przed wystygnięciem boskiego napoju. Wykonanie: Piwo przelewamy do rondelka, gotujemy na małym ogniu stale pilnując i nie doprowadzając do zagotowania! Możemy dodać goździki, świeży korzeń imbiru, miód lub sok z malin , który spotęguje działanie :) 3. Babciny rosołek :) Rozgrzewa, inhaluje i jednocześnie hamuje tworzenie się stanu zapalnego w górnych drogach oddechowych, przyspiesza odkrztuszanie wydzieliny zalegającej w płucach i oskrzelach(...)). Wykonanie: Korzeń imbiru ok 150 - 200 g ścieramy na tarce o małych oczkach, zalewamy 400 ml gorącej wody i pod przykryciem odstawiamy do wystygnięcia. Następnie dodajemy sok wyciśnięty z 2-óch cytryn i 3 łyżki miodu. Całość mieszamy do rozpuszczenia miodu i połączenia się składników. Odcedzamy i odstawiamy do lodówki. Pijemy co 2 godziny po 1 łyżce
Taste Of My DayDżem truskawkowy. Składniki : 2 kg świeżych truskawek 1 kg cukru 1 szt. dżemixu lub pektyny ( 30 g) 1 płaska łyżeczka kwasku cytrynowego ( lub sok z 1 małej cytryny ) Sposób wykonania : Truskawki umyć pod bieżącą zimną wodą ( nie moczyć wodzie zbyt długo,ponieważ woda "skradnie" im smak ! ) i obrać z szypułek. Wsypujemy truskawki do rondla i ugniatamy na pakę(...)nalewki do zupy nie pobrudzimy wtedy sobie słoików ! Nalewką nabieramy gorący dżem i wlewamy do lejka,napełniając słoik do pełna. Zawsze w ten sposób napełniam słoiki dżemem czy sokiem :-) Jest to bardzo wygodny sposób,nie brudzimy wtedy słoików i nie poparzymy się gorącym dżemem lub sokiem. Koniecznie za pasteryzujmy nasz dżem przez 15 minut ! Ja dawniej nie pasteryzowałem
Przepisy i porady kulinarnewierzch, kremówka + masa śmietankowa malinowa Podłużne biszkopty Czekoladowe motyle Opłatkowe kwiatuszki Posypki cukrowe 4 truskawki do ozdoby Nasączenie: Woda + sok z limonki lub cytryny Biszkopty piekę dzień wcześniej, są lepsze do obróbki. Biszkopt kakaowy: Od żółtek oddzielam białka, ubijam je ze szczypta soli na sztywno, dodaję po łyżce cukru , następnie po żółtku(...)rano, ja chłodziłam 5 godzin. Po tym czasie ubijam, do momentu aż zgęstnieje, pod koniec dodawałam po łyżce mascarpone. Mieszam z truskawkami. Przełożenie: Kakaowe blaty nasączam mocno wodą z sokiem z limonki. Na pierwszy spód kakaowy wykładam połowę masy śmietankowej. Blat kokosowy smaruję dżemem, nakładam na masę smarowanym. Teraz smaruję wierzch kokosowego i nakładam drugą część masy z truskawkami, nakrywam
Takie tam pichceniemini serniczków. Składniki (na spód): 12 pełnoziarnistych herbatników 100 gramów masła lub 12 okrągłych biszkoptów Składniki (na masę sernikową): 250 gramów sera Ricotta 50 gramów cukru pudru sok wyciśnięty z 1/2 cytryny 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 1 jajko 1 żółtko 150 ml śmietany kremówki Do tego wybrane owoce - u mnie maliny i borówki, a Wy wybierzcie sami! Wykonanie: Formę
Garniec Magaliepomidorków koktajlowych kilka rzodkiewek pokrojonych w grubą kostkę 1 niewielka kalarepa, obrana i pokrojona w kostkę 3 ogórki kiszone, pokrojone w kosteczkę Sos: olej z odcedzonego tuńczyka, sok wyciśnięty z połówki cytryny, zmiażdżony ząbek czosnku, szczypta włoskich ziół (do pizzy lub samego oregano), sól, pieprz, szczypta cukru pudru dla złamania kwaśnego smaku Tuńczyka odcedzić, całość lub część oleju zachować
Czerwień i błękitszklanki mleka 1 szklanka cukru 2 szklanki mąki 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy 1 łyżka kakao zapach migdałowy krojone migdały posypka czekoladowa sok z połowy dużej cytryny 3/4 szklanki cukru pudru Margarynę, mleko, cukier i cukier waniliowy rozpuszczamy w garnku i zagotowujemy. Odstawiamy do ostygnięcia. Do ostudzonej masy dodajemy na przemian 4 żółtka i mąkę
vegetaniekoperku sok i skórka otarta z limonki biały pieprz sól WYKONANIE: Rybę dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikami papierowymi. Koperek myjemy i drobno siekamy. Z oliwy z oliwek, soku, oraz skórki z cytryny, koperku, płatków papryki, soli orz białego pieprzu przygotowujemy marynatę. Rybę marynujemy przez kilka godzin (im dłużej tym lepiej przejdzie aromatem ziół i przypraw). W garnku zagotowujemy wodę
Pyry na Gazserowo- makowa: 1 kg mielonego twarogu 1 małe opakowanie serka mascarpone (250 g) 0,5 kostki masła 0,5 opakowania masy makowej 3 jajka 4 łyżki mleka sok z 0,5 cytryny 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 1 cukier waniliowy 1 kubek cukru Przygotowanie: składniki na kruchy spód siekamy i szybko wyrabiamy ciasto, wkładamy na pół
Luźna KuchniaJeśli mąki będzie zbyt dużo możemy dolać łyżkę, lub dwie zimnej wody. Jabłka zcieramy na tarce w cieniutkie plasterki, marynujemy w cynamonie i brązowym cukrze oraz soku wyciśniętym z 1 cytryny. Odstawiamy, aby się przegryzły Blachę do tarty smarujemy masłem. Na spód zcieramy większą część ciasta. Podpiekamy na złoty kolor w temperaturze 190ºC przez około 20 minut
Luźna Kuchniatarce) Przyprawy do kurczaka: sól pieprz słodka papryka w proszku czosnek granulowany oliwa/olej do smażenia Składniki na sos winegret: 2 łyżeczki musztardy 2 łyżeczki miodu sok wyciśnięty z 1/2 cytryny 200 oliwy z oliwek szczypta pieprzu 1 łyżeczka suszonej bazylii Wszystkie składniki na sos energicznie mieszamy w zamkniętym słoiczku. Dynię kroimy w paski o szerokości
Bon Appetit MałgorzatySkładniki ok pół paczki jarmużu 3-4 łodyg selera naciowego 3 jabłka, pozbawione gniazd nasiennych 2 grejpfruty czerwone 2 banany 1 cytryna 2 plasterki świeżego imbiru Wykonanie Wszystkie skladniki przepuścić przez wyciskarkę do soków
w mojej kuchnisurówki z kapusty pekińskiej decyduje właśnie jej prostota. Minimalna ilość składników, mimo wszystko, przekłada się na maksymalne bogactwo smaku. Owszem, jeśli ktoś lubi może dodać startą marchewkę, sok z limonki, czy cytryny, ale jak dla mnie, połączenie tych składników co podałam jest wystarczające. To jak? Pół szklanki pekinki, czy może więcej? Smacznego. Wydrukuj przepisThe post Surówka z kapusty pekińskiej
mojewypiekiinietylkoGUACAMOLE – to moja propozycja na kolację dla dwojga. Awokado Pomidor, pokrojony w kostkę Ząbek czosnku, zmiażdżony Pół papryczki chili drobno pokrojonej Odrobina soku z limonki lub cytryny Sól, pieprz Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę, następnie wydrążyć miąższ, przełożyć do miski i zgnieść widelcem. Dodać pozostałe składniki i delikatnie wymieszać, doprawić. Tak przygotowaną pastą napełnić skórki awokado
Anioły w kuchnidomowego pieczywa. Z ciecierzycą z puszki danie przyrządzimy ekspresowo, gorąco polecam :) 240 g (puszka) gotowanej ciecierzycy 4 łyżki tahini ząbek czosnku łyżka oliwy z oliwek szczypta soli sok z połowy dużej cytryny 80 ml zimnej wody mielona papryka do posypania przed podaniem Wszystkie składniki miksujemy ze sobą na gładki krem. Podajemy jako dip do warzyw lub jako dodatek
Mienta blogmufinki z cukinią.Za sprawą cukini mufinki są wilgotne.Na imprezę, piknik...pyszne aromatyczne.... Składniki; 30 g żurawiny, 30 g rodzynek, 75 g młodej cukini, 25 ml soku pomarańczowego, skórka z 1 cytryny, 25 ml oleju, 1 jajko, 40 g cukru, 5 g proszku do pieczenia, 60 g mąki Wykonanie; Do miski wlewamy sok i wrzucamy rodzynki. Podgrzewamy w mikrofali
Anioły w kuchni