Pyszny, domowy i smaczny chleb pszenno żytni z ziarnami. Skład: mąka pszenna typ 650 3 szklanki, mąka żytnia typ 2000 1,5 szklanki, ziarna słonecznika-siemienia i płatki owsiane 1,5 szklanki + garść do posypania na wierzch, drożdże 50 g, ciepła woda 2 szklanki, cukier 1 łyżka, sól 1 czubata łyżka, ocet jabłkowy 4 łyżki. Rozpoczynamy
chleba naszegoteż śliwki są już typowymi oznakami zbliżającej się jesieni? jak tylko na targowiskach pojawią się śliwki i słoneczniki ozdobne tak wiem, że to już jesień. I teraz pytanie stety czy niestety jesień. Niby zimno, szaro buro i ponuro ale dla blogera kulinarnego to kolejny etap kuchennych rewolucji, ciąg dalszy zamykania smaków lata i smaków jesieni w słoiki na zimowe długie
Życie zaczyna się w kuchniweekend. Jest pyszny i mega sycący. Do tego wiadomo co jem. Chleb się nie kruszy. Zróbcie koniecznie. Składniki (na małą keksówkę o wymiarach: 26x12x7 cm): - 180 g ziaren słonecznika - 180g sezamu - 180g pestek dyni - 180g siemienia lnianego - 2 jajka - szczypta soli Wszystkie składniki wymieszać w misce do połączenia się ziaren z jajkiem. Przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec
CookYourselfbyć inne dowolne) 30 g roztopionego masła 82% tłuszczu 120 g mielonego siemienia lnianego 25 g otrębów orkiszowych 2 łyżki sezamu 1 łyżka czarnuszki 2 łyżki ziaren słonecznika 2 łyżki suszonej żurawiny (można pominąć jeśli nie lubimy słodkich elementów w pieczywie) łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki soli 1 serek wiejski 200 g 3 całe jajka Wykonanie
Walijskie PichcenieZdrowy chleb Składniki: podłużna foremka o pojemności 1,5 l 70 g mąki migdałowej 120 g mąki ziemniaczanej 70 g nasion sezamu 70 g pestek dyni 70 g nasion słonecznika 30 g mąki z suszonych owoców róży 60 g płatków gryczanych 3 łyżki błonnika witalnego, zmielonego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 5 łyżek goji 1½ łyżeczki
codojedzeniaporcje) ok 440 g spaghetti z cukini (surowego) 8 łyżek oleju rydzowego Semco 8 łyżek wody sól, pieprz ziołowy do smaku spory pęczek świeżej, aromatycznej pietruszki 2 łyżki nasion słonecznika 1 łyżkę nasion lnu Przygotujcie spaghetti – w zależności od tego z jakiego przyrządu skorzystacie. Podzielcie je na dwie równe porcje i umieśćcie na talerzach. Teraz robimy sos i tutaj
Szybko Tanio SmacznieBagietki orkiszowe Składniki: na 6 długich bagietek 400 g zakwasu orkiszowego 200 g mąki orkiszowej 800 g mąki pszennej 700-800 ml zimnej wody 1 łyżka soli sezam, czarnuszka, słonecznik do posypania 2 łyżki wody + 1 łyżka miodu do posmarowania Jeśli nie masz zakwasu orkiszowego to możesz użyć zakwasu pszennego. Ciasto na bagietki można wyrobić ręcznie lub za pomocą miksera
codojedzeniaBezmięsna sałatka dla każdego. SKŁADNIKI: 1 świeży brokuł 4 jajka ugotowane na twardo 4ogórki konserwowe 10 dag sera żółtego tartego 2 łyżki prażonej cebulki 2 łyżki prażonego słonecznika 1 cebula Sól i pieprz do smaku 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego PRZYGOTOWANIE: Brokuła myję, dzielę na różyczki. Gotuję ok 5min w osolonej wodzie. Odcedzam i studzę
Gotowanie Patkityle dobre i ma tyle zastosowań, że nawet swąd palonych blenderów mi tego uczucia nie zdemolował. Domowe masło orzechowe robię z orzeszków ziemnych (arachidowych). Można robić masła z migdałów, słonecznika, orzechów laskowych czy włoskich i takie masła też pojawią się na blogu. Jednak z arachidków jest moim masłem ukochanym. Orzeszki arachidowe mają bardzo dużo białka i co śmieszniejsze, należą
ladykitchen400g mąki pszennej + do podsypania 150g mąki gryczanej 25g świeżych drożdży 1½ szklanki ciepłej wody 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 2 łyżki oliwy z oliwek Dodatkowo: ½ szklanki ziaren słonecznika ¼ szklanki pestek dyni 2 łyżki nasion chia 2 łyżki siemienia lnianego Sposób przygotowania w Tefal Companion: Do garnka z założonym mieszadłem wlewamy wodę, dodajemy pokruszone drożdże oraz cukier i łyżkę
Kuchnia w czekoladzieSkładniki: 1 szklanka płatków jaglanych 1 szklanka płatków owsianych 1/2 szklanki otrąb 1/2 szklanki żurawiny 1/2 szklanki daktyli 1/4 szklanki płatków migdałowych 1/4 szklanki wiórków kokosowych 1/4 szklanki ziaren słonecznika 2 łyżki masła orzechowego 1/2 szklanki oleju kokosowego 150 g gorzkiej czekolady Via Gusto życzy smacznego Jeśli chcesz wesprzeć moją pracę zapraszam Cię do subskrypcji kanału Via Gusto oraz
Via Gustowapnia). Jeśli więc dzieci powinny jeść jakieś słodycze, to tylko takie! Polecam! Składniki na ciasto: 3/4 szklanki migdałów, 3/4 szklanki orzechów włoskich, 3/4 szklanki płatków kokosowych, 1/4 szklanki słonecznika łuskanego, 1 1/2 szklanki suszonych daktyli. Składniki na masę makową: 500 g maku niebieskiego, garść orzechów włoskich, garść migdałów, kilka suszonych daktyli, garść suszonych śliwek, garść suszonych moreli, garść rodzynek
Jeść, by żyć w zdrowiujeden talerz - możemy porcje zwiększać według potrzeb): 2 garści mixu sałat (sałatka doskonale będzie smakować z roszponką),1/2 kulki sera mozzarella,1/3 czerwonej cebuli, duża garść malin, pestki słonecznika, (opcjonalnie możemy dodać garść pomidorków koktajlowych) Dressing: 1 łyżka miodu,1 łyżeczka soku z cytryny, odrobina oregano, bazylii, chilli oraz sól, pieprz (można użyć gotowej mieszanki ziół włoskich) Sałatkę możemy jeść
Kuchnia Pełna Pasjidrobną kosteczkę i podsmażyć na łyżeczce oliwy na złoto (przygotować grzanki). Zupę podawać gorącą, z dodatkiem pełnoziarnistych grzanek, listków ulubionych ziół (u mnie tajska bazylia) lub prażonych ziaren (np. słonecznik, dynia, sezam). Udekorować pozostawionymi główkami szparagów. 1 porcja to ok. 200 kcal , węglowodany: 26g, białko: 5g, tłuszcz: 9g Informacja dla diabetyków: w jednej porcji j.w. znajduje się
Dietologprosty chleb wieloziarnisty tak samo jak moja rodzina CHLEB WIELOZIARNISTY / 2 blaszki keksowe ok 30 cm długości 1 kg mąki krupczatki 6 łyżek siemienia lnianego 6 łyżek łuskanego słonecznika 1 szkl otrąb pszennych lub razowych 3 łyżki sezamu 2 łyżki pestek dyni 2 łyżki soli 5 łyżek cukru 50 g świeżych drożdży 1 l ciepłej wody ( nie za gorącej żeby
Pieguskowa Kuchnia