surówki z kapusty pekińskiej decyduje właśnie jej prostota. Minimalna ilość składników, mimo wszystko, przekłada się na maksymalne bogactwo smaku. Owszem, jeśli ktoś lubi może dodać startą marchewkę, sok z limonki, czy cytryny, ale jak dla mnie, połączenie tych składników co podałam jest wystarczające. To jak? Pół szklanki pekinki, czy może więcej? Smacznego. Wydrukuj przepisThe post Surówka z kapusty pekińskiej
mojewypiekiinietylkoGUACAMOLE – to moja propozycja na kolację dla dwojga. Awokado Pomidor, pokrojony w kostkę Ząbek czosnku, zmiażdżony Pół papryczki chili drobno pokrojonej Odrobina soku z limonki lub cytryny Sól, pieprz Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę, następnie wydrążyć miąższ, przełożyć do miski i zgnieść widelcem. Dodać pozostałe składniki i delikatnie wymieszać, doprawić. Tak przygotowaną pastą napełnić skórki awokado
Anioły w kuchnidomowego pieczywa. Z ciecierzycą z puszki danie przyrządzimy ekspresowo, gorąco polecam :) 240 g (puszka) gotowanej ciecierzycy 4 łyżki tahini ząbek czosnku łyżka oliwy z oliwek szczypta soli sok z połowy dużej cytryny 80 ml zimnej wody mielona papryka do posypania przed podaniem Wszystkie składniki miksujemy ze sobą na gładki krem. Podajemy jako dip do warzyw lub jako dodatek
Mienta blogmufinki z cukinią.Za sprawą cukini mufinki są wilgotne.Na imprezę, piknik...pyszne aromatyczne.... Składniki; 30 g żurawiny, 30 g rodzynek, 75 g młodej cukini, 25 ml soku pomarańczowego, skórka z 1 cytryny, 25 ml oleju, 1 jajko, 40 g cukru, 5 g proszku do pieczenia, 60 g mąki Wykonanie; Do miski wlewamy sok i wrzucamy rodzynki. Podgrzewamy w mikrofali
Anioły w kuchniSposobów na jego wykorzystanie i podanie jest bardzo wiele. Były już chipsy, teraz będzie surówka z jarmużu i żurawiny. Składniki: - 250g jarmużu- 1 jabłko- sok z ½ limonki- skórka starta z 1 cytryny- ok. 80g żurawiny suszonej- różowa sól himalajska- wino Mirin (3 łyżki)- solej sezamowy (3 łyżki) Jarmuż dokładnie płuczemy, osączamy z wody. Odcinamy twarde łodygi. Dodatkowo(...)papierowym ręczniku. Kroimy na bardzo cienkie paseczki. Oprószamy solą, lekko wygniatamy ręką, aby dokładnie wymieszać z solą. Skrapiamy olejem sezamowym, winem Mirin oraz sokiem wyciśniętym z limonki – mieszamy. Dodajemy skórkę startą z umytej i wyparzonej cytryny oraz żurawinę. Na tarce trzemy jabłko ze skórką. Mieszamy wszystkie składniki.Surówka z jarmużu i żurawiny, to solidna porcja witamin i bardzo cennych
mojewypiekiinietylko1 awokado, dojrzałe1/2 ananasa świeżego lub z puszkisok z 1 limety lub cytryny2 łyżki brandy2 łyżki konfitury limonkowej z tymiankiem 100 g szynka wędzona Pestki 1
Kulinarny karnet Christopheracytryny świetnie podkreśla ich smak, Do tego dania wykorzystałam łososia wędzonego w plastrach, dołączyłam do tego świeże zioła takie jak tymianek oraz rozmaryn.Dla wyostrzenia smaku cytryny dodatkowo skropiłam kilkoma kroplami soku z limonki SKŁADNIKI: na 2 osoby przepis autorskiłosoś wędzony w plastrach 100 g oliwa ok 4 łyżki śmietana 30% 50 mlbiałe wino
Basia w kuchniminut w 190 stopniach C Nadzienie: 100 g masła 4 jajka (żółtka) 1 cytryna 2 limonki pół szklanki cukru szczypta soli Masło ucieramy z cukrem dodając stopniowo jajka, szczyptę soli, startą skórkę i sok z 2 limonek i 1 cytryny. Masa na początku może wyglądać jakby się zważyła, ale nie przejmujcie się
noteskulinarnyfigaznane jest także w Portugalii i krajach Ameryki Południowej (po portugalsku pigwa to marmelo, od niej pochodzi nazwa marmolada).Galaretka z pigwy smakuje według mnie jak połączenie miodu i cytryny - aż mam ochotę osłodzić nią herbatę :) Oprócz połączenia z serem manchego, możecie spróbować kombinacji z serami o wyrazistym smaku, np. z serem z niebieską pleśnią, oscypkiem lub z twarogiem(...)prostokątna formę o wymiarach 15 x 15 cm czas przygotowania: 2 godz. Składniki: 1 kg pigwy lub pigwowca 60 ml wody cukier (patrz sposób przygotowania) sok i skórka z 1 cytryny Przygotowanie: Pigwę lub pigwowca obierz i wydrąż gniazda nasienne. Owoce pokrój na kawałki i włóż do garnka z grubym dnem. Zalej wodą, dodaj skórkę z cytryny
Chilli Czosnek i Oliwaciastem lekko je przyklepać do blaszki całe jajka w misie robota ubić z cukrem na kogel-mogel dodać ser bezsmakowy z wiaderka, wsypać budyń, ze sparzonej cytryny zetrzeć skórkę i wycisnąć sok, dodać do sera i wymieszać z 1 minutę ser wylać na ciasto i piec w 200C około 50 minut, zostawić najlepiej na całą noc do wystudzenia sernik
W Mojej Kuchni Lubięobrać ze skóry i pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać wraz z sosem. na sos: 2 łyżki wody , 2 łyżeczki soku z limonki (ewentualnie z cytryny), pół łyżeczki cukru , 2 łyżki oliwy , sól , pieprz do smaku. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą dokładnie. Odstawić na kilka minut
Codzienna kuchnia niecodziennapuszka białej fasoli,1 granat,3 liście jarmużu,10 brukselek,Płatki chili,½ łyżeczki soli i ½ łyżeczki cukru,Kilka plastrów pieczonej piersi z gęsi lub półgęska. Dresing:Sok i skórka z połowy cytryny,3 łyżki oliwy,Łyżka syropu z czarnego bzu lub miodu,Łyżka musztardy miodowej,2 fileciki anchois,Kilka listków Bazyli,3 łyżki wody,Sól i pieprz
SzczyptaSmaQcukru trzcinowego 250 g jabłek 125 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 50 g orzechów włoskich 100 ml brandy ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej ½ łyżeczki zmielonych goździków ½ łyżeczki imbiru sok i skórka otarta z 1 cytryny ciasto: 900 g mąki pszennej razowej 200 g masła 200 g smalcu ½ łyżeczki soli 12 łyżek zimnej wody Wykonanie: Przygotować nadzienie: Jabłka umyć, obrać i usunąć
Mama Gotujechcę mieszać .." Za każdym razem możemy użyć innych ziół raz połączyć szczypiorek z pietruszką raz użyć bazylii itd. Jeśli zapragniemy łagodniejszej wersji ocet zastępujemy sokiem z limonki, z pomarańczy czy cytryny. Pięć minut pracy przy sosie i możemy uzyskać zaskakujący smak, podkręcić sałatkę, zioła. Nie bójmy się eksperymentować w łączeniu różnych wariacji. Zapewniam, że to nie będzie niby
Basia w kuchnimałego proszku do pieczenia otarta skórka z 1 cytryny 15 dkg konfitury morelowej 4 dkg wiórków kokosowych Sposób wykonania : Owoce dokładnie odsączyć z soku. Masło utrzeć z cukrem,solą i otartą skórką z cytryny. Następnie dodać po 1 jajku i utrzeć na puszystą masę. Dodać śmietanę i mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia,dokładnie wymieszać. Przelać ciasto
Przepisy i porady kulinarne