dwie duże porcje zrobione na talerzu. Kolejność układania: najpierw kaszę, kapustę pekińską, paprykę, ogórek zielony, kukurydzę, różyczki brokuła, sypiemy natką pietruszki i polewamy sosem czosnkowym. Po wierzchu sypiemy uprażonym słonecznikiem i czarnuszką. Jeśli robimy w salaterce to kolejność jest taka sama, tylko będą po dwie warstwy każdego ze składników. Przepis jak zrobić sos czosnkowy znajdziesz w linku poniżej: Sos czosnkowy
Dieta Rozdzielna i Zdrowiełyżki oleju kokosowego 360 g mąki pszennej pełnoziarnistej TOTA 180 g mąki pszennej graham typ 1850 TOTA łyżka miodu świerkowego 100 g pestek dyni 100 g pestek słonecznika 1-2 łyżeczki soli torebka suchych drożdży Wszystkie składniki w podanej kolejności włóż do formy i zamocuj w maszynie. Ustaw program na RAZOWE (u mnie nr 3, ale nie wiem
Z Kuchni Do Kuchnibanany. Można go jeść na słodko z dżemem i na wytrawnie jako dowolną kanapkę. Fajnie chrupie i jest bardzo sycący. Składniki: – 3/4 szklanki ziarna słonecznika – 3/4 szklanki siemienia lnianego – 3/4 szklanki pestek dyni – 1/2 szklanki nasion sezamu – 1/3 szklanki migdałów – 1/3 szklanki orzechów laskowych – 1 szklanka ugotowanego ryżu
To co kochamaksamitną, prostą, bez dodatków, które mogły by przyćmić niezwykły, słodkawy, lekko orzechowy posmak tego warzywa. Przepis idealny dla tych, którzy chcą spróbować czegoś nowego i zaczynają swoja przygodę ze słonecznikiem bulwiastym. A warto, ponieważ zasługuje na uwagę, ze względu na swoje właściwości zdrowotne: – obniża poziom cukru we krwi – obniża cholestrol i reguluje cisnienie krwi – usprawnia pracę układu
Fitsweet.mesmak. Obecność ananasa i truskawki nadaje herbacie ciekawy, lekko słodkawy smak. W skład wchodzi - Chun Mee, Pai Mu Tan i Pi Lo Chun, Gunpowder, ananas, truskawka, kwiat słonecznika, delikatny aromat truskawki
Kulinarne Fantazje Mariolidostępne w 6 wyjątkowych smakach: wędzona papryka i sól himalajska, płatki owsiane i siemię lniane, pomidor i bazylia, zielona i czarna oliwka, mak i pieprz oraz sezam i ziarna słonecznika. Wszystkie próbowałam! Podsumowanie: Szczerze przyznam, że nie znalazłam swojego paluszkowego faworyta. Ciężko zdecydować się na ulubiony smak i nawet nie potrafię stwierdzić czy wolę wersję na słodko
Di gotujeSkładniki: jarmuż seler naciowy banan daktyle bez pestek nasiona słonecznika siemie lniane ostropest plamisty sok z cytryny woda Zmiksować wszystkie składniki i wypić na zdrowie
nietadietaniezwykle aromatycznych liści bazylii. Idealnie sprawdza się podane z makaronem lub do smarowania pieczywa. Składniki: 1 doniczka świeżej bazylii 8 łyżek oliwy 70g orzechów nerkowca 30g migdałów 30g nasion słonecznika 2 ząbki czosnku sok i otarta skórka z 1 limonki 3 łyżki startego parmezanu sól pieprz Wykonanie: 1. Wszystkie wymienione składniki przełożyć do blendera i zmiksować do postaci
Szalona Kuchnia Ewelinyświeżych drożdży 1 l letniej przegotowanej wody 1 łyżka cukru a najlepiej ksylitolu 2 płaskie łyżki soli 4 łyżki octu balsamicznego 7 łyżek ulubionych ziaren np. słonecznik, dynia, siemię lniane, + trochę tłuszczu i bułka tarta do wysmarowania blachy Mąkę, cukier, sól i 5 łyżek ziaren wsyp do miski. W wodzie rozrób drożdże, wlej do mieszanki w misce. Zamieszaj
Bon Appetit Małgorzatypyszne śniadania . Składniki: (na około 2-3 porcje) 1/2 szklanki drobnego makaronu, u mnie - ditalini 2 jajka, ugotowane na twardo 4 czubate łyżki puszkowanej kukurydzy 3 łyżki łuskanego słonecznika sól, do smaku majonez, około 2-3 czubatych łyżek Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Dokładnie odcedź i przelej zimna woda. Jajka obierz i drobno posiekaj. W sporej misce
Lejdi of the houseSkładniki: 1 szklanka ryżu 1 awokado 2-3 ząbki czosnku 1 łyżka cukru pudru sok z polowy cytryny ziarna słonecznika,dyni ,co kto lubi sól ,pieprz do smaku opcjonalnie 1 pierś z kurczaka Wykonanie Ugotować ryż na sypko 1 szklanka ryżu czarnego na 2 szklanki wody. Pokroić kurczaka w kostk ę, podsmażyć z każdej strony i odstawić. P osiekany czosnek
w mojej kuchnichlebek z chrupiącą skórką i aromatyczną czarnuszką. Dzięki dodatkowi ziemniaków, chleb bardzo długo zachowuje swoją świeżość. Składniki: 400g mąki pszennej typ 650 100g mąki żytniej razowej typ 2000 100g słonecznika 250-300ml ciepłej wody 10g soli jeden duży, ugotowany i rozgnieciony ziemniak 30g świeżych drożdży łyżeczka cukru Zaczynamy od przygotowania rozczynu. Przeczytaj cały przepis - Chleb pszenno-żytni na drożdżach
AleTorcikTopinambur, czyli słonecznik bulwiasty to warzywo o ziemniaczano-orzechowym smaku, z wyglądu podobny jednak do mini selera lub imbiru. Można go przyrządzać na wiele różnych sposobów, a ja dzisiaj postawiłam na rozgrzewającą zupę. Gęsty krem z topinamburu z rozmarynem, prażonymi orzechami włoskimi i świeżą natką pietruszki oraz dodatkiem oliwy truflowej to zupa wyjątkowa, którą polecam dla całej rodziny, ponieważ topinambur
wyzwania kuchennesztuk) 1 pełna szklanka płatków owsianych 1 garść mrożonych truskawek (mamy sezon zimowy) 1/4 banana 1 jajko 1,5 łyżki lub więcej miodu do smaku Opcjonalnie ziarna - u mnie słonecznik i pestki dyni, ale może być również sezam i cokolwiek innego co Wam przyjdzie do głowy. Rozmrażamy truskawki, aż puszczą sok i będą miękkie. Nie chcemy sorbetu
Justa próbuje gotowaćdużych listków bazylii 2 łyżki startego parmezanu (ewentualnie innego twardego sera) lub płatków drożdżowych nieaktywnych ** 1-2 łyżki orzeszków piniowych (można zastąpić płatkami migdałów lub ziarnami słonecznika) Oliwa z oliwek (ok. ¼-1/2 szklanki) – ilość zależy od konsystencji jaką chcecie uzyskać i jak mocno macie wysuszone pomidory Przygotowanie: Do rozdrabniacza (odpowiednia końcówka blendera) wrzucić wszystkie składniki, ząbki czosnku
Fabryka pomysłów