I znów ciemno... Strasznie szybko mi dni uciekają, mam wrażenie, że za oknami nieprzerwanie panują ciemności. Może dlatego, że od Wigilii ciągle jest mgliście, zachmurzenie sto
Pożeraczka, czyli raz adobrzestopni przez 30 minut. Po tym czasie foremkę wyjmujemy, rzucamy na podłogę z wysokości kolan i odstawiamy do wystudzenia. Cytryny dokładnie myjemy, ścieramy z nich skórkę i wyciskamy sok. Dodajemy jajka, cukier, mąkę i olej, mieszamy trzepaczką aż do połączenia się składników. Garnek z masą wstawiamy na najmniejszy palnik i bardzo powoli podgrzewamy, cały czas mieszając
sama złodyczSkladniki 2 marchewki 3-4 łodyg selera naciowego 3 jabłka, pozbawione gniazd nasiennych 1 główka sałaty zielonej 2 banany 1 cytryna liście z pęczka młodej rzodkiewki Wykonanie(...)Wszystkie skladniki przepuścić przez wyciskarkę do soków
w mojej kuchniCzas przygotowania: 15 minut Składniki: 1 cytryna 1 litr wody mineralnej 1/4 szklanki syropu z kwiatów czarnego bzu kilka plasterków cytryny Wykonanie: Cytrynę dokładnie myjemy, a następnie parzymy wrzątkiem. Wyciskamy z niej sok, wlewamy do dzbanka. Dolewamy wodę i syrop z czarnego bzu. Wszystko dokładnie mieszamy. Dzbanek wkładamy do lodówki, żeby napój się schłodził. Możemy go też
Kulinarne przygody Gatitytarce o drobnych oczkach. Z mojego doświadczenia zawsze robię więcej buraków bo je wyjadam są tak słodkie .. :) - do startych buraków dodajemy fetę i sok z limonki do smaku, burak jest słodki, feta słona a cytryna podkręci smak * ciasto - przesiewamy mąkę, dodajemy sól oraz olej robimy wgłębienie i wlewamy wrzątek aby mąka się zaparzyła - ilość wody zależy od rodzaju mąki będziemy(...)innym kształcie to już należy do nas. Gotujemy do wypłynięcia, ja po gotowaniu nakładam na ręcznik papierowy, aby odsączyć z nadmiaru wody. Polewam rozpuszczonym masłem posypuje tymiankiem i skraplam sokiem z limonki. Gotowe proste a smak w swej prostocie i połączeniu smaku niech rozbudza naszą wyobraźnie :) Jestem tą szczęściara, że moje walentynki obchodzę codziennie <3 Smacznego Uściski Basia
Basia w kuchniwraz z pełnym zaparzaczem do ostygnięcia na 1 godz. - herbata nabierze mocy. Po tym czasie napar przelać do dzbanka, dodać sok z limetki i pomarańczy oraz miód. Wszystko razem wymieszać. Uzupełnić wodą mineralną (600ml). Dodać plastry cytrusów (pomarańcza, cytryna, limetka) oraz lód. Delektować się szklanką chłodnego napoju, leżakując na balkonie i podziwiając - wypracowany własnymi dłońmi - balkonowy ogródek warzywny
Grunt to przepis!cienkich plastrach i wywar rybny. Całość doprowadzamy do wrzenia. Po zagotowaniu dodajemy owoce morza, sól, pieprz, szafran i sok z wyciśniętej limonki, po czym po ponownym zagotowaniu się zdejmujemy z ognia garnek. Wyciągamy skórę cytryny i podajemy
Miód i pieprzjedzenia na surowo z powodu zawartości sambunigryny, substancji toksycznej, którą łatwo usunąć w trakcie przerabiania, np. gotowania lub suszenia.Dojrzałe owoce bzu czarnego są znakomitym surowcem do wyrobu konfitur, soków, win i nalewek, a w postaci suszu jako dodatek do herbat. Mają intensywny kolor, którym można podkręcić przetwory blado wyglądające lub w bliżej nieokreślonym kolorze (np. z jabłek). Pikantna(...)zdrowy, domowy ocet jabłkowy). Rozdrobnienie owoców skraca czas gotowania i straty witamin.Cebulę pokroić w plastry, zeszklić na oliwie.W sokowirówce wycisnąć sok z czarnego bzu, przelać do rondla, dodać zmiksowane jabłka, cebulę, połowę cukru, skórkę otartą z wyparzonej cytryny, goździki, cynamon i ziele angielskie. Dusić bez pokrywki 20 minut. Dodać pozostały cukier wymieszany z pektyną jabłkową, rodzynki i estragon
SzczyptaSmaQimbir. Gotujemy wino na wolnym ogniu cały czas mieszając (nie doprowadzamy wina do wrzenia). Przed zagrzaniem się wina dodajemy sok z 1 plasterka pomarańczy i dobrze mieszamy. Tuż przed podaniem dodajemy miodu (1 łyżeczka), plasterek pomarańczy i cytryny. Gotowe :)!***** We pour the wine into the pan and we add the vanilla sugar, the cinnamon sugar, cloves and ginger
Projekty ze smakiemtermoobiegu. Po 20 minutach trzeba plasterki obtrócić i piec kolejne 20 minut. Mniam :) Moje dzisiejsze menu Śniadanie: woda z cytryną sałatka (sałata rzymska, pomidor, ogórek kiszony, koperek, pietruszka sos "vinegrette", czyli woda z sokiem z cutryny i przyprawy) czipsy jabłkowe Obiad: - leczo Przekąska: - czipsy z buraka i selera :) Kolacja: - ogórko-kapuśniak (więcej już nie ma, a szkoda) - jabłko - smoothies
pyszne zdrowościsoków warzywnych z dużą zawartością witaminy C i tych z grupy B, a także potasu, wapnia i żelaza. Na poprawę naszego samopoczucia doskonale wpłynie: sok z ogórków kiszonych, sok z kapusty kiszonej, zakwas buraczany. Soki te szybko uzupełnią „wypłukane” przez alkohol niedobory witamin i pierwiastków, ponadto pozytywnie wpływają na florę bakteryjną jelit i wspomogą usuwanie toksyn z organizmu. Soki(...)ugaszą też nasze pragnienie.Doskonałym „lekarstwem” na drżenie naszego ciała i kołatanie serca, będzie sok pomidorowy, który uzupełni brak potasu, odpowiedzialnego za regulację napięcia mięśniowego i rytm naszego serca.Niechcianych toksyn z organizmu pozbędziemy się też za pomocą napoju z wody i cytryny – przegotowana, ale letnia woda z cytryną i odrobiną mięty, pozwoli na szybszy metabolizm i trawienie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięminut w 200C ciasto wyjąć z blaszki wystudzone i przekroić długim nożem na dwa blaty, delikatnie skropiłam je herbatą z cytryną i miodem ŚMIETANA: zimna śmietana 30% 250 ml, 2 łyżki cukru pudru, śmietanfix, 2 łyżki soku z buraka z sokowirówki ubić na bitą śmietanę połowę śmietany nałożyć na blat i nakryć drugim, na cieście rozsmarować śmietanę i posypać wiórkami
W Mojej Kuchni Lubięlato, tym większe są plony. Owoce najczęściej jadane są na surowo, w smaku przypominają jabłuszka. Zerwane prosto z drzewa, są twarde i bardzo chrupkie, a po kilkudniowym leżakowaniu tracą soki i stają się słodsze i lekko pomarszczone. W przetworach używane są do przygotowywania doskonałych dżemów, syropów i nalewek. W starożytnym Rzymie jujuba była symbolem ciszy, wierzono rownież, że przynosi szczeście(...)powinien mieć bardzo szczelną pokrywkę, która zapobiegnie ulatnianiu się alkoholu. Jujubę zalewamy wódką, dodajemy skórkę z cytryny, wanilię i jako ostatni składnik, dodajemy cukier. Zamykamy słoik, dobrze potrząsamy i wystawiamy na słonce na ok. 20 dni. Pamiętamy, ze owoce powinny puszczać sok na słońcu, a gotowe nalewki stać w ciemnym miejscu. Co jakiś czas potrząsamy słoikiem, aby cukier dobrze
Mia Cucina Sofietaspirytusu 1, 1/2 szklanki cukru 2 szklanki wody Sposób wykonania : Wodę wymieszać z cukrem i zagotować. Cytryny dokładnie umyć, sparzyć wrzątkiem, cieniutko obrać tak, aby skórka była z możliwie jak najmniejszą warstwą białego miąższu i dokładnie wyciskamy sok. Z soku usuwamy wszystkie pestki ! Skórkę wraz z sokiem dodajemy do wody z cukrem, mieszamy i studzimy. Po przestudzeniu zalewamy
Przepisy i porady kulinarneJeśli myśleliście że to koniec postów o drinkach to głęboko się myliliście. Pomimo niesprzyjającej aury i raczej czasu na gorące wino grzane z przyprawami my nadal
Smaki Brazylii