cukru,180 g jogurtu naturalnego,3 łyżki mleka,1 jajko,2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/3 szklanki oleju,2 łyżeczki cukru waniliowego,2 łyżeczki syropu z pigwy (ewentualnie sok z cytryny),konfitura malinowa Krokus. Przygotowanie: Do pierwszej miski wsypujemy wszystkie suche składniki: mąkę, cukry, proszek do pieczenia. Do drugiej miski mokre składniki: jogurt, roztrzepane jajko, mleko
Aga w kuchniProste,szybkie do przygotowania ciasto. W upalne dni mocno schłodzone i syci i orzezwia. Składniki:biszkopt:6jajek15 łyżek mąki15 łyżek cukru2łyzeczki proszku do pieczenia2 kubki
Z Majeczką w kuchnijeśli, lubicie mięso można zmielić. Sok z cytryny podkreśli smak galaretki, Smacznego
Proste Potrawyczęsto przygotowuję słoiki na zimę. Mam z tego dużą satysfakcję i Wam również polecam.2 kilo buraków myjemy i gotujemy w osolonej wodzie z odrobiną octu lub soku z cytryny, aby nie straciły koloru.Gotujemy do miękkościok. 1,5 godziny, ale trzeba kontrolować,bo to zależy od wielkości warzyw. Odcedzamy, ostudzamy, obieramy i ścieramy na tarce do warzyw
Pasje JolkiZ racji tego, że tydzień temu był tłusty czwartek, pokażę Wam jakie słodkości przygotowałam właśnie na ten dzień. Niestety coś się stało z moim laptopem i
charlotte gotujeCiasto, które postanowiłam dzisiaj zrobić to ciasto typowo letnie. Owoce o które nie jest trudno, galaretka i bita śmietana nadają cudownej lekkości. Bardzo lubię to
Serce zamknięte w formie pysznościLukier z białek (przez cukierników nazywany królewskim) nadaje się idealnie do dekorowania świątecznych wypieków, łatwo przełożyć go do szprycy, żeby ozdobić pierniki, a śnieżnobiały kolor pasuje
Ciastkozercyuwieczniony jest na zdjęciach :)))/pseudo lukier:odrobina wody ugotowana z cukrem trzcinowym i małą ilością cukru żelującego lub (nada wkaskowości). Żelujący można zastąpić większą ilością trzcinowego i odrobiną soku z cytryny./posypka:owoce kandyzowane - u nas ananas i papaja.Mąka ryżowa:Naturalna mąka, która jest bezpieczna dla osób na diecie bezglutenowej. Powstaje ona z drobno zmielonego ryżu. Jej smak
Wypisz Wymalujbabkę cytrynową :)Ciasto :4 całe jajka1/2 szklanki cukru1 szklanka mąki1/2 szklanki oleju1 łyżeczki proszku do pieczenia1 kisiel cytrynowyop.skórki pomarańczowej (100g)Lukier:2 łyżki cukru pudru1 łyżka soku z cytryny Wykonanie:Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Cały czas ubijając, dodawać kolejno mąkę, kisiel i proszek do pieczenia, następnie wlewać małymi porcjami olej, a na koniec wsypać
Walijskie Pichceniewina, rozgrzewające dodatki, plaster pomarańczy i zaraz poprawi nam się i nastrój i ... krążenie :)) A potrzebujemy tylko: szkl. czerwonego wina (najlepiej półsłodkie lub półwytrawne) łyżeczka miodu kilka kropel soku z cytryny kilka goździków szczypta cynamonu 2 plastry pomarańcz lubgotowa mieszanka przypraw do grzanego wina lub piwaWykonanie:Wino wlewamy do rondelka. Dodajemy wszystkie przyprawy. Podgrzewamy do temp.ok 80st
Walijskie Pichceniecały "kapuściany" sezon :-) , a stwierdzenie, że smak tkwi w prostocie sprawdza się tutaj w 100%. Składniki: 1/4 dużej młodej kapusty 1 łyżka posiekanego koperku szczypta soli kilka kropli soku z cytryny płaska łyżeczka cukru łyżka oleju Wykonanie:Kapustę kroimy nożem cienko lub szatkujemy szatkownicą. Lekko solimy i ugniatamy delikatnie rękoma. Odstawiamy na 10-15 minut. Następnie surówkę doprawiamy cukrem
Walijskie PichcenieNastępnie przewrócić na drugą stronę i smażyć do zrumienienia. Podawać ciepłe polane musem truskawkowym. Mus truskawkowy: Zmiksować (lub zblendować) szklankę truskawek, odrobinę cukru oraz kilka kropli soku z cytryny
Walijskie Pichceniemlekiem, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st i pieczemy około 20 minut, aż się ładnie zarumienią. Lukrujemy lekko ciepłe (cukier puder utrzeć z 1 łyżeczką soku z cytryny i niewielką ilością ciepłej wody) i posypujemy posiekanymi orzechami lub migdałami
Walijskie PichcenieDelikatnie mieszamy. Jeśli nadzienie będzie za bardzo zbite dodajemy 1 łyżkę śmietany. Dodatkowo : jajko roztrzepane z łyżką mleka do posmarowania rogalików 1 szklanka cukru pudru + 1 łyżeczka soku z cytryny + gorąca woda na lukier ( pominęłam ) zmielone orzechy włoskie Sposób wykonania rogalików: Ciasto rozwałkować na duży prostokąt u mnie wyszło ok. 55 cm na 40 . Nożem nakreślić w dwóch
Słodkości i nie tylko