wrzątku.Wyjąć, pozostawić do wyschnięcia, a potem zmielić w młynku do kawy. Używać od 0,5 g do 1 g dziennie. Można spożywać ją z sokiem z 1/2 cytryny lub dodawać do kasz i twarogów, aby zapobiec osteoporozie, Kuracje skorupką jajka należy przeprowadzać 2 razy do roku w STYCZNIU i listopadzie w ciągu 30 dni, stosując
Proste PotrawyWielkimi krokami zbliża się tłusty czwartek, wszędzie na blogach królują przepisy na pączki, faworki czy róże. Wszystko pięknie tylko jak sobie pomyślę ile ta jedna chwila
ciastkarnia na kruchym spodzietakie cudo zrobiłam z rana! 500g sera (pół na pół twaróg półtłusty i ricotta)6 dojrzałych bananów (w tym 2 na "nadzienie')1 opakowanie cukru waniliowego (lub sok z 1 cytryny)5 łyżek cukru trzcinowego4 łyżeczki żelatyny40ml wrzątku1 galaretka pomarańczowa Pamiętacie Margarytkowy konkurs, w którym wygrałam blender? Dzisiejszy wpis powstał przy jego udziale.Jeszcze raz dziękuję Margarytko! Nie specjalnie
bastalenałyżeczki cukru 1/2 chilli sól pieprz WYKONANIE Składniki dokładnie mieszamy. SOS BIAŁY CZOSNKOWY 200 ml majonezu 200 gram śmietany 18% 1/3 główki czosnku (przeciśnięty przez praskę) sok z 1/4 cytryny 2 łyżeczki cukru sól pieprz WYKONANIE Składniki dokładnie mieszamy. WARZYWA 3 pomidory pokrojone w kostkę ogórek zielony pokrojony w półplasterki główka sałaty (porwane liście) 3 cebule czerwone (ew. białe
OstryKęsłyżki majonezu Całość mieszam ze sobą. Trwałość: 2-3 tygodnie. Równie dobry zaraz po przyrządzeniu. *jeżeli nie mamy cytrynowego chrzanu, mieszamy słoiczek zwykłego chrzanu z sokiem z 2 cytryn. ***** Pozdrawiam świątecznie! Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkisojowy, 1 limonka, 1/2 piersi z kurczaka, 1 łyżka oleju, 4-6 łyżek mleka kokosowego. W moździerzu ucieramy ziarenka kolendry, następnie dodajemy kolejno posiekane wcześniej składniki oraz sok wyciśnięty z połowy limonki. Kolejność raczej nie jest ważna. (Pozostawić po kilka listków świeżej kolendry i bazylii do posypania potrawy przed jedzeniem.) Całość wymieszać w pokrojoną w średnią kostkę piersią(...)świeżo startej gałki muszkatołowej, 1/2 cytryny. Na patelni stopić masło, dodać gałkę muszkatołową i wymieszać. Dołożyć ryż i mieszając przesmażyć na średnim ogniu. Na koniec dodać sok wyciśnięty z połowy cytryny. salsa: kilka koktajlowych pomidorków, kawałek świeżego ogórka, niewielka czerwona papryczka chili, odrobina oliwy z oliwek lub oleju, opcjonalnie łyżeczka pistacji, odrobina parmezanu. Papryczkę posiekać drobno. Pomidorki
Codzienna kuchnia niecodziennamasłem po 5-7 min z każdej strony. Czas smażenia zależy od grubości steku. Sos norweski do ryb. 150 ml kremówki 100 g masła 1 łyżeczka soku z limonki lub cytryny sól, pieprz do smaku natka pietruszki Śmietankę gotować , aż trochę zgęstnieje ,dodać masło ,rozpuścić i dodać sok , pieprz ,sól do smaku i na końcu wsypać natkę pietruszki
Kulinarny karnet Christopherasuszymy w piekarniku przez 15-20 min, aby powstała kruszonka. Staramy się nie wyjadać. Próbujemy zetrzeć skórkę z 2 cytryn nie raniąc się przy tym dotkliwie, wyciskamy z nich też sok. Jeśli wpadną pestki do miski to perfekcjoniści mogą je wybrać, ja kilka zmiksowałam z resztą ciasta i nikt nie umarł po tego zjedzeniu(...)ludzie mówią "lemon curd" zamiast po prostu "krem cytrynowy"? czy ktoś jest w stanie mi to wyjaśnić w przystępny sposób?) ocieramy skórkę z 4 cytryn i wyciskamy z nich sok. Dodajemy jajka i dodatkowe 2 żółtka, cukier oraz oliwę z mąką ziemniaczaną i podgrzewamy na bardzo małym ogniu, cały czas mieszając, o ile ktoś nie planuje cytrynowej jajecznicy
sama złodyczcały kurczak, którego kroimy w kawałki - 5 ziemniaków średniej wielkości- 3 ząbki czosnku,- 2 cytryny- 1,5 łyżki kuminu - 1 cebula czerwona- 1 zielona papryka- kolendra - 2 łyżki przecier pomidorowy- 2 kostki knorr- sól- 1 łyżka oliwy lub oleju PRZYGOTOWANIE:Kurczaka solimy i skrapiamy sokiem z wyciśniętych 2 cytrynNacieramy 3 ząbkami startego czosnku i dodajemy kumin. Jeśli mamy więcej
Smaki Brazyliiszpinaku. Połączenie zaskakujące, ale bardzo smaczne. To porcja energii w jednej szklance. Składniki: 1 banan 1/3 dojrzałego awokadu garść liści szpinaku 150 ml mleka 2% kilka kropli soku z limonki lub cytryny Wykonanie: Banana i awokado obrać, pokroić w mniejsze kawałki. Szpinak umyć. Wszystkie składniki umieścić w kielichu blendera - zmiksować. Shake dosmaczyć kilkoma kroplami soku z limonki. Smacznego ! Jeśli
kolorowotorcikowostoi na przeszkodzie aby majonez zastąpić np.jogurtem naturalnym, wtedy surówka stanie się również dietetyczna:) Składniki - 1 duży por - 3 marchewki - 2 jabłka - sól - kilka kropel soku z limonki, lub cytryny - 2-3 łyżki majonezu Wykonanie Pora ( tylko białą część ) kroję w cieniutkie półplasterki, przekładam do małej miseczki i zasypuję dwoma szczyptami soli. Por zmięknie, puści sok i straci goryczkę
Kuchnia z widokiem na ogródSkładniki ;połowa opakowania rukoli 125 g tj. około 2 garścipołowa sałaty lodowej3-4 pomidoryPrzygotowanie :Umyte liście rukoli i sałaty lekko rozdrobniłam, umyte pomidory pokroiłam w
Proste Potrawyłyżeczka pieprzu młotkowanego z kolendrą sól 2 łyżki oliwy Ryby należy opłukać i wysuszyć ręcznikiem papierowym. Natkę pietruszki należy drobno posiekać. Do miseczki przekładamy pietruszkę, dodajemy sok wyciśnięty z połowy cytryny, pieprz z kolendrą, sól oraz oliwę i mieszamy. Tak przygotowaną marynatą nacieramy ryby w środku i na zewnątrz i odkładamy na godzinkę. Patelnię grillową rozgrzewamy, zmniejszamy
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiSkładniki: - makaron Risini (w kształcie ziarenek ryżu)- 2 pieczone filety z kurczaka- 1 świeży ogórek- 1 papryka czerwona- 1 papryka pomarańczowa- kolorowe pomidorki koktajlowe- szczypior- sok z 1 limonki- skórka z cytryny- wino ryżowe Mirin- olej sezamowy- sól morska- świeżo mielony pieprz kolorowy Makaron gotujemy al dente. Odcedzamy, hartujemy zimną wodą i dokładnie osączamy na sicie. Przekładamy do dużej(...)końcu), resztki papryk możemy pokroić w kostkę i dodać do sałatki. Przyprawiamy solą morską i świeżo zmielonym pieprzem. Dodajemy 3 łyżki wina Mirin oraz sok z całej limonki. Ścieramy na tarce skórkę z wyparzonej cytryny. Sałatkę skrapiamy olejem sezamowym. Dokładnie, ale delikatnie mieszamy. Dodajemy paprykowe gwiazdki i nimi też dekorujemy sałatkę.Sałatka piknikowa z makaronem risini sprawdziła się, jako
mojewypiekiinietylkokciuka 1 cała cytryna 4 czubate łyżeczki miodu Imbir obieramy łyżeczką ze skórki i kroimy w plasterki. Dzielimy na 2 równe porcje i rozkładamy do kubeczków. Zalewamy wrzątkiem (po 200 ml do każdego kubka) i przykrywamy na 10 min by imbir się zaparzył. Po tym czasie do każdego z kubków dodajemy sok wyciśnięty z połowy cytryny
Zawsze głodna!