łyżeczki cukru 1/2 chilli sól pieprz WYKONANIE Składniki dokładnie mieszamy. SOS BIAŁY CZOSNKOWY 200 ml majonezu 200 gram śmietany 18% 1/3 główki czosnku (przeciśnięty przez praskę) sok z 1/4 cytryny 2 łyżeczki cukru sól pieprz WYKONANIE Składniki dokładnie mieszamy. WARZYWA 3 pomidory pokrojone w kostkę ogórek zielony pokrojony w półplasterki główka sałaty (porwane liście) 3 cebule czerwone (ew. białe
OstryKęsłyżki majonezu Całość mieszam ze sobą. Trwałość: 2-3 tygodnie. Równie dobry zaraz po przyrządzeniu. *jeżeli nie mamy cytrynowego chrzanu, mieszamy słoiczek zwykłego chrzanu z sokiem z 2 cytryn. ***** Pozdrawiam świątecznie! Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkisojowy, 1 limonka, 1/2 piersi z kurczaka, 1 łyżka oleju, 4-6 łyżek mleka kokosowego. W moździerzu ucieramy ziarenka kolendry, następnie dodajemy kolejno posiekane wcześniej składniki oraz sok wyciśnięty z połowy limonki. Kolejność raczej nie jest ważna. (Pozostawić po kilka listków świeżej kolendry i bazylii do posypania potrawy przed jedzeniem.) Całość wymieszać w pokrojoną w średnią kostkę piersią(...)świeżo startej gałki muszkatołowej, 1/2 cytryny. Na patelni stopić masło, dodać gałkę muszkatołową i wymieszać. Dołożyć ryż i mieszając przesmażyć na średnim ogniu. Na koniec dodać sok wyciśnięty z połowy cytryny. salsa: kilka koktajlowych pomidorków, kawałek świeżego ogórka, niewielka czerwona papryczka chili, odrobina oliwy z oliwek lub oleju, opcjonalnie łyżeczka pistacji, odrobina parmezanu. Papryczkę posiekać drobno. Pomidorki
Codzienna kuchnia niecodziennamasłem po 5-7 min z każdej strony. Czas smażenia zależy od grubości steku. Sos norweski do ryb. 150 ml kremówki 100 g masła 1 łyżeczka soku z limonki lub cytryny sól, pieprz do smaku natka pietruszki Śmietankę gotować , aż trochę zgęstnieje ,dodać masło ,rozpuścić i dodać sok , pieprz ,sól do smaku i na końcu wsypać natkę pietruszki
Kulinarny karnet Christopherasuszymy w piekarniku przez 15-20 min, aby powstała kruszonka. Staramy się nie wyjadać. Próbujemy zetrzeć skórkę z 2 cytryn nie raniąc się przy tym dotkliwie, wyciskamy z nich też sok. Jeśli wpadną pestki do miski to perfekcjoniści mogą je wybrać, ja kilka zmiksowałam z resztą ciasta i nikt nie umarł po tego zjedzeniu(...)ludzie mówią "lemon curd" zamiast po prostu "krem cytrynowy"? czy ktoś jest w stanie mi to wyjaśnić w przystępny sposób?) ocieramy skórkę z 4 cytryn i wyciskamy z nich sok. Dodajemy jajka i dodatkowe 2 żółtka, cukier oraz oliwę z mąką ziemniaczaną i podgrzewamy na bardzo małym ogniu, cały czas mieszając, o ile ktoś nie planuje cytrynowej jajecznicy
sama złodyczcały kurczak, którego kroimy w kawałki - 5 ziemniaków średniej wielkości- 3 ząbki czosnku,- 2 cytryny- 1,5 łyżki kuminu - 1 cebula czerwona- 1 zielona papryka- kolendra - 2 łyżki przecier pomidorowy- 2 kostki knorr- sól- 1 łyżka oliwy lub oleju PRZYGOTOWANIE:Kurczaka solimy i skrapiamy sokiem z wyciśniętych 2 cytrynNacieramy 3 ząbkami startego czosnku i dodajemy kumin. Jeśli mamy więcej
Smaki Brazyliiszpinaku. Połączenie zaskakujące, ale bardzo smaczne. To porcja energii w jednej szklance. Składniki: 1 banan 1/3 dojrzałego awokadu garść liści szpinaku 150 ml mleka 2% kilka kropli soku z limonki lub cytryny Wykonanie: Banana i awokado obrać, pokroić w mniejsze kawałki. Szpinak umyć. Wszystkie składniki umieścić w kielichu blendera - zmiksować. Shake dosmaczyć kilkoma kroplami soku z limonki. Smacznego ! Jeśli
kolorowotorcikowostoi na przeszkodzie aby majonez zastąpić np.jogurtem naturalnym, wtedy surówka stanie się również dietetyczna:) Składniki - 1 duży por - 3 marchewki - 2 jabłka - sól - kilka kropel soku z limonki, lub cytryny - 2-3 łyżki majonezu Wykonanie Pora ( tylko białą część ) kroję w cieniutkie półplasterki, przekładam do małej miseczki i zasypuję dwoma szczyptami soli. Por zmięknie, puści sok i straci goryczkę
Kuchnia z widokiem na ogródSkładniki ;połowa opakowania rukoli 125 g tj. około 2 garścipołowa sałaty lodowej3-4 pomidoryPrzygotowanie :Umyte liście rukoli i sałaty lekko rozdrobniłam, umyte pomidory pokroiłam w
Proste Potrawyłyżeczka pieprzu młotkowanego z kolendrą sól 2 łyżki oliwy Ryby należy opłukać i wysuszyć ręcznikiem papierowym. Natkę pietruszki należy drobno posiekać. Do miseczki przekładamy pietruszkę, dodajemy sok wyciśnięty z połowy cytryny, pieprz z kolendrą, sól oraz oliwę i mieszamy. Tak przygotowaną marynatą nacieramy ryby w środku i na zewnątrz i odkładamy na godzinkę. Patelnię grillową rozgrzewamy, zmniejszamy
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiSkładniki: - makaron Risini (w kształcie ziarenek ryżu)- 2 pieczone filety z kurczaka- 1 świeży ogórek- 1 papryka czerwona- 1 papryka pomarańczowa- kolorowe pomidorki koktajlowe- szczypior- sok z 1 limonki- skórka z cytryny- wino ryżowe Mirin- olej sezamowy- sól morska- świeżo mielony pieprz kolorowy Makaron gotujemy al dente. Odcedzamy, hartujemy zimną wodą i dokładnie osączamy na sicie. Przekładamy do dużej(...)końcu), resztki papryk możemy pokroić w kostkę i dodać do sałatki. Przyprawiamy solą morską i świeżo zmielonym pieprzem. Dodajemy 3 łyżki wina Mirin oraz sok z całej limonki. Ścieramy na tarce skórkę z wyparzonej cytryny. Sałatkę skrapiamy olejem sezamowym. Dokładnie, ale delikatnie mieszamy. Dodajemy paprykowe gwiazdki i nimi też dekorujemy sałatkę.Sałatka piknikowa z makaronem risini sprawdziła się, jako
mojewypiekiinietylkokciuka 1 cała cytryna 4 czubate łyżeczki miodu Imbir obieramy łyżeczką ze skórki i kroimy w plasterki. Dzielimy na 2 równe porcje i rozkładamy do kubeczków. Zalewamy wrzątkiem (po 200 ml do każdego kubka) i przykrywamy na 10 min by imbir się zaparzył. Po tym czasie do każdego z kubków dodajemy sok wyciśnięty z połowy cytryny
Zawsze głodna!brzoskwiniowy:1. Brzoskwinie obieramy ze skórki, przekrawamy na połówki, wyciągamy pestki, kroimy na mniejsze kawałki.2. W rondelku na małym ogniu prażymy pokrojone brzoskwinie razem z sokiem wyciśniętym z jednej cytryny, łyżką cukru i gałązką rozmarynu.Należy cały czas mieszać owoce, aby się nie przypaliły. 3. Gdy brzoskwinie będą już miękkie zdejmujemy rondelem z ognia, wyciągamy rozmaryn, po czym
W kuchni KatieJeśli chcesz zebrać sok to jest na to ostatnia chwila, kliknij i zobacz jak to zrobić KLIK. Składniki na wino z soku z brzozy: 3 litry soku z brzozy 1 limonka 1/2 cytryny 2 pomarańcze 90 dag cukru 30 dag rodzynek, kupując rodzynki przeczytajcie metkę czy nie były konserwowane siarką jak większość suszonych owoców, bo jeśli(...)nich!, ponieważ bakterie są już uśmiercone i z fermentacji nic nie będzie!, ja swoje dodałam z Owocowego Raju W soku rozpuszczamy cukier i wlewamy do gąsiorka, wyciskamy sok z cytrusów, dodajemy drobno pokrojoną skórkę z jednej pomarańczy, limonki i połowy cytryny. Wsypujemy rodzynki i zamykamy gąsior korkiem z rurką fermentacyjną na czas 3 miesięcy, aż nastaw przestanie fermentować. Wiem
Apetyczna babeczkakostkę (opcjonalnie) sól, pieprz, odrobina ziół prowansalskich Do podania - gęsty jogurt lub kwaśna śmietana, ćwiartki cytryn lub limonek, sól, cukier, biały pieprz 1. Cytrynę wyszorować, sparzyć, obieraczką do jarzyn lub nożem obrać 2-3 długie skórki, resztę zetrzeć na tarce, sok wycisnąć i odstawić. Kaszkę kuskus wsypać do dużej miski (w niej będziemy również wszystko razem mieszać(...)zmiękła. 3. Z jogurt zrobić dressing - wymieszać z łyżką soku cytrynowego, dużą szczyptą cukru i soli, doprawić białym pieprzem, lekko schłodzić. 4. Do miękkiej kaszy dodać mięso i marchewkę, wszystkie zioła, oliwki i pokrojone świeże warzywa, starty lub przeciśnięty czosnek, sok i startą skórkę z cytryny, oliwę, dokładnie wymierzać, dobrze doprawiając solą i pieprzem. 5. Odstawić
Kuchnia Prezydentowej