Gotowałam do miękkości warzyw. Wlałam sok z pomarańczy zgotowałam i zmiksowałam zupę. Następnie dodała przyprawy i wymieszałam, aż będzie miała swój smak. Wylałam do misek i okrasiłam oliwą, pestkami słonecznika i czarnuszką
AZgotuj!aromat Sposób przygotowania: Jaja ucieramy z słodzikiem na puszystą masę. Następnie dodajemy olej, mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i aromat. Całość dokładnie miksujemy. Na koniec dodajemy obtoczone w mące słonecznik, siemię lniane i migdały. Dokładnie mieszamy. Masę przelewamy do natłuszczonej formy. Pieczemy przez 30-35 minut w 180 stopniach. Smacznego
Truskawkowa Fiestaletniej wody (o temperaturze max. 40 stopni), 2 łyżeczek cukru (u mnie cukier trzcinowy), 1 łyżeczki soli (ja używam himalajskiej), ulubionych ziaren – u mnie jest to siemię lniane, słonecznik, pestki dyni i sezam, tłuszczu do posmarowania foremki, mielonego siemienia lnianego, mąki jaglanej lub kminku (mielonego i całego) – do wysypania formy (można też wyłożyć ją grubym papierem do pieczenia
Okiem Blondynki by McBlondiszklanka wody około 250 – 300 g różyczek kalafiora 1/2 niedużej czerwonej cebuli 1 mały ząbek czosnku 5 – 6 suszonych śliwek (niesiarkowanych, najlepiej miękkich) 1/3 szklanki pestek dyni lub słonecznika 1 łyżka oleju (np. ryżowego lub z pestek winogron) + odrobina do natłuszczenia papieru do pieczenia oraz rąk podczas formowania burgerów 3 łyżki posiekanej natki pietruszki nierafinowana sól, przyprawy i zioła
Even Better FoodŚNIADANIE ⇨ Owsianka "nocna" z bananem i malinami Owsiankę przygotowałam z 20 g zwykłych płatków owsianych i 30 g owsianki śniadaniowej (jest to mieszanka płatków owsianych z migdałami, amarantusem, słonecznikiem i kilkoma innymi składnikami). Jako płynu użyłam mleka kokosowo-ryżowego. Dodałam kakao, 1/2 dojrzałego banana, cynamon, wanilię, nasiona chia oraz odrobinę cukru kokosowego. Zamieszałam i odstawiłam na noc. Przed zapakowaniem
Zdrowie na języku :Pznacie domową Nutellę z bananów? U mnie znika w mgnieniu oka, najczęściej łyżką prosto po przygotowaniu! Doskonale sprawdzi się też do posmarowania naleśników, bułki, czy lekkiego pieczywa ( Sonko ze słonecznikiem jest pyszne) oraz jako dodatek do przeróżnych deserów. To taka zdrowa słodkość.... Banany są bogate w magnez i potas, tak jak i surowe kakao, ale ono dodatkowo zawiera największą koncentrację
Di gotujemasła 3 łyżki cukru brązowego 3 łyżki miodu 1 jajko 1 żółtko 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżka siemienia lnianego 1 łyżka sezamu białego łuskanego 3 łyżki nasion słonecznika dodatkowo: wiórki kokosowe Wykonanie: Do miski wrzucić wszystkie składniki oprócz wiórek kokosowych i zagnieść ciasto. Formować małe kulki, lekko je rozpłaszczać i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Gotowe ciastka
Trufelkowomających ochotę sobie coś upiec :D Składniki suche: 1,5 płatków owsianych 1 szklanka płatków orkiszowych (jeśli nie macie to dajcie 2,5 szklanki owsianych) pół szklanki pestek słonecznika pół szklanki orzechów arachidowych (fistaszków) łyżeczka cynamonu Składniki płynne: kopiata łyżka oleju kokosowego kopiata łyżka miodu 1/4 szklanki cukru brązowego 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 4 łyżki wody Dodatki: pół szklanki
Mania Wypiekaniapółtorej szklanki otrębów pszennych prażonych 1 szklanka kaszy jaglanej ekspandowanej 3 jajka 2 łyżki oleju rzepakowego 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia pół szklanki rodzynek 2 łyżki ziaren słonecznika 3 łyżki syropu klonowego 1 łyżka miodu prawdziwego Wykonanie: 1. Wszystkie składniki sypkie dajemy do miski i mieszamy, następnie dajemy mokre składniki czyli jajka, miód prawdziwy i syrop klonowy. Całość dokładnie
IzabelawkuchniMoje przepisy są sprawdzone i pieczone bułki zawsze się udają. Do wypieku używam różnych mąk, pszennej, krupczatki i orkiszowej, często dodaję różne dodatki np. płatki owsiane, sezam, amarantus, pestki słonecznika czy dyni. Kto jeszcze nie piekł domowych bułeczek to polecam się przełamać i skorzystać z któregoś mojego przepisu. A teraz przedstawię Wam kilka propozycji na domowe bułeczki : 1. Śniadaniowe bułeczki
Izabelawkuchniubić olej z jajkami, na koniec dodać puree dyniowe i ponownie zmiksować. Połączyć obydwie mieszanki i delikatnie miksować aż powstanie jednolite ciasto. Na końcu dodać orzechy lub ziarna słonecznika. Wylać do natłuszczonej blaszki, np. keksówki. Piec około 50-60 minut w temperaturze 180 stopni ( najlepiej sprawdzić suchym patyczkiem czy jest upieczone niż sztywno trzymać sie czasu pieczenia) . Ostudzone
Ukojenie Podniebieniaowoce, jak banany, kiwi, pieczone jabłka, jagody goji, nasiona chia, orzechy, zwieńczyć porcję miodem lub syropem klonowym z dodatkiem cynamonu Mleko sprawdzi się idealnie także z płatkami kukurydzianymi, otrębami, słonecznikiem, czekoladą, siemieniem lnianym i wiórkami kokosowymi. Kombinujcie, dodawajcie, łączcie składniki, smakujcie, na zdrowie! Składniki: 500 ml mleka płatki owsiane górskie wg uznania spora garść borówek suszone owoce wg uznania: żurawina
Zasmakuj Kuchnipracy lub szkoły. Składniki: 200 g płatków owsianych 20 g otrębów pszennych 30 g migdałów 50 g rodzynek 20 g jagód goji 50 g suszonych śliwek 50 g nasion słonecznika 2 banany 2 łyżki miodu lub syropu klonowego 200 ml mleka 1 jajko 50 g gorzkiej czekolady Przygotowanie: Wszystkie suche składniki mieszamy w misce. Banany obieramy, rozgniatamy widelcem i mieszamy
Smakowity Blog KulinarnyJest naprawdę pyszna! :) Składniki: 3-4 garście roszponki (lub mix sałat, co kto lubi) 10 pomidorów koktajlowych 10 pomidorów suszonych mozarella (u mnie małe kulki przekrojone na pół) garść słonecznika i 2 łyżki siemienia lnianego uprażonego na patelni pierś z kurczaka ziele angielskie, pieprz w kulkach, liście laurowe zioła prowansalskie bazylia koperek pietruszka dodatkowo na dressing: 4 łyżki oliwy
Trufelkowowięc zrobić ten zdrowy koktajl, zwłaszcza gdy mamy dynię ze swojej działki. Składniki : 12 dkg obranej ze skórki dyni 1 pomarańcza 1 dojrzały banan 1 łyżka łuskanego ziarna słonecznika Sposób wykonania : D ynię pokrój w kostkę , ułóż w żaroodpornym naczyniu, włóż do nagrzanego piekarnika ( 180 C ) i piec przez około 20 minut. Pomarańczę obierz ze skórki, usuń pestki
Przepisy i porady kulinarne