sok z cytryny - 1500 przepisów (strona:76/100)

Pełnoziarniste bananowe ciasteczka z płatkami owsiamymi 188

ciecierzycy pół cytryny albo limonki Przygotowanie: Na wstępie ubić na sztywna pianę wodę po ciecierzycy. 3 banany obrać (wiadomo), pokroić w plasterki, zalać zimną wodą i dodać sok z połówki cytryny. Mąkę z proszkiem do pieczenia i solą przesiać do miski. Do mąki dodać miękkie masło i wyrobić najlepiej mikserem do konsystencji bułki tartej. Ubitą pianę z wody

greenscarf
Naleśniki ze sŁodkiM sosem brandy 192

kubka mleka 3,2% 2 jajka szczypta soli 2 łyżki oleju Sos: 1 duży kieliszek wiśniowej brandy (100ml) 1 kubek soku pomarańczowego 1 op kisielu cytrynowego sok z 1 cytryny skórka z 1 cytryny 1 duża pomarańcza 4 łyżki brązowego cukru Przygotowanie: składniki na ciasto mieszamy, zaczynając od połączenia mokrych cukier karmelizujemy na suchej patelni, zalewamy brandy, dolewamy(...)sok wyciśnięty z cytrusów wsypujemy 1 łyżkę kisielu, mieszamy, aby nie powstały grudki, ciągle podgrzewamy skórkę z pomarańczy ścieramy, w miąższ okrawamy z białych elementów i dorzucamy razem ze skórką do naszego sosu naleśniki smażymy, składamy w trójkąty, pomiędzy warstwy nakładamy odrobinę masła, układamy na patelni i zalewamy sosem i podsmażamy Podajemy ze świeżymi fragmentami pomarańczy SMACZNEGO

Luźna Kuchnia
Szparagi z szynką parmeńską i sosem holenderskim 156

Inspiracje do moich potraw czerpię z różnych źródeł. Chyba moim ulubionym jest podpatrywanie różnych dań w restauracjach:-)Kilka dni temu miałam ogromną przyjemność być w restauracji

Kulinarna rozmowa
Konfitura gruszkowo-pomarańczowa 162

Jak już pisałam przy okazji posta o drożdżowym kwiatku z gruszkami i pomarańczą, bardzo mi posmakowało nadzienie, które do niego wtedy przygotowałam. Postanowiłam więc zrobić

Kulinarne przygody Gatity
Placek z kremem i truskawkami 183

galaretki truskawkowej, łyżka żelatyny.     Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach wody, odstawić na 5 minut. Podgrzewając, rozpuścić, lekko przestudzić. Serek homogenizowany zmiksować z cukrem pudrem, skórką oraz sokiem z 1/2 cytryny. Wlać rozpuszczoną żelatynę i wstawić na 15minut do lodówki. Śmietankę ubić na sztywno, wymieszać z serkiem. Truskawki umyć, odszypułkować, przekroić na pół. Połowę kremu wyłożyć

Z miłości do słodkości
Koktajl nektarynkowo- miodowy 183

kilkoma kostkami lodu, nie za słodki, ochłodził nas pozytywnie. Wyszło pysznie. Składniki: 2 szklanki mleka łyżka miodu ( kto lubi bardziej słodkie można dać 2 łyżki) 6 nektarynek sok z połowy cytryny Sposób przygotowania: Z podanych składników wyszedł mi dobry litr koktajlu. Nektarynki umyć, obrać ze skórek, przepołowić, wyciągnąć pestki. Zmiksować wszystko w malakserze, schłodzić. Można dodać kostki lodu

na moim stole...
Kluski kładzione i modra kapusta :) 199

małej cebuli 1 duża łyżka oleju ryżowego Kapustę szatkujemy i wrzucamy do wrzącej osolonej wody. Gotujemy kilka minut, aż stanie się krucha, wyłączamy gaz i do wody wciskamy sok z połowy cytryny. Mieszamy, aż kapusta zmieni swój kolor. Odcedzamy i wlewamy przesmażoną na złoty kolor cebulę. Dobrze mieszamy wszystko ze sobą i podajemy na ciepło. Gotowe

vegetanie
Ciasto Migdałowe Nigelli Lawson - dieta bezmleczna 210

porze roku, jabłka są już naprawdę słabe - suche, mało smaku (zbiory już od września - JE JE JE!) - stąd te maliny.   Potrzebujesz: 3 jabłka pół koszyczka malin sok z połowy cytryny (u mnie limonki) 8 jajek 325 g mielonych migdałów 275 g cukru 50 g płatków migdałowych  Co robić? 1. Jabłka obrać, pokroić w plasterki wrzucić do garnka(...)Dodać maliny, sok z limonki, 2 łyżeczki cukru. Uprażyć, ostudzić, zmixować. 2.  Piec nagrzać do 180 C góra - dół 3. Zmielone migdały zmixować z jajkami, cukrem, i owocowym musem. 4. Formę nasmarować olejem (najlepiej bezwonnym), dno wyłożyć papierem do pieczenia. 5. Przelać ciasto do formy, wierzch posypać płatkami migdałowymi i wstawić do pieca na około 45 minut. Ważne żeby

Matka Żywicielka
Poniedziałkowy "fit" - koktajl truskawkowo - warzywny 261

związku z tym, że nie przepadam za sokami warzywnymi, no poza marchewkowym, to też długo zbierałam się do zrobienia tego koktajlu. Pomysł ten już jakiś czas temu powstał, ale dopiero teraz stwierdziłam że zrobię bo niedługo skończą się świeże truskawki w dobrej cenie i będzie mi szkoda. Połączenie owoców i warzyw dało gęsty, sycący, bardzo zdrowy i o dziwo... pyszny(...)botwinki kroimy drobno, zielonego ogórka na mniejsze części, a z truskawek usuwamy szypułki. Wszystkie składniki przygotowane przekładamy do miksera i miksujemy dość dokładnie. Dodajemy jogurt naturalny i doprawiamy sokiem wyciśniętym z cytryny. Ponownie miksujemy i przelewamy do szklanek. Chłodzimy kwadrans i podajemy udekorowane miętą

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Sałatka z kurczakiem, rukolą i cytrusami 217

marynatą i odkładamy na kwadrans. W między czasie wyparzamy owoce oraz obieramy ze skórki. Wycinamy owoce bez skórek zachowując sok, który wycieknie w tym czasie. W miseczce łączymy sok z pomarańczy, grejpfruta, sos słodko-pikantny, oliwę oraz sok z połowy cytryny. Doprawiamy imbirem i chili oraz mieszamy. Mięso z kurczaka obsmażamy na patelni na średnim ogniu. Na talerzu układamy

Kolizje Smaków
Lemon curd, krem cytrynowy 304

bezy. Przepis na bezę wkrótce.   Lemon curd, krem cytrynowy Czas przygotowania: 40  minut Składniki: 70 g drobnego cukru 2 żółtka 1 białko 40 g masła sok z 1 cytryny   Wykonanie: W miseczce umieszcza,y żółtka, białko i cukier, mieszamy trzepaczką. Miskę ustawiamy nad  garnkiem z  gotująca się wodą i podgrzewamy nad parą(...)wodną ciągle mieszając, aż rozpuści się cukier. Dodajemy sok cytrynowy i masło. Dalej mieszamy, aż krem zgęstnieje. Po przestudzeniu kremem możemy przekładać ciasta lub dodawać do deserów, lodów

Kulinarne przygody Gatity
BANANOWY SERNIK 299

BANANOWY SERNIK Składniki: - 2kg bananów - 1 cytryna - 500g twarogu półtłustego - 150g cukru pudru - 6 łyżeczek żelatyny - 2 galaretki cytrynowe - 500ml wody Sposób przygotowania: Odkładamy na bok 4 banany, pozostałe obieramy i dokładnie blendujemy. Do musu bananowego dodajemy świeżo wyciśnięty sok z jednej cytryny. Do garnka wrzucamy 6 łyżeczek żelatyny, które zalewamy 6 łyżkami zimnej wody. Twaróg wkładamy do miski

Mentor Smaku
Sok z aronii 188

swoją odporność. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 6 szklanek aronii 200 liści wiśni( może być mniej) 3 litry wody 2 -1,5 kg cukru 1 kwasek cytrynowy lub sok  z 1 cytryny Wykonanie: Aronię i liście wiśni opłukać. Włożyć do garnka i zalać zimną wodą. Gotować 15 - 20 minut ( od momentu zawrzenia) po tym czasie odcedzić owoce ( można(...)jeszcze troszkę rozdusić, żeby wyszedł cały sok). Do czystego soku dodać cukier i kwasek cytrynowy - zagotować. Gorący sok wlewać do słoików i zakręcać. Nie wymaga pasteryzacji

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Miętówka - nalewka z mięty pieprzowej 195

litra wody,o cukrze nie zapomnieć (ok. pół kilo, ale to kwestia indywidualnego gustu).Wodę przegotowujemy i sporządzamy syrop dosypując doń cukier. Po wystygnięciu do tegoż syropu dodajemy sok wyciśnięty z cytryn. Miętę w słoju zalewamy spirytusem i uzupełniamy słój po brzegi syropem. Słój należy odstawić w nasłonecznione miejsce i codziennie po kilka razy nim porządnie potrząsać, zaś

Delicious Titbits
Pasta z czarnej fasoli, Jak prawidłowo nakryć do stołu? 243

papryki 1/2 łyżeczki chili lub pieprzu cayenne 1/2 łyżeczki kuminu 1 puszka czarnej fasoli lub 1/2 szklanki suchej czarnej fasoli, namoczonej przez noc i ugotowanej do miękkości sok limonki lub cytryny sól Pokrój drobno cebulę i czosnek. Rozgrzej olej na patelni i podsmaż cebulę, następnie dodaj czosnek i przyprawy, wymieszaj i smaż przez 1 minutę. Do miski z fasolą(...)dodaj pozostałe składniki i zblenduj. Dopraw solą i sokiem z cytryny/limonki do smaku.  Niby proste, a jednak czasami sprawia problemy. Poniżej przejrzysty przewodnik krok po kroku pt.: "Jak prawidłowo nakryć do stołu?" Black bean breadspread, How to set a table? I try to make breadspreads from the sctratch (I rarely buy the processed one from shops). I usually prepare

Qlinarnie i Qlinarnie