minut w 200C ciasto wyjąć z blaszki wystudzone i przekroić długim nożem na dwa blaty, delikatnie skropiłam je herbatą z cytryną i miodem ŚMIETANA: zimna śmietana 30% 250 ml, 2 łyżki cukru pudru, śmietanfix, 2 łyżki soku z buraka z sokowirówki ubić na bitą śmietanę połowę śmietany nałożyć na blat i nakryć drugim, na cieście rozsmarować śmietanę i posypać wiórkami
W Mojej Kuchni Lubięlato, tym większe są plony. Owoce najczęściej jadane są na surowo, w smaku przypominają jabłuszka. Zerwane prosto z drzewa, są twarde i bardzo chrupkie, a po kilkudniowym leżakowaniu tracą soki i stają się słodsze i lekko pomarszczone. W przetworach używane są do przygotowywania doskonałych dżemów, syropów i nalewek. W starożytnym Rzymie jujuba była symbolem ciszy, wierzono rownież, że przynosi szczeście(...)powinien mieć bardzo szczelną pokrywkę, która zapobiegnie ulatnianiu się alkoholu. Jujubę zalewamy wódką, dodajemy skórkę z cytryny, wanilię i jako ostatni składnik, dodajemy cukier. Zamykamy słoik, dobrze potrząsamy i wystawiamy na słonce na ok. 20 dni. Pamiętamy, ze owoce powinny puszczać sok na słońcu, a gotowe nalewki stać w ciemnym miejscu. Co jakiś czas potrząsamy słoikiem, aby cukier dobrze
Mia Cucina Sofietaspirytusu 1, 1/2 szklanki cukru 2 szklanki wody Sposób wykonania : Wodę wymieszać z cukrem i zagotować. Cytryny dokładnie umyć, sparzyć wrzątkiem, cieniutko obrać tak, aby skórka była z możliwie jak najmniejszą warstwą białego miąższu i dokładnie wyciskamy sok. Z soku usuwamy wszystkie pestki ! Skórkę wraz z sokiem dodajemy do wody z cukrem, mieszamy i studzimy. Po przestudzeniu zalewamy
Przepisy i porady kulinarneJeśli myśleliście że to koniec postów o drinkach to głęboko się myliliście. Pomimo niesprzyjającej aury i raczej czasu na gorące wino grzane z przyprawami my nadal
Smaki Brazyliimasła3 łyżki płatków owsianych3 łyżki mąki1 łyżka cukruopcjonalnie cukier puderWykonanie:Jabłka obieramy i kroimy na kawałki, pokrapiamy cytryną. Masło roztapiamy w garnuszku i wrzucamy do niego jabłka, cukier, cynamon, cukier wanilinowy. Gotujemy na średnim ogniu do momentu jak jabłka zmiękną a sok, który się wytworzy w trakcie gotowania, prawie całkowicie wyparuje.Do miski wkładamy wszystkie składniki na kruszonkę. Najpierw mieszamy łyżką
Anielska Kuchnia Aniświeże 1 op makaronu, najlepiej tagliatelle pesto: 0,5 opakowania rukoli 2 ząbki czosnku 1 cytryna 0,5 kubka startego dojrzewającego sera sól pieprz 3 łyżki oliwy z oliwek Przygotowanie: filety myjemy, osuszamy, tniemy na mniejsze polędwiczki smażymy na oliwie, dolewamy odrobinę soku z mandarynek oraz dorzucamy kilka mandarynek makaron gotujemy składniki na pesto blendujemy, podsmażamy, dorzucamy ugotowany makaron
Luźna KuchniaWigilia = ryby = śledzie. W naszym domu śledziożercą jest Piotrek. Może je jeść przez cały rok, ale w Święta Bożego Narodzenia, spożywa ich dużo więcej, każdego roku
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsoli i zalać 2,5 litrami zimnej wody. Gotować na małym ogniu, pod przykryciem przez około 1,5 godziny.Po tym czasie do wywaru z jarzyn dodać buraki wraz z sokiem, który puściły (tj. przygotowany poprzedniego dnia zakwas/sok buraczany), zmiażdżone ząbki czosnku, łyżkę majeranku i gotować na bardzo małym ogniu, bez przykrycia (aby barszcz nie stracił koloru), aż do zagotowania.Zestawi(...)cytryny, jeśli jest zbyt mało kwaśny.Podawać ciepły z uszkami, krokietami czy ziemniakami.SMACZNEGO! Uwagi do przepisu:Z podanego przepisu wychodzi, po przecedzeniu, około 3 litrów barszczu.Ugotowanego barszczu, gdy jest podgrzewany przed podaniem, nie należy doprowadzać do wrzenia, gdyż może starcić kolor. Należy go jedynie podgrzać na małym ogniu.Podczas gotowania barszczu, gdy doda się już buraki z sokiem
Gospodyni Miejskapropozycja na Święta ! Po szaleństwie piernikowym przyszedł czas na nieco odmienną od tej korzennej, tym razem cytrusową nutę i to potrójnie cytrusową. Do ciasta bowiem użyjemy pomarańczy, limonki i cytryny. To fajny kontrast ze słodkimi figami i daktylami. Ciasto przypomina nieco keks, ale jest od niego zdecydowanie bardziej wilgotny. Zapach rozchodzący się po całym domu w trakcie pieczenia ciasta(...)daktyli, fig i kandyzowanej skórki pomarańczowej 1 pomarańcza 1 limonka 1 cytryna 1 laska wanilii płatki migdałoweopcjonalnie 1 łyżeczka mielonej skórki pomarańczowej Wykonanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Do miski ścieramy skórkę z cytrusów, uprzednio porządnie umytych. Następnie wyciskamy z nich sok, po czym dodajemy do nich ricottę, rozpuszczone ostudzone masło i wydłubane nasionka
Kulinarne przygody Gatitydobre, ze zniknelo w oka mgnieniu. Ciasto kokosowe z pomaranczamiskladniki: 0,5 cytryny 2 jajka 150g cukru pudru 275g wiorkow kokosowych dekoracja: 3 pomarancze 2 mandarynki 5 lyzek dzemu pomaranczowego 1 galaretka pomaranczowa wykonanie:Cytryne nalezy spazyc, osuzyc i z polowy zestrzec skorke oraz wycisnac sok do miseczki.Do soku dodajemy cukier puder i jajka. Ubijamy to okolo 10 minut
Przysmaki Karolkimąki pszennej v 150 g mąki ziemniaczanej v 1 łyżeczka proszku do pieczenia v wanilina lub prawdziwa wanilia Składniki na poncz: v Sok ananasowy v Woda/cukier v ewentualnie ananas z puszki( u mnie mango i ananas) Składniki na krem: v 2 jajka v 120 cukru v 30 g maki(...)Wyjmujemy skórkę z cytryny. Śmietanę (prosto z lodówki) ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Do zimnego kremu budyniowego, dodajemy łyżkami ubitą śmietanę. Delikatnie mieszamy do połączenia się kremów. Składanie tortu: Brzegi górnego krążka tortu przycinamy pod kątem ok 45°, tak aby potem torcik przybral ksztalt kopuły (odwórconej miski). Dolny krążek nasączamy ponczem( u mnie sok ananasowy/woda/cukier), rozprowadzamy 1/3 kremu
Mia Cucina Sofietacytryna. Wszystkie papryki są także doskonałym źródłem beta-karotenu czyli substancji która dba o naszą skórę , zapobiega między innymi zmarszczkom. Zawarte w nich substancje fitoaktywne mają działanie przeciw zapalne, przeciwbakteryjne oraz poprawiają działanie układu immunologicznego. Dlatego spożywanie papryki jest zalecane w okresie jesienno-zimowym. Duszona lub pieczona papryka wspomaga procesy trawienne, dlatego warto ją jeść przy niedostatecznym wydzielaniu soków
Przepisy i porady kulinarnerodzinnym, gdzie zgodnie z oczekiwaniami jego grono wielbicieli znacznie wzrosło ;). Składniki: butelka wytrawnego czerwonego wina 100 ml brandy / cherry lub whisky 150 ml wody gazowanej kostki lodu jabłko pomarańcza cytryna ew. limonka cukier trzcinowy Wykonanie: Do sporego dzbanka wlewamy butelkę wina, dodajemy ok 3 - 4 łyżki cukru i mieszamy, by cukier się rozpuścił. Dodajemy mocniejszy alkohol (brandy / whisky / cherry) oraz(...)ponownie mieszamy. Następnie dokładnie myjemy i osuszamy owoce. Kroimy je w plasterki i przekładamy do dzbanka z alkoholem. Mieszamy i przygniatamy je drewnianą łyżką, by "puściły" swój sok oraz smak, który uzupełni smak napoju. Dzbanek wstawiamy do lodówki na kilka godzin (minimum 2 - 3), by całość się schłodziła i "przegryzła". Przed podaniem dodajemy lód. Smacznego
Taste Of My Daysoku z limonki2 łyżki octu (ryżowego, jabłkowego lub białego wina)2 łyżki musztardy Dijon2 łyżki miodu2 łyżki świeżo posiekanego szczypiorku½ łyżeczki czosnku w proszku½ łyżeczki czarnego pieprzu¼ łyżeczki pieprzu cayenne60 ml oliwy z oliwekPrzygotowanie: Przy pomocy blendera wymieszać wszystkie składniki sosu na gładką jednolitą masę. Przygotować łososia. Ponacinać na zewnątrz (nie przecinając skóry, w nacięcia polecamy włożyć plasterki cytryny
naRuszcieskładniki tak, by powstały małe grudki masła, oblepione mieszaniną mąki, cukru i cynamonu. Wstaw do lodówki.Obierz i pokrój jabłka w średniej grubości plasterki, wrzuć do miski i skrop cytryną, by nie zbrązowiały.Zrób ciasto: w większej misce ubij jajka z cukrem, dodaj mąkę, proszek, rozpuszczoną margarynę, esencję.Rozgrzej piekarnik do 160 stopni Celsjusza.Na wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną(...)jabłka, robiąc z nich okręgi, aż do środka ciasta. Ułóż pierwszą warstwę, a na nią wysyp część żurawiny. Te większe możesz przeciąć lub rozgnieść w palcach tak, by trochę soku wytrysnęło na jabłka. Ułóż następną warstwę jabłek, wysyp kolejną część żurawiny. Czynność powtarzaj aż do wyczerpania owoców. Zalej jabłka ciastem.Górę ciasta posyp cynamonową kruszonką, delikatnie przyklej
Gotowanie to kochanie