do większej miski (wyciśniętych limonek nie wyrzucamy). 1 papryczkę, miętę i kolendrę drobno siekamy i dodajemy do limonek. Dodajemy oliwę i doprawiamy solą i pieprzem. Kurczaka oczyszczamy z tłuszczu, ściągamy skórę
Kuchenne Wariacjeowoce, sklejając ze sobą boki tak, aby powstało coś w rodzaju miski z owocami. Uważamy, aby w cieście nie zrobiły się dziury, gdyż podczas pieczenia wycieknie z nich sok, czego nie chcemy. Na koniec równomiernie posypujemy owoce oraz złożone boki ciasta cukrem (też około 1 łyżki). 5. PIECZENIE (35 min) Ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy
Nerds Kitchenodciąć ogonki, pokroić w ósemki, włożyć do miski i posolić. Dodać czerwoną cebulę pokrojoną w pióra oraz drobno posiekaną kolendrę i chilli. Wymieszać i odstawić. Do blendera kielichowego wycisnąć sok z limonek i cytryny, dodać kawałek chilli, białą cebulę, kilka gałązek kolendry i sól. Dokładnie zmiksować, przecedzić przez sitko, marynatą zalać pieczarki, wymieszać i odstawić na 5-10 minut. Podać
SzczyptaSmaQzdarza. Przeznaczone do grillowania mięso w marynacie Marynata w ścisłym znaczeniu powinna zawierać ocet – i często go zawiera, a jeśli nie, to inne kwaśne produkty, takie jak musztarda i sok z cytryny. Bardzo często zawiera również pewną ilość jakiegoś oleju, aby nieco natłuścić zwłaszcza chudsze mięsa. Ponieważ marynaty zawierają składniki o intensywnym smaku i aromacie w dużym stężeniu, nie tylko
Kulinarna Pokusa