słonecznik - 8260 przepisów (strona:331/551)

Środa: Sałatka z arbuza, fety i prosciutto 121

Składniki: Kawałek dojrzałego arbuza Kostka sera feta 250 g pomidorków koktajlowych 150 g prosciutto lub innej suszonej szynki (szwarcwaldzkiej, serano) 1/2 szklanki komosy, albo innej dorodnej kaszy Garść nasion słonecznika lub dyni lub orzechów laskowych Garść rukoli lub roszponki lub bazylii Przygotowanie: Krok 1 Przepłucz kaszę pod zimną wodą, przełóż do rondelka, zalej wrzątkiem i ugotuj do miękkości. Krok

Niedzielny kucharz
Toskańska sałatka Panzanella- z mozzarellą, pomidorami i czereśniami 108

całość po wymieszaniu smakuje słodko, wytrawnie i maślanie, po prostu... bosko! 😋 2 porcje: * chleb- 2 duże kromki * mozzarella- 2 szt. * czereśnie- około 100 g * pomidory koktajlowe- około 100 g * słonecznik- 2 łyżki * bazylia- kilkanaście listków * masło klarowane- do smażenia Vinegret: * oliwa z oliwek- 2 łyżki * sól, pieprz, sok z cytryny- do smaku * słodki sos balsamiczny- do polania Przygotować winegret. Chleb

Kraina Miodem Płynąca
Deser truskawkowo-kokosowy z granolą 176

pełną bakalii. Składniki: 500g truskawek Łyżka miodu Łyżeczka balsamico Puszka mleka kokosowego (400g) Granola: 2/3 szklanki płatków owsianych błyskawicznych 3 łyżki wiórków kokosowych 3 łyżki żurawiny suszonej 3 łyżki słonecznika łuskanego 3 łyżki płatków migdałowych 2-3 łyżki oleju słonecznikowego 2 łyżki miodu naturalnego Szczypta cynamonu Sposób przygotowania : Truskawki myjemy i przecinamy w zależności od wielkości na dwie lub cztery

Pyry na Gaz
Sałatka z arbuza, fety i prosciutto 135

Składniki: Kawałek dojrzałego arbuza Kostka sera feta 250 g pomidorków koktajlowych 150 g prosciutto lub innej suszonej szynki (szwarcwaldzkiej, serano) 1/2 szklanki komosy, albo innej dorodnej kaszy Garść nasion słonecznika lub dyni lub orzechów laskowych Garść rukoli lub roszponki lub bazylii Przygotowanie: Krok 1 Przepłucz kaszę pod zimną wodą, przełóż do rondelka, zalej wrzątkiem i ugotuj do miękkości. Krok

Niedzielny kucharz
Sałatka z młodych ziemniaków 120

bobu 30 g fasolki szparagowej 2 jajka ugotowane na twardo Pesto: Mała garść pietruszki Mała garść świeżej bazylii Mała garść rukoli Mała garść orzechów pistacjowych, laskowych lub dowolnym nasion: słonecznika, dyni 1/4 szklanki parmezanu 1 ząbek czosnku Sok z połowy cytryny Kilka łyżek oliwy Sól i popieprz do smaku Przygotowanie: Krok 1 Ugotuj jajka na twardo. Około 10 minut. Ziemniaki

Niedzielny kucharz
Tarta z budyniem i truskawkami na daktylowym spodzie 133

Składniki: spód ▸ 200 g daktyli bez pestek (namoczonych min. 3 godz) ▸ 2 łyżki masła orzechowego ▸ 2 łyżki kakao ciemnego ▸ 160 płatków jaglanych/owsianych ▸ 50 g nasion słonecznika  ▸ 2 łyżki oleju kokosowego rozpuszczonego masa ▸  2 budynie waniliowe ▸ 1 galaretka cytrynowa ▸ 750 ml mleka  ▸ 400 g truskawek (na zdjęcie mniej) ▸ gorzka czekolada Przygotowanie: 1.  Wszystkie składniki na spód wrzucamy

Zdrowie i pysznie na talerzu
Domowe granola bars 172

zawsze wyjdą pyszne i chrupiące :) Przepis pochodzi z bloga  Zielony środek . Składniki: 1,5 szklanki płatków owsianych górskich 1,5 szklanki posiekanych orzechów i nasion (nerkowce, płatki migdałów, słonecznik) 1/3 szklanki siemienia lnianego 1/2 szklanki drobno pokrojonych daktyli lub śliwek suszonych 1 starte jabłko łyżeczka cynamonu 1/2 szklanki miodu lub syropu klonowego 70g roztopionego masła sok z 1/2 cytryny

kuchnia doski
Jak przygotować chleb w domowych warunkach? 163

Chleb żytni – jak go zrobić krok po kroku Domowy chleb żytni zapewni nie tylko niesamowity zapach, ale także niepowtarzalny smak. Można go upiec z dodatkiem ziaren zbóż, uprażonych nasion słonecznika, czarnuszki, kminku czy siemienia lnianego. Składniki: 90 dag mąki pszennej 30 dag mąki żytniej 16 łyżek mąki pszennej razowej 2 łyżki otrąb pszennych ćwierć łyżeczki soli łyżka oleju woda Sposób

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Tarta z fioletową marchewką 165

składników i zapiec. Może to zabrzmi nieskromnie, ale jeszcze nigdy nie zrobiłam niedobrej tarty. Tarta z marchewką też wyszła pyszna! bardzo smaczna tarta z fioletową marchewką, boczkiem, oscypkiem i słonecznikiem ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Pesto z kolendry 116

czosnku niedźwiedziego pesto z rukoli pesto z rukoli z bazylią Pesto z kolendry Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 1 pęczek kolendry 2 ząbki czosnku 2 łyżki prażonych ziaren słonecznika sól ok. 1/2 szklanki oliwy z oliwek EV 2 łyżki świeżo tartego parmezanu  Wykonanie: Czosnek obieramy i kroimy na mniejsza kawałki. Kolendrę płuczemy i usuwamy z niej łodyżki. Wszystkie składniki

Kulinarne przygody Gatity
FIT tarta z budyniem i owocami :) 207

kwaskowo-owocowymi nutami. Coś genialnego. Zdecydowanie polecam, najlepsza 😋 Składniki: 250 g mieszanki różnych płatków (u mnie gotowe musli - płatki owsiane, płatki pszenne, płatki żytnie, płatki kukurydziane, nasiona słonecznika) 60 g oleju kokosowego (forma półpłynna)  60 g ksylitolu lub erytrolu  1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią szczypta soli  2 jajka  Budyń: dwa opakowania budyniu (użyłam Amylona

Zdrowie na języku :P
Sałatka z brokułem, boczkiem, pestkami dyni i słonecznika 222

podwójną porcję, bo z jednej wychodzi sałatki nie dużo. Miłego dnia :-) Składniki:  1 brokuł 1 czerwona cebula 300 g wędzonego boczku 100 g pestek dyni 100 g pestek słonecznika Sos: 2 łyżki octu winnego 2 łyżki cukru 3 łyżki majonezu 1. Brokuła myjemy, dzielimy na małe różyczki i gotujemy. Odcedzamy, studzimy.  2. Na patelni bez dodatku tłuszczu podsmażamy

kruche babeczki
Słonecznikowiec 148

proste w przygotowaniu ciasto. Zachęcam do skosztowania. Jego przygotowanie nie zajmuje zbyt wiele czasu a efekt jest smakowity. Ciemny biszkopt przekładamy kremem na bazie kajmaku, kremówki i podprażonych ziaren słonecznika. Całość polana gorzką czekoladą. Mmm... pyszności musicie spróbować. Ciekawe połączenie smaków. Biszkopt:5 jajek3/4 szklanki cukru1/2

Krokusowy Dom
Curry z topinamburem – przepis na bezmięsny obiad 167

warto poeksperymentować w kuchni, by spróbować czegoś innego. Przepis Danie łatwe, szybkie i fit! Porcja: 500kcal, Tłuszcz: 18g, Białko: 16g, Węglowodany 65g, błonnik 9g Składniki: 100-150 g topinambura (słonecznika bulwiastego), cebula, 1 ząbek czosnku, 5 łyżek mleczka kokosowego, 2 łyżki soczewicy czerwonej, 4 łyżki kaszy jaglanej, łyżeczka curry, sól, łyżeczka oleju kokosowego, Sposób wykonania: Do potrawy użyj mleczka kokosowego

Strefa Zdrowego Żywienia
OWSIANE CIASTECZKA FIT 106

sumienia! SKŁADNIKI: 0,5 szklanki oleju kokosowego 0,5 szklanki cukru trzcinowego 2 jajka 1,5 szklanki płatków owsianych 0,5 szklanki wiorków kokosowych 0,5 szklanki  ziaren słonecznika 1 szklanka rodzynek 1 szklanka mąki płaska łyżeczka sody oczyszczonej skórka otarta z pomarańczy WYKONANIE: miksuję masło kokosowe z cukrem trzcinowym na puszystą masę  dodaję po jednym jajku cały

Upiecz sobie babeczkę

Proponowane wyszukiwania