sok z cytryny - 1500 przepisów (strona:66/100)

Tradycyjna sałatka Cezar 365

czosnku masło/oliwa z oliwek Dressing: 4 fileciki anchois (sardele) 2 wyciśnięte ząbki czosnku 1 świeże, surowe żółtko * 1 czubata łyżeczka musztardy dijon 1 łyżka octu winnego lub soku z cytryny 1/3 szklanki oliwy z oliwek sól morska, świeżo mielony pieprz Dodatki: grillowana pierś z kurczaka (pojedyncza) jajka ugotowane na półtwardo listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content

Poezja smaku
Buraczany zaczyn na zimę - barszcz czerwony 194

zimę - barszcz czerwony  SKŁADNIKI:  (na 4 litrowe słoiki) 2 - 2,5 kg buraków (podłużnych mają ładny kolor) 2 l wody 1 łyżeczka soli 1 łyżka soku z cytryny- świeżo wyciśnięty 4 ząbki czosnku 4 liście laurowe 12 ziarenek ziela angielskiego  PRZYGOTOWANIE: Buraki obieramy, kroimy w plasterki (ja wybieram buraki podłużne, mają one bardzo ładny kolorek

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Słodkie środy - Świąteczne bułeczki drożdżowe z masą makową z bakaliami 487

połączeniem do dołu, w niewielkich odstępach. Smarujemy z wierzchu mlekiem lub rozmąconym żółtkiem.      Pieczemy ok 20 minut w piekarniku w 190 stopniach.    Z cytryny wyciskamy sok i mieszamy z cukrem pudrem. Lukrem polewamy wystudzone babeczki. Posypujemy dekoracjami.   Do przygotowania bułeczek wykorzystałam masę makową z bakaliami firmy Helio . Masa ta, to produkt gotowy, nadaje

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Wuzetka z mascarpone 705

biszkopt jest upieczony. Wyciągamy i chwile przestudzamy, obracamy biszkopt na drugą stronę ściągając papier do pieczenia,  przekrawamy go wzdłuż na pół.  Przygotowujemy poncz:  Z cytryny wyciskamy sok – uważamy by nie było pestek, dodajemy cukier puder oraz ciepłą wodę i dokładnie mieszamy. Powstałym ponczem nasączamy biszkopt.  Przygotowujemy krem:  W wodzie namaczamy żelatynę, kiedy napęcznieje podgrzewamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Surówka z selera naciowego i jabłka 221

orzeźwiające połączenie, a zarazem sycące i soczyste. Prażony słonecznik wieńczy całość chrupiącego jedzonka. 5 - 6 łodyg selera naciowego 1 jabłko 1 łyżka uprażonego słonecznika Sos: 2 łyżki soku z cytryny 2 - 3 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżeczka majonezu sól  pieprz Seler umyć i pokroić w poprzek na cienkie kawałeczki. Jabłko obrać ze skórki i pokroić na kawałeczki wielkością

Kuchcik gotuje
Soda oczyszczona - niezbędna w każdej kuchni. 97

jako nie niszczący tkaniny wybielacz. Gdy chcemy wybielić firany lub inne białe tkaniny należy namoczyć je w wodzie z dodatkiem sody, lub połączyć 2-3 łyżki sody z sokiem z cytryny i dodać do prania

Przepisy i porady kulinarne
Wiosenna kuracja miodowa. 93

Wiosenna kuracja miodowa. Napój wzmacniający: Łyżkę miodu wielokwiatowego wymieszaj ze szklanką letniej przegotowanej wody, przykryj i odstaw na noc. Rano dodaj troszkę soku z cytryny,wymieszaj i wypij na czczo. Stosuj codziennie przez 3-4 tygodnie.   Koktajl pobudzający : Zmiksuj pół banana i pół szklanki malin ( mogą być mrożone ). Dodaj szklankę chudego mleka oraz łyżkę miodu. Wymieszaj wszystko razem

Przepisy i porady kulinarne
Dżem z truskawek. 128

Składniki : 4 kg truskawek   ( dobrze dojrzałych ) 1,60 kg cukru 4 szt. opakowania Dżemix 2:1 kwasek cytrynowy lub sok z cytryny Sposób wykonania : Truskawki dokładnie płuczemy, obieramy z szypułek. Wsypujemy do większego garnka, ugniatamy. Stawiamy na niewielkim ogniu i podgrzewamy do temperatury 95 C, mieszając co jakiś czas. 60 dkg cukru wysypujemy na papier, dodajemy Dżemix

Przepisy i porady kulinarne
Jak chronić i czyścić blaty z marmuru. 129

filiżanek bez podstawki. Zabrudzenia z marmuru powinno się szybko usuwać. Plamy z kawy, herbaty oraz wina usunie z blatów roztwór z octu spirytusowego i wody (1:4) lub sok z cytryny. Kwas powinien działać tylko 1-2 minuty, po tym czasie powierzchnię trzeba szybko zmyć czystą wodą i wypolerować

Przepisy i porady kulinarne
Jak udrożnić zlew nie używając kreta. 165

Natomiast osadzający się wokół otworu zlewozmywaka kamień można skutecznie usunąć nacierając go sokiem z cytryny, a następnie zmyć wodą po kilku minutach.                                                          Pozdrawiam

Przepisy i porady kulinarne

Proponowane wyszukiwania