sok - 13499 przepisów (strona:595/900)

Coś na przeziębienie. Naturalny antybiotyk. Syrop z czosnku, miodu, cytryny i imbiru. 270

czosnku wzmacnia odporność, łagodzi grypy.   2 główki czosnku ( polskiego )  3 cytryny  10 plasterków imbiru   8 łyżek miodu  1 szkl.wody (przegotowanej, zimnej)  Wycisnąć sok z cytryn, czosnek i imbir przecisnąć przez praskę, dodać miód i wodę, wymieszać. Odstawić na dobę, przecedzić.   Na wzmocnienie odporności - 1 łyżka dziennie. Na przeziębienie - pić 1 łyżkę

Jemy Pijemy
Sałatka z brokułami, łososiem, pomidorami i jajkiem 182

może też być sałatkowy) 4-5 średnich pomidorów bądź opakowanie pomidorków koktajlowych 4 jajka 2 płaskie łyżki majonezu sól  pieprz Brokuł ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem soku z cytryny ( powinien wtedy zachować zielony kolor), pilnując aby nie był zbyt miękki. Po wyjęciu schłodzić zimną wodą. Pokroić na małe różyczki. Jajka ugotować na twardo, ostudzić i pokroić w ćwiartki

Jemy Pijemy
Tuńczyk tataki na ogórku i mango 161

marynata do tuńczyka) 250 ml wody 150 ml sosu sojowego 150 ml brandy 2 gwiazdki anyżu 25 g imbiru 1 g trawy cytrynowej 1 ząbek czosnku 150 ml soku z pomarańczy   skórka z ćwiartki pomarańczy SOS WASABI 1 łyżka majonezu 1 łyżka pasty wasabi Filet z tuńczyka obsmażyć po kilka sekund z każdej strony. Odłożyć

Jemy Pijemy
Botwinka, moja ulubiona wiosenna zupka 162

takie jakie się lubi. Wrzucić do kurczaka. Kiedy warzywa lekko zmiękną dodać posiekaną botwinę, natkę i koperek. Doprawić do smaku. Na sam koniec dodać posiekany czosnek.  Można dolać sok z cytryny jeśli ktoś lubi lekko kwaśną. Smacznego

Jemy Pijemy
Ginberry koktajl 167

łyżeczki konfitury z jeżyn lub 10 świeżych 6-8 białych malin sok z połowy cytryny 4cl Ginu 2 cl Cointreau syrop cukrowy do smaku Owoce ugnieść mudlerem w szklanicy barmańskiej dodać pozostałe składniki, wyszejkerować z lodem i przelać do szklanki wypełnionej lodem lub koktajlówki

Jemy Pijemy
DAIQUIRI TRUSKAWKOWE FROZEN 101

lato jak znalazł :) Przepis na jeden koktajl: 6 cl jasnego rumu np Havana 4 cl soku z limonki 3 cl syropu cukrowego 10-15 truskawek  kilka kostek lodu lub lód kruszony ok pół szklanki Wszystkie składniki razem zblendować.  Przelać do długiej szklanki, udekorować truskawką lub ćwiartką limonki

Jemy Pijemy
Carpaccio z cukinii 194

siebie nachodziły.  Na wierzch położyć sałatę, a na niej rozkruszyć ser. Sezam uprażyć na patelni i posypać nim talerz. Polać olejem arachidowym i sosem balsamicznym. Można delikatnie polać sokiem z limonki. Sól i świeżo mielony pieprz do smaku

Jemy Pijemy
Ostrygi z sosem szalotkowym 135

oczywiście wybieram tą drugą opcję. Najbardziej smakują mi z sosem szalotkowym, który jest najprostszy na świecie: drobno pokrojone szalotki i ocet winny czerwony. Można je jeszcze jeść z sokiem z cytryny , z pieprzem , tabasco, zapiekane z masłem czosnkowym, zapiekane w sosie holenderskim... co kraj to obyczaj... Jednak u mnie nr 1 to sos szalotkowy

Jemy Pijemy
Ogórki w chińskim wydaniu 572

dłonią. Powinny nam ładnie popękać. Pociąć na mniejsze kawałki. Można też po prostu je pociąć. Włożyć do sitka i obsypać solą.  Odstawić na 20-30 minut aby puściły soki. Czosnek i oczyszczoną z ziaren papryczkę posiekać na drobne kawałeczki. Uprażyć sezam. Po 30 minutach odsączyć delikatnie ogórki. Przełożyć do miseczki, dodać czosnek. Cukier rozpuścić w occie ryżowym i dodać

Jemy Pijemy
Carpaccio z jabłka i cukinii z orzechami 200

niewielkiej ilości ) ćwiartka cytryny Jabłko oczyścić z nasion i pokroić w cieniutkie plasterki. Cukinię pokroić pod skosem również w jak najcieńsze plasterki. Ułożyć naprzemiennie na talerzu.Skropić delikatnie sokiem z cytryny aby jabłko nie ściemniało. Na wierzchu ułożyć kostki sera i nasturcję. Orzechy uprażyć na suchej patelni i ułożyć na carpaccio. Delikatnie polać oliwą z oliwek i sosem balsamicznym. Oprószyć

Jemy Pijemy
Białe i zielone kalafiory posypane czerwonym :) Wege 188

warzywami. Przełożyć na talerz i dodać posiekane drobno chilli i kolendrę w ilości takiej jaką się lubi.  Ja dodałam dużo jednego i drugiego ;) Skropić w razie potrzeby sokiem z limonki lub cytryny

Jemy Pijemy
Dębowa z żurawiną 114

dosyć wytrawny, ale ja takie lubię. 6 cl wódki dębowej 2 ćwiartki cytryny 5-6 owoców żurawiny tonic do dopełnienia Do szklanki wsypać kilka kostek lodu, zalać wódką. Wcisnąć sok z cytryny i wrzucić ją do środka. Dodać żurawinę. Uzupełnić tonikiem. Żurawinę można też wcześniej ugnieść w szklance. Drink na szybko

Jemy Pijemy
Galaretka drobiowa 220

Wszystko poprzekładać do miseczek ( natkę, jajka, groszek, marchewkę i pietruszkę). Delikatnie zalać wywarem. Zostawić w chłodnym miejscu do ostygnięcia i przełożyć do lodówki. Jak galaretka się zetnie podawać skropioną sokiem z cytryny lub tradycyjnie octem. Spotkałam się też z wersją z pokrojoną w kostkę cebulą

Jemy Pijemy
Jameson w wersji hot, na zimowe chłody 165

rozgrzewający drink na bazie whisky. Tym razem użyłam: 4 cl Jameson 1/2 cytryny 1-2 łyżka miodu ( zależy jak kto lubi ) wrzątek Przygotowanie bajecznie proste.  Do szklanki wycisnąć sok z połowy cytryny i wrzucić ją do środka. Dodać miód i ulubioną whisky.  Zalać wrzątkiem i zamieszać aż miód się rozpuści. Gotowe ! ! ! Miłego rozgrzewania

Jemy Pijemy
Łosoś na szpinaku w cieście francuskim 142

być też np. ser typu lazur ). Pozostawić do ostygnięcia. Ciasto rozłożyć na papierze do pieczenia. Na środku ułożyć szpinak, na nim położyć kawałki osolonego i popieprzonego łososia. Skropić lekko sokiem z cytryny. Ciasto naciąć po bokach na grube paski i "zapleść" je na rybie. Posmarować wierzch roztrzepanym jajkiem. Włożyć do rozgrzanego na ok 180-200*C piekarnika i piec około

Jemy Pijemy

Proponowane wyszukiwania