orkiszu grubo zmielonych100 ml wywaru z jarzyn1 cebulka1 jajko1/2 łyżeczki soli1 łyżka natki pietruszki5 dag sera żółtego2 łyżki oleju2 garście sałaty mix1 pomidorsólpieprz1 łyżeczka oliwy z oliwek1 łyżeczka soku z cytrynycukier do smakuWykonanie.Ziarna orkiszu zmielić grubo, zalać wywarem i gotować stale mieszając, na małym ogniu i w odkrytym garnku, aż zmiękną i rozkleją się. Trwa to 20-30 minut(...)dobrze wymieszać.Uformować kotleciki.Smażyć na oleju około 10-12 minut, na małym ogniu.Przygotować sałatkę z pomidora i zielonej sałaty i polać sosem z oliwki i cytryny. Oprószyć pieprzem.Usmażone frykadelki podawać z sałatką.Orkiszowe kotleciki mają fenomenalny smak podobny do mięsa. Mięsożercy powinni być usatysfakcjonowani
Kulinarny karnet Christopherawycinać foremką zanurzą w zimnej wodzie - zdecydowanie ułatwia to pracę. Ciasteczka są smaczne, choć bardzo słodkie. Dla mnie aż za bardzo. Zamiast mleka do glazury dodałabym łyżkę soku z cytryny - choć pewnie nieco kłóci się to z niemiecką tradycją. Wyszło mi ich mniej niż Dorocie i Maggie - wszystko zależy od wielkości użytej foremki. Ja nie wyobrażam sobie mniejszej
Pożeraczka, czyli raz adobrzeokoło 500 g);2 małe marchewki (około 100 g);1 mała, biała cebula;1/2 natki pietruszki;1 ząbek czosnku;4 łyżki oleju/oliwy;2 łyżki białego octu winnego lub soku z cytryny;1 łyżeczka cukru;Sól;Pieprz. Sposób wykonania:Kapustę umyć, osuszyć, drobno poszatkować.Marchewkę umyć, osuszyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do kapusty.Cebul
Gospodyni Miejskałyżeczki cukru;1/4 łyżeczki soli.Sos ostry:6 łyżek keczupu pikantnego;1/2 drobno posiekanej papryczki chili lub 1/2 łyżeczki płatków chili;1/2 drobno posiekanenj, małej cebuli;1 łyżka soku z cytryny;1 łyżeczka słodkiej papryki;1/4 łyżeczki chili lub pieprzu.Sposób wykonania:Mięso:Mięso umyć, osuszyć, oczyścić z błon i pokroić na małe kawałki. Następnie mięso polać olejem, oprószyć przyprawą
Gospodyni Miejskajogurtu greckiego jest podana w gramach, ponieważ w tak oznaczonych opakowaniach najczęściej występuje w sklepach.Jogurt grecki można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym.Dodatek octu można pominąć lub zastąpić go sokiem z cytryny
Gospodyni Miejskaśmietanką UHT (taką do kawy, tak nie powinna się zważyć).Z dodatku octu można zrezygonować (choć nie powinno się, bo on zapewnia kolor z buraków), lub zastąpić go sokiem z cytryny lub kwaskiem cytrynowym.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskamożna zastąpić startym, żółtym serem, a śmietanę kremówkę śmietanką UHT o zawartości tłuszczu 18% (taką do kawy).Do wody, w której będzie gotowany brokuł można dodać łyżeczkę soku z cytryny i szczyptę cukru (zapewni mu to soczyście zielony kolor) lub ugotować brokuła na parze.Można użyć zarówno brokułów mrożonych, jak i świeżych.Z dodatku prażonej cebulki można zrezygnować
Gospodyni MiejskaChłodnik z rzodkiewkami, ogórkami kiszonymi i ziemniakami...Plasterki różowej, wyrazistej w smaku rzodkiewki.Kwaśne ogórki kiszone, pokrojone w drobną kosteczkę.Drobno posiekane i aromatyczne: koperek i
Gospodyni Miejskaprzez chwilę na małym ogniu.Podawać ciepłą.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Kapusta ma mieć wyraźny, słodko - kwaśny smak, więc należy ją dobrze przyprawić octem i cukrem.Ocet można zastąpić sokiem z cytryny, a z dodatku koperku zrezygnować.Smak kapusty można wzbogacić o pomidory, koncentrat pomidorowy czy ketchup.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskasurowy. Jednak jeśli ktoś nie lubi smaku surowego kalafiora może go ugotować al dente lub sparzyć wrzątkiem.Do sałatki, w celu wzbogacenia jej smaku, można dodać odrobinę soku z cytryny, musztardy lub starty żółty ser czy podsmażone pieczarki i szczypiorek.Ilość czosnku w sałatce można dowolnie zmniejszać lub zwiększać.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni MiejskaUwagi do przepisu:Z podanych składników wychodzi około 2 litrów zupy.Razem z cebulką można podsmażyć pokrojony w drobną kostkę boczek i takimi skwarkami polać ziemniaki.Ocet spirytusowy można zastąpić sokiem z cytryny lub kwaskiem cytrynowym.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni MiejskaMizeria...Cienkie plasterki świeżych, zielonych ogórków.I drobno posiekany, chrupiący szczypiorek.Otulone pierzynką z kwaśnej śmietany.Doprawione cukrem, solą, pieprzem i ocetam.Smaczny smak dzieciństwa.Zapraszam! Składniki
Gospodyni MiejskaSkładniki:1 żółta cukinia3 łyżki ziaren granatu2 średnie mozzarelle1 saszetka Oleju Kujawskiego „Czosnek i bazylia”Kilka listków Bazyli Marynata: 3-4 łyżki domowego octu jabłkowego lub soku z cytryny,3 łyżki cydru lubelskiego,2 łyżki miodu akacjowego,½ łyżeczki płatków chili,Sól i pieprz do smaku.Przygotowanie:Wymieszać składniki marynaty. Cukinię umyć i pociąć na paski przy pomocy obieraczki
SzczyptaSmaQJesienna sałatka z rukolą, smażoną dynią, serem feta i piersią kurczaka z dodatkiem uwielbianego przeze mnie czosnku niedźwiedziego, który jest niezwykle zdrowy i smaczny Składniki:2
Oryginalny smakprzenieść na kratkę.Krem.Kawę rozpuścić w gorącej wodzie, dodać spirytus. Śmietanę ubić z cukrem i zagęstnikiem ,dolać kawę, wymieszać.Krążki ciasta nasączyć ponczem z herbaty, cukru i soku z cytryny, przełożyć kremem kawowym.Dekoracja. Czekoladę stopić z łyżką śmietanki. Wafel pokroić w trójkąty, posmarować czekoladą i ułożyć dekoracyjnie na wierzchu tortu
Kulinarny karnet Christophera