sok z cytryny - 1500 przepisów (strona:74/100)

Placuszki z dyni z dorszem w słodkim sosie żurawinowym! 160

gęstą masę. Smaż na gorącym oleju. Rybę oprósz solą. Ułóż w naczyniu wysmarowanym masłem, polej 1 łyżką klarowanego masła, 1 łyżką pasty pomidorowej, 3 łyżkami wody, 1 łyżeczką soku z cytryny, 1 łyżką miodu, posyp garścią żurawin, przykryj szczelnie folią aluminiową. Piecz 20-25 minut w nagrzanym piecu. Pięć minut przed końcem pieczenia ściągnij folię. Sos zgęstnieje i się

SMYKWKUCHNI
Sos alioli na mleku 178

dosłownie w parę chwil !Sos alioli na mleku Składniki: 200 ml oliwy z oliwek EV 100 ml mleka 1 duży żabek czosnku 1 łyżeczka soli 1 łyżka soku z cytryny Wykonanie: Ważne ! Wszystkie składniki muszą być schłodzone !W wysokim naczyniu umieszczamy wszystkie składniki. Wkładamy do środka blender, opierając końcówkę na samym dnie naczynia, miksujemy przez chwilę, nie ruszając

Kulinarne przygody Gatity
Pasta z tuńczykiem 186

kęs. Pasta z tuńczykiem Składniki:1 puszka tuńczyka w oleju200 g białego sera1 duża łyżka majonezu2 jajka na twardo1 łyżka posiekanych kaparów sólpieprzparę kropel soku z cytryny Wykonanie:Biały ser i jajka kroimy w dużą kostkę, wrzucamy do miski, dodajemy całą zawartość puszki z tuńczykiem (oleju nie odcedzamy) i majonez

Kulinarne przygody Gatity
Sałatka coleslaw 358

Na blogu zrobi się bardziej wiosennie, odchudzę troszkę kuchnię, bo i mnie się to przyda :)Sałatka colesław, czyli jedna z najprostszych surówek z kapusty. Jej nazwa

Kulinarne przygody Gatity
Jajka faszerowane pastą krabową 204

być przecież nudne ! Jajka faszerowane pastą krabową Składniki: 6 jajek ugotowanych na twardo 125 g paluszków krabowych 2 łyżki majonezu 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego sól pieprz sok z cytryny szczypta pieprzu cayenne szczypiorek Wykonanie:Jajka obieramy ze skorupek, kroimy na pół i wyjmujemy z nich żółtka. Do miski wkładamy rozdrobnione paluszki krabowe, majonez, jogurt

Kulinarne przygody Gatity
Szpinakowy chłodnik z olejem rzepakowym 183

porcje: 2 gęste jogurty naturalne po 400 g każdy 2 ząbki czosnku 250 g świeżego szpinaku 2 łyżki oleju rzepakowego 2 ogórki gruntowe sok z cytryny sól pieprz Wykonanie:Szpinak płuczemy i osuszamy ręcznikiem kuchennym. Na patelni podgrzewamy olej rzepakowy, wrzucamy szpinak i smażymy go przez 2-3 minuty. Szpinak odstawiamy

Kulinarne przygody Gatity
Botwinka na zakwasie buraczanym 181

zdejmujemy z kuchenki, zaprawiamy śmietaną uprzednio zahartowaną odrobiną zupy. Przyprawiamy. Gdyby zupa była za mało kwaskowa możemy dodać odrobinę soku z  cytryny. Podajemy posypane koperkiem

Kulinarne przygody Gatity
Chłodnik z pieczonych buraków 157

szpinakowy chłodnik chłodnik z botwinki z zakwasem buraczanym Chłodnik z pieczonych buraków Składniki: 700 g buraków 400 g naturalnego jogurtu 400 g kefiru 2 ząbki czosnku sól pieprz sok z cytryny posiekany koperek Wykonanie:Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Buraki myjemy i każdy zawijamy osobno w folię aluminiową. Pieczemy ułożone na blaszce przez około

Kulinarne przygody Gatity
Chłodnik z pieczonych buraków z fetą 176

chłodzenia: 3 godziny Składniki: 500 g pure z pieczonych buraków 400 g kefiru 100 g jogurtu typu greckiego 75 g sera feta 1 ząbek czosnku sok z  cytryny do smaku 2 łyżki szczypiorku pieprz ewentualnie sól Wykonanie:Fetę kroimy na mniejsze kawałki. Koperek drobno siekamy. Czosnek obieramy i kroimy w plasterki. Wszystkie składniki na chłodnik

Kulinarne przygody Gatity
Surówka z dyni z bakaliami 143

majonezu z jogurtem sól , pieprz , cukier natka pietruszki  3 łyżki rodzynek 1 łyżka płatków migdałowych  Przygotowanie : Dynię zmieszać ze startym jabłkiem , pokropić lekko sokiem z cytryny , dodać do smaku soli , cukru i pieprzu Rodzynki namoczyć , po 5 -10 min osączyć Wszystkie składniki wymieszać dodać majonez i rodzynki oraz pokrojoną drobno natkę - wymieszać Gotową

Proste Potrawy
Zupa rybna 185

najgrubiej starte i wsypałam do wywaru -gotowałam Pokrojoną cebulę i czosnek obsmażyłam na oleju i dodałam do zupy Pod koniec gotowania doprawiłam zupę majerankiem i tymiankiem oraz ODROBINĄ soku z cytryny (ale to mój smak tego potrzebował ), szczyptą pieprzu ziołowego i prawdziwego, 1/4 kostki rosołowej i  kilkoma kroplami maggi Natka pietruszki dopełniła smaku. Moja zupa była smaczna,( najadły

Proste Potrawy
Łosoś, pomidor, fasolka. 191

surowego łososia 150 g zielonej fasolki szparagowej 1 duży pomidor 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżeczki curry w proszku 1 łyżeczka kurkumy 2 cm imbiru sok z cytryny sól, pieprz 0,5 łyżeczki chilli 250 ml kremówki wykonanie: Fasolkę gotujemy al dente w osolonej wodzie. Odsączamy. Z pomidora ściągamy skórkę i kroimy go w kostkę.  Łososia kroimy

Przysmaki Karolki
Mini Pavlova 309

kawałki. U mnie tym razem z borówką amerykańską. Składniki na 4-5 porcji: 4 białka szczypta soli szklanka drobnego cukru łyżeczka skrobi ziemniaczanej łyżeczka białego octu winnego lub soku z cytryny 250 ml śmietany kremówki łyżka cukru pudru owoce Piekarnik nastawić na 180 stopni C. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Ciągle ubijając

wyzwania kuchenne
Perliczka po staropolsku 234

plasterki. Użyłem jabłek dość twardych, takich, aby nie rozpadły się w czasie pieczenia i o raczej kwaśnym, niż słodkim smaku. Gdyby jabłka były zbyt słodkie polecam dodać odrobinę soku z cytryny albo ewentualnie octu jabłkowego. Do jabłek dodałem szklankę suszonej żurawiny. Całość przyprawiłem łyżeczką tymianku i łyżeczką rozmaryny. Dodałem 2 łyżki oliwy i dokładnie wymieszałem, aby wszystkie kawałki jabłek

Wyprawy kulinarne
Ciasto Karmelowe z migdałami 456

czasem muszę przeczekać aż wrócę do pełnej sprawności a na osłodę  sobie i wam na weekend proponuje smaczne ciasto karmelowe Składniki: 5 jajek 3 łyżki cukru sok z cytryny 150 g masła 300 g masy krówkowej (jeśli nie macie to należy pogotować mleko słodzone zagęszczone przez 3 godziny) 180 g mąki pszennej 100 g mąki ziemniaczanej łyżeczka proszku

ciastkarnia na kruchym spodzie