temacie chłodników...dzisiaj litewski.Składniki; 4-5 buraków, pęczek botwinki, 4-5 ogórków, koperek, 3 ząbki czosnku, 1 i 1/2 szklanki naturalnego jogurtu, sól, pieprz do smaku, sok z cytryny do smaku, jajka na twardo, Wykonanie;Buraki i botwinkę obrać i posiekać drobno. Włożyć do garnka i zalać 2 l wody. Zagotować do miękkości warzyw. Ostudzić.Ogórki zetrzeć(...)tarce. Koperek posiekać. Wszystko posolić, wymieszać i odstawić. Do zimnych buraczków dodajemy osciśnięte ogórki, koperek, wyciśnięte ząbki czosnku,jogurt. Wszytsko mieszamy i soprawiamy cukrem, sol,ą, pieprzem i sokiem z cytryny.Odstawimy do lodówki na 2 godziny. Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo
Anioły w kuchniWielbiciele serników bez pieczenia mogą znaleźć na moim blogu szybko powiększającą się grupę tych smakołyków. Dziś chciałabym przedstawić Wam sernik pomarańczowy bez pieczenia, zrobiony na bazie
Smakołyki Berenikiopakowanie czekoladowego kremu do tortów ( użyłam firmy Gellwe) 150g miękkiego masła 300 ml zimnego mleka 1 słoik powideł śliwkowych 15 winogron 1 kiwi wiórka kokosowe 1 szklanka wrzątku + 1 cytryna + kilka kropel aromatu pomarańczowego+ 2 małe kieliszki wódki + 2 łyżki cukru Sposób przygotowania: 1. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i po 1 żółtku(...)wmieszać szpatułką przesiane mąki, proszek do pieczenia i kakao. Gotową masę wylać do tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 170 st. C. 2. Do wrzątku wcisnąć sok z cytryny, dodać aromat, cukier oraz wódkę. Całość mieszać do całkowitego rozpuszczenia cukru. 3. Krem w proszku zmiksować z mlekiem. W osobnym naczyniu dokładnie utrzeć masło. Stopniowo dodawać krem. Ostawić
A Ty Smakuj Mniepuszki 1/2 czerwonej papryki 1 mała cebula czerwona sałata lodowa 1/2 opakowania paluszków krabowych 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu ząbek czosnku sól i pieprz do smaku cytryna Przygotowanie: Ogórka i cebulę pokroić w kostkę, paprykę w 3 cm paski. Paluszki krabowe sparzyć i pokroić w kostkę, a cebulę w piórka. Wszystkie składniki wrzucić do miski i wymieszać(...)rozgnieść, bardzo drobno posiekać i dodać do szklanki. Sos dodać do warzyw, wymieszać. Sałatę lodową pourywać przed samym podaniem sałatki. Ilość sałaty dodawać wedle uznania. Na koniec skropić sokiem z cytryny, dodać sól, pieprz i wymieszać
cooklifeskórką) 50 g migdałów mielonych 8 białek 4 żółtka (pozostałe 4 żółtka zużyjemy do kremu) krem: 2 opakowania budyniu śmietankowego (po 60 g) 375 ml mleka 200 ml soku z cytryny (u mnie pół na pół z cytryny i pomarańczy) 80 g cukru cukier wanilinowy lub otarta laska wanilii (pominęłam) 4 żółtka 175 g bardzo miękkiego masła Dokładnie(...)pieczenia. Przygotowane ciasto dzielimy na dwie części. Pieczemy placki przez 20 minut w 170 st.C bez nawiewu. Przekładamy wraz z papierem na kratkę do przestudzenia. Mieszamy zimne mleko z sokiem z cytrusów. Odlewamy trochę do kubeczka, gdzie rozpuszczamy sypkie składniki kremu. Pozostałe mleko gotujemy. W kubeczku z mlekiem rozpuszczamy budyń z obu opakowań, cukier i cukier wanilinowy. Kiedy mleko się
Dzieje kuchennej WiewiórySkładniki : 1 kg pomarańczy 1,5 kg cukru 1 cytryna 2 czerwone grejpfruty 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 łyżeczka całych goździków Sposób wykonania : Pomarańcze i grejpfruty sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, usunąć białe błony i pestki. Miąższ pokroić na kawałki. Część skórki z pomarańczy drobno posiekać. Goździki sparzyć wrzątkiem. Do owoców dodać cukier, skórkę z pomarańczy, imbir, goździki, wszystko(...)razem wymieszać. Owoce zagotować na małym ogniu i smażyć 10-15 minut co jakiś czas mieszając. Wyjąć goździki, odstawić pod przykryciem do następnego dnia. Następnie konfiturę zagotować, wycisnąć sok z cytryny, wymieszać. Gorącą przełożyć do małych, czystych słoiczków. Szczelnie zamknąć wieczkami. Pasteryzować 15 minut
Przepisy i porady kulinarneWalentynkowa Zupa cebulowa z czerwonej cebuli Wytrawne Palmiery Kruche ciasteczka orzechowe serca Jajko sadzone z ryżem, marchewką i groszkiem Składniki: marynowany śledź pumpernikiel serek kanapkowy z papryką ajwar sok z cytryny pomidorki koktajlowe papryczki habanero „kawior” z łososia i wodorostów natka pietruszki Do przygotowania tych dwu rodzajów tartinek wystarczy chleb pumpernikel. 1 rodzaj tartinek: kromki pumpernikla smarujemy(...)obieramy ze skóry siekamy i mieszamy z papryczką, natką i pomidorkiem bez skóry. Nakładamy serek na pieczywo, na wierzch kładziemy posiekanego śledzia, wykrawamy tartinki. Całość możemy skropić dla smaku sokiem cytrynowym. The post Tartinki na Walentynki appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięodstawiamy. Na oliwie podsmażamy posikaną szalotkę i czosnek. Dodajemy masło, a następnie krewetki. Dolewamy wina i chwilę smażymy, aby sos się delikatnie zagęścił. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Dodajemy wcześniej przygotowane marchewkowe pappardelle i chwilę smażymy. Wykładamy na talerz i posypujemy świeżo posiekaną natką pietruszki. Życzę smacznego
kulinarnyJawieprzowiny i dodaje lekko słodki i jednocześnie pikantny smak potrawie. Składniki: 1 szklanka piwa korzennego 1 szklanka ketchupu ½ szklanki soku pomarańczowego 3 łyżki sosu Worcestershire 2 łyżki świeżego soku z cytryny 2 łyżki brązowego cukru 1 łyżka miodu 1 wyciśnięty ząbek czosnku ½ łyżeczki startej skórki z cytryny ½ łyżeczki cebuli w proszku ½ łyżeczki mielonego imbiru ½ łyżeczki pieprzu cayenne sól(...)jest fantastyczny do dań z wieprzowiny i drobiu. Daje on nam na etapie przygotowania możliwość regulacji ostrości poprzez zwiększenie lub zmniejszenie ilości papryczki chili. Składniki: ¾ szklanki piwa ½ szklanki soku pomidorowego ¼ szklanki bardzo drobno posiekanej cebuli 1-2 wyciśnięte ząbki czosnku 2 posiekane zielone papryki chili z nasionami 3 łyżki brązowego cukru 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki octu
naRuszciemiseczkę: 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej , czyli 1/3 szklanki suchej kaszy 1/2 szklanki mleka + 1 szklanka do gotowania 2 łyżki syropu klonowego lub miodu 1 łyżeczka syropu z cytryny marakuja z orzechami w miodzie ETERNO lub dowolna konfitura owocowa Wykonanie: Na początku kaszę musimy opłukać na sitku. Najpierw płukałam w zimnej wodzie, potem w gorącej, potem ponownie(...)Dlaczego uważnie? Dlatego, że kasza gotowana na mleku szybko się może przypalić.Kiedy mamy już ugotowaną kaszę, lekko ją studzimy i wykładamy do dzbanka blendera, dodajemy syrop klonowy, sok z cytryny, 1/2 szklanki mleka i wszystko razem zmiksowałam. Wyłożyłam wszystko do miseczki, na środku wyłożyłam 2-3 łyżeczki marakuji z orzechami w miodzie ETERNO. Możecie wyłożyć każdą inną ulubiona
Blondynka Gotujebeszamelowy: 2 szklanki mleka 2 czubate łyżki mąki 50 g masła 1 łyżka soku z cytryny gałka muszkatołowa w proszku biały pieprz pieprz kolorowy sól Lasagne z Mięsem, Sosem Pomidorowym i Beszamelowym - Sposób przygotowania:Sos pomidorowy z mięsem:Cebulę(...)dodajemy koncentrat i dokładnie mieszamy - wlewamy do mięsa. Całość gotujemy pod przykryciem przez minimum 45 minut.Sos beszamelowy:Mąkę dokładnie rozprowadzamy w mleku i doprowadzamy do wrzenia, następnie dodajemy masło, sok cytrynowy i gotujemy do momentu zgęstnienia sosu. Doprawiamy, solą, gałką muszkatołową, białym i kolorowym pieprzem. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie z dodatkiem 3 łyżek oleju lub oliwy.Form
Słodka Stronałyżki letniego mleka i mąką i zostawić do wyrośnięcia pod przykryciem do wyrośniętego zaczynu dodać wcześniej w miseczce roztrzepane jajka z cukrem dodać przesianą mąkę, startą skórkę z cytryny, letnie mleko i letni stopiony tłuszcz mikserem spiralami wyrabiać z 5 minut na najwyższych obrotach ciasto - zostawić przykryte talerzem do wyrośnięcia w ciepłym miejscu silikonowa forma okrągła 24cm - niczym(...)gram cukru, 200 gram mąki - wyrobić palcami kruszonkę i posypać na ciasto - piec w 200C około 40 minut LUKIER: 3/4 szklanki cukru pudru rozetrzeć z 1 łyżką soku z cytryny i 1 łyżką gęstej śmietany - polać lukrem upieczone ciasto.......SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięteraz.... rwiemy nasz płat ryby na "strzępki" tak aby odseparować wszystkie ości. Przygotowanie moqueca:Płaty dorsza marynujemy z startymi 2 ząbkami czosnku, 2 łyżkami kuminu, sokiem z cytryny i odstawiamy na 30 minut.Kroimy cebule, pomidory, paprykę w kręgi a kolendrę drobniutko.Bierzemy głęboką patelnię. Na dnie układamy warstwę warzyw (cebula, papryka, pomidory), a następnie płaty bacalhau. Na wierzchu
Smaki Brazyliinastępnie zaserwować z lodami.Wyszło pysznie :) Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 10 minut + 20 minut pieczenia Składniki: 3 brzoskwinie 3 nektarynki 3 łyżki cukru waniliowego Kilka kropli soku z cytryny Brzoskwinie i nektarynki kroimy w ćwiartki i wyciągamy pestkę. Układamy w naczyniu żaroodpornym i obsypujemy cukrem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na 20 minut. Po tym czasie
Kolizje Smakówczerwona - pomidorki koktajlowe - 2 ząbki czosnku - 2 łyżki oliwy - 2 łyżki koncentratu pomidorowego - opakowanie sera typu feta (ok. 180 g) - sól, pieprz, chilli, papryka ostra w proszku, szczypta cukru - cytryna do skropienia Przygotowanie: Kaszę (najlepiej dzień wcześniej) ugotować. Przepłukać gorącą wodą (w celu pozbycia się charakterystycznej goryczki), wsypać do rondelka i zalać niepełną szklanką wody, przykryć i zagotować(...)patelni rozgrzać oliwę z czosnkiem i papryką. Następnie dodać fasolkę, kaszę i koncentrat. Doprawić całość wg uznania. Na koniec dorzucić pomidorki koktajlowe i fetę. Gotowe danie skropić sokiem z cytryny. Smacznego
Kuchnia Ellie