wersji idealnego domowego majonezu. Przygotowywałam go już kilkakrotnie i za każdym razem wychodzi super aksamitny i bardzo gęsty. Do przygotowania możemy użyć zarówno octu winnego, spirytusowego jak i soku z cytryny (co komu bardziej odpowiada). Oleju użyłam rzepakowego (olej z pestek winogron się nie nadaje, przynajmniej w moim odczuciu, nadał majonezowi bardzo dziwnego posmaku).Jest to produkt bez konserwantów
Smaczne Zdroweoliwek. Posypane świeżą bazylią i pistacjami! Obłędne! SKŁADNIKI DLA 2 OSÓB: - 4 jaja ekologiczne - połowa awokado - figa świeża - po dużym plastrze łososia norweskiego - oliwa z oliwek do skropienia - sok z cytryny - posiekane pistacje W rondlu zagotuj wodę, zmniejsz gaz na minimum, wbij szybkim ruchem jajko. Białko powinno się ściąć, a żółtko pozostać płynne! Podaj jak na zdjęciu powyżej, zapewniam
SMYKWKUCHNIpalące papierosy powinny po nią sięgnąć gdyż ma działanie oczyszczające z toksyn. Herbatka z pokrzywy ma lekko trawiasty posmak, dlatego dla złagodzenia tego dodać można liść miety bądz sok z cytryny. Ja parzę sobie LOYD z trawą cytrynową o smaku cytryny. Gasi pragnienie i jest lekko moczopędna, ma działanie lekko uspokajające. Herbatka LOYD smakuje wybornie,powiedziałabym więcej, smakuje
Z Kuchni Do Kuchnisłabość do selera naciowego- połączony z marchewka leczy skołatane nerwy podobno! Polecany osobom na diecie. -przyprawy od Skworcu Pfeffer Gold + kuchmistrz Skworcu+ oliwa z oliwek+sok z cytryny- wymieszać razem, to będzie marynata -pomidor Przygotowanie jest banalnie proste. Umyj mirunę pod bierzącą wodą i osusz . Przygotuj marynatę Następnie włóż mirunę do brytfanny i ładnie obtocz w marynacie. Seler
Z Kuchni Do Kuchnikogel-mogel robi się z dwóch żółtek kurzych jaj i trzech łyżeczek cukru, dokładnie razem utartych. Alternatywne dodatki to między innymi miód, rum, bita śmietana, kakao, rodzynki lub sok z cytryny. W innej wersji deseru białko oddzielone od żółtka jest ubite i dodane do masy z żółtka i cukru (źródło). Składniki (na 2 porcje): 3 żółtka 1 łyżka drobnego
My Culinary Arttalerz (wykorzystaj obręcze kuchenne, aby ładnie zaprezentować kaszę) Sałatka z gruszką: - pomidorek żółty - 1/4 papryki czerwonej - gruszka pera rocha - 1/4 papryki zielonej - świeża bazylia, melisa - 3 oliwki zielone - sok z cytryny - 1/2 łyżeczki miodu - 1/2 łyżeczki oliwy z oliwek - łyżka wody - sól morska - pieprz świeżo zmielony - kilka ziaren suszonej żurawiny - 1/4 awokado w/w wymieszaj w miseczce, podawaj z gorącą
SMYKWKUCHNIgęstą masę. Smaż na gorącym oleju. Rybę oprósz solą. Ułóż w naczyniu wysmarowanym masłem, polej 1 łyżką klarowanego masła, 1 łyżką pasty pomidorowej, 3 łyżkami wody, 1 łyżeczką soku z cytryny, 1 łyżką miodu, posyp garścią żurawin, przykryj szczelnie folią aluminiową. Piecz 20-25 minut w nagrzanym piecu. Pięć minut przed końcem pieczenia ściągnij folię. Sos zgęstnieje i się
SMYKWKUCHNIdosłownie w parę chwil !Sos alioli na mleku Składniki: 200 ml oliwy z oliwek EV 100 ml mleka 1 duży żabek czosnku 1 łyżeczka soli 1 łyżka soku z cytryny Wykonanie: Ważne ! Wszystkie składniki muszą być schłodzone !W wysokim naczyniu umieszczamy wszystkie składniki. Wkładamy do środka blender, opierając końcówkę na samym dnie naczynia, miksujemy przez chwilę, nie ruszając
Kulinarne przygody Gatitykęs. Pasta z tuńczykiem Składniki:1 puszka tuńczyka w oleju200 g białego sera1 duża łyżka majonezu2 jajka na twardo1 łyżka posiekanych kaparów sólpieprzparę kropel soku z cytryny Wykonanie:Biały ser i jajka kroimy w dużą kostkę, wrzucamy do miski, dodajemy całą zawartość puszki z tuńczykiem (oleju nie odcedzamy) i majonez
Kulinarne przygody GatityNa blogu zrobi się bardziej wiosennie, odchudzę troszkę kuchnię, bo i mnie się to przyda :)Sałatka colesław, czyli jedna z najprostszych surówek z kapusty. Jej nazwa
Kulinarne przygody Gatitybyć przecież nudne ! Jajka faszerowane pastą krabową Składniki: 6 jajek ugotowanych na twardo 125 g paluszków krabowych 2 łyżki majonezu 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego sól pieprz sok z cytryny szczypta pieprzu cayenne szczypiorek Wykonanie:Jajka obieramy ze skorupek, kroimy na pół i wyjmujemy z nich żółtka. Do miski wkładamy rozdrobnione paluszki krabowe, majonez, jogurt
Kulinarne przygody Gatityporcje: 2 gęste jogurty naturalne po 400 g każdy 2 ząbki czosnku 250 g świeżego szpinaku 2 łyżki oleju rzepakowego 2 ogórki gruntowe sok z cytryny sól pieprz Wykonanie:Szpinak płuczemy i osuszamy ręcznikiem kuchennym. Na patelni podgrzewamy olej rzepakowy, wrzucamy szpinak i smażymy go przez 2-3 minuty. Szpinak odstawiamy
Kulinarne przygody Gatityzdejmujemy z kuchenki, zaprawiamy śmietaną uprzednio zahartowaną odrobiną zupy. Przyprawiamy. Gdyby zupa była za mało kwaskowa możemy dodać odrobinę soku z cytryny. Podajemy posypane koperkiem
Kulinarne przygody Gatityszpinakowy chłodnik chłodnik z botwinki z zakwasem buraczanym Chłodnik z pieczonych buraków Składniki: 700 g buraków 400 g naturalnego jogurtu 400 g kefiru 2 ząbki czosnku sól pieprz sok z cytryny posiekany koperek Wykonanie:Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Buraki myjemy i każdy zawijamy osobno w folię aluminiową. Pieczemy ułożone na blaszce przez około
Kulinarne przygody Gatity