sok - 13499 przepisów (strona:614/900)

Likier truskawkowy 110

cytryny, goździki i laskę cynamonu. Likier odstawić na około 5-6 tygodni, od czasu do czasu wstrząsając słojem. Gotowy likier przecedzić przez gazę , mocno odcisnąć owoce, by zebrać więcej soku, przelać do butelek, schłodzić. Na zdrowie

Domowa cukiernia Ewy
Szybka sałatka z pomidora i rzodkiewki z sosem jogurtowym / Easy tomato and radish salad with yogurt dressing 155

sól i pieprz Składniki na sos: 200 ml jogurtu greckiego 1-2 łyżki oleju rzepakowego lub lnianego 1 łyżeczka chrzanu śmietankowego 1 łyżeczka cukru trzcinowego lub miodu 1 łyżeczka soku z cytryny szczypta soli i pieprzu Przygotowanie: W średniej misce wymieszaj rzodkiewki, pomidory, szczypiorek, cebulę, czosnek i bazylię, po czym dopraw solą i pieprzem. W małej miseczce wymieszaj dokładnie wszystkie

karmelowy
Placuszki z truskawkami 118

ilość oleju. Łyżką nakładać porcje ciasta. Na wierzchu układać plastry truskawek wciskając je w ciasto. Placuszki przekręcić i usmażyć z drugiej strony.  Uwaga: z truskawek przy smażeniu wycieka sok więc jeśli placuszki smażą się partiami to należy za każdym razem wytrzeć patelnię papierowym ręcznikiem. Inspiracja: Niebo na talerzu

Kto ugości moich gości?
Chłodnik serowy 128

rodzince. Spróbujcie również inną wersję, którą znajdziecie tu Składniki: 1 serek wiejski (granulowany) 500 ml jogurtu naturalnego lub maślanki 1 pęczek rzodkiewek 1 długi ogórek 3 łyżki posiekanego szczypiorku sok z połówki cytryny 2 łyżki  posiekanego koperku 2 ząbki czosnku sól pieprz Wykonanie: Ogórka obrać i pokroić w kostkę. Rzodkiewki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Czosnek przecisnąć przez

O kuchni z uczuciem
Słodko-słony mus i chrupiące rożki tortillowe z truskawkowo-serowym nadzieniem - oryginalna przekąska na przyjącenie 161

bądź ósemki. Biały ser kroimy w kostkę (jej wielkość zależy od naszych upodobań). Chrupiące rożki nadziewamy liśćmi roszponki (po 1-2 na rożek), truskawkami i serem. Wszystko skrapiamy delikatnie sokiem z cytryny i posypujemy delikatnie otrębami. Podajemy. Smacznego

Słodkie okruszki
Zielony koktail owocowo-warzywny II 129

więc w naszym jadłospisie króluje pietruszka, szpinak i witamina C. Ale nie powiem - nie narzekamy jest smacznie. Jako, że pogoda w domu jest śliczna i ciepła, chętnie pijemy soki i koktajle. Owocowo-warzywne, żeby ograniczyć spożycie cukru. Ten z awokado ściągnęłam z małej knajpki na starówce w Olsztynie. Składniki: 1/2 awokado 1 kiwi 2 garście szpinaku 1 garść natki pietruszki

MamaOskarka
szaszłyki z piersi z grilla w piekarniku... 2421

Składniki: pierś z kurczaka 1 podwójna, boczek parzony 20 dag, papryka czerwona 1 duża, pieczarki 2 duże, cebula 3 średnie, ząbki czosnku 10 duże MARYNATA: olej rzepakowy 3/4 szklanki, sok z cytryny 1 łyżka, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżka, grill - przyprawa pikantna 2 łyżki z podanych składników wymieszać marynatę i zostawić w lodówce umytą pierś osuszyć

W Mojej Kuchni Lubię
Zupa z młodych buraków z brokułami 160

botwinki z małymi burakami 2-3 młode marchwie po ½ selera i cebuli 3-4 ząbki czosnku 1 młody lub 2 bardzo młode brokuły ¼ szklanki octu winnego lub soku z cytryny 2/3 szklanki słodkiej śmietany, np. 18% posiekany koper i natki pietruszki (dowolna ilość) sól, pieprz i cukier do smaku 1/2 szklanki koncentratu z buraków łyżeczka kminku przyprawa warzywna

Czerwień i błękit
Sałatka szpinakowo-truskawkowa, Czekolada 200

Orzeźwiająca sałatka wiosenna – proporcje składników dowolne. Smacznego! Składniki: truskawki szpinak mozzarella pestki słonecznika sos: ocet winny jasny lub sok z cytryny, oliwa, sól, pieprz Porwij szpinak na mniejsze kawałki, truskawki przekrój na pół, drobno pokrój mozzarellę, podpraż pestki słonecznika. Wymieszaj wszystkie składniki sosu. Polej nim sałatkę. Przepis bierze udział w akcji: Ten pozornie niewinny film wzbudził protesty kościoła, a pismo

Qlinarnie i Qlinarnie
Kwiatowe Kostki Lodu Blondynki 122

świeżej mięty. Wstawiłam do zamrażarki i poczekałam kilka godzin do czasu zamarznięcia wody.  Do czego taki lód można wrzucić? Do czego tylko chcecie! Do wody mineralnej, napojów bezalkoholowych, soków, drinków i wielu wieli innych. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA

Blondynka Gotuje
Letni orzeźwiający syrop miętowo-limonkowy 251

listków mięty (z ok. 15 gałązek) skórka starta z 1 cytryny (ja pominęłam bo nie miałam) 1. Liście drobno mięty posiekać. 2. Wodę zagotować z cukrem, wcisnąć do niej sok z limonki i wrzucić posiekaną miętę. Zagotować. Wyłączyć gaz, przykryć garnek pokrywką i zostawić tak na kilka godzin a najlpeiej na całą noc. 3. Rano całośc przelać przez czystą ściereczkę

Kto ugości moich gości?
Biały sos majonezowy do mięs z grilla – idealny do grillowanej wieprzowiny i drobiu 155

bazy zamiast sosu pomidorowego. Ten charakterystyczny i wyrazisty w smaku sos majonezowy jest doskonałym dodatkiem do potraw z grilla. Składniki: 2 szklanki majonezu 1 szklanka octu jabłkowego 2 łyżki soku z cytryny 3 łyżki czarnego pieprzu 1 łyżeczka soli ½ łyżeczki pieprzu cayenne Przygotowanie: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i przechowywać w lodówce przez co najmniej 8 godzin przed podaniem. Jest

naRuszcie
Dietetyczne leczo ze słodką nutą (134 kcal) 137

dodatek do mięsa. Jedna porcja to tylko 134 kcal. Składniki (3 porcje): pół puszki ananasa spora cukinia (350 g) 2 papryki czerwone cebula 250 g passaty pomidorowej 4 łyżki soku z ananasa sól, pieprz, pieprz kolorowy bazylia łyżka oleju Przygotowanie Posiekaną cebulę podsmażamy na oleju. Następnie dodajemy obraną i pokrojoną w kostkę cukinię i paprykę. Warzywa smażymy jeszcze chwilę, następnie

e-PrzepisyKulinarne
Syrop z mniszka pospolitego (mniszka lekarskiego, mlecza) 138

gotować przez około 50 minut na małym ogniu. Ugotowany wywar zostawić na noc. Na drugi dzień kwiaty odcedzić i odcisnąć przez gazę lub tetrową pieluchę. Do odcedzonego wywaru dodać sok z reszty cytryn i cukier. Gotować przez 2 - 3 godziny, aż syrop zgęstnieje. Syrop przelać do suchych słoików lub butelek. Syrop można pasteryzować

Mama Gotuje
Czekoladowe truskawki 151

smaczna i szybko w przygotowaniu przekąska. Słodka czekolada i lekko kwaśne truskawki - połączenie idealne :) Najlepiej przygotować je dosłownie godzinkę przed podaniem, ponieważ już po kilku godzinach - truskawki zaczną puszczać sok i czekolada zacznie się roztapiać.  Składniki: świeże truskawki tabliczka mlecznej czekolady posypka czekoladowa 20 g masła 1-2 łyżki mleka W kąpieli wodnej (metalową miskę umieścić na garnku

Ugotować

Proponowane wyszukiwania